ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2022
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δωρεάν ιατρική πρόληψη για να μη θρηνούμε αθλητές και αθλούμενους

Ανακοίνωση με αφορμή τον θάνατο νεαρού ποδοσφαιριστή του ΓΣ Ηλιούπολης

Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο νεαρού ποδοσφαιριστή του ΓΣ Ηλιούπολης μετά την κατάρρευσή του στο γήπεδο σε αγώνα της ομάδας του, οι Τομεακές Οργανώσεις Ανατολικών Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν:

«Αυτές τις μέρες ο αθλητισμός συνδέεται με τη σαπίλα του "οπαδισμού", η οποία στοίχισε τη ζωή σε έναν νέο άνθρωπο και πρέπει να βρει την απάντηση που της αξίζει από τη νεολαία. Αυτήν την τραγική είδηση της άνανδρης δολοφονίας του 19χρονου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη ακολούθησε η είδηση για το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο του 21χρονου ποδοσφαιριστή του ΓΣ Ηλιούπολης, Αλέξανδρου Λάμπη, κατά τη διάρκεια αγώνα για το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής. Ηρθε για ακόμη μία φορά να αναδείξει την παντελή έλλειψη δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για τον συστηματικό και εξειδικευμένο έλεγχο της υγείας των αθλούμενων, για την παροχή πρώτων βοηθειών από εξειδικευμένο προσωπικό στη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Πρόσφατα πάλι έχασε τη ζωή του ένας 24χρονος στο κολυμβητήριο του δήμου Ζωγράφου. Δυστυχώς η λίστα είναι μεγάλη!

Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία

Αυτά και άλλα περιστατικά είναι ενδεικτικά των αδιεξόδων και των αντιφάσεων που γεννά η εμπορευματοποίηση του Αθλητισμού και της Υγείας, σε ένα σύστημα που αντιμετωπίζει συνολικά τις λαϊκές ανάγκες ως κόστος.

Το πρόβλημα σχεδόν ποτέ δεν ανακύπτει ξαφνικά, κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ξεκινά από την έλλειψη της αναγκαίας οργανωμένης και συστηματικής πρόληψης με ευθύνη του κράτους και στον τομέα του Αθλητισμού. Ο προαγωνιστικός έλεγχος, η συστηματική και εξειδικευμένη παρακολούθηση των αθλούμενων, ανάλογα και με το είδος της αθλητικής δραστηριότητας, αντιμετωπίζονται ως κόστος από το κράτος και η ευθύνη και τα έξοδα βαραίνουν τον ίδιο τον λαό.

Βαραίνουν πλέον τραγικά, εν μέσω πανδημίας, οι ελλείψεις στις ρημαγμένες δημόσιες δομές της ΠΦΥ, που εξωθούν τους αθλούμενους σχεδόν αποκλειστικά στους ιδιώτες γιατρούς και στους ιδιωτικούς ομίλους. Τελικά, το κόστος ακόμα και των στοιχειωδών εξετάσεων καλύπτεται από τα σωματεία, τους αθλητές, τους αθλούμενους και τους γονείς τους, με αποτέλεσμα την ελλιπή ιατρική κάλυψη.

Φτάνοντας τελικά στις αθλητικές εγκαταστάσεις, δεν συναντούμε πουθενά μόνιμο ιατρικό προσωπικό, αθλητιάτρους, με ευθύνη του κράτους, που να είναι σε θέση να επέμβουν από το πιο απλό μέχρι το πιο σοβαρό περιστατικό. Επίσης ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, όπως οι απινιδωτές, όπου υπάρχει, κατά κανόνα δεν συντηρείται με τους απαραίτητους ελέγχους, ούτε έχει τοποθετηθεί βάσει μελέτης που να δείχνει ότι επαρκεί, λαμβάνοντας υπόψη την έκταση της εγκατάστασης και τον αριθμό των αθλούμενων.

Ιδίως όταν πρόκειται για αγώνες, τα ίδια τα σωματεία είναι αυτά που αναλαμβάνουν την ευθύνη για την παρουσία γιατρού, επωμιζόμενα και πάλι το αντίστοιχο κόστος. Ο Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ, που προβλέπει την παρουσία ασθενοφόρου στους αγώνες των επαγγελματικών κατηγοριών (κάτι τέτοιο δεν απαιτείται για τις χαμηλότερες κατηγορίες), δεν εφαρμόζεται όπως πρέπει.

Παρά τους κομπασμούς της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, οι ισχνές επιδοτήσεις των σωματείων εξανεμίζονται για τα λειτουργικά κόστη και καθιστούν πρακτικά αδύνατη την παρουσία γιατρού σε κάθε δραστηριότητα του συλλόγου, όπως στις προπονήσεις.

Αρνούμαστε να παίζουμε τη ζωή μας "κορόνα - γράμματα" επειδή αθλούμαστε!

Τώρα να δυναμώσει η συλλογική πάλη και διεκδίκηση για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, πλήρως ανεπτυγμένου και δωρεάν συστήματος Πρόληψης, με την ευθύνη του κράτους, που θα καλύπτει και τις ανάγκες αθλητών και αθλούμενων.

  • Με επαρκή αριθμό Κέντρων Υγείας, πλήρως στελεχωμένων με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και σύγχρονο εξοπλισμό, που θα συνδέονται με αθλητικούς χώρους.
  • Μέσα στους αθλητικούς χώρους ιατρεία, στελεχωμένα και κατάλληλα εξοπλισμένα, που θα αντιμετωπίζουν ζητήματα πρόληψης - θεραπείας - αποκατάστασης.
  • Υποχρεωτική και με ευθύνη του κράτους παρουσία αθλητίατρου σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες, με τον αναγκαίο και σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
  • Αμεσα κανένας αγώνας χωρίς ασθενοφόρο.

Δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη και δικαίωμα!».

SUPER LEAGUE 1
Ανατροπή ο ΠΑΟΚ στο ντέρμπι

H σπουδαία ανατροπή του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της Τούμπας με τον Παναθηναϊκό και οι νέες ανακατατάξεις στην κόντρα για μια θέση στην εξάδα της βαθμολογίας και συμμετοχή στα πλέι οφ χαρακτήρισαν την 22η αγωνιστική της Super League 1. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλα τα ματς της αγωνιστικής, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών/στριών (ΠΣΑΠΠ), τιμήθηκε η μνήμη του αδικοχαμένου 19χρονου δολοφονημένου φίλαθλου του Αρη. Επίσης, ότι αναβλήθηκαν τα ματς Ατρόμητος - ΟΦΗ και Λαμία - Αστέρας Τρίπολης, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.

Στο ντέρμπι της αγωνιστικής ο ΠΑΟΚ νίκησε 2-1 τον Παναθηναϊκό. Το ξεκίνημα ανήκε στους «πράσινους», οι οποίοι προηγήθηκαν μόλις στο 6' με τον Παλάσιος και είχαν τον έλεγχο μέχρι την ανάπαυλα, με εξαίρεση το δοκάρι του Τσόλακ για τον ΠΑΟΚ. Στην επανάληψη οι γηπεδούχοι άλλαξαν την εικόνα του ματς, κυριάρχησαν και έκαναν την ανατροπή με σκόρερ τους Ινγκασον (77') και Σάστρε (88'), με τον Παναθηναϊκό πάντως να διαμαρτύρεται έντονα για τη διαιτησία.

Στη Νίκαια ο Ολυμπιακός νίκησε τον Ιωνικό πιο δύσκολα απ' ό,τι δείχνει το τελικό 3-0 (Καμαρά 24', Τικίνιο 56' πέναλτι, Μασούρας 58'), καθώς σε μια σειρά περιπτώσεις ο τερματοφύλακας των «ερυθρολεύκων», Βάτσλικ, έσωσε την εστία του απέναντι στις επιθετικές προσπάθειες των ιδιαίτερα αξιόμαχων γηπεδούχων.

«Φρένο» στο αρνητικό σερί της έβαλε η ΑΕΚ, νικώντας 3-0 τον Απόλλωνα Σμύρνης (Αραούχο 52', 71', Τσούμπερ 67'), και πάλι όμως χωρίς να πείσει με την απόδοσή της, καθώς στην πρώτη ώρα του αγώνα ο Τσιντώτας χρειάστηκε να πραγματοποιήσει καθοριστικές επεμβάσεις. Η «Ενωση» τελείωσε με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Μοχαμάντι στο 79'.

Σπουδαία «διπλά», που δίνουν νέα τροπή στην κόντρα για μια θέση στα πλέι οφ, πήραν ο Βόλος επί του Αρη με 2-0 (Σοάρες 80', Κορέα 86') και ο ΠΑΣ Γιάννινα επί του Παναιτωλικού με 1-0 (Σνάιντερ 63').

Η βαθμολογία (σε παρένθεση ο αριθμός των αγώνων που έχει δώσει κάθε ομάδα): Ολυμπιακός (21) 53, ΠΑΟΚ (21) 44, ΑΕΚ (21) 39, ΠΑΣ Γιάννινα (22) 33, Αστέρας Τρίπολης (20) 32, Παναθηναϊκός (21) 30, ΟΦΗ (21) 29, Αρης (21) 29, Βόλος (21) 28, Παναιτωλικός (21) 21, Λαμία (19) 18, Ιωνικός (21) 18 Ατρόμητος (18) 10, Απόλλων Σμύρνης (20) 9.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2022 - ΠΕΚΙΝΟ
Ατυχη στην πρεμιέρα της η Τσιοβόλου

Aτυχη στάθηκε στην πρεμιέρα της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που ξεκίνησαν επίσημα την Παρασκευή 4/2 στο Πεκίνο και λήγουν στις 20/2, η σκιέρ Μαρία - Ελένη Τσιοβόλου που άνοιξε την αυλαία των ελληνικών συμμετοχών. Η Τσιοβόλου, που συμμετείχε στο αλπικό σκι, είχε μια άσχημη πτώση στο αγώνισμα του γιγαντιαίου σλάλομ. Η Ελληνίδα αθλήτρια έχασε τον έλεγχο σε κάποιο σημείο της διαδρομής με αποτέλεσμα να συρθεί για αρκετά μέτρα και να χτυπήσει στα προστατευτικά. Μάλιστα εξαιτίας της σφοδρότητας της πτώσης της άμεσα προσέτρεξε κοντά της το ιατρικό τιμ προκειμένου να διαπιστώσει την κατάστασή της, η οποία τελικά ευτυχώς αποδείχθηκε καλή. Μοναδική συνέπεια για την πρωταθλήτρια Ελλάδας ήταν το γεγονός πως δεν ολοκλήρωσε το run και δεν βαθμολογήθηκε.

Πάντως, εκτός της πτώσης της Τσιοβόλου, το αγώνισμα του αλπικού σκι σημαδεύτηκε με ένα ακόμη αρκετά πιο σοβαρό ατύχημα που αφορούσε την Αμερικανίδα Νίνα Ο' Μπράιαν, η οποία έχασε και τα δύο πέδιλα λίγο πριν από τον τερματισμό της με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στα πόδια και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Καλλιτεχνικό πατινάζ: Ιστορική εμφάνιση από την Κ. Βαλίεβα

Μια ιστορική στιγμή στο πατινάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών πρόσφερε η 15χρονη Ρωσίδα Καμίλα Βαλίεβα καταφέρνοντας τετραπλή περιστροφή, με την εντυπωσιακή της εμφάνιση να σφραγίζει τελικά και τον τίτλο στο ομαδικό για τη Ρωσία.

EUROCUP
Σε κομβική στροφή ο Προμηθέας

Με τη νίκη επί της Μπουργκ την προηγούμενη αγωνιστική να τον κρατά ζωντανό στο κυνήγι για μια θέση στα πλέι οφ, ο Προμηθέας Πάτρας δίνει σήμερα κομβικό παιχνίδι στην Προύσα με αντίπαλο την Μπούρσασπορ για τη 13η αγωνιστική του Eurocup (19.00 - Novasports Prime). Η νίκη αποτελεί μονόδρομο για τους Πατρινούς προκειμένου να αυξήσουν τις ελπίδες τους για μια θέση στην οκτάδα του ομίλου τους, που οδηγεί στο Top 16 της διοργάνωσης.

ΠΟΛΟ
Κρίσιμη κόντρα για τον Ολυμπιακό

Επιδιώκοντας να αντιδράσει μετά την ήττα από τη Ραντνίτσκι την προηγούμενη αγωνιστική, ο Ολυμπιακός υποδέχεται σήμερα στον Πειραιά την ιταλική Μπρέσια (19.15 - ΕΡΤ3) για την 9η αγωνιστική του ομίλου του στο Champions League. Κόντρα στην πρωτοπόρο ιταλική ομάδα οι «ερυθρόλευκοι» ψάχνουν την επιστροφή στις επιτυχίες, προκειμένου να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στο Φάιναλ 8 αλλά και να βρεθούν μια ανάσα από την κορυφή.

Η βαθμολογία (σε 8 αγώνες): Μπρέσια 20, Ολυμπιακός 16, Φερεντσβάρος 16, Νόβι Μπέογκραντ 14, Μπαρτσελονέτα 11, Ραντνίτσκι Κραγκούγιεβατς 7, Γιαντράν Σπλιτ 6, Ντιναμό Τιφλίδας 0.

Πρώτο βήμα για τις «ερυθρόλευκες»

Το πρώτο βήμα για την πρόκριση στο Φάιναλ 4 της Ευρωλίγκας πόλο γυναικών έκανε ο κάτοχος του τίτλου Ολυμπιακός, μετά τη νίκη στον Πειραιά επί της Ντουισβάρος με 14-9 στον πρώτο αγώνα για τα προημιτελικά. Η διαφορά των 5 γκολ δίνει στις «ερυθρόλευκες» σοβαρό προβάδισμα για την πρόκριση ενόψει της ρεβάνς στην Ουγγαρία (26/2).

ΜΠΑΣΚΕΤ
Κόντρα Ολυμπιακού - ΑΕΚ στο Φάιναλ 4 του Κυπέλλου

Ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού ανέδειξε η κλήρωση της Ομοσπονδίας Μπάσκετ για τα ζευγάρια του Φάιναλ 4 του Κυπέλλου που επανέρχεται ως διαδικασία μετά από 18 χρόνια. Στην άλλη αναμέτρηση της τετράδας ο Παναθηναϊκός θα κοντραριστεί με τον Προμηθέα Πάτρας, ο οποίος στον εξ αναβολής αγώνα για προημιτελικά επικράτησε του ΠΑΟΚ με 100-86. Σημειώνεται πως το Φάιναλ 4 είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο κλειστό γυμναστήριο «Τα Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου στην Κρήτη το τριήμερο 18 - 20 Φλεβάρη. Στις 18/2 θα διεξαχθούν οι δύο ημιτελικοί (οι ώρες θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες) και ο τελικός την Κυριακή 20/2.

ΒASKET LEAGUE: Με αρκετό άγχος ο Παναθηναϊκός κατάφερε να επικρατήσει της Λάρισας εκτός έδρας με 90-86 σε εξ αναβολής αγώνα για τη 10η αγωνιστική της Basket League. Οι «πράσινοι», σε μια κακή εμφάνιση, τα βρήκαν αρκετά σκούρα από τους αξιόμαχους γηπεδούχους που κατάφεραν να προηγηθούν με +19 στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου. Ωστόσο χάρη στην εκπληκτική εμφάνιση του Νέντοβιτς (38 π.) κατάφεραν να κάνουν στην ανατροπή και να αποφύγουν τα χειρότερα. Με τη νίκη ο Παναθηναϊκός έπιασε τον Ολυμπιακό στην κορυφή έχοντας από 23 β. σε 12 αγώνες (σε σύνολο 14). Η Λάρισα παρέμεινε 9η με 17 β. (σε 13 αγώνες).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ