ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ» ΝΟΜΟ
Νέο πακέτο προνομίων και δισεκατομμυρίων για τους ομίλους με τον καβγά να γίνεται για τη μοιρασιά

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή ο νόμος. Καταψήφισε το ΚΚΕ

Eurokinissi

Ψηφίστηκε χτες το βράδυ στη Βουλή ο νέος «αναπτυξιακός» νόμος, με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να προσφέρει τη δική της συμβολή στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, μπουκώνοντας τους επιχειρηματικούς ομίλους με ένα ακόμα «χοντρό» πακέτο «ζεστού» χρήματος, με φοροαπαλλαγές, επιπρόσθετες διαδικασίες για fast track επενδύσεις.

Πρώτη θέση στο τρελό φαγοπότι που στρώνει η κυβέρνηση, από τη βάρβαρη αφαίμαξη του λαού, έχουν τα αρπακτικά των «πράσινων» μπίζνες, οι επενδυτές του ψηφιακού μετασχηματισμού, μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγάλοι όμιλοι των συνδυασμένων μεταφορών κ.ά. Τα ποσά που έχουν να ξεκοκαλίσουν από διάφορες πηγές χρηματοδότησης, με κύρια το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είναι σε πρώτη φάση πάνω από 11 δισ. ευρώ.

Στη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα έστησαν χοντρό σκυλοκαβγά για το πώς και σε ποιους ομίλους θα γίνει η μοιρασιά, τον οποίο διάνθισαν με αλληλοκατηγορίες για σκάνδαλα και διαφθορά, για να καλύψουν ότι όλοι δουλεύουν για λογαριασμό του κεφαλαίου, χωρίς βέβαια να αποκλείεται το ενδεχόμενο όλος αυτός ο τσακωμός να έχει σχέση και με ανταγωνισμούς επιχειρηματικών ομίλων για το ποιος θα βάλει στο χέρι μεγαλύτερο μερίδιο.

Οπως διαβεβαίωσε άλλωστε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Βρούτσης, ο νέος «αναπτυξιακός» νόμος είναι συνέχεια του «αναπτυξιακού» νόμου του ΣΥΡΙΖΑ και από εκεί και πέρα αυτό που κάνει είναι να διορθώνει κάποιες στρεβλώσεις. Οπως ανέφερε, επειδή «έχει αποδείξει αυτή η κυβέρνηση ότι δεν είναι ούτε μικρόκαρδη ούτε μικρόψυχη», ο «αναπτυξιακός» νόμος του 2016 «είχε και αυτός ένα ιδιαίτερο θετικό αποτύπωμα», «"έτρεξαν" επενδύσεις», αλλά το πρόβλημά του ήταν πως «αν ένας τομέας "έτρεχε" περισσότερο, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός, απορροφούσε τα χρήματα από τους άλλους κρίσιμους κρίκους της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας μας, τους οποίους "στέγνωνε"». Τώρα αυτό διορθώνεται, δημιουργώντας αυτόνομο προϋπολογισμό στις κρίσιμες αναπτυξιακές παραγωγικές διαδικασίες που πρέπει να στηρίξει.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Αλ. Χαρίτσης, τομεάρχης σε θέματα «ανάπτυξης», εξηγώντας γιατί το κόμμα του καταψηφίζει τον νέο «αναπτυξιακό» νόμο, ανέφερε ότι ενώ «έχουμε έναν νόμο και εσείς το είπατε πριν, με αυτά τα αποτελέσματα (θετικά δηλαδή), έρχεστε εσείς εδώ και τον ανατρέπετε πλήρως, χωρίς να εξηγήσετε επαρκώς γιατί το κάνετε αυτό φέρνοντας έναν άλλο νόμο, ο οποίος δεν θέτει σαφείς προτεραιότητες σε σχέση με τους τομείς οι οποίοι πρέπει να χρηματοδοτηθούν».

Πρόσθεσε ότι «αντί να αξιοποιήσετε τους πόρους, γιατί πράγματι θα έχουμε το επόμενο διάστημα, να διαχειριστούμε ένα πολύ μεγάλο πακέτο ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, νέο ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, το "fit for 55", η νέα ΚΑΠ, Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, να έχουμε ένα στρατηγικό σχέδιο που θα διευρύνει την παραγωγική βάση της χώρας, που θα καλύψει το επενδυτικό κενό, εσείς το κλείνετε ακόμα περισσότερο, το περιορίζετε σε όλο και πιο λίγους». Μία από τις ...μεγάλες διαφωνίες του ήταν ότι η χρηματοδότηση για την «πράσινη μετάβαση» δεν ξεκινά από τις ενεργειακές κοινότητες, «αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ», που βέβαια δεν είναι τίποτα άλλο από φερετζές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην Ενέργεια και μηχανισμός ενσωμάτωσης λαϊκών αντιδράσεων. Καταψήφισαν και τα άλλα αστικά κόμματα.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης, σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, ανέφερε: «Δεν πάμε στην πράσινη μετάβαση; Δεν πιστεύετε στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απολιγνιτοποίηση; Τη δίκαιη μετάβαση; Ποιο δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το νομοσχέδιο; (...) Ειλικρινά δεν μπορώ να δω τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της διαφωνίας μας».

Στόχος να υπηρετηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης τόνισε ότι είναι ένας «ακόμη φιλομονοπωλιακός νόμος κατ' εντολή βιομηχάνων και ΕΕ, με στόχο να υπηρετηθούν οι νέες, πιο φρέσκες "πράσινες" και "ψηφιακές" απαιτήσεις του κεφαλαίου, ή "οι ανάγκες της εποχής", όπως ανέφερε ο υφυπουργός κ. Παπαθανάσης, δηλαδή, τα νέα σχέδια για την καπιταλιστική ανάπτυξη, πετώντας στον λαό τα ψίχουλα που θα περισσεύουν από το φαγοπότι της καπιταλιστικής κερδοφορίας».

Πρόσθεσε πως «πρόκειται για ψέμα ολκής της ΝΔ όταν λέει ότι ο "αναπτυξιακός" νόμος είναι για τους πολλούς και τους μικρούς. Αν είναι έτσι, τότε γιατί οι εκατοντάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι - ελεύθεροι επαγγελματίες στον τουρισμό, στο εμπόριο, στις τηλεπικοινωνίες, στις μεταφορές, οι φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι, βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, να φορτώνονται με αμέτρητα βάρη, φόρους και χαράτσια, με κόψιμο των επιδοτήσεων, με συνεχείς ανατιμήσεις και ακρίβεια, έχοντας διαρκώς τη θηλιά στο λαιμό τους;».

«Οχι τυχαία, τους αυτοαπασχολούμενους, τις πολύ μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις, τις χαρακτηρίζετε διαρθρωτικό πρόβλημα της οικονομίας. Τους θεωρείτε εμπόδιο στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου», τόνισε.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, στη δευτερολογία της σημείωσε ότι όσο και να καβγαδίζουν, η συμπόρευση στην αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων δεν κρύβεται, προσθέτοντας πως οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη. Ακόμα, κατήγγειλε την κυβέρνηση για το έγκλημα που διαπράττει σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, των εργαζομένων και των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, ενώ ανέδειξε και την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα καμώνεται ότι είναι με τους εργαζόμενους, όμως, υπενθύμισε ότι και «επί ΣΥΡΙΖΑ οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς υπήρχαν απληρωσιά, εργολαβίες και ιδιωτικοποίηση». Τόνισε ότι «ο αγώνας και η αλληλεγγύη δυναμώνουν, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν είναι μόνοι».

Οσον αφορά την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι το ΚΚΕ την καταψηφίζει αφού γίνεται προσπάθεια μέσω μιας ιστορικής ομάδας «να προχωρήσουν οι μεγάλες μπίζνες και τα επιχειρηματικά σχέδια». Κατήγγειλε και καταψήφισε ακόμα την τροπολογία που διευκολύνει τη δημιουργία των απάνθρωπων υπερδομών - φυλακών σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών αρχίζοντας από τη Λέσβο.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Χωρίς τέλος το «τσεκούρι» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

Νέο «τσεκούρι» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και σε χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς αγρότες ρίχνουν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου που έχουν αρχίσει και καταφθάνουν αυτές τις μέρες, καθώς συμπεριλαμβάνουν και τις τελευταίες υπέρογκες αυξήσεις που καταγράφηκαν στο εγχώριο ενεργειακό χρηματιστήριο. Τα τιμολόγια που καταφθάνουν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα αποτυπώνουν υπερδιπλάσιες τιμές και στο φυσικό αέριο και στον ηλεκτρισμό δίνοντας «σήμα» για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού, από το 5,5% όπου κινείται σήμερα, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβρη η μεσοσταθμική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είχε «σκαρφαλώσει» στα 265 ευρώ/Mwh και τον Γενάρη στα 227 ευρώ - από τα 63 ευρώ των αρχών του έτους και τα 112 ευρώ του Ιούλη - ποσά που τώρα θα αρχίσουν να φαίνονται στην τελική τιμή που θα πληρώσουν λαϊκά νοικοκυριά και μικρομάγαζα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω των αρμόδιων υπουργών της Οικονομικών και Περιβάλλοντος, συνεχίζει την κοροϊδία περί δήθεν «στήριξης των νοικοκυριών» και τον Φλεβάρη με τις πενταροδεκάρες που καλύπτουν ένα ελάχιστο ποσοστό των τεράστιων αυξήσεων.

Εξάλλου, στο εσωτερικό της ΕΕ οξύνεται η αντιπαράθεση αναφορικά με το μείγμα καυσίμων των επόμενων ετών, αποτυπώνοντας και τα αντικρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Χτες δόθηκε στη δημοσιότητα η τελική πρόταση της Επιτροπής σχετικά με το ποιες επενδύσεις για την παραγωγή Ενέργειας θα μπορούν να χαρακτηριστούν «πράσινες», στις οποίες εντάσσονται τα εργοστάσια φυσικού αερίου και τα πυρηνικά, καύσιμα τα οποία υποστηρίζουν σθεναρά Γερμανία και Γαλλία αντίστοιχα. Ο βαθμός των αντιθέσεων αποτυπώνεται από το γεγονός ότι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με πρόσφατες δηλώσεις του προειδοποίησε ότι ενδεχομένως η Τράπεζα να μη χρηματοδοτήσει τέτοιου είδους επενδυτικά έργα αφού δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «πράσινα»... Πάντως και η Γερμανία δείχνει να μην υποστηρίζει την ανάπτυξη νέων πυρηνικών αντιδραστήρων και με αυτήν την άποψη συμπαρατάσσονται μέχρι στιγμής Δανία, Αυστρία και Λουξεμβούργο, με τη Δανία και το Λουξεμβούργο να αντιτίθενται και στον χαρακτηρισμό του φυσικού αερίου ως «πράσινου καυσίμου». Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις με μόνο δεδομένο τη διαρκή αύξηση των τιμών Ενέργειας σε όλη την ΕΕ που κυρίως πλήττει τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα.

Σενάρια που τροφοδοτούν διεργασίες

Νερό στον μύλο των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα και ευρύτερα ήρθε να ρίξει χτεσινό δημοσίευμα του «Euroactiv», το οποίο επικαλούμενο κύκλους της Κομισιόν σημειώνει ότι η Επιτροπή εξετάζει την προώθηση «μοντέλου Ιταλίας» και για την Ελλάδα, δηλαδή κυβέρνηση τεχνοκρατών ή εθνικής ενότητας, γιατί το υφιστάμενο προσωπικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος «δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τις βαθιές τομές που απαιτούνται προκειμένου η χώρα να αλλάξει σελίδα» και να διαχειριστεί «με ορθό τρόπο» τον τεράστιο όγκο χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι «υπάρχουν έτοιμα σενάρια απάντησης σε μια πιθανή πολιτική κρίση που θα προκληθεί αν μπλοκαριστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης», ενδεχόμενο που συνδέεται με τη διεξαγωγή εκλογών τον ερχόμενο Σεπτέμβρη με τον νέο εκλογικό νόμο, «με πολύ έντονο το σενάριο μη κυβερνησιμότητας στο πιο κρίσιμο σημείο των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Σε κατηγορηματική διάψευση προχώρησε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, μιλώντας για «γελοίο και εντελώς αβάσιμο δημοσίευμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ