ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εύσημα για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν

...με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες αμερικανοΝΑΤΟικές αποστολές

Eurokinissi

Ευχαριστήρια επιστολή στον Ελληνα ομόλογό του απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, για τη συνεισφορά της Ελλάδας στο έργο της λεγόμενης Διεθνούς Δύναμης Ασφαλείας και Βοήθειας (ISAF - International Security Assistance Force), στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν που διέλυσε τη χώρα και τον λαό της τα προηγούμενα χρόνια. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μεθοδεύει τα επόμενα βήματα εμπλοκής στα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στην επιστολή του αναγνωρίζει «την πολύτιμη συμβολή των περίπου 3.300 στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπηρέτησαν, κατά περιόδους, τόσο στην ISAF όσο και μετέπειτα στην αποστολή "Resolute Support Mission"». «Επίσης», συνεχίζουν οι ίδιοι παράγοντες, «εξαίρει τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις παραθέτοντας σειρά δραστηριοτήτων που έφεραν εις πέρας με επιτυχία, όπως η εκτέλεση νευραλγικών έργων υποδομής στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς και οι επιχειρήσεις ασφάλειας και άμυνας», με ό,τι αυτοί οι όροι υποκρύπτουν, ξεσκεπάζοντας και τα παραμύθια των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια, που ισχυρίζονταν ότι τάχα οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν κινδύνευαν εκεί γιατί είχαν πάει ...«σε βοηθητικούς ρόλους» κ.ο.κ.

Ο Αμερικανός φέρεται, εξάλλου, να αναγνωρίζει ότι «η Ελλάδα αποτελεί σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ και στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ιδιαιτέρως η ζωτικής σημασίας συνεργασία που θα συνεχισθεί και στο μέλλον, στη βάση των κοινών αξιών που διέπουν τις δύο χώρες», προδιαγράφοντας έτσι πολλά «νέα Αφγανιστάν» με ενεργή ελληνική συμμετοχή και δείχνοντας ταυτόχρονα πόση αξία είχαν οι διαβεβαιώσεις όλων των ελληνικών κυβερνήσεων.

Θυμίζουμε ότι ο Μπλίνκεν έκανε ειδική αναφορά στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν, και τον Οκτώβρη του 2021, στην Ουάσιγκτον, κατά την υπογραφή της νέας Συμφωνίας για τις βάσεις, εκφράζοντας, ήδη από τότε, δημοσίως τη «βαθιά ευγνωμοσύνη» των ΗΠΑ για το γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι ένας πολύ ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος για εμάς, ειδικά στο Αφγανιστάν, όπου οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις πολέμησαν γενναία», όπως είπε.

Ετοιμοι και για τα «νέα Αφγανιστάν»

Αλλωστε, οι ίδιες οι εξελίξεις και η ανάληψη ρόλων εντός ευρωατλαντικού καταμερισμού δεν αφήνουν περιθώρια «παρερμηνειών».

Οπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, το Γ' Σώμα Στρατού (με έδρα τη Θεσσαλονίκη), χαρακτηρισμένο Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Rapid Deployable Corps - Greece, NRDC-GR), από τις 18 Δεκέμβρη βρίσκεται σε κατάσταση «Πλήρους Επιχειρησιακής Ικανότητας» ως Χερσαία Τμηματική Διοίκηση Πολλαπλών Σωμάτων Στρατού (Multi Corps Land Component Command - MC LCC), «δυνάμενο πλέον να αναλάβει τη Διοίκηση έως 5 Χερσαίων Σχηματισμών επιπέδου Σώματος Στρατού (ΣΣ)».

«Το NRDC-GR είναι το πρώτο Στρατηγείο της Δομής Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (NATO Force Structure - NFS) με "Πλήρη Επιχειρησιακή Ικανότητα" διεύθυνσης χερσαίων επιχειρήσεων πολλαπλών ΣΣ υπό τη διοίκηση μίας Διακλαδικής Διοίκησης της Συμμαχίας (JFC), προβάλλοντας έτσι το υψηλότατο επαγγελματικό επίπεδο του προσωπικού, την αρτιότητα του εξοπλισμού και το πνεύμα πρωτοπορίας του Στρατηγείου», υπογραμμίζει σχετικά το ΓΕΕΘΑ.

Την ίδια ώρα, προχωρά σε όλα τα επίπεδα η υλοποίηση της Συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Γαλλία, που υπογράφτηκε πέρυσι το φθινόπωρο και ανοίγει νέους επικίνδυνους δρόμους.

Σε αυτό το πλαίσιο, τη Δευτέρα διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» με τη γαλλική φρεγάτα «FS PROVENCE», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους και του Στενού Κυθήρων. Πραγματοποιήθηκαν πυρά επιφανείας κατά βραχονησίδας, εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, ναυτικής αποτροπής (Maritime Interdiction Operations - MIO), επικοινωνιών, προχωρητικών ελιγμών και αντιαεροπορικού πολέμου (Air Defence Exercise - ADEX) με συμμετοχή και 6 μαχητικών αεροσκαφών.

Παράλληλα προχωρούν οι ετοιμασίες για την ενσωμάτωση της φρεγάτας «Αδρίας» στην ομάδα μάχης του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», που απέπλευσε από την Τουλόν για αποστολή στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, από την 1/2 αναπτύσσει την αεροναυτική δύναμη που συγκροτεί την Task Force 473 (TF473), γύρω από το αεροπλανοφόρο και τα αεροσκάφη του. Η αεροναυτική αυτή δύναμη, που περιλαμβάνει και 3 φρεγάτες, ένα σκάφος ανεφοδιασμού και ένα πυρηνικό υποβρύχιο, θα επιχειρεί έως τον Απρίλη του 2022, στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της αποστολής «CLEMENCEAU 22», την 14η κατά σειρά τέτοια αποστολή.

Οι Γάλλοι τονίζουν ακόμη πως ως «συσσωρευτής διεθνών δυνάμεων εκ φύσεως, η αεροναυτική δύναμη θα εντάξει σκάφη από συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις εντός της ΕΕ (Ελλάδα, Βέλγιο, Ισπανία) και του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Καναδάς)» ώστε, όπως λέει, να εξελίξει την «ικανότητά μας να επιχειρούμε από κοινού με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ευρώπης», βασικά της ικανότητας της ΕΕ να αντιπαρατεθεί αυτοτελώς με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Αναφέρουν ακόμα ότι «σε συνέχεια των προηγούμενων αποστολών της, η αεροναυτική δύναμη θα συμμετάσχει στην επιχείρηση "CHAMMAL" (σ.σ. γαλλική στρατιωτική επιχείρηση σε Ιράκ και Συρία), το γαλλικό σκέλος της επιχείρησης "INHERENT RESOLVE", και θα συνεισφέρει στη μάχη κατά της ανασυγκρότησης του "Ισλαμικού Κράτους" στη Μέση Ανατολή (...) Θα ενισχύσει τις επιχειρησιακές δεσμεύσεις της Γαλλίας στο πλαίσιο της ΕΕ ("EUNAVFORMED IRINI"), του ΝΑΤΟ... ή μιας άλλης συμμαχίας». Ανοίγουν έτσι όλη τη βεντάλια της εμπλοκής σε μια σειρά από μέτωπα, όπου ρόλος ανατίθεται και στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Σημειωτέον, εκτός από την ενσωμάτωση της «Αδρίας» στη γαλλική αρμάδα, λέγεται ότι θα ακολουθήσουν κοινές ασκήσεις του γαλλικού αεροπλανοφόρου και των λοιπών πλοίων με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, νοτίως της Κρήτης και στην Ανατ. Μεσόγειο.

«Αδιαμφισβήτητο εργαλείο προβολής ισχύος και αυτόνομης εκτίμησης της κατάστασης, η αεροναυτική δύναμη θα αναπτυχθεί σε ένα περίπλοκο στρατηγικό περιβάλλον με αυξανόμενες περιφερειακές εντάσεις», συμπληρώνουν οι Γάλλοι, εντείνοντας και την ανησυχία από τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επικίνδυνες κόντρες και ανταγωνισμούς, για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Δεν περνά απαρατήρητο, άλλωστε, ότι στη Μεσόγειο επιχειρούν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Harry Truman», με την αρμάδα συνοδείας του, καθώς και ρωσική πολεμική μοίρα, που μπήκε πριν από μερικές μέρες, αυξάνοντας τη συγκέντρωση δυνάμεων σε μια ζώνη που ήδη βρωμάει μπαρούτι από τους ανταγωνισμούς.

Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε σύσκεψη στο Περιστέρι

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. θα παρευρεθεί και θα μιλήσει σε σύσκεψη μαζικών φορέων και εργαζομένων στις δομές Υγείας, την οποία διοργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Περιστερίου, Νοτιοδυτικών (Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα) και Δυτικών Συνοικιών (Πετρούπολη, Ιλιον, Αγιοι Ανάργυροι - Καματερό) του Κόμματος, με θέμα «Δύο χρόνια πανδημία και η κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (Εθνάρχου Μακαρίου 1 και Κηφισού).

Με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΣΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί, σήμερα, Πέμπτη, στις 12.30 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Γιώργο Καββαθά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ