ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»
  • Για σκληρή αναμέτρηση ετοιμάζονται οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης να τους πετάξει στον δρόμο
  • Βιοπαλαιστές αγρότες: Από αύριο με τα τρακτέρ τους στα μπλόκα του αγώνα για την επιβίωσή τους
  • Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής: Ανάγκη του λαού η δημιουργία δημόσιου νοσοκομείου σε μια περιοχή όπου ζουν και δουλεύουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι
  • Συνέντευξη με συνδικαλιστές της ΔΑΣ ΟΑΣΘ, με αφορμή το πρόσφατο θετικό αποτέλεσμα στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
«Συνεχίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα. Δεν βγαίνουμε από τις δουλειές και τα σπίτια μας»
  • Αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι να αντισταθούν στα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης
  • Πλατιά σύσκεψη σωματείων και φορέων την Κυριακή 13/2 στη Λάρυμνα

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού των σωματείων της ΛΑΡΚΟ
Από τη χτεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού των σωματείων της ΛΑΡΚΟ
«Δεν πρόκειται να μας βγάλει κανείς από την εργασία και τα σπίτια μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τέλους, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα»: Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην πρόθεση της κυβέρνησης να απολύσει όλους τους εργαζόμενους εντός του Φλεβάρη και να κάνει έξωση σε όσους μένουν στους οικισμούς της Λάρυμνας και του Αγίου Ιωάννη Βοιωτίας.

Η απόφαση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων και όλου του λαού, διαλύοντας τη ΛΑΡΚΟ, συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού των Σωματείων, που πραγματοποιήθηκε χτες Τετάρτη στη Λάρυμνα, όπου τα μέλη των ΔΣ απέρριψαν για μία ακόμη φορά και μάλιστα ομόφωνα την παγίδα της κυβέρνησης να συναινέσουν στις απολύσεις του προσωπικού.

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων χαρακτήρισαν «καταδίκη» για τους εργαζόμενους το «κοινωνικό πακέτο» που έταξε η κυβέρνηση για να διασπάσει την ενότητά τους και ντροπή να ζητά από τους απολυμένους εργαζόμενους που μένουν στους οικισμούς, να πάρουν τις οικογένειες και να φύγουν από τα σπίτια τους. Τόνισαν ότι η απάντησή τους θα δοθεί με συνέχιση του αγώνα για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αντίστοιχη απόφαση έλαβε χτες το πρωί το ΔΣ του Επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας, η οποία θα είναι και η εισήγηση στη Γενική Συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Παρασκευή 4 Φλεβάρη, στις 11 π.μ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συντονιστικού, αντιπροσωπεία της διοίκησης του Σωματείου της Λάρυμνας πραγματοποίησε ενημέρωση των εργαζομένων στην πύλη του εργοστασίου, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην αυριανή Γενική Συνέλευση.

Τις επόμενες μέρες όλα τα σωματεία θα προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να παρθούν αποφάσεις για τη συνέχιση του αγώνα. Παράλληλα, αποφασίστηκαν διεξαγωγή πλατιάς σύσκεψης με τη συμμετοχή φορέων την Κυριακή 13 Φλεβάρη στη Λάρυμνα καθώς και δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση με πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις.

Δυναμική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων χαρακτήρισαν κατάπτυστη την πρόταση της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «αποτελεί ντροπή για τους εργαζόμενους, τους δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους από τα εργατικά δυστυχήματα στη ΛΑΡΚΟ».

«Θα πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά. Να γίνει ζήτημα των τοπικών κοινωνιών και ολόκληρης της εργατικής τάξης της χώρας. Να μην τσιμπήσουμε στο "τυράκι" του "κοινωνικού πακέτου" και συναινέσουμε στις απολύσεις μας. Από τις εργασίες και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να μας βγάλει κανείς», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας. Τόνισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση απολύοντας άμεσα τους εργαζόμενους βάζει ουσιαστικά λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, με τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να πετιούνται στον δρόμο.

«Το ερώτημα που μπαίνει μετά τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι αν θα αποδεχτούμε να βγούμε στην ανεργία και να φύγουμε από τα σπίτια μας. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Εμείς απαιτούμε τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας. Θα το τραβήξουμε μέχρι τέλους. Γεννηθήκαμε στη ΛΑΡΚΟ, μεγαλώσαμε στη ΛΑΡΚΟ, εδώ θα μας βρουν», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα.

«Εμείς ως διοίκηση των Σωματείων έχουμε ευθύνη να παλέψουμε για να μείνουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους και όχι να συζητάμε και να διαβουλευόμαστε τις απολύσεις τους», τόνισε από την πλευρά του ο Ανδρέας Κορέντζελος, γραμματέας του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας.

«Είναι ντροπή για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ οι προτάσεις της κυβέρνησης. Δικαιώνονται οι θέσεις μας ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης είναι εγκληματικοί, διαλύουν τη ΛΑΡΚΟ, στέλνουν στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους και μαραζώνουν τις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε, τέλος, ο Δημήτρης Καραγιάννης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στα μεταλλεία του Αγίου Ιωάννη Βοιωτίας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας όλων μας!

Κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν την πλατιά αλληλεγγύη τους

Από σποτ που κυκλοφόρησε χτες το ΠΑΜΕ
Από σποτ που κυκλοφόρησε χτες το ΠΑΜΕ
Κάλεσμα στους εργαζόμενους όλης της χώρας, σε κάθε Συνδικάτο, Ομοσπονδία, Εργατικό Κέντρο για μαζική - μαχητική συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον μεγάλο αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους, απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«ΤΩΡΑ να εκφραστεί πολύμορφα και με κάθε τρόπο η μαζική εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη στον Αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ για το δικαίωμα στη δουλειά, για το δικαίωμα στη ζωή.

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και του λαού της περιοχής είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης. Είναι υποχρέωση όλων μας, με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, να σταθούμε στο πλευρό τους, για να μην ολοκληρωθεί το έγκλημα της κυβέρνησης στη ΛΑΡΚΟ!

Την Τρίτη 1η Φλεβάρη η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί μέτρων στήριξης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, παρέδωσε "τελεσίγραφο" ένα σχέδιο - καρμανιόλα με το οποίο προτίθεται να απολύσει όλους τους εργαζόμενους μέσα στον Φλεβάρη και να πετάξει στον δρόμο εκατοντάδες οικογένειες, διώχνοντάς τους από τον οικισμό, ώστε να παραδώσει την επιχείρηση στους ιδιώτες χωρίς εργαζόμενους που θα έχουν δικαιώματα.

Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή. Αν σκοπός δεν ήταν το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, τότε ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας και μονάδες σαν τη ΛΑΡΚΟ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπηρετώντας την ευημερία του λαού. Γι' αυτό η ΛΑΡΚΟ μπορεί να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αλλά και γι' αυτό οι κυβερνήσεις διαχρονικά, συστηματικά προχώρησαν στην απαξίωση της επιχείρησης, στη στοχοποίηση των εργαζομένων, στην υπερχρέωσή της.

Και αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι εργάτες και οι αγώνες τους. Οι εργαζόμενοι με τον πολύχρονο αγώνα τους κράτησαν ανοιχτή τη ΛΑΡΚΟ κόντρα σε θεούς και δαίμονες, με όλους τους εργαζόμενους στη θέση τους, σμπαράλιασαν ξανά και ξανά τα σχέδια κυβερνήσεων, επιχειρηματικών ομίλων.

Τα εργοστάσια τα κλείνουν οι κυβερνήσεις και τα αρπακτικά που ξεζουμίζουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, τις υποδομές που έφτιαξε ο λαός, τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων που έχτισαν τα ντουβάρια και τις υψικαμίνους της ΛΑΡΚΟ, για να τους πετάξουν μετά στον δρόμο. ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Ψηλά το κεφάλι! Στον δρόμο του αγώνα βρίσκονται οι λύσεις!

Η εργατική τάξη της χώρας μας, με τη δύναμη της αλληλεγγύης, της οργάνωσης και του ταξικού αγώνα, να δώσει νέα βροντερή απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης. Με κάθε τρόπο να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον μεγάλο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και του λαού της περιοχής. Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργατογειτονιά να απλωθεί ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης! Ο εγκληματικός, αντεργατικός σχεδιασμός κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων, που απολύει και ξεσπιτώνει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, να μείνει στα χαρτιά!

Τώρα δυναμώνουμε την αλληλεγγύη».

Μηνύματα συμπαράστασης από συνδικάτα

Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ εκφράζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς, καταγγέλλοντας τις απολύσεις και διαμηνύοντας ότι «ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας όλων μας».

Συγκεκριμένα, την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ εκφράζουν με ανακοινώσεις τους μέχρι στιγμής:

Τα Εργατικά Κέντρα Λαμίας, Ζακύνθου, Λέσβου, Αρτας, Ιωαννίνων, Φωκίδας. Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ).

Επίσης: Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Φθιώτιδας, Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ρεθύμνου, Συνδικάτο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα ν. Αττικής, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ΣΕΤΕΠΕ, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων ν. Αττικής, ΣΕΤΗΠ ν. Αττικής, Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων», ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΕΝΕΔΕΠ, το ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.

Τα Συνταξιουχικά Σωματεία Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας, ΙΚΑ ν. Καβάλας, ΟΑΕΕ ν. Καβάλας, Δημοσίου και του ΝΑΤ ν. Καβάλας.

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, Αλιβερίου, Αμφισσας, Δίρφης Μεσσαπίας, Θήβας, Ιστιαίας, Λαμίας, Λιβαδειάς, Λοκρίδας, Τανάγρας, Χαλκίδας.

  • Να συζητηθούν οι εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» Στερεάς Ελλάδας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ