ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Κορυφώνεται η στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση της Δύσης προς το Κίεβο

Πολιτική συνεργασία «ασφαλείας» προετοιμάζουν Βρετανία - Πολωνία - Ουκρανία

Από τη χτεσινή συνάντηση Τζόνσον - Ζελένσκι στο Κίεβο
Από τη χτεσινή συνάντηση Τζόνσον - Ζελένσκι στο Κίεβο
Φουντώνει καθημερινά η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία γύρω από την Ουκρανία και τις λεγόμενες «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ανατολική Ευρώπη.

Η Δύση συνεχίζει το μπαράζ κάθε είδους υποστήριξης στην Ουκρανία, με εξοπλισμούς, οικονομική βοήθεια, διπλωματική στήριξη και ενισχύοντας τα αποθέματα φυσικού αερίου. Παράλληλα αρχίζουν να σχηματίζονται διάφορες «συμμαχίες» και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, προωθώντας τα ιδιαίτερα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα κάθε αστικής τάξης.

Την ίδια ώρα, και η Μόσχα εντείνει τη στρατιωτική της κινητικότητα. Παράλληλα με τις μεγάλες ασκήσεις με τη Λευκορωσία, οι ρωσικές δυνάμεις στην αποσχισθείσα μολδαβική περιοχή της Υπερδνειστερίας, που συνορεύει με την Ουκρανία, πραγματοποίησαν στρατιωτικές ασκήσεις.

Σε αυτό το φόντο οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, και της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, είχαν χτες την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία αφότου η αμερικανική κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ επέδωσαν γραπτές απαντήσεις στη Ρωσία σχετικά με τις «εγγυήσεις ασφαλείας» που ζητά.

Ο Μπλίνκεν «τόνισε την προθυμία των ΗΠΑ, διμερώς και μαζί με τους συμμάχους και εταίρους, να συνεχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες με τη Ρωσία για αμοιβαία ζητήματα ασφάλειας», ενώ - σε αντίθεση με τις αξιώσεις της Μόσχας - επανέλαβε ότι δεν θα κλείσει η πόρτα του ΝΑΤΟ για άλλες χώρες.

Ζήτησε από τη Ρωσία «άμεση αποκλιμάκωση και απόσυρση στρατευμάτων και εξοπλισμού από τα σύνορα της Ουκρανίας» και τόνισε ότι «μια νέα εισβολή θα αντιμετωπιστεί με άμεσες και σοβαρές συνέπειες».

Μέχρι χτες το βράδυ το ρωσικό ΥΠΕΞ δεν είχε σχολιάσει το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Το οποίο ρωσικό ΥΠΕΞ, σημειωτέον, τις τελευταίες μέρες αποστέλλει σε κράτη - μέλη του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ερωτήματα σχετικά με τη συμμόρφωσή τους με συνθήκες που προβλέπουν ότι ένα κράτος δεν πρέπει να επεκτείνει την ασφάλειά του σε βάρος άλλων κρατών.

Την απάντηση της Δύσης συζήτησε χτες ο Μπλίνκεν με τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ και την πολωνική προεδρία του ΟΑΣΕ.

Η Φινλανδία ετοιμάζει απάντηση στην επιστολή που έλαβε από τη Ρωσία ζητώντας εγγυήσεις ασφαλείας από τις χώρες του ΟΑΣΕ, δήλωσε ο Φινλανδός ΥΠΕΞ Π. Χααβίστο.«Αυτή η ανταλλαγή αφορά τη ρωσική σκέψη ότι η Δύση έχει ενισχύσει τη δική της ασφάλεια εις βάρος της Ρωσίας. Προφανώς η Δύση έχει μια εντελώς διαφορετική άποψη σχετικά με αυτό», δήλωσε ο Χααβίστο.

Τριμερής συνεργασία Βρετανίας - Πολωνίας - Ουκρανίας

Αποτυπώνοντας τη στρατηγική της «παγκόσμιας Βρετανίας» μετά το Brexit, αλλά και τις εντεινόμενες «φιλοδοξίες» και κόντρες της Πολωνίας σε σχέση με την ΕΕ σε διάφορα μέτωπα, Βρετανία, Πολωνία και Ουκρανία προχωρούν σε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, για να αντιμετωπιστούν «οι απειλές από τη Ρωσία» και για να συνεργαστούν για το μέλλον της «ευρωπαϊκής ασφάλειας».

Παράλληλα με τη συνολικότερη ενίσχυση του Κιέβου από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και την ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, η Βρετανία συνεχίζει την τακτική «μικρών συμμαχιών» και σχημάτων για να προωθήσει πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντά της και στην Ανατολική Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγους μήνες Βρετανία και Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και άλλη μία για προμήθεια αντιαρματικών όπλων, κατασκευή πλοίων και ναυτικών βάσεων. Εκτός από τα κεφάλαια για το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό, η Βρετανία επενδύει σχεδόν 2 δισ. λίρες για την υλοποίηση κοινών επιχειρηματικών έργων με την Ουκρανία σε υποδομές, Ενέργεια κ.ά.

Επίσης, αντιαρματικά όπλα από τη Βρετανία έφτασαν στην Ουκρανία στα μέσα Γενάρη.

«Η βασική αξία είναι η ασφάλεια στην περιοχή, για να αναπτυχθούν η οικονομική ζωή, το εμπόριο και ο πολιτισμός. Ολους μας ενδιαφέρει αυτό, και μια τέτοια τριμερής συνεργασία είναι αγώνας για την ασφάλεια στην περιοχή», δήλωσε από την πλευρά του ο Πολωνός πρωθυπουργός Μ. Μοραβιέτσκι, που επισκέφτηκε χτες το Κίεβο.

Σύμφωνα με τον Μοραβιέτσκι, η Πολωνία βιώνει την αποσταθεροποίηση στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και η Βρετανία ένιωσε το «μακρύ χέρι» της Ρωσίας, με τη δηλητηρίαση του διπλού πράκτορα Σ. Σκριπάλ και της κόρης του στο Σόλσμπερι το 2018.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντικό γιατί είναι μέλος του ΝΑΤΟ, τώρα είναι εκτός ΕΕ και είναι επίσης ο βασικός εμπορικός μας εταίρος», πρόσθεσε.Ο

Παραπέρα, ο Πολωνός πρωθυπουργός υποσχέθηκε επιπλέον εξοπλισμούς στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων φορητά συστήματα αεράμυνας (Μanpads).

Κάλεσε για άλλη μια φορά τη Γερμανία να εγκαταλείψει τον αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2» και να μη δώσει στον Ρώσο Πρόεδρο ένα «όπλο» για «να εκβιάσει ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι υποδέχτηκε χτες στο Κίεβο και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπ. Τζόνσον. Η τελευταία επίσκεψη Βρετανού πρωθυπουργού στην Ουκρανία ήταν του Τζ. Μέιτζορ το 1996.

Ο Τζόνσον επανέλαβε ότι η Βρετανία έχει έτοιμο σχέδιο για «πρωτοφανείς κυρώσεις» κατά της Ρωσίας σε περίπτωση εισβολής, ενώ προέβλεψε «αιματηρή αντίσταση» της Ουκρανίας.

Απέρριψε δε τις προτάσεις του Πούτιν για «ζώνες επιρροής», λέγοντας πως «δεν θα είναι μόνο η Ουκρανία. Πρέπει να σκεφτείτε τη Γεωργία και τη Μολδαβία και άλλες χώρες».

Κορυφώνεται η στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική στήριξη στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, χτες ακόμα ένα αεροπλάνο με στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ έφτασε στο Κίεβο, παραδίδοντας 84 τόνους πυρομαχικών.

Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία αποφάσισαν να παράσχουν στην Ουκρανία το αμερικανικό φορητό σύστημα αεράμυνας «Stinger» και αντιαρματικούς πυραύλους «Javelin».

Επίσης χτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε νέο πακέτο βοήθειας 1,2 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία.

Παράλληλα, αξιωματούχος της κυβερνοασφάλειας των ΗΠΑ συναντήθηκε με ομολόγους της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν «την αποτροπή και την απάντηση σε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας» στον κυβερνοχώρο. Θα ταξιδέψει επίσης στη Βαρσοβία και θα συναντήσει τους ομολόγους της από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.

Η υπουργός Αμυνας του Καναδά, Αν. Ανάντ, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε τα σχέδια της χώρας της να ενισχύσει την «εκπαιδευτική» της στρατιωτική αποστολή στην Ουκρανία.

Χτες, εξάλλου, ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει την αύξηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας κατά 100.000 μέλη τα επόμενα τρία χρόνια και την αύξηση των μισθών των στρατιωτών. Αυτό δεν σημαίνει επικείμενο πόλεμο με τη Ρωσία, έσπευσε να διευκρινίσει, προσθέτοντας ότι «η στρατιωτική και τεχνική βοήθεια προς την Ουκρανία είναι η πιο σημαντική από το 2014, και εξακολουθεί να φτάνει».

Αύριο επισκέπτεται την Ουκρανία και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, το ίδιο θα κάνει αργότερα μέσα στη βδομάδα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μ. Ρούτε, ενώ την επόμενη βδομάδα θα βρεθούν στο Κίεβο οι ΥΠΕΞ πέντε ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσά τους της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην περιοχή Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Λουγκάνσκ δήλωσαν χτες ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ανέπτυξαν αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα κοντά στη γραμμή επαφής, ενώ οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ κατήγγειλαν ότι το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο έχει έτοιμο σχέδιο επίθεσης στο Ντονμπάς.

Πούτιν: Η Ρωσία δεν αποκλείει τη συνέχιση του διαλόγου

Στη Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν υποδέχτηκε χτες τον Ούγγρο πρωθυπουργό Β. Ορμπάν, ο οποίος χαρακτήρισε την «πολιτική των κυρώσεων» «καταδικασμένη να αποτύχει». Από τη μεριά του ο Πούτιν υπενθύμισε ότι η Ουγγαρία είναι σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη.

«Είναι σαφές ότι οι βασικότερες ανησυχίες της Ρωσίας αγνοήθηκαν», σχολίασε ο Πούτιν αναφερόμενος στην άρνηση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να δεσμευτούν για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και απομάκρυνση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και υποδομών από γειτονικές της χώρες.

Πάντως εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος για το θέμα θα συνεχιστεί. «Ελπίζω ότι τελικά θα βρούμε μια λύση, αν και θα είναι αρκετά δύσκολο», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει τις «εγγυήσεις ασφαλείας» με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν, ο οποίος ενδέχεται να επισκεφτεί τη Μόσχα σύντομα. Γαλλία και Ρωσία συμμετέχουν μαζί με Γερμανία και Ουκρανία στο «Σχήμα της Νορμανδίας», για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες στο Βερολίνο.

Ο Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να «σύρουν» τη Ρωσία σε πόλεμο ώστε να μπορέσουν να επιβάλουν κυρώσεις στη Μόσχα, σε μια προσπάθεια της Ουάσιγκτον να περιορίσει την Ρωσία χρησιμοποιώντας την Ουκρανία.

Πάντως ο Ορμπάν ισχυρίστηκε πως η ΕΕ είναι ενωμένη και κανείς δεν θέλει σύγκρουση με τη Ρωσία. «Είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία που να εγγυάται την ειρήνη, την ασφάλεια της Ρωσίας και να είναι επίσης αποδεκτή από τα μέλη του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Πούτιν είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Ντράγκι, σε μια «λεπτομερή επεξεργασία των νομικών εγγυήσεων ασφαλείας».

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Απελευθέρωση στελέχους του Σοσιαλιστικού Κινήματος μετά από 3,5 χρόνια

Τη Δευτέρα 24/1 ικανοποιήθηκε το αίτημα της απελευθέρωσης του Ολεγκ Αντριουτσένκο, στελέχους του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν (ΣΚΚ), με αποφυλάκισή του υπό όρους.

Ο Αντριουτσένκο πέρασε πάνω από τριάμισι χρόνια στη φυλακή και σε χώρους κράτησης, και αφέθηκε ελεύθερος κάτω από την επίδραση των μεγάλων εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων του Γενάρη.

Προηγουμένως τα δικαστήρια είχαν αρνηθεί επανειλημμένα να απελευθερώσουν το στέλεχος του ΣΚΚ. Αυτήν τη φορά όμως, απροσδόκητα, ο δικαστής επανεξέτασε την προηγούμενη απόφασή του και ικανοποίησε την αίτηση του κρατούμενου, παρά την αντίθετη στάση του εισαγγελέα.

Ο Αντριουτσένκο ήταν επικεφαλής της οργάνωσης του ΣΚΚ στην περιοχή του Πετροπαβλόφσκ (βόρειο Καζακστάν), καθώς και του παραρτήματος του κλαδικού σωματείου εργαζομένων στην επιστήμη. Είχε συλληφθεί το 2018 και φυλακίστηκε με κατασκευασμένες κατηγορίες.

Τις τελευταίες μέρες, στον απόηχο των μαζικών κινητοποιήσεων, υπήρξαν επίσης δικαστικές αποφάσεις που αρνήθηκαν να εκδιώξουν πολύτεκνες οικογένειες από τα διαμερίσματά τους, τις οποίες υπερασπίζονταν ακτιβιστές του ΣΚΚ, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς τραπεζών και τοπικών αρχών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ