ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Με τα τρακτέρ στους δρόμους κλιμακώνουν τον δίκαιο αγώνα τους

Σήμερα στήνεται το μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΝΑΥΠΛΙΟ
Με το στήσιμο ενός ισχυρού πανθεσσαλικού μπλόκου, σήμερα μετά το μεσημέρι, στον κόμβο της Νίκαιας, στην Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα, με τις πολύμορφες δράσεις και τα μπλόκα που ετοιμάζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, κλιμακώνεται και συντονίζεται πανελλαδικά ο αγώνας των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Στις διεκδικήσεις τους ξεχωρίζουν τα αιτήματα για ανακούφιση από το υψηλό κόστος παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%. Επίσης, για κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση, στον προσανατολισμό και τον συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, στη συνάντηση των αγώνων των αγροτών με το εργατικό κίνημα, παίζει αναμφισβήτητα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στην οποία συσπειρώνονται 13 Ομοσπονδίες και περίπου 200 Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα.

Σημείο αναφοράς από σήμερα το μπλόκο της Νίκαιας

Αγωνιστική «υποδοχή» στον Υπουργό Αγρ.Ανάπτυξης στη Σκάλα Λακωνίας
Αγωνιστική «υποδοχή» στον Υπουργό Αγρ.Ανάπτυξης στη Σκάλα Λακωνίας
Στη Θεσσαλία, εκατοντάδες τρακτέρ που βρίσκονται ήδη στις πλατείες των χωριών, θα ανάψουν τις μηχανές τους και θα κατευθυνθούν συντεταγμένα και οργανωμένα στον κόμβο της Νίκαιας, όπου θα στήσουν το μπλόκο που αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό αγωνιστικό μετερίζι και πανελλαδικό σημείο αναφοράς.

Τα τρακτέρ των αγροτών της Καρδίτσας θα προσυγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στο Δέλτα Ιτέας κι από κει το κομβόι θα ξεκινήσει για το μπλόκο. Για τις 12 το μεσημέρι στο Βασιλί Φαρσάλων και στον κόμβο Πλατύκαμπου έχει οριστεί το ραντεβού των αγροτών του νομού Λάρισας.

Σε μαζική συμμετοχή καλούν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «ήρθε η στιγμή ο κάθε αγρότης και ο κάθε κτηνοτρόφος να αντιδράσει σε όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν και καθιστούν δύσκολη την επιβίωση τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς του. Ηρθε η στιγμή να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Με την πλούσια εμπειρία που έχουμε, γνωρίζουμε πολύ καλά πως ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε στον δρόμο και ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας».

Ταυτόχρονα, καλούν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να στηρίξουν αποφασιστικά τον αγώνα τους, υπογραμμίζοντας ότι «κοινός είναι ο αντίπαλος που έχουμε, κοινά και τα συμφέροντά μας να αντισταθούμε σε αυτήν την πολιτική που μας στερεί μια αξιοπρεπή ζωή». Σε αυτό το πλαίσιο, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, εργατικά σωματεία και Σύλλογοι Γυναικών από τη Θεσσαλία με ανακοινώσεις τους στηρίζουν τον αγώνα και τα αιτήματά τους.

Στη Νάουσα

Αγωνιστική συγκέντρωση, αύριο, Σάββατο 5 Φλεβάρη, στις 12 μ., στη διασταύρωση της Νάουσας, οργανώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», καλώντας όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να συμμετάσχουν μαζικά με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα.

Οι αγρότες αντιμετωπίζουν τεράστια απώλεια εισοδήματος από την πανδημία, τις φυσικές καταστροφές στην παραγωγή και το ρωσικό εμπάργκο αλλά και από τη ληστρική πρακτική των μεγαλεμπόρων που κυριολεκτικά αρπάζουν τα προϊόντα τους με τιμές πολύ χαμηλές, κάτω από το κόστος παραγωγής.

Την ίδια ώρα, ο Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας πραγματοποιεί περιοδείες στα χωριά για τη συγκρότηση ενός νέου μπλόκου.

Βγήκαν από χτες τα τρακτέρ στην Αργολίδα, σήμερα στη Μεσσήνη

Στο κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας για αγωνιστική «υποδοχή» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού, που χτες επισκέφθηκε τον νομό, ανταποκρίθηκαν αγρότες και κτηνοτρόφοι, προχωρώντας σε μαχητική συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, στην Περιφερειακή Ενότητα στο Ναύπλιο. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο, μοιρολατρικά, πότε θα φύγουμε από την παραγωγή. Βγαίνουμε στον δρόμο του αγώνα, όπως κάνουν και οι συνάδελφοι αγροτοκτηνοτρόφοι της υπόλοιπης χώρας, με δυναμικές κινητοποιήσεις και μπλόκα», σημείωσαν, επισημαίνοντας αγωνιστικά: «Τα τρακτέρ ήρθαν για να μείνουν στους δρόμους». Μαζί τους βρέθηκε και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ του νομού.

Μετά την αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό, προχώρησαν σε στήσιμο μπλόκου στον δρόμο των «Αρχαιοτήτων» στον κόμβο που συνδέει την Κορινθία με την Αργολίδα, ενώ με ενημερώσεις και μαζικές διαδικασίες στα χωριά, ο Σύλλογος καλεί σε μαζική ενίσχυση του μπλόκου.

Στη Σκάλα Λακωνίας

Η συγκεκριμένη κινητοποίηση δεν ήταν η μόνη αφού αγωνιστική «υποδοχή» επιφύλαξαν και αγρότες και άλλων νομών στον υπουργό Σπήλιο Λιβανό, ο οποίος, χτες, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αγροτών από την αντιαγροτική πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, είχε πάρει «σβάρνα» την Πελοπόννησο. Αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Σκάλα Λακωνίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου του νομού και του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Σπάρτης, προχώρησαν σε μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας, χώρος που πραγματοποιούνταν εκδήλωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα, οι δύο Σύλλογοι συνεχίζουν τις επισκέψεις τους στα χωριά και τις κωμοπόλεις της Λακωνίας, με σκοπό την ενημέρωση και το στήσιμο μπλόκων, με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στους δρόμους.

Με τα αγροτικά μηχανήματα σήμερα στη Μεσσήνη

Στη Μεσσήνη, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος, μετά από Γενική Συνέλευση με τη συμμετοχή δεκάδων παραγωγών και κτηνοτρόφων, αποφάσισε να προχωρήσει σήμερα, Παρασκευή, σε κινητοποίηση με αγροτικά οχήματα και τρακτέρ στη ΔΕΗ στην Καλαμάτα. Προσυγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 9 π.μ. στον πρώην σταθμό του ΟΣΕ στη Μεσσήνη, ενώ μετά την παράσταση διαμαρτυρίας, θα στηθεί μπλόκο στον ίδιο χώρο (πρώην σταθμό ΟΣΕ). «Ηρθε η ώρα να μιλήσουν τα τρακτέρ!», σημειώνει ο Σύλλογος, που καλεί σε μαζική συμμετοχή τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής στις κινητοποιήσεις, αλλά και σε ενίσχυση των συλλόγων τους.

Στη Δυτική Ελλάδα

Σε στήσιμο μπλόκου με τρακτέρ στους δρόμους στο Χαλίκι, πλησίον της Ιόνιας Οδού, θα προχωρήσει την Κυριακή η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις της, σε συντονισμό και με τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα.

Χτες πραγματοποιήθηκε μαχητική συγκέντρωση στην πλατεία της Κατούνας, με τη συμμετοχή του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου, με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, στο πλαίσιο της πολύμορφης δραστηριότητας που έχει αναπτύξει η Ομοσπονδία, απαιτώντας ανάμεσα σε άλλα αφορολόγητο πετρέλαιο και κατώτερες εγγυημένες τιμές.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σπύρος Κοτοπούλης, στάθηκε στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά οι αγροτοκτηνοτρόφοι, τα οποία, όπως είπε, έχουν υπεύθυνες τόσο τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και τις προηγούμενες (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.ά.).

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας, Φώτης Τσιβγέλης, που στάθηκε και στην ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με όλα τα μέσα.

Σήμερα, Παρασκευή, η Ομοσπονδία καλεί σε ευρεία σύσκεψη όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων, στην Κυψέλη, στις 12 το μεσημέρι, στο κέντρο «Αγραφιώτης», με σκοπό το στήσιμο μπλόκων και με τρακτέρ στους δρόμους στον νομό.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΑΣ, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της οργάνωσης της διεκδίκησης και της πάλης μας. Ο,τι κερδίσαμε, ό,τι καταφέραμε, το πετύχαμε με αυτόν τον τρόπο και έτσι θα πορευτούμε και τώρα, καλώντας μαζικά τους αγροτοκτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας σε κινητοποιήσεις μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, με νέα νικηφόρα μπλόκα».

Στην Ηλεία

Με θέμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των αγροτών και κτηνοτρόφων και με στήσιμο μπλόκων, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη στην Εθνική οδό Πατρών - Πύργου στο ύψος της Μαραθιάς, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας θα πραγματοποιήσει σήμερα, Παρασκευή, σύσκεψη στο Πελόπιο στις 7.30 μ.μ., στο Μπαντούνειο Πολιτιστικό Κέντρο. Στη σύσκεψη καλούνται να συμμετάσχουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι αγροτοκτηνοτρόφοι των δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Κρεστένων.

Στο Αίγιο

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» θα προχωρήσει τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη σε στήσιμο μπλόκου με αγροτικά μηχανήματα. «Καταγγέλλουμε στους συναδέλφους μας αγρότες και κτηνοτρόφους την κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, που αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας, ενώ όπως και οι προηγούμενες των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.ά., βαδίζει στην ίδια αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ, που υποθηκεύει το μέλλον και την ύπαρξή μας», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας: «Απαιτούμε η κυβέρνηση και το υπουργείο να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά μας για τα οποία δεν θέλουν να λένε κουβέντα. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, μαζί με όλους τους συναδέλφους μας σε όλη τη χώρα, μέχρι να πάρουμε όσα μας ανήκουν»! Ταυτόχρονα, συνεχίζει τις ενημερώσεις του στα χωριά. Σήμερα, Παρασκευή, από τις 6 μ.μ. και μετά θα βρεθεί σε Μεσσηνέζη και Κουλούρα.

Σε Εύβοια και Στερεά

Με μηχανοκίνητη πορεία από τον κόμβο της Στροφυλιάς μέχρι τη Λίμνη, σήμερα, Παρασκευή, στις 11 π.μ., οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι ρετσινάδες της Βόρειας Εύβοιας συντονίζουν τον αγώνα τους με τη μικρομεσαία αγροτιά ολόκληρης της χώρας.

Στην κινητοποίηση που οργανώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας συμμετέχουν και οι ρετσινάδες και δασεργάτες της Βόρειας Εύβοιας καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για τη στήριξή τους μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου.

Σύμφωνα με το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη το πρόγραμμα απασχόλησης των ρετσινάδων στο δάσος. Επίσης, δεν έχει γίνει τίποτα για να μη μείνουν ανασφάλιστοι, ενώ για τους υλοτόμους που δεν είχαν ενασχόληση με τη ρητίνευση και έμειναν χωρίς αντικείμενο εργασίας, η κυβέρνηση δεν προβλέπει τίποτα.

Στη Φθιώτιδα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, στις 7 και 8 Φλεβάρη θα ξεκινήσει η συγκέντρωση τρακτέρ στις πλατείες των χωριών. Επίσης, ο ΑΣ Μακρακώμης θα συγκεντρώσει τρακτέρ στον κόμβο στο Καστρί και ο ΑΣ Δυτικής Λοκρίδας στον κόμβο του παλιού «Λεβέντη», με στόχο στις 10 Φλεβάρη να συγκροτηθεί κεντρικό μπλόκο στην Ανθήλη.

Στη Λιβαδειά, μετά τη σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων που έγινε την Τετάρτη, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη σήμερα, Παρασκευή 4 Φλεβάρη, στις 5 μ.μ., στον Ορχομενό.

Στην Καστοριά

Κινητοποίηση στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής στην Καστοριά πραγματοποίησαν χτες το πρωί αγρότες της περιοχής που διαμαρτύρονται για το αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και για την καθυστέρηση των αποζημιώσεων που δικαιούνται για τις καταστροφές που υπέστησαν, πέρυσι, από παγετό, καύσωνα κ.λπ. Ιδιαίτερα μεγάλο ήταν πέρσι το πλήγμα στις καλλιέργειες φασολιών, ζημιές για τις οποίες εκατοντάδες είναι οι αγρότες που ακόμα περιμένουν αποζημιώσεις.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Καστοριάς, Αργους Ορεστικού, Πεντάβρυσου, Βοΐου και Αμύνταιου, όπως και μελισσοκόμοι της Καστοριάς και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πρεσπών «Ο Πελεκάνος».

Σήμερα, στις 5.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Νέας Περάμου του δήμου Παγγαίου Καβάλας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση - ενημέρωση των αγροτών της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ