ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ
Βγάζει μάτι η συμπόρευση για την εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Αποκαλυπτικές οι δηλώσεις των εκπροσώπων τους μετά την ενημέρωση από την ΥΠΕΞ για τα «τρέχοντα ζητήματα»

Eurokinissi

Με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων συναντήθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, για ενημέρωση πάνω στα «τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής». Διαδικασία όπου αναδείχτηκε για άλλη μια φορά η στρατηγική ταύτιση των αστικών πολιτικών δυνάμεων πάνω στα ζητούμενα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση μέσα από την εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Χαρακτηριστικά, σε δήλωσή του μετά τις συναντήσεις που είχε ο Ν. Δένδιας επέμεινε ότι «η εξωτερική πολιτική πρέπει να έχει το στοιχείο της εθνικής ομοψυχίας».

Δίνοντας την ατζέντα της συζήτησης με τους εκπροσώπους των κομμάτων, είπε ότι καταρχάς ενημέρωσε για την προχτεσινή του επίσκεψη στη Μαριούπολη της Ουκρανίας και τις συναντήσεις του με τους εκεί ομογενείς. Πρόσθεσε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, διαβεβαίωσε «για τη στάση αρχής της Ελλάδας (...) υπέρ της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών», τάχθηκε επίσης «υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή αυτή. Εμείς διατηρούμε διαύλους επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους», πρόσθεσε, θυμίζοντας την επικοινωνία που είχε πριν από λίγες μέρες με τον Ρώσο ομόλογό του, αποσιωπώντας ωστόσο τις προειδοποιήσεις της Μόσχας για τη χρήση της Αλεξανδρούπολης, της Σούδας και ολόκληρης της χώρας ως πολεμικού ορμητηρίου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Συνέχισε λέγοντας ότι με τους εκπροσώπους των κομμάτων συζήτησαν και τις «εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια». Εστειλε μήνυμα ξανά στην Αγκυρα ότι η κυβέρνηση τάσσεται «υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου, βέβαια πάντοτε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας». Οτι «συνομιλεί με όλες τις χώρες και συνομολογεί ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι η βάση πάνω στην οποία πρέπει να διεξάγονται οι συζητήσεις μεταξύ των κρατών. Συμπεριλαμβανομένης και της συζήτησης με την Τουρκία, εάν η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο».

Σημειωτέον, την ίδια ώρα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, συναντούσε τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννη. Ο Αμερικανός αξιωματούχος ενημέρωσε κατόπιν για το γεγονός ότι η κυβέρνησή του επικροτεί τις «ακούραστες προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προωθήσει μια θετική οικονομική ατζέντα με τα Δυτικά Βαλκάνια, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή».

Σε αυτό το πλαίσιο και προς ενίσχυση της θέσης της ντόπιας αστικής τάξης στο παζάρι για τα μερίδια στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ν. Δένδιας είπε ότι συζήτησε με τους εκπροσώπους των κομμάτων και για την «ανάπτυξη των πολυμερών σχημάτων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του σχήματος 3+1 μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ». Ενώ με φόντο το ναυάγιο του αγωγού «EastMed» που τόσα χρόνια παρουσιαζόταν απ' όλα τα αστικά κόμματα ως «υπερόπλο» τάχα για τα κυριαρχικά δικαιώματα, έσπευσε να επικαλεστεί την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι θα χρηματοδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, «μια ανακοίνωση, την οποία θερμά υποδέχθηκαν και οι ΗΠΑ».

Τέλος, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων «για τα ανοίγματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, καταρχήν στην Αφρική, αλλά αργότερα και στην Ασία, την Ωκεανία και τη Νότια Αμερική».

Τα χαλάνε... στην τιμή με τον ΣΥΡΙΖΑ

Στα ανταλλάγματα για την αστική τάξη από την παραπέρα εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια στάθηκε στην τοποθέτησή του μετά τη συνάντηση με τον Ν. Δένδια ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος.

Επισημαίνοντας ότι από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ έχουν «επιμείνει η εξωτερική πολιτική να διαμορφώνεται με όρους εθνικούς. Εχουμε ζητήσει επανειλημμένα να γίνει Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, κάτι το οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει απορρίψει», κατηγόρησε στη συνέχεια την κυβέρνηση ότι εξωραΐζει την πραγματικότητα με ισχυρισμούς περί απομόνωσης της Τουρκίας, την ώρα που εκείνη αναπτύσσει σχέσεις με το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και επειδή, όπως είπε, οι ΗΠΑ «ενώ δεν έχει ακόμη στεγνώσει το μελάνι της Συμφωνίας» για τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, «μας αδειάζουν στο θέμα του "EastMed"». Ανάγοντας δηλαδή τη μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση - διαδικασία που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και τον πρώτο γύρο «στρατηγικού διαλόγου» με τις ΗΠΑ - στο ζήτημα της... τιμής της για το κεφάλαιο.

Ρίχνοντας πιο βαθιά το ψέμα πως μπορεί να υπάρχει και μια «ολίγον εμπλοκή» στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ακόμα περισσότερο με «ανταλλάγματα» προς όφελος του λαού, ο Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τις εξελίξεις αυτές «συνέπειες μιας πολιτικής που εγκαταλείπει την πολυδιάστατη και ενεργητική διπλωματία για να ξαναγυρίσει στο επίπεδο της αντίληψης ότι η Ελλάδα είναι προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ. Ενας πιστός και δεδομένος σύμμαχος» και την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει φτάσει την εμπλοκή από την Βαλτική έως τον Ειρηνικό, την εγκάλεσε ότι θα έπρεπε να ασκεί μια πολιτική «ενεργητική και όχι αναβλητική».

Ιδιαίτερη εξάλλου ήταν η αναφορά του και στην «αναβλητικότητα» της κυβέρνησης να κλείσουν μια ώρα αρχύτερα οι διευθετήσεις με την τουρκική αστική τάξη, ζητώντας «να μην αφήσουμε η Τουρκία να πάρει δωρεάν ό,τι θέλει», αλλά «τώρα που η Τουρκία συζητεί με την ΕΕ το θέμα της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ενωσης εμείς να θέσουμε ως όρο την παραπομπή της διαφοράς για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες στη Χάγη».

Σε αυτήν τη βάση, άλλωστε, ο Γ. Κατρούγκαλος ζήτησε «να συνεχίζουμε να πιέζουμε ούτως ώστε η πολιτική της ενεργητικής διπλωματίας στην Ανατολική Μεσόγειο να ξανααποκτήσει δυναμική. Το EastMed Gas Forum, που έχει έδρα το Κάιρο, να γίνει η βάση μιας πανευρωπαϊκής διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο». Θυμίζουμε πως το σχήμα, υπό την υψηλή εποπτεία των Αμερικανών και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, δρομολογεί τη μοιρασιά της καπιταλιστικής λείας στην περιοχή, διαμορφώνοντας και τους όρους για επικίνδυνες «διευθετήσεις» σε βάρος των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ανάλογης υφής και η δήλωση του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ, Α. Λοβέρδου, ο οποίος στάθηκε στην Ουκρανία, λέγοντας πως «η Ελλάδα θα είναι πάντοτε κοντά» στους ομογενείς. Θυμίζουμε ότι προχτές ο Ν. Δένδιας απέδιδε την επίσκεψή του στην Ουκρανία σε απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει την ελληνική κοινότητα που βρίσκεται εκεί θέλοντας να την αξιοποιήσουν ως «χαρτί» στα ΝΑΤΟικά σχέδια, για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων και κάποια κομμάτια από την καπιταλιστική «λεία» της περιοχής.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Η πολιτική της εμπλοκής ρίχνει τη χώρα στο στόμα του λύκου, ο λαός να δυναμώσει την πάλη του

Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών:

«Οι ανησυχίες του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην περιοχή και τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις επιβεβαιώθηκαν και με τη συζήτηση που είχαμε με τον κ. υπουργό.

Η πολιτική της εμπλοκής της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ρίχνει τη χώρα και τον λαό μας στο στόμα του λύκου.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που διαπιστώνουμε ότι οξύνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους Αμερικανούς, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ με τη Ρωσία στο ουκρανικό μέτωπο, και στις συνθήκες αυτές, παίρνοντας υπόψη ότι αυτή η αναμέτρηση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, το ΚΚΕ καλεί τον λαό μας να δυναμώσει την πάλη του:

  • Να μην επικυρωθεί η κατάπτυστη Συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ για τις αμερικανικές βάσεις.
  • Να κλείσουν άμεσα οι στρατιωτικές βάσεις στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο και στη Λάρισα.
  • Να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις από ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και
  • Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας σε στρατιωτικές ΝΑΤΟικές ασκήσεις, ιδίως αυτές που αποσκοπούν στην περικύκλωση της Ρωσίας».
ΣΕΡΒΙΚΟ ΥΠΕΞ
Ενόχληση για τη στάση απέναντι στο Κόσοβο

Την «αναστάτωση» του Βελιγραδίου για την αναβάθμιση της εμπορικής αποστολής του Κοσόβου στην Αθήνα (που τον Ιούνη μετατράπηκε σε «Γραφείο Συμφερόντων» του προτεκτοράτου) σημείωσε ο Σέρβος ΥΠΕΞ Νίκολα Σελάκοβιτς, με χτεσινές του δηλώσεις, στις οποίες σημειώνει: «Δεν είμαστε χαρούμενοι με αυτό το γεγονός. Είναι κάτι που αναστατώνει τους Σέρβους πολίτες, όπως και τα συμφέροντα των διεθνών σχέσεών μας».

Πρόσθεσε ότι «οι σχέσεις δύο τέτοιων κρατών όπως η Σερβία και η Ελλάδα πρέπει να βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη», αλλά και ότι «δεν θέλω να πιστέψω ότι ένας τόσο παραδοσιακός φίλος μας σαν την Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να αλλάξει τη θέση της, γνωρίζοντας ότι μια αδελφή και φιλική χώρα όπως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ακριβώς το ίδιο, παρόμοιο, πρόβλημα με αυτό που αντιμετωπίζει η Σερβία».

Ελληνική φρεγάτα σε γαλλική αρμάδα

Η φρεγάτα «Αδρίας» θα ενσωματωθεί στην ομάδα μάχης του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», που απέπλευσε από την Τουλόν για μια τρίμηνη αποστολή στη Μεσόγειο.

Σε άλλο ένα δείγμα ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις βυθίζονται όλο και βαθύτερα σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια και ανταγωνισμούς, γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η αρμάδα «θα εκτελέσει αποστολές διαλειτουργικότητας με άλλες μονάδες επιφανείας, σε υψηλό επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας».

Σημειωτέον, στην ίδια περιοχή επιχειρεί και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Harry Truman», με την αρμάδα συνοδείας του, όπως και ρωσική πολεμική μοίρα που μπήκε πριν από μερικές μέρες στη Μεσόγειο αυξάνοντας τη συγκέντρωση δυνάμεων σε μια ζώνη που ήδη βρωμάει μπαρούτι από τους ανταγωνισμούς.

Παραπέρα, εκτός από την ενσωμάτωση της «Αδρίας» στη γαλλική αρμάδα, λέγεται ότι θα ακολουθήσουν κοινές ασκήσεις του γαλλικού αεροπλανοφόρου και των λοιπών πλοίων με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, νοτίως της Κρήτης και στην Ανατ. Μεσόγειο, ενώ, σύμφωνα με πηγές, η αρμάδα θα παραμείνει για μεγάλο διάστημα στην περιοχή.

Να θυμίσουμε ότι η «Αδρίας» είχε ...ξαναβρεθεί με το γαλλικό αεροπλανοφόρο συμμετέχοντας τον Νοέμβρη στη γαλλική άσκηση στη Μεσόγειο, «POLARIS 21».

Ολα τα παραπάνω σε υλοποίηση της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Γαλλία, που υπογράφτηκε πέρυσι το φθινόπωρο από τις δύο κυβερνήσεις και προβλέπει μεταξύ άλλων τη «συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ