ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ»
Με κλιμάκωση του αγώνα απαντούν στη νέα εργοδοτική επίθεση

Σαν να μην έφτανε η απληρωσιά των 7 μηνών, η εργοδοσία τώρα προχωρά και σε απολύσεις εργαζομένων

Από τη χτεσινή μαζική συνέλευση του Σωματείου
Από τη χτεσινή μαζική συνέλευση του Σωματείου
Με μαζική συμμετοχή στην 4ωρη στάση εργασίας χτες Τρίτη σε όλες τις βάρδιες, οι εργαζόμενοι στην «Ευρωπαϊκή Νηματουργία Βαρβαρέσος ΑΕ» στη Νάουσα απάντησαν στην κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας, η οποία μετά τις δικαστικές αγωγές ενάντια στη διοίκηση του επιχειρησιακού Σωματείου προχώρησε και σε εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων για συνδικαλιστική δράση.

Συγκεκριμένα, η εργοδοσία επέλεξε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις 5 εργαζομένων που απασχολούνταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες ανανεώνονταν διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για εργαζόμενους που στήριξαν τις κινητοποιήσεις του Σωματείου για την καταβολή των δεδουλευμένων 7 μηνών και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις.

Το Σωματείο Εργαζομένων στην «Ευρωπαϊκή Νηματουργία Βαρβαρέσος ΑΕ» σε ανακοίνωσή του δηλώνει ότι ο εκβιασμός δεν θα μείνει αναπάντητος και απαιτεί: Να πάρει τώρα πίσω τις απολύσεις η εργοδοσία. Τώρα ανανέωση των συμβάσεων, με αορίστου χρόνου εργασία.

Στο μεταξύ, μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν κλιμάκωση του αγώνα τους με 4ωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας αύριο Πέμπτη και με 48ωρη απεργία στις 4 και 5 Φλεβάρη. Στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας, την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν ενημέρωση των εργαζομένων στους άλλους χώρους δουλειάς της περιοχής και το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συναυλία αλληλεγγύης στην κεντρική πλατεία της Νάουσας.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας (ΟΕΚΙΔΕ), που απαιτεί την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, σημειώνοντας ότι η ζωή των 180 εργαζομένων έχει φτάσει στα τάρταρα, «αφού οι μισθοί τους μειώθηκαν κατά 16% πριν 8 χρόνια και επιβλήθηκαν κατά διαστήματα εκ περιτροπής εργασία, ατομικές συμβάσεις με τον άθλιο βασικό μισθό, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αναστολές συμβάσεων εργασίας κ.λπ.».

Θυμίζει τις κινητοποιήσεις που εδώ και τρία χρόνια είναι σε εξέλιξη με μπροστάρη το Σωματείο τους, «παίρνοντας την κατάσταση στα δικά τους χέρια, κλείνοντας τα αυτιά τους στις σειρήνες της αναμονής και των επίδοξων σωτήρων "επενδυτών". Ο αγώνας τους είναι δίκαιος και έχει τη στήριξη της Ομοσπονδίας μας, των σωματείων του κλάδου, του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, σωματείων και φορέων της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «HILTON»
Με τη δύναμη του αγώνα και της αλληλεγγύης παλεύουν για το δικαίωμα στη δουλειά

Συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο «Hilton», διεκδικώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας που έχει αναστείλει τη λειτουργία της πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, στο πλαίσιο εκτεταμένης ανακαίνισης, πετώντας στην ανεργία το προσωπικό. «Το "Hilton" επενδύει, εργάτες απολύει», κατήγγειλαν οι συγκεντρωμένοι, στηλιτεύοντας τις πιέσεις και τους εκβιασμούς της εταιρείας στο προσωπικό να υπογράψει την «οικειοθελή» του αποχώρηση.

Παρά τις πιέσεις αυτές, μια σειρά εργαζόμενοι δεν έχουν συναινέσει στον σφαγιασμό των δικαιωμάτων τους και συνεχίζουν να παλεύουν για τη δουλειά και το εισόδημά τους. «Αποδεικνύεται ποια είναι η ανάπτυξη την οποία ευαγγελίζονται», σχολίασε ο Κώστας Παστός, μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου και γραμματέας του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μιλώντας στους συγκεντρωμένους. Υπενθύμισε ότι η εργοδοσία εδώ και χρόνια αξιοποιεί «ευέλικτες» μορφές εργασίας, ενώ επιδιώκει να γενικεύσει την εργασιακή «γαλέρα» στο σύνολο του προσωπικού, αφού ξεμπερδέψει με τα δικαιώματα των εργαζομένων, κατά την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου.

Τον τραγέλαφο των ρεπορτάζ που διαφημίζουν τις «σημαντικές επενδύσεις» της εταιρείας και αναπαράγουν αυτούσια τα δελτία Τύπου της εργοδοσίας για τα «ικανοποιητικά πακέτα αποζημίωσης» στους εργαζόμενους που πετιούνται στην ανεργία, στηλίτευσε ο Μανόλης Καμηλάκης, μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού και του κλαδικού Συνδικάτου.

Στη χτεσινή συνάντηση με την εργοδοσία αποδείχθηκε πως τα τελεσίγραφα που μοίραζε το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με τα οποία στις 31 Γενάρη δεν θα παρέμενε κανένας εργαζόμενος στο πόστο του, ήταν η μέθοδος που ακολούθησε για να εντείνει τις πιέσεις και να αναγκάσει όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους να υπογράψουν την «οικειοθελή» τους αποχώρηση. Οσοι άντεξαν στις πιέσεις και τους εκβιασμούς, παραμένουν στη δουλειά, καθώς η εταιρεία δεν έθεσε στη συζήτηση ζήτημα απολύσεων. Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της διεκδίκησης όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλιστούν το εισόδημα και τα δικαιώματά τους. Στην κατεύθυνση αυτή, την επόμενη βδομάδα θα ακολουθήσει νέα συνάντηση.

Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν δεδομένη, αλλά ήρθε ως αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων και του αγώνα των εργαζομένων και των σωματείων τους. «Ο,τι καταφέραμε μέχρι τώρα το καταφέραμε με την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων», είτε αναγκάστηκαν να υπογράψουν την «αποχώρησή» τους είτε δεν αποδέχθηκαν την πρόταση της εταιρείας, τόνισε ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης. «Ο αγώνας συνεχίζεται», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας πως το επιχειρησιακό Σωματείο και το κλαδικό Συνδικάτο θα δώσουν συνέχεια στις πρωτοβουλίες τους.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κινητοποίηση τη Δευτέρα στο υπουργείο Εργασίας

Καλούν το ΣΕΤΗΠ, το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού και η ΕΛΕΠΑ

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. προχωρούν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα ν. Αττικής και η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, για το ζήτημα της τηλεργασίας. Τα τρία σωματεία απευθύνονται στους εργαζόμενους και στα επιχειρησιακά σωματεία των κλάδων τους, όπου η εργοδοσία εφαρμόζει γενικευμένα το καθεστώς της τηλεργασίας και με τη βοήθεια της κυβέρνησης σχεδιάζει τη μονιμοποίησή της, και τους καλούν να διεκδικήσουν μια σειρά αιτημάτων για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τα σωματεία καταγγέλλουν τις ρυθμίσεις της πρόσφατης κυβερνητικής τροπολογίας και την προσπάθεια μονιμοποίησης της τηλεργασίας, και διεκδικούν να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι με ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Για όσο διάστημα διαρκεί η δουλειά από το σπίτι, απαιτούν: Η τηλεργασία να είναι εθελοντική και με δικαίωμα ανάκλησης από τον εργαζόμενο. Να μην εφαρμόζεται καμία «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας. Σταθερό ωράριο για όλους. Αυστηρή τήρηση του ωραρίου, με υποχρέωση του εργοδότη. Η τηλεργασία να μην υποκαθιστά κανενός είδους άδεια (ασθενείας, γονική, αργίες κ.ά.). Οσον αφορά το κόστος από την εφαρμογή της τηλεργασίας (εξοπλισμός, ρεύμα, ίντερνετ, κλιματισμός, άλλα πάγια), διεκδικούν να βαραίνουν αποκλειστικά την εργοδοσία. Επιπλέον, ξεκαθαρίζουν ότι αποκλειστικά υπεύθυνος για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας και ασφάλειας των τηλεργαζομένων είναι ο εργοδότης.

ΚΟΖΑΝΗ
Απαιτούν φτηνή θέρμανση και ρεύμα

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου πραγματοποίησαν χτες το πρωί το ΣΕΕΕΝ Δυτικής Μακεδονίας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, με αίτημα τη διασφάλιση της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης με ευθύνη κράτους και ΔΕΗ ΑΕ, αλλά και την απόσυρση των αυξήσεων - κατά 10% - στα τιμολόγια της τηλεθέρμανσης που αποφάσισε πρόσφατα η ΔΕΥΑ Κοζάνης.

Παράλληλα, τα σωματεία διεκδικούν να μη σταματήσουν τη λειτουργία τους ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και οι άλλοι σταθμοί και τα ορυχεία της ΔΕΗ, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να επεκταθεί το δίκτυο τηλεθέρμανσης και σε άλλους οικισμούς, όπως και να μην προχωρήσει καμία βλαπτική μεταβολή στα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία του ΣΕΕΕΝ συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, στον οποίο μετέφερε τα αιτήματα των σωματείων.

Οπως τόνισε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Μωυσιάδης, πρόεδρος του ΣΕΕΕΝ, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, «για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πως ο κρατικός μηχανισμός είναι εχθρικός απέναντι στις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών. (...) Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της "απελευθερωμένης" αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», τονίζοντας πως το «μάρμαρο» καλείται για άλλη μια φορά να πληρώσει η λαϊκή οικογένεια, με πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση.

Σε ανακοίνωσή της για τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κοζάνης τονίζει πως η δημοτική αρχή και οι υπόλοιπες παρατάξεις «επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην πολιτική της ανταποδοτικότητας, της λειτουργίας της ΔΕΥΑΚ στην λογική κόστους - οφέλους, στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - απολιγνιτοποίησης» που αποτελούν το βασικό εμπόδιο που δεν έχει ο λαός πρόσβαση σε φτηνές και ποιοτικές υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς.

Εννιά μήνες φυλάκιση σε συνδικαλιστή για τη δράση του

Καταγγελία από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

Την καταδικαστική απόφαση σε βάρος συνδικαλιστή και την προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης καταγγέλλει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Συγκεκριμένα, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καταδίκασε τον Βασίλη Γκιτάκο, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου, πρόεδρο του Σωματείου Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ - ΟΤΑ, σε 9 μήνες φυλάκιση με αναστολή, «επειδή υπερασπίστηκε συνάδελφο που απειλούταν από τη δημοτική αρχή Αλίμου με απόλυση». Ο συνδικαλιστής σύρθηκε σε δίκη μετά από μήνυση της δημοτικής αρχής.

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!», διαμηνύει το Συνδικάτο και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον συνδικαλιστή. «Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ούτε οι απειλές, ούτε οι διώξεις, ούτε οι καταδικαστικές αποφάσεις. Ούτε οι νόμοι που φτιάχνουν οι κυβερνήσεις νομίζοντας ότι θα σταματήσουν τον αγώνα για το δίκιο μας», υπογραμμίζει το Συνδικάτο.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ - ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Συγκεντρώσεις και συσκέψεις σωματείων

Σε συγκεντρώσεις προχωρούν αύριο, Πέμπτη 3 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., φορείς στους τρεις δήμους της Δυτικής Αθήνας (Ιλιον, Πετρούπολη και Αγ. Ανάργυροι - Καματερό) για μέτρα προστασίας της υγείας και του λαϊκού εισοδήματος. Πιο συγκεκριμένα, στην Πετρούπολη η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Ηρώ, στο Ιλιον στην κεντρική πλατεία και σε Αγ. Αναργύρους - Καματερό στην κεντρική πλατεία Αγ. Αναργύρων.

Συσκέψεις σωματείων

Σε σύσκεψη αύριο, Πέμπτη, στις 5.30 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας (Χαριλάου 28) καλεί συνδικάτα και φορείς της Δυτικής Αττικής το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Θέμα της σύσκεψης είναι: «Οργάνωση του αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας, για την προστασία των μισθών και του λαϊκού εισοδήματος».

Την Τετάρτη 9 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στο θεατράκι του δήμου Περιστερίου, σε σύσκεψη καλούν ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Περιστερίου, το Παράρτημα Περιστερίου του Συνδικάτου Οικοδόμων και το Παράρτημα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Περιστερίου - Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγ. Βαρβάρας, «για την οργάνωση της κοινής και συντονισμένης πάλης ενάντια στην ακρίβεια, στις καθημερινές ανατιμήσεις, στην πολιτική που αδειάζει τις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων, ενισχύοντας με όλα τα μέσα τους βιομηχάνους και τα μονοπώλια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ