ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάη 2001
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Προς πλήρη ανατροπή με σφραγίδα ΓΣΕΕ

Οι ηγεσίες ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ τσαλαπάτησαν την εντολή χιλιάδων απεργών και επέτρεψαν στον υπουργό Εργασίας να δηλώσει με ικανοποίηση «ο στόχος μας επιτυγχάνεται»!

Γιαννίτσης, Πολυζωγόπουλος, Μανώλης, Καλύβης και λοιποί στο τραπέζι της μεγάλης σφαγής
Γιαννίτσης, Πολυζωγόπουλος, Μανώλης, Καλύβης και λοιποί στο τραπέζι της μεγάλης σφαγής
Οι μάσκες έπεσαν. Η «αγωνιστικότητα» της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ είχε ημερομηνία λήξης. Από χτες, οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης» στη ΓΣΕΕ κρέμασαν την τραγιάσκα του αγωνιστή και μπήκαν στη στρούγκα του «κοινωνικού διαλόγου», τσαλαπατώντας απροκάλυπτα την εντολή για αγωνιστική συνέχεια που έδωσαν εκατομμύρια απεργοί και διαδηλωτές με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους.

Χωρίς αιδώ, οι συγκεκριμένες ηγεσίες ανέλαβαν ιστορικές ευθύνες, ανοίγοντας δρόμο στην απάτη του «κοινωνικού διαλόγου», αποδεχόμενες τη συγκρότηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, στην οποία θα πάρουν μέρος και οι εκπρόσωποι-επιστήμονες της ΓΣΕΕ. Στη συνέχεια, μάλιστα, και αφού η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα ολοκληρώσει το έργο της, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συμφώνησε να συνεχίσει το διάλογο και με άλλες συναντήσεις. Το αποτέλεσμα της συνάντησης, που είχε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όσο και αν η πρώτη επιχείρησε να το αποκρύψει και να το ερμηνεύσει όπως τη συμφέρει, δε χωράει αμφισβήτηση. Οχι τυχαία ο υπουργός Εργασίας, Τ. Γιαννίτσης, δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Ο στόχος μας επιτυγχάνεται. Αυτό έχει σημασία»!

Ειδικότερα μιλώντας για το ρόλο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ο Τ. Γιαννίτσης σημείωσε ότι με τις συναντήσεις σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο θα διευκρινιστούν τα ζητήματα, ώστε να αποκτηθεί «ένας κοινός παρονομαστής». «Εμάς μας ενδιαφέρει να δούμε τις προτάσεις, τις μελέτες και τις σκέψεις όλων. Και αφού ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία, για την οποία συμφώνησε η ΓΣΕΕ, τότε θα υπάρξει ένας νέος κύκλος συναντήσεων». Μάλιστα, ο υπουργός επεξέτεινε αυτή τη διαδικασία και με άλλους κοινωνικούς φορείς, εννοώντας προφανώς τους εκπροσώπους της εργοδοσίας και είπε ότι η δουλιά της επιτροπής θα κρατήσει ένα «εύλογο διάστημα», χωρίς να το ορίσει ακριβώς.

Οπως αναμενόταν, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιχείρησε να «θολώσει τα νερά» και κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες να πείσει ότι δεν αποδέχτηκε το διάλογο. Ταυτόχρονα όμως επιβεβαίωσε τη συμμετοχή των επιστημόνων της Συνομοσπονδίας στην επιτροπή, αλλά, όπως ισχυρίστηκαν τα μέλη του προεδρείου, θα πάνε στην επιτροπή για να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας. Επιχείρησαν δε ακόμα μια λαθροχειρία λέγοντας ότι θα πάνε και σε άλλες συναντήσεις με σκοπό να πάρουν τις απαντήσεις της κυβέρνησης που δεν άκουσαν χτες. Ισχυρισμός που κατέρρευσε λίγα λεπτά αργότερα, όταν ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «θα ξαναβρεθούμε για να συζητήσουμε το πώς θα προχωρήσουμε παραπέρα».

Με τη στάση της, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κάνει ακόμα ένα βήμα προς τον «κοινωνικό διάλογο», εγκαταλείπει τα αιτήματα που με επιμονή διατύπωσαν χιλιάδες απεργοί και επιχειρεί να δώσει τέλος στη μεγάλη αυτή ανάταση των εργαζομένων, οδηγώντας τα συνδικάτα στην παγίδα της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που, με τις αποφάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαίωσε ότι επιμένει στ' αντιασφαλιστικά της μέτρα. Το πλαίσιο διαλόγου, στο οποίο τελικά συμμετέχουν ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝ, όπως διατυπώνεται από την κυβέρνηση, προβλέπει καθαρά: Διατήρηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ. Διατήρηση των μισθών και συντάξεων φτώχειας, μείωση των συντάξεων με την προς τα κάτω εξίσωση. Διατήρηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους, άνδρες και γυναίκες, στα 65, νέα χαράτσια στο όνομα της χρηματοδότησης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, χτύπημα των βαρέων και ανθυγιεινών κ.ά.

Τα αιτήματα της εργατικής τάξης

Το πλαίσιο αιτημάτων που διαδήλωσαν χιλιάδες απεργοί και πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ είναι το παρακάτω:

1. Δημόσια, Καθολική, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση με παροχές και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλο το λαό.

2. Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους, των μεταναστών, των εργαζόμενων με μερική απασχόληση.

3. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Τα όρια ηλικίας να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες (55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα - ανθυγιεινά επαγγέλματα).

4. Κατοχύρωση του κατώτερου ορίου συντάξεων με 4.050 ημέρες εργασίας - κατώτερη σύνταξη στα 20 Ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη (ΗΑΕ) ή το 80% του μισθού.

5. Βάση υπολογισμού της σύνταξης ο μέσος όρος όλων των αποδοχών της τελευταίας 3ετίας για τον ιδιωτικό τομέα και ο τελευταίος μισθός για το Δημόσιο.

6. Συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ή 9.000 ημέρες ασφάλισης με προσμέτρηση όλων των ενσήμων.

7. Καμία πρόσθετη επιβάρυνση στους εργαζόμενους. Να μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής των εργαζόμενων στην κατεύθυνση της απαλλαγής τους από τις ασφαλιστικές εισφορές. Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία που καταληστεύουν χρόνια τα Ταμεία.

8. Πάταξη εισφοροδιαφυγής, επιστροφή των κλεμμένων, των τεράστιων ποσών που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία το κράτος και η εργοδοσία, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

9. Δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για όλο το λαό, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας.

10. Υπεράσπιση, επέκταση του θεσμού των βαρέων - ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Εφαρμογή αυστηρού πλαισίου για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους τόπους δουλιάς.

11. Πλήρης - σταθερή εργασία, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, κατάργηση των αντεργατικών νόμων που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις.

12. Αύξηση των μισθών και των συντάξεων σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.

Δ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ - Χ. ΣΜΥΡΝΙΩΤΗΣ
«Σε πλήρη διάσταση με τη θέληση των εργαζομένων»

Δήλωση των δύο στελεχών του ΣΥΝ για τη συνάντηση ΓΣΕΕ - Γιαννίτση

«Η σημερινή επίσκεψη του προεδρείου της ΓΣΕΕ στον υπουργό Εργασίας δεν προέκυψε από καμία αναγκαιότητα και δεν υπαγορεύτηκε από καμία εξέλιξη η οποία να εναρμονίζεται με τα αιτήματα των απεργιακών αγώνων, αλλά και τα ψηφίσματα των μεγάλων συλλαλητηρίων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και από την άποψη αυτή βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με το φρόνημα και τη θέληση των εργαζομένων.

Το χειρότερο εξ όλων είναι ότι ο κ. Πολυζωγόπουλος, ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αντί να καταδικάσει τις ομόφωνες χτεσινές αποφάσεις του ΕΓ του κόμματός του, με τις οποίες στην ουσία περιγράφεται η εμμονή του ΠΑΣΟΚ στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης Σημίτη και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κοινωνική ασφάλιση, θεώρησε αυτές ως έναυσμα ενός «νέου πνεύματος» που ενθαρρύνουν τη ΓΣΕΕ να κάνει την επίσκεψη στον κ. Γιαννίτση.

Γίνεται έτσι για άλλη μια φορά ολοφάνερο ότι ο κ. Πολυζωγόπουλος και τα ηγετικά κλιμάκια της ΠΑΣΚΕ ασκούνται σε χειρισμούς με τους οποίους αποβλέπουν να κατασκευάσουν τους κατάλληλους διαύλους ώστε το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και διαμέσου αυτού οι εργαζόμενοι, να οδηγηθούν στην παθητικότητα και στην αναμονή και μέσα από την απάτη του κοινωνικού διαλόγου, στην αποδοχή του απάνθρωπου κοινωνικού τοπίου το οποίο χτίζεται σταδιακά στη χώρα μας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Από την άποψη αυτή, η συμμετοχή των συνδικαλιστικών παρατάξεων, τόσο της ΔΑΚΕ, όσο και της Αυτόνομης Παρέμβασης, στη σημερινή επίσκεψη στον υπουργό Εργασίας δεν εναρμονίζεται με τις προσδοκίες των εργαζομένων και την ανάγκη κλιμάκωσης των αγώνων και εξ αντικειμένου διευκολύνει τα σχέδια των πρωταγωνιστών του κοινωνικού διαλόγου, με τον οποίο η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός προσπαθούν να εξαπατήσουν τους εργαζόμενους».

Δημήτρης Σουλιώτης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ

Χάρης Σμυρνιώτης

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΣΕΕ
Πλαίσιο για αγωνιστική κλιμάκωση καταθέτει το ΠΑΜΕ

Στις 10 το πρωί η συνεδρίαση

Υπό το βάρος των χτεσινών εξελίξεων, συνέρχεται σήμερα στις 10 το πρωί η Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Μετά την απροκάλυπτη υπονόμευση των αγώνων των εργαζομένων από την πλειοψηφία της διοίκησης, στην Ολομέλεια θα συγκρουστούν οι δύο γραμμές που αντιμάχονται μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η γραμμή της ταξικής αντίστασης και πάλης όπως εκφράστηκε στους δρόμους και στις πλατείες από εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που βροντοφώναξαν τα αιτήματα και τα συνθήματα που πρότεινε το ΠΑΜΕ. Και η γραμμή του συμβιβασμού και της υπονόμευσης των αγώνων όπως αποδείχτηκε περίτρανα για άλλη μια φορά χτες.

Για τους εργαζόμενους, για όλους αυτούς που ένα μήνα υπερασπίστηκαν τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, που διεκδίκησαν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, δε μένει άλλος δρόμος από την κλιμάκωση της πάλης. Χωρίς αυταπάτες πλέον, με πίστη στις δυνάμεις τους, με εμπιστοσύνη στις ταξικές δυνάμεις, οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να πάνε μόνο μπροστά. Αυτό το δρόμο δείχνει το ΠΑΜΕ, που καλεί σε γενική συστράτευση, μέσα από τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα παντού. Το λόγο τώρα έχουν οι εργαζόμενοι, που με τη συμμετοχή τους, πρέπει να μετατρέψουν το κάθε εργοστάσιο, την κάθε επιχείρηση και γειτονιά, σε μετερίζι υπεράσπισης της κοινωνικής ασφάλισης, κόντρα στα αντιασφαλιστικά μέτρα και στη γραμμή του διαλόγου της απάτης που στήνει μαζί με την κυβέρνηση η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα καταθέσουν και σήμερα στην Ολομέλεια της διοίκησης το αγωνιστικό πλαίσιο που είχαν προβάλει και στην ΕΕ της διοίκησης και το δωδεκάλογο αιτημάτων που διαδήλωσαν οι απεργοί.

  • Με τον υπουργό Εργασίας θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι και η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ.
Να συμπορευτούμε

Σχόλιο του Γ. Μαυρίκου για τη δήλωση των δύο στελεχών του ΣΥΝ

Σχολιάζοντας τη δήλωση των στελεχών του Συνασπισμού, ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε: «Η ανακοίνωσή τους, κινείται σε θετική γενικά κατεύθυνση, αποκαλύπτει το ρόλο της ΠΑΣΚΕ και ταυτόχρονα καταλογίζει ευθύνες στις ηγεσίες της ΔΑΚΕ και της "Αυτόνομης Παρέμβασης" -παρατάξεις τις οποίες εμείς, βέβαια, τις θεωρούμε συνένοχες στο έγκλημα. Η δήλωση αυτή, υπογραμμίζει την ανάγκη για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και καταδικάζει την απάτη του κοινωνικού διαλόγου. Κάτω από αυτή την οπτική, το ΠΑΜΕ απλώνει το χέρι ανοιχτόκαρδα σε κάθε αγωνιστή που σέβεται τον εαυτό του και τους καλεί να συμπορευτούμε στον κοινό αγώνα, ενάντια στο κεφάλαιο, την κυβέρνηση και τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ