ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 31 Γενάρη 2022
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΔΥΣΗΣ - ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΑΝΑΤ. ΕΥΡΩΠΗ
Εντείνονται η στρατιωτική κινητικότητα και οι απειλές εκτεταμένων κυρώσεων

Ενώ όλες οι πλευρές δηλώνουν «ανοιχτές» στη συνέχιση των σύνθετων παζαριών

Από ασκήσεις του ουκρανικού στρατού με βρετανικούς αντιαρματικούς πυραύλους την περασμένη Παρασκευή

Copyright 2022 The Associated

Από ασκήσεις του ουκρανικού στρατού με βρετανικούς αντιαρματικούς πυραύλους την περασμένη Παρασκευή
Με αμείωτες κινήσεις και προετοιμασίες ακόμα μεγαλύτερης συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και με κλιμακούμενες απειλές εκτεταμένων κυρώσεων, εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, σε ένα τέτοιο φόντο, και οι δύο πλευρές δηλώνουν «ανοιχτές» στη συνέχιση των σύνθετων παζαριών.

Καθημερινές ανακοινώσεις ενίσχυσης του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη

Σε αυτό το πλαίσιο, καθημερινά προστίθενται νέες ανακοινώσεις παραπέρα ενίσχυσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Ετσι, λίγα 24ωρα αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι τίθενται σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες για την ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανήλθε δηλώνοντας ότι «θα στείλω Αμερικανούς στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη και στις χώρες του ΝΑΤΟ σύντομα. Οχι μεγάλο αριθμό», χωρίς αυτήν τη φορά η αποστολή επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών να συνδέεται με το αν θα προηγηθεί ρωσική εισβολή.

Κατά τ' άλλα, τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, επανέλαβαν ότι δεν σχεδιάζεται η ανάπτυξη ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην ίδια την Ουκρανία - με δεδομένο ότι είναι «εταίρος» και όχι μέλος της λυκοσυμμαχίας - αλλά η υποστήριξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της.

Από τη πλευρά της Γαλλίας, η υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί δήλωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει «πολλές εκατοντάδες» στρατιώτες στη Ρουμανία (όπου η υπουργός είχε επαφές την περασμένη βδομάδα), στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης ανάπτυξης ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Πρόσθεσε ότι σύντομα τα μέλη του Οργανισμού θα συζητήσουν την αποστολή δύναμης στη Ρουμανία.

Στη δε Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον ανακοίνωσε ότι στη συνάντηση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ την ερχόμενη βδομάδα θα προτείνει μια «μεγάλη» ανάπτυξη στρατιωτών, πολεμικών πλοίων και πολεμικών αεροσκαφών στην Ευρώπη.

Παράλληλα, κλιμακώνονται και οι απειλές για εκτεταμένες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ θα κοινοποιήσει σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων νομοσχέδιο αυστηροποίησης του καθεστώτος κυρώσεων έναντι της Μόσχας (με φόντο και τις συνεχιζόμενες «γκρίνιες» από το Κίεβο για τη μεγάλη εισροή ρωσικών κεφαλαίων εκατοντάδων δισ. δολαρίων στη Βρετανία).

Στο μεταξύ, το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg» μετέδωσε ότι ΗΠΑ και ΕΕ είναι κοντά στην οριστικοποίηση ενός πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, στις οποίες θα περιλαμβάνονται περιορισμοί στην αναχρηματοδότηση του ρωσικού κρατικού χρέους, χρηματοπιστωτικές κυρώσεις και μέτρα που αφορούν άτομα και οντότητες που έχουν στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το «Bloomberg», η Γερμανία και άλλες χώρες έχουν ζητήσει εξαίρεση του ενεργειακού τομέα από τις όποιες κυρώσεις και προστασία των συμβολαίων φυσικού αερίου με τη Ρωσία.

Εντεινόμενη στρατιωτική κινητικότητα και από τη Ρωσία

Την ίδια ώρα η Ρωσία εντείνει με τη σειρά της τη στρατιωτική κινητικότητα. Μαζί με τις μεγάλες ασκήσεις με τη Λευκορωσία, ενδεικτικά είναι και δημοσιεύματα για απόπλου 140 ναυτικών μονάδων, με στόχο καίριες παρεμβάσεις σε σημεία διεθνούς γεωστρατηγικής σημασίας: «Συναγερμός» φέρεται να έχει σημάνει στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, στην είσοδο της Βαλτικής, όπου σταθμεύουν μεταξύ άλλων δύο φρεγάτες εφοδιασμένες με υπερηχητικούς πυραύλους «Κρουζ».

Δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο βομβαρδιστικά «Tupolev 160» που προσέγγισαν τον Βόρειο Πόλο σε μια πτήση διάρκειας 13 ωρών, ενώ ναυτική μοίρα έβαλε πλώρη για τον Αρκτικό Ωκεανό με αντικείμενο την προστασία γραμμών επικοινωνίας. Ενδεικτική είναι και ρωσική άσκηση με βολές πυραύλων στα ανοιχτά της Ιρλανδίας, στον Ατλαντικό, σε σημείο «όπου περνούν ζωτικής σημασίας καλώδια για την κίνηση στο διαδίκτυο και την τηλεφωνία».

Το δε πρακτορείο «Reuters», επικαλούμενο ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι αποστέλλονται στις ρωσικές μονάδες στα σύνορα με την Ουκρανία φιάλες αίματος και ιατρικός εξοπλισμός για την περίθαλψη τραυματιών.

Συνέχεια σε παζάρια και επαφές «όλων με όλους»

Σε ένα τέτοιο φόντο, δίνεται συνέχεια και στα σύνθετα παζάρια Δύσης - Ρωσίας.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ απηύθυνε επίσημο αίτημα στους ΥΠΕΞ των χωρών - μελών του ΟΑΣΕ να εξηγήσουν «πώς σκοπεύουν να υλοποιήσουν» Συνθήκες που έχουν υπογραφεί και να σταματήσουν να παραβλέπουν την προβλεπόμενη υποχρέωση «να μην ενισχύεις τη δική σου ασφάλεια εις βάρος της ασφάλειας των άλλων». Υπενθυμίζεται ότι επισήμως πάνω σε αυτήν την επίκληση στηρίζει η Μόσχα τις «εγγυήσεις ασφαλείας» που ζητά από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για μη παραπέρα επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, απόσυρση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από την Ανατολική Ευρώπη κ.λπ.

Από τις «εξηγήσεις» της Δύσης, σημείωσε ο Λαβρόφ, θα εξαρτηθούν οι προτάσεις που θα κατατεθούν στον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν αναφορικά με τις «εναλλακτικές» κινήσεις της Μόσχας.

Στο μεταξύ συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες οι επαφές «όλων με όλους»: Την Πέμπτη ο Ρώσος ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του στο Πεκίνο. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Βρετανίας θα ταξιδέψουν τις επόμενες μέρες για συνομιλίες στη Μόσχα. Ενώ στο πλαίσιο της «αυτοτέλειας» που θέλει να αναβαθμίσει η ΕΕ, οι ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, και της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, θα βρεθούν στην Ουκρανία στις 7 και 8 Φλεβάρη.

Αλλωστε, την Παρασκευή 28/1 ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν. Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας είπε ότι θα επιδιωχθεί σταθερή αξιοποίηση του «Σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία) και πως ο Πούτιν είπε «ότι ήθελε να συνεχιστεί ο διάλογος και ότι ήταν σημαντικό να εργαστούμε για την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ». Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος Πούτιν δεν εξέφρασε καμία επιθετική πρόθεση. Είπε ξεκάθαρα ότι δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση».

«Ανησυχίες» του ουκρανικού κεφαλαίου

Ενδεικτικές είναι και οι «ανησυχίες» του ουκρανικού κεφαλαίου, όπως αυτές εκφράστηκαν και δημόσια από τον Πρόεδρο της χώρας Β. Ζελένσκι για τις οικονομικές συνέπειες της παρατεταμένης και εντεινόμενης «πολεμικής ατμόσφαιρας» που καλλιεργούν η Ουάσιγκτον και αμερικανικά ΜΜΕ, με τοποθετήσεις και προβλέψεις περί επικείμενης ρωσικής εισβολής.

«Δεν θεωρώ ότι η κατάσταση τώρα είναι πιο τεταμένη απ' ό,τι προηγουμένως. Υπάρχει μια αίσθηση στο εξωτερικό ότι εδώ γίνεται πόλεμος. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Δεν λέω ότι δεν είναι πιθανή μια κλιμάκωση», πρόσθεσε, «αλλάδεν χρειαζόμαστε αυτόν τον πανικό», διότι «πρέπει να σταθεροποιήσουμε την οικονομία» της Ουκρανίας. Ο ίδιος είπε ότι αυτό το μήνυμα έδωσε και στον Μπάιντεν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη.

Σημειωτέον, για τη συγκεκριμένη επικοινωνία ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα στο CNN ότι «δεν πήγε καλά»: O μεν Μπάιντεν εμφάνισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σχεδόν βέβαιη τον Φλεβάρη, ο δε Ζελένσκι υποστήριξε ότι η απειλή από τη Ρωσία παραμένει «επικίνδυνη, αλλά διφορούμενη».

ΙΤΑΛΙΑ
Ο Ματαρέλα επανεξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα επανεξελέγη το Σάββατο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, με 759 ψήφους, στην όγδοη ψηφοφορία στο αρμόδιο σώμα των 1.009 εκλεκτόρων.

Η επανεκλογή του 80χρονου Ματαρέλα για άλλη μια 7ετή θητεία επιτεύχθηκε μετά τη συμφωνία των ηγετών όλων των βασικών αστικών κομμάτων, με εξαίρεση την ακροδεξιά Τζιόρτζιο Μελόνι, μετά από μια βδομάδα αποτυχημένων ψηφοφοριών.

Ο ίδιος ο Ματαρέλα είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί δεύτερη θητεία, ωστόσο τελικά η επανεκλογή του προκρίθηκε από το αστικό πολιτικό σύστημα, καθώς δεν καρποφόρησαν οι συνεχείς διαπραγματεύσεις του προηγούμενου διαστήματος για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Μ. Ντράγκι.

Ο ίδιος ο Ντράγκι φερόταν ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για να μεταβεί στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να βρεθούν «ισορροπίες» και συμβιβασμοί για το «ντόμινο» που θα προκαλούσε στην κυβερνητική σύνθεση μια τέτοια μετακίνηση.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν στο Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας για τους Ιρλανδούς που δολοφονήθηκαν πριν από 50 χρόνια, στη «Ματωμένη Κυριακή», στις 30 Γενάρη 1972, όταν ο βρετανικός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον μαζικής διαδήλωσης κατά των διακρίσεων έναντι των Καθολικών Ιρλανδών.

ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Την επίσπευση των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη για τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ζήτησε το Σάββατο ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, από τον Ιρανό ομόλογό του, Ε. Ραϊσί. Ο Μακρόν τόνισε πως μια διπλωματική λύση «είναι δυνατή και επιτακτική» και πως οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτήσει «σαφείς και επαρκείς δεσμεύσεις απ' όλα τα μέρη».

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Ο Ι. Χέρτζοκ έγινε χτες ο πρώτος Πρόεδρος του Ισραήλ που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά την υπογραφή των «συμφωνιών του Αβραάμ» για ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων τον Σεπτέμβρη του 2020.

ΟΤΑΒΑ.-- Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από το βράδυ του Σαββάτου στον «Λόφο του Κοινοβουλίου» στην Οτάβα του Καναδά, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με πυρήνα Καναδούς φορτηγατζήδες που διαμαρτύρονται για την υποχρέωση εμβολιασμού για τα δρομολόγια Καναδά - ΗΠΑ, ενώ σημειώνεται ότι έχουν τη στήριξη του δισεκατομμυριούχου Ιλον Μασκ.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ
Νεκροί και σοβαρά προβλήματα από κύμα κακοκαιρίας

Εντονη κακοκαιρία έπληξε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, με τυφώνες και καταιγίδες, με τουλάχιστον δύο ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και πρόκληση σοβαρών προβλημάτων σε ηλεκτροδότηση, μεταφορές κ.ά., καθώς και στις ισχυρότερες καπιταλιστικές χώρες η προστασία των λαών δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες του αστικού κράτους.

Στη Γερμανία, που επλήγη από τον τυφώνα «Νάντια», ένας 58χρονος σκοτώθηκε στο Μπέλιτζ (κοντά στο Βερολίνο), όταν καταπλακώθηκε από πινακίδα που παρέσυραν οι θυελλώδεις άνεμοι. Στη Βρέμη περαστικός τραυματίστηκε σοβαρά όταν έπεσε πάνω του δέντρο. Δρομολόγια τρένων σταμάτησαν και σε μεγαλουπόλεις, όπως το Αμβούργο.

Στην Δανία, μία 78χρονη έχασε τη ζωή της στα κεντρικά της χώρας, όταν ισχυρός άνεμος την «παρέσυρε» μόλις άνοιξε την πόρτα του σπιτιού της και υπέκυψε μετά τον σοβαρό τραυματισμό της.

Τόσο στη Σουηδία όσο και στη Δανία δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι έμειναν χωρίς ρεύμα για ώρες.

Εκατομμύρια εγκλωβισμένοι από τις χιονοθύελλες στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ, η επέλαση του χιονιά στις ανατολικές πολιτείες, από το περασμένο Σάββατο, βρίσκει ξανά αθωράκιστα τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

Οι πολιτείες Νέας Υόρκης, Νιου Τζέρσεϊ, Ρόουντ Αϊλαντ, Μέριλαντ, Βιρτζίνιας κηρύχθηκαν σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», με τις αρμόδιες αρχές να προτείνουν... μέτρα «αυτοπροστασίας» και παραμονή στο σπίτι.

Πολλές χιλιάδες νοικοκυριών έμειναν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους, καθώς είχαν κλείσει οι δρόμοι από πάγο και χιόνι που ξεπερνούσε σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τους 80 πόντους (π.χ. Βοστόνη).

Επιπλέον, μέσα στο Σαββατοκύριακο ακυρώθηκαν πάνω από 6.000 εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ