ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάη 2001
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ο διάλογός σας είναι μία απάτη!

Ως τρομοκράτες αντιμετωπίστηκαν από τις δυνάμεις της κρατικής καταστολής εργάτες που λιώσανε τα νιάτα τους στη βιοπάλη και θέλησαν να διαδηλώσουν έξω από το υπουργείο Εργασίας

Υστερα από τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου, χτες, η κυβέρνηση απέκλεισε με κλούβες των ΜΑΤ και τους δρόμους γύρω από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την ώρα που «τρομοκράτες» απόμαχοι της δουλιάς, αλλά πρωτοπόροι στους αγώνες με πικετοφορία θέλησαν ειρηνικά να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον «κοινωνικό διάλογο» - απάτη της κυβέρνησης και να απαιτήσουν ανθρώπινες συντάξεις. Η χτεσινή υποδοχή της κυβέρνησης στους συνταξιούχους δεν είναι τίποτα άλλο από μια πρόγευση του τι θα συμβαίνει, όταν ψηφιστεί ο νόμος για την απαγόρευση των διαδηλώσεων και ο «τρομονόμος».

Οι συνταξιούχοι που ανταποκρίθηκαν χτες στο κοινό κάλεσμα των συνεργαζομένων Ομοσπονδιών ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΤΑΕ, και βγήκαν πάλι στους δρόμους, είδαν για πρώτη φορά την οδό Πειραιώς - κοντά στο ύψος της Μενάνδρου - κλειστή από δύο κλούβες των ΜΑΤ και μπροστά παραταγμένες διμοιρίες αστυνομικών. Η αντίδραση των «ασπρομάλληδων» απόμαχων ήταν άμεση, φωνάζοντας: «Ο νόμος του ΠΑΣΟΚ για την τρομοκρατία, είναι αντιγραφή των εντολών της ΣΙΑ» και «ο διάλογός τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Νωρίτερα οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος, δηλώνοντας ότι θα αντισταθούν αγωνιστικά στα κυβερνητικά σχέδια διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης. «Η ΓΣΕΕ δεν πρέπει να προχωρήσει σε κανέναν "κοινωνικό διάλογο" γιατί αυτό εξυπηρετεί την κυβερνητική πολιτική», τόνισε ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ολα τα κυβερνητικά σφυριά βαράνε για να μας πάρουν περισσότερα δικαιώματα και κατακτήσεις, γι' αυτό αγωνιζόμαστε, για εμάς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Για να μη γίνουν σύγχρονοι δούλοι».


Ενδεικτική του πώς αντιμετωπίζει πλέον η κυβέρνηση όποιον αγωνίζεται ήταν η εικόνα στην πλατεία Κάνιγγος, όπου μια ώρα μετά το τέλος της πικετοφορίας προς το υπουργείο υπήρχαν ακόμα άντρες της αστυνομίας «ελέγχοντας» το χώρο...

Οι προνομιούχοι της κατώτερης σύνταξης

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ήταν όμως τα λόγια των ίδιων των συνταξιούχων, προς το «Ρ», από διάφορους κλάδους δουλιάς για το πώς επιβιώνουν με τις συντάξεις πείνας.

«Η σύνταξή μου είναι 119.000, με αυτά προσπαθώ να ζήσω. Είναι ψέματα ότι δίνουν 152.000, αλλά και τόσα να έδιναν, πάλι δε θα έφταναν με τους γιατρούς και τα φάρμακα που πρέπει να πληρώσω», είπε η Π. Χρυσικού, συνταξιούχους ιδιωτικός υπάλληλος. Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο Δ. Τικόπουλος, συνταξιούχος αυτοκινητιστής: «38 χρόνια δουλιάς, από 17 χρονών παιδί και παίρνω 114.000. Είμαστε απροστάτευτοι από το κράτος. Μόνο με τα ΜΑΤ μας "προστατεύουν"». Ο Η. Σαχσανίδης, χρόνια ναυτεργάτης, μας είπε: «Η σύνταξη δε φτάνει ούτε για τσιγάρα και εφημερίδα. Είμαστε τρεις άνθρωποι στο σπίτι και αναγκάζομαι πολλές φορές να πάρω δανεικά». «Παίρνω 130.000 και ό,τι αυξήσεις δίνουν τις παίρνουν πίσω με τους φόρους. Οχι απλώς δε φτάνουν, αλλά πεινάμε» μας λέει ο Γ. Σπηλιάς, συνταξιούχος σιδεράς. Η Χ. Πολυμερίδου, εργαζόταν ως καθαρίστρια: «Ούτε 200.000 δε φτάνουν για να ζήσουμε με τόση ακρίβεια. Από την άλλη πρέπει να βοηθάμε και τα παιδιά μας που είναι άνεργα». «Αν δεν έχεις δικό σου σπίτι, δε φτάνει η σύνταξη ούτε για να φας. Εχω πρόβλημα υγείας και χρειάζομαι φάρμακα και παράλληλα προσπαθώ να βοηθήσω και τα παιδιά μου», μας είπε ο Α. Ζιώγας, συνταξιούχος τυπογράφος.





Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ