ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Χωμένες μέχρι τα μπούνια στα σχέδια του ΝΑΤΟ

Γενικευμένη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην άσκηση με το αεροπλανοφόρο «Τρούμαν»
Γενικευμένη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην άσκηση με το αεροπλανοφόρο «Τρούμαν»
Βαθιά χωμένες στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς είναι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, αυξάνοντας τους κινδύνους για τον λαό ενόσω κλιμακώνεται η κόντρα με τη Ρωσία στο Ουκρανικό και ευρύτερα.

Χαρακτηριστική είναι η διευρυμένη συμμετοχή των ελληνικών ΕΔ στη «διασυμμαχική δραστηριότητα NEPTUNE STRIKE - 22» που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στη Μεσόγειο, με τη συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών μονάδων του ΝΑΤΟ υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο της ΝΑΤΟικής Διοίκησης Νάπολης, της Ναυτικής Δύναμης Κρούσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (STRIKFORNATO) και του 6ου Στόλου των ΗΠΑ. Σημειωτέον, στην ίδια ζώνη κινούνται και πολλά ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια.

Επισήμως η δραστηριότητα, η οποία ξεκίνησε στις 24/1, αποσκοπούσε στην «ομαλή ενσωμάτωση του αεροπλανοφόρου "USS HARRY S. TRUMAN" και των συνοδών πλοίων αυτού (Carrier Strike Group 8 - CSG-8) στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο». Ηταν η πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες που αμερικανικό αεροπλανοφόρο και όλη η αρμάδα συνοδείας του τέθηκαν υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, σε άλλο ένα δείγμα της όξυνσης των ανταγωνισμών.

Οι ελληνικές ΕΔ συμμετείχαν με το υποβρύχιο «Κατσώνης», ένα αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων, 7 μαχητικά αεροσκάφη «F-16», 2 «F-4» και 1 ιπτάμενο ραντάρ, ενώ διατέθηκε και το 2ο ΑΚΕ (Αεροπορικός Ελεγχος Μέσων Αεράμυνας - Κέντρο Σύνθεσης και Παραγωγής Αεροπορικής Εικόνας) στην Πάρνηθα.

Εξαλλου, σε απότοκο και της νέας Συμφωνίας για τις βάσεις, Αμερικανοί ελικοπτεράδες που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα (της 1st Combat Aviation Brigade), με βάση τους το Στεφανοβίκειο, περνούν αυτές τις μέρες εκπαίδευση στον προσομοιωτή διαφυγής από βυθιζόμενο ελικόπτερο, στη βάση ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι Μαραθώνα. Ακολούθως αναμένεται να προωθηθούν και αυτοί προς την Ανατολική Ευρώπη και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Τέλος, ο υπουργός Αμυνας αναμένεται να φέρει αύριο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τις συμβάσεις για την αγορά των 3 γαλλικών φρεγατών, των 6 επιπλέον «Rafale» (συν τα 18 που πέρασαν προηγουμένως) καθώς και 44 τορπιλών για υποβρύχια τύπου 214. Ακολούθως αναμένεται να κατατεθεί σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει αυτές τις 3 συμβάσεις, συν άλλη μια που αφορά κάποια προγράμματα υποστήριξης.

Η σύμβαση των φρεγατών έχει ύψος 3,048 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει τα πλοία, όπλα, εκτοξευτές αεράμυνας και κάποιας μορφής υποστήριξη για τα πρώτα 3 έτη. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για προκαταβολή ύψους κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Στο μεταξύ, ακολουθούν μέσα στο 2022 το πρόγραμμα για κορβέτες και ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ.


ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες προκλήσεις για Καστελόριζο και Οινούσσες

Συνέχεια στις προκλητικές δηλώσεις δίνει η Τουρκία, που αυτήν τη φορά διά αντιπροέδρου κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, έθεσε πάλι θέμα κυριαρχίας για ελληνικά νησιά.

Αναφερόμενος στο Καστελόριζο, ο Οκτάι είπε ότι «μιλάμε για ένα μικροσκοπικό νησί. Απέχει 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα της Ελλάδας. Ενώ από την Τουρκία απέχει, νομίζω, περίπου 4 μίλια. (...) Κι έρχονται (σ.σ. οι Ελληνες) και διεκδικούν υφαλοκρηπίδα από αυτό το νησί. Δεν είναι τίποτα άλλο αυτό από εγωιστική και κακομαθημένη στάση. Η Τουρκία δεν μπορεί να υποχωρεί».

Ο ίδιος συνέχισε αναφερόμενος και στις Οινούσσες, από όπου - όπως είπε - «αν φωνάξετε θα σας ακούσουν απέναντι, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τηλέφωνο. Από τέτοια κοντινά νησιά (σ.σ. οι Ελληνες) έρχονται ακριβώς μπροστά μας και διώχνουν και τους ψαράδες. Δεν έχουν όριο». Κατέληξε δε ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τη «στρατιωτικοποίηση» αλλά και την εγκατάσταση ανθρώπων στα νησιά.

Με αφορμή αυτές και άλλες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε Καστελόριζο, Οινούσσες και άλλα νησιά, όπως και του δικαιώματός τους σε υφαλοκρηπίδα και άμυνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, σημείωσε ότι «πρόκειται για αβάσιμες θέσεις της Τουρκίας».

«Οι θέσεις της χώρας μας είναι πάγιες», πρόσθεσε. «Εδράζονται πάνω στο Διεθνές Δίκαιο και οι θέσεις αυτές βρίσκουν απήχηση όχι μόνο στους Συμμάχους μας, στις χώρες της περιοχής, αλλά και σε όλα τα διεθνή fora. Πρόκειται για ρητορική και προκλήσεις οι οποίες, προφανώς, όπως δεν είχαν, δεν θα έχουν και κανένα αποτέλεσμα», επέμεινε, καλλιεργώντας στον λαό φρούδες ελπίδες για τη στήριξη που μπορεί να παράσχουν στην πράξη οι λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου.

Στον ίδιο τόνο, ο αναπ. υπουργός Εξωτερικών Μιλ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον τ/σ ΣΚΑΪ είπε ότι θα επισκεφτεί το Καστελόριζο το Σάββατο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης (φιέστα της ΕΕ). Σημείωσε ότι αυτή είναι η απάντηση της Ελλάδας στις κατηγορίες της Τουρκίας για στρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, υποστηρίζοντας ότι σε κανένα διεθνές φόρουμ δεν έχει ακουστεί κάτι εις βάρος της Ελλάδας, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι η τουρκική απειλή απέναντι στην Ελλάδα είναι ενεργή.

Στο μεταξύ, το ελληνικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του καταδικάζει την απαράδεκτη βεβήλωση της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, λέγοντας ότι «οι πρόσφατες εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες ξένο συγκρότημα φαίνεται να χορεύει ντίσκο στον χώρο της Ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά, αποτελούν βεβήλωση του Μνημείου αυτού, υποψήφιου για την ανακήρυξή του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Εκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι δόθηκε η άδεια στο εν λόγω συγκρότημα, καθώς η Μονή της Παναγίας Σουμελά ανοίγει μόνο για προσκυνηματικούς λόγους» αναφέρει και κάνει λόγο για προσβλητικές εικόνες, που «έρχονται να προστεθούν σε σειρά ενεργειών των τουρκικών αρχών εις βάρος Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», καλώντας «τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα για να μην επαναληφθούν τέτοιες πράξεις και να γίνει σεβαστός ο ιερός χώρος της Μονής».

Σε αυτό το φόντο, χτες σημειώθηκαν δύο εμπλοκές στο Αιγαίο, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τουρκικά που παραβίασαν 12 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο. Την Κυριακή, εξάλλου, τουρκικό UAV πέταξε τέσσερις φορές πάνω από ελληνικές νησίδες. Συνολικά, εκείνη τη μέρα 2 τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραβίασαν 60 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο.


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Τρίτη 15 Φλεβάρη η συναυλία με τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»

Την Τρίτη 15 Φλεβάρη στις 20.30, στο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» («Ολύμπια»), η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει συναυλία με το έργο «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου. Μια συναυλία - αφιέρωμα στον μεγάλο μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό και στο εμβληματικό του έργο, στον απόηχο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Μια συναυλία τιμής στον μεγάλο Ελληνα συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτη του 2020, λόγω όμως της πανδημίας του κορονοϊού δεν έγινε κατορθωτό να πραγματοποιηθεί.

«Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» είναι μία από τις κορυφαίες ποιητικές συνθέσεις του Διονύσιου Σολωμού. Εργο εμπνευσμένο από τα γεγονότα της πολιορκίας και της εξόδου του Μεσολογγίου, κατά την Επανάσταση του '21, το οποίο απασχόλησε τον ποιητή μέχρι σχεδόν το τέλος της ζωής του. Ενα έργο που μιλά για την «ηθική ελευθερία», όπως εύστοχα σημείωνε ο Βάρναλης.

Η μουσική εργασία του Γιάννη Μαρκόπουλου πάνω στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» ξεκίνησε τη δεκαετία του '60. Στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας καταπιάνεται ξανά με το έργο, συνθέτοντας τα μέρη «Μητέρα μεγαλόψυχη», «Αραπιάς άτι», «Πειρασμός», «Εξοδος» και «Η θέλησή μου βράχος». Η οριστική μορφή του έργου δόθηκε το 1975, με τη μορφή «Λαϊκής λειτουργίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνθέτης οργάνωσε το λιμπρέτο του μουσικού έργου επιλέγοντας από όλα τα σχεδιάσματα του ποιήματος και τα πεζά, τους στίχους και τα αφηγηματικά μέρη.

Η πρώτη παρουσίαση έγινε το 1975 από τον ίδιο, τραγουδώντας τα μέρη του έργου και παίζοντας πιάνο, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κυκλοφόρησε σε δίσκο το 1977, με ερμηνευτές τους Νίκο Ξυλούρη, Λάκη Χαλκιά, Ηλία Κλωναρίδη και αφηγήτρια την ηθοποιό Ειρήνη Παππά.


Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του δήμου Αθηναίων.

Διευθύνει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης, στη διδασκαλία χορωδίας ο Σταύρος Μπερής.

Ερμηνεύουν: Γιάννης Χριστόπουλος, Τάσος Αποστόλου, Μανώλης Χατζημανώλης, Ελενα Κελεσίδη. Αφηγείται η ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη.

Η είσοδος γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται από την Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ.

Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ