ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αύριο στον Εύοσμο το αντιφασιστικό συλλαλητήριο

Σε συνέντευξη Τύπου χτες δόθηκαν ξανά αποκαλυπτικά στοιχεία της εγκληματικής δράσης των φασιστικών - ακροδεξιών ομάδων

Ο Μανώλης Γιαμουρίδης ένας από τους οργανωτές της επίθεσης στο ΕΠΑΛ
Ο Μανώλης Γιαμουρίδης ένας από τους οργανωτές της επίθεσης στο ΕΠΑΛ
Με μαζικές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, μόρφωσης και γειτονιές, οι δεκάδες φορείς (περισσότεροι από 70) που πήραν αποφάσεις συμμετοχής μεταφέρουν το κάλεσμα για το μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο που οργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας αύριο Σάββατο στις 5 μ.μ. στην πλατεία Ευόσμου, μετά τα πρόσφατα γεγονότα έξω από το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου με φασιστικές ομάδες που δρουν στα σχολεία και τις επιθέσεις σε Ελληνες και πρόσφυγες μαθητές.

Ενόψει του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου, χτες το απόγευμα δόθηκε συνέντευξη Τύπου όπου για άλλη μια φορά αποκαλύφθηκε η εγκληματική δράση των φασιστικών - ακροδεξιών ομάδων στη Δυτική Θεσσαλονίκη και καταγγέλθηκε η ανοχή που απολαμβάνουν από τους μηχανισμούς του κράτους και την κυβέρνηση.

Μέσα από τις παρεμβάσεις τους τόσο ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και η Κατερίνα Βλαντώνη, μέλος του ΔΣ του ΣΕΦΙΕ (ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί), πρόβαλαν την απαίτηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας να παρθούν άμεσα μέτρα για το ξήλωμα αυτών των ομάδων, και ανέδειξαν την ανάγκη οργάνωσης της πάλης του λαϊκού κινήματος προκειμένου να απομονωθούν.

Ο Θ. Κοκονάς μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίζονται σε σχολεία του Εύοσμου αποτελούν ακόμα έναν κρίκο των δολοφονικών επιθέσεων που πραγματοποιούνται σε γειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης από τον περασμένο Οκτώβρη, με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στα ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης, μια σειρά συνεχόμενων επιθέσεων σε μέλη του ΚΚΕ (όπως στην Ηλιούπολη την Κυριακή 3/10), σε γραφεία μαζικών φορέων (όπως του Συλλόγου Γυναικών του Ε' Διαμερίσματος) κ.α.».

Μέσω διαδικτύου τα μηνύματα και η συνεννόηση
Μέσω διαδικτύου τα μηνύματα και η συνεννόηση
Πρόσθεσε ότι «από τις σημερινές καταιγιστικές εξελίξεις, με βάση τα όσα έχουν βγει στη δημοσιότητα έως τώρα, δεν αποκλείεται οι φερόμενοι ως δράστες της δολοφονίας του 19χρονου Αλκη να είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τις φασιστικές - νεοναζιστικές ομάδες που ενορχήστρωσαν και εκτέλεσαν τις επιθέσεις σε Σταυρούπολη, Εύοσμο και Ηλιούπουλη».

Ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «παρά τις πολλές καταγγελίες που έχουμε κάνει, παρά το γεγονός ότι πολλοί απ' αυτούς που εμπλέκονται στις επιθέσεις είναι γνωστοί στις αστυνομικές αρχές, στις διευθύνσεις σχολείων, ενώ κάποιοι είναι και υπόδικοι, συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν και να σπείρουν το ναζιστικό τους δηλητήριο.

Είναι βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης, του υπουργείου Παιδείας, των σχολικών διευθύνσεων, γιατί 5 μήνες μετά τα γεγονότα στα ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης οι φασιστικές ομάδες είναι ελεύθερες και συνεχίζουν τη δολοφονική και τραμπούκικη δράση τους στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, Ευόσμου, Αμπελοκήπων και Νεάπολης. Δεν έχουν συλληφθεί παρά ελάχιστοι, ενώ οι μαθητές που ήταν ηγετικά μέλη της φασιστικής οργάνωσης στη Σταυρούπολη απλά άλλαξαν σχολείο».

Μιλώντας για την ταυτότητα των ομάδων που δρουν στα ΕΠΑΛ Ευόσμου, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Εμφανίζονται ως ΕΝΕΘ. Ποια είναι όμως η ΕΝΕΘ; Η Νεολαία της φασιστικής συμμορίας του "Ιερού Λόχου", με συνδέσεις τόσο με τη ΧΑ όσο και με τον Κασιδιάρη».

Θύμισε επίσης μια σειρά περιστατικά και παρουσίασε φωτογραφίες που τεκμηριώνουν τη δράση τους, όπως και τον φασιστικό - ναζιστικό χαρακτήρα των ομάδων που πρωτοστάτησαν στις επιθέσεις στα ΕΠΑΛ και των μελών τους.

Αναφέρθηκε στην επίθεση σε βάρος μαθητών και γονιών στο 2ο ΕΠΑΛ στις 18 Γενάρη, όπου το σύνθημα δόθηκε «από εξωσχολικό άτομο που επέβαινε σε μηχανάκι», ενώ «η συνεννόησή τους γινόταν μέσω διαδικτύου». Στην άλλη επίθεση, με σιδερογροθιά, λίγες μέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, σε προσφυγόπουλο που φοιτά στο Διαπολιτισμικό Λύκειο Ευόσμου. Και γενικότερα στη γνωστή και σεσημασμένη δράση τους στην περιοχή και στα σχολεία, όπου «τρομοκρατούν και επιτίθενται σε μαθητές, αγωνιστές μαθητές, μετανάστες, κοπέλες μαθήτριες, άτομα με άλλη σεξουαλική επιλογή».

Με εμετικά συνθήματα η φασιστική ομάδα έκανε κατάληψη στο ΕΠΑΛ Ευόσμου
Με εμετικά συνθήματα η φασιστική ομάδα έκανε κατάληψη στο ΕΠΑΛ Ευόσμου
Αναφέρθηκε ακόμα στην περίπτωση του Μανώλη Γιαμουρίδη, ο οποίος ήταν ένας από τους οργανωτές της επίθεσης στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και είναι υπόδικος για περιστατικό ξυλοδαρμού 15χρονου μαθητή στην πλατεία Ευόσμου.

Συνοψίζοντας σημείωσε ότι «μιλάμε για ανοιχτή δράση και παρουσία οργανωμένων φασιστικών ομάδων με πυρήνες σε συγκεκριμένα σχολεία. (...) Είναι τεράστιες οι ευθύνες του κρατικού μηχανισμού, καθώς τα στοιχεία των ηγετικών μελών αυτών των ομάδων είναι γνωστά στις αρχές. Η κωλυσιεργία τους μόνο ερωτήματα προκαλεί και δίνει αέρα στα πανιά τους».

Καταλήγοντας επεσήμανε ότι «η εκπαιδευτική κοινότητα, και κυρίως οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και το υπουργείο Παιδείας πρέπει να πάρουν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για το ξήλωμα αυτών των ομάδων από τα σχολεία και τη διά παντός αποβολή τους».

Από την πλευρά της η Κ. Βλαντώνη ανέφερε ότι οι εκπαιδευτικοί, όλο το προηγούμενο διάστημα μετά τα γεγονότα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, «δώσαμε τη δική μας μάχη μέσα στα σχολεία, αλλά και στους χώρους της ιδιωτικής Εκπαίδευσης, στα φροντιστήρια, ώστε αυτές οι ομάδες να μη βρίσκουν έδαφος να δράσουν». Και μπροστά στις νέες επιθέσεις «δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια. Λαμβάνουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψουμε τους μαθητές μας, που ενδιαφέρονται να μορφωθούν, να έχουν ένα καλύτερο σχολείο και ένα καλύτερο μέλλον από τους γονείς τους (...) Ταυτόχρονα συζητάμε για την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων, όπως εκδηλώσεις μέσα στα σχολεία, συζητήσεις, συναυλίες, αθλητικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί κ.ά.

Αυτή είναι η δύναμή μας απέναντι στις εγκληματικές αυτές ομάδες, που επιδιώκουν να σπείρουν τον φόβο στα σχολεία και τις γειτονιές της πόλης μας, να δηλητηριάσουν τα νεανικά μυαλά με την απάνθρωπη ναζιστική ιδεολογία τους».

Απαίτησαν μέτρα προστασίας στα σχολεία

Κινητοποίηση Συλλόγων Γονέων στα Ψαχνά Εύβοιας

Δυναμική κινητοποίηση στην πλατεία Δημαρχείου στα Ψαχνά Εύβοιας πραγματοποίησαν Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων την Τετάρτη 2 Φλεβάρη, διεκδικώντας μέτρα πρόληψης, για ασφαλή και ανοιχτά σχολεία.

Συμμετείχαν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Ψαχνών, του Γυμνασίου Καθενών, των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων Διρφύων, Καστέλλας, Μίστρου, Πισσώνα, Τριάδας και Στενής. Επίσης, αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕ Εύβοιας.

Οι γονείς απαίτησαν να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα έτσι ώστε τα σχολεία να παραμένουν ανοιχτά και ασφαλή και όχι εστίες υπερμετάδοσης του ιού, διεκδικώντας ανάκληση των συγχωνεύσεων τμημάτων και τάξεων, άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, σταθερό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στα Ψαχνά, με πρωινή και απογευματινή βάρδια, ώστε να διενεργούνται δωρεάν τεστ, αραίωση των μαθητών ανά τάξη, περισσότερα σχολικά λεωφορεία, για να μη στοιβάζονται οι μαθητές, ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Ψαχνών με μόνιμο προσωπικό.

Οι Σύλλογοι δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για τη διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων, να μονιμοποιήσουν τον συντονισμό τους και να εντείνουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων στον δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων.

Εμπόδια στην καταδίκη των φασιστικών επιθέσεων από τη ΔΑΠ

Καταγγελία των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ

Τη διαλυτική στάση της κυβερνητικής παράταξης, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που θέτει με την απουσία της εμπόδια σε μια σειρά από φοιτητικούς συλλόγους του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ στο να καταδικάσουν ενιαία τις πρόσφατες φασιστικές επιθέσεις στο ΕΠΑΛ Ευόσμου καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ».

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, παρά την επιτακτική ανάγκη απάντησης του οργανωμένου κινήματος στη δράση φασιστικών ομάδων σε σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης, «η παράταξη της κυβέρνησης, που εδώ και δύο χρόνια "έλαμψε διά της απουσίας της" από όλα τα προβλήματα, τις ανάγκες, τις διεκδικήσεις των φοιτητών, δεν επιτρέπει σε μια σειρά από Συλλόγους, όπως του Μαθηματικού, της Γεωπονίας, του Οικονομικού του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ, να συνεδριάσουν, τους κρατά στην αδράνεια».

«Δεν μας κάνει εντύπωση η παράταξη των κλειστών πανεπιστημίων, της ΟΠΠΙ, των διδάκτρων να συγκαλύπτει με τη στάση της τη δράση φασιστοειδών», σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Αλλωστε, η βία που καταδικάζουν σε πρόσφατη αφίσα τους φαίνεται να εξαιρεί τους φασίστες, τους μπράβους των νυχτερινών μαγαζιών, τους οπαδούς, μιας και τέτοια στοιχεία εδώ και χρόνια κρύβονται στα ψηφοδέλτια της ΔΑΠ, συσπειρώνονται μαζί τους».

Τέλος, η ανακοίνωση καλεί όλους τους φοιτητές σε μαζική συμμετοχή στο μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 5/2 στην πλατεία Ευόσμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ