ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ!» το μήνυμα του ξεσηκωμού

Σε ένα μεγαλειώδες παλλαϊκό συλλαλητήριο μετατράπηκε η πλατιά σύσκεψη που διοργάνωσαν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ την Κυριακή στη Λάρυμνα, στέλνοντας ένα ακόμα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο», ότι απέναντί της έχει ένα «μελίσσι» εργαζομένων και συνδικάτων που όχι μόνο αμύνεται αλλά ετοιμάζεται και να αντεπιτεθεί για να ακυρώσει τα βρώμικα σχέδια, να δώσει απάντηση στον άτιμο πόλεμο που τους έχουν κηρύξει.

Συγκλονιστική, άλλωστε, για μία ακόμη φορά ήταν η αλληλεγγύη με την παρουσία συνδικάτων και εργαζομένων από ολόκληρη τη Στερεά, την Αττική, από μια σειρά ακόμα περιοχές που βρέθηκαν στη Λάρυμνα, ενώ ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 26 Φλεβάρη στην Αθήνα.

Την Κυριακή, το μπόι των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και μαζί ολόκληρης της εργατικής τάξης της χώρας σηκώθηκε μέτρα ψηλά και έστειλε μήνυμα οργάνωσης και αποφασιστικής διεκδίκησης, με τους εργάτες από μια σειρά κλάδους και μεγάλους χώρους δουλειάς να δίνουν μαχητικό «παρών». Μήνυμα έντασης της συντονισμένης δράσης, μετατρέποντας την έκφραση της συμπαράστασης και της αλληλεγγύης σε κοινό αγώνα ενάντια στον κοινό αντίπαλο, το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις που τους στηρίζουν και την ΕΕ.

Εστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με την ενότητά τους, δεν πρόκειται να παραδώσουν τα όπλα τους, να φύγουν από τις εργασίες και τα σπίτια τους για να εξυπηρετηθούν οι εγκληματικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης.

Το «παρών» έδωσε στη συγκέντρωση πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, εκφράζοντας για μια ακόμα φορά τη διαχρονική στήριξη του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγουμε από τα σπίτια και τις δουλειές μας!

Την αποφασιστικότητα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, έτσι όπως εκφράστηκε μέσα από τις ομόφωνες αποφάσεις των μαζικών Γενικών Συνελεύσεων, να δώσουν συνέχεια στον αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τόνισαν στον χαιρετισμό τους οι εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Ανέδειξαν επίσης της παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ που υπονομεύονται από τη στρατηγική που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, αλλά και αυτά που τους ενώνουν: το μεροκάματο, την αγωνία για το αύριο, για τις θέσεις εργασίας, την ασφάλεια στη δουλειά κ.ο.κ

Στις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ αναφέρθηκε ο Γιώργος Σελεβάκος, από το Σωματείο Εργαζομένων στα Μεταλλεία ΛΑΡΚΟ Εύβοιας, στον χαιρετισμό του στο μεγάλο συλλαλητήριο στη Λάρυμνα, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση μας πετάει στον δρόμο χωρίς καμία μέριμνα».

«Υπόθεση όλων ο αγώνας. "Ολοι για έναν και ένας για όλους". Οχι στο ξεπούλημα. Τους ενοχλεί ο αγώνας μας. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγουμε από τα σπίτια και τις δουλειές μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ στα Μεταλλεία Αγίου Ιωάννη Βοιωτίας.

«Χωρίς εσάς δεν θα καταφέρναμε τίποτα, με σας μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Μια ζωή θυμάμαι να παλεύουμε οι εργαζόμενοι να κρατήσουμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή. Η ΛΑΡΚΟ είναι κάτι μεγαλύτερο από αυτό που φαίνεται. Οι ψυχές των 80 νεκρών μάς καθοδηγούν», σημείωσε ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Εδρας Αθήνα.

«Είμαστε στον δρόμο δύο χρόνια, ενάντια στη διάλυση της ΛΑΡΚΟ και την τροπολογία της κυβέρνησης. Οσο μας βλέπουν όλους μια γροθιά μας φοβούνται...», τόνισε ο Ανδρέας Κορέντζελος, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, ενώ σε συνέχιση του αγώνα κάλεσε ο Τάκης Καραμέρης, εργαζόμενος στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και πρώην μέλος της διοίκησης του Σωματείου.

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αγώνας όλης της εργατικής τάξης και του λαού

Συγκλονιστική ήταν για μία ακόμη φορά η πλατιά εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη που εκφράστηκε στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειές τους.

Πάνω από 300 συνδικάτα, σύλλογοι και φορείς από ολόκληρη τη χώρα είτε συμμετείχαν με εκπρόσωπό τους στη σύσκεψη - συλλαλητήριο της Κυριακής είτε απέστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης των αποφάσεων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Στην κινητοποίηση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας βρέθηκαν και εκπρόσωποι εργαζομένων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, όπως οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι της COSCO, οι αγρότες. Στον χαιρετισμό τους οι εκπρόσωποι των συνδικάτων εξέφρασαν την αλληλεγγύη των εργαζομένων όλης της χώρας και τόνισαν ότι «ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι και δικός μας αγώνας».

Χαιρετισμούς απηύθυναν στη συγκέντρωση, μεταφέροντας τη στήριξή τους, η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ο Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου των λιμενεργατών στις προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ) και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο Λουκάς Αλεξίου, αγρότης από το μπλόκο της Λιβαδειάς, ο Νίκος Τζανετής, από το Σωματείο Εργαζομένων στα Μεταλλεία Βορείου Ελλάδος, ο Παναγιώτης Δούκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), ο Κώστας Κάπουλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θήβας, ο Παναγιώτης Κοντουσιάδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενέργειας.

Επίσης, τον λόγο πήραν εκπρόσωποι κομμάτων και συγκεκριμένα η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης από το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και ο Κώστας Ντάσκας από το ΜέΡΑ25. Τέλος, εκπρόσωποι δημοτικών αρχών και της Περιφέρειας.


ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΣΠΙΤΩΜΑ
«Ας έρθουν να μας βγάλουν έξω από τα σπίτια μας, τους περιμένουμε... »

Η εισηγητική ομιλία του προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας, Παναγιώτη Πολίτη

Την αποφασιστικότητα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των οικογενειών τους και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας να αντισταθούν στα σχέδια της κυβέρνησης και να αγωνιστούν ενάντια στην ανεργία, στο ξεσπίτωμα και τον μαρασμό ολόκληρων περιοχών τόνισε στην εισαγωγική ομιλία ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Αφού ευχαρίστησε εκ μέρους των εργαζομένων και του αγωνιζόμενου λαού της περιοχής όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και βρέθηκαν στη μεγάλη κινητοποίηση της Κυριακής, αναφέρθηκε στη μεγάλη σύσκεψη στη Λάρυμνα τον Δεκέμβρη του 2019, στην οποία δόθηκε το έναυσμα για τον μεγάλο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που είναι σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια.

Αμυνθήκαμε σαν το μελίσσι και τώρα είναι η ώρα να επιτεθούμε

«Η αντοχή που έχουμε δείξει οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ μέσα σε αυτά τα 2 χρόνια είναι αποτέλεσμα της αλληλεγγύης. Η μεγάλη συμμετοχή σήμερα που έχει μετατρέψει αυτήν τη σύσκεψη σε ένα παλλαϊκό συλλαλητήριο, αποδεικνύει ότι ο "σπόρος" ενότητας που ρίξαμε έχει "καρποφορήσει". Ο στόχος να παραμείνουμε ενωμένοι σαν το μελίσσι, μέχρι το τέλος, έχει επιτευχτεί», σημείωσε, αναφερόμενος στην επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση η οποία ανακοίνωσε στους εργαζόμενους τις απολύσεις και το ξεσπίτωμα αλλά και συνολικότερα στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη. Και συνέχισε:


«Αμυνθήκαμε σαν το μελίσσι και τώρα είναι η ώρα να επιτεθούμε, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εργασία μας και να μπορούμε να εργαστούμε ξανά σαν το μελίσσι. Τώρα πρέπει να κάνουμε άλλο ένα αισιόδοξο βήμα μπρος. Πρέπει να είναι επιτυχής η επίθεση, όπως η άμυνα. Η κυψέλη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ πρέπει να συντονιστεί, να ενωθεί ακόμη πιο αποφασιστικά με άλλες κυψέλες, όπως των εργαζομένων στα "Πετρέλαια Καβάλας", στα Λιπάσματα, στην COSCO, στην "Βαρβαρέσος" και όποια άλλη κυψέλη αντίστασης και αποφασιστικότητας αυτήν τη χρονική περίοδο δίνει τη μάχη για να έχει δουλειά, διεκδικεί να γευτεί λίγο από το μέλι που παράγει.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι Ομοσπονδίες μας, τα Εργατικά Κέντρα πρέπει να είναι αρωγοί συντονισμού και αποφασιστικότητας. Δεν χωρούν αυτήν την ώρα οι επιμέρους διαφορές στο ζωντανό συνδικαλιστικό κίνημα.

Στη ΛΑΡΚΟ, δεν θα είχαμε αντέξει αν δεν είχαμε παραμερίσει τις διαφορές, αν δεν είχαμε προτάξει την ταξική ενότητα. Ο,τι και να πιστεύουμε, όπως και να τοποθετούμαστε ο καθένας πολιτικά και συνδικαλιστικά, μας ενώνουν η εργασία, το μεροκάματο, το αίμα, οι επαγγελματικές ασθένειες των συναδέλφων μας».

Με κίνδυνο της ζωής μας κρατάμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή

Τονίζοντας την παραπέρα απαξίωση και την υπολειτουργία που έχει οδηγήσει τη ΛΑΡΚΟ η κυβέρνηση με την πολιτική που εφαρμόζει τα δύο τελευταία χρόνια, ο Παναγιώτης Πολίτης σημείωσε:


«Αγωνιζόμαστε και συνεχίζουμε να το κρατάμε σε λειτουργία με την εργασία μας, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή μας, γιατί θέλουμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, γιατί η ΛΑΡΚΟ είναι η ζωή και το σπίτι μας.

Μας έχουν πει ότι θα το κλείσουν, θα μας απολύσουν όλους, θα μας ξεσπιτώσουν και εμείς δεν έχουμε επιλέξει την παράδοση και τη φυγή. Με τον χιονιά κάτσαμε 24 έως και 48 ώρες μέσα για να μη σβήσει. Καθημερινά, μέρα - νύχτα οι τεχνίτες τις τελευταίες μέρες, δώσανε μάχη χωρίς εξοπλισμό και εργαλεία για να επισκευάσουν τη μονάδα οξυγόνου.

Από πού θα μας βγάλουν έξω; Βουτούν τη γλώσσα στο μυαλό τους πριν μιλήσουν;».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν αυτήν την πορεία απαξίωσης, τονίζοντας ότι «το αποτέλεσμα είναι το εργοστάσιο και τα μεταλλεία να έχουν γκρεμιστεί στον βαθμό να κινδυνεύει να σταματήσει η λειτουργία από την έλλειψη μιας βίδας».

Ρεαλισμός είναι οι δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ

Συνεχίζοντας, ο Παναγιώτης Πολίτης σημείωσε, δίνοντας απάντηση στη συκοφαντική προπαγάνδα της κυβέρνησης και των ΜΜΕ: «Εχει αξία να υπενθυμίσουμε το τι είναι ρεαλιστικό.

Η χώρα μας έχει στο υπέδαφος το 90% των συνολικών κοιτασμάτων νικελίου και κοβαλτίου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Από την ίδρυση της ΛΑΡΚΟ μέχρι σήμερα, έχουν παραχθεί 800.000 τόνοι νικελίου και οι έρευνες καταγράφουν άλλα 2 εκατομμύρια τόνους απόθεμα.


Ποιος είναι αυτός που μπορεί να πει ότι δεν είναι ρεαλιστικό να συνεχιστεί η αξιοποίηση των μεταλλευμάτων;

Η ΛΑΡΚΟ έχει 60 χρόνια τεχνογνωσία στην αξιοποίηση αυτών των μεταλλευμάτων με τη μέθοδο της πυρομεταλλουργίας και την παραγωγή σιδηρονικελίου που είναι πρώτη ύλη, μαζί με το χρώμιο που υπάρχει στη χώρα μας, για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, προϊόν τεράστιας υπεραξίας. Η ΛΑΡΚΟ αν περπατήσει σε αυτήν την παραγωγή θα είναι τουλάχιστον κατά 30% πιο ανταγωνιστική από τις άλλες επιχειρήσεις παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα στην Ευρώπη γιατί θα παράγει σε γραμμή παραγωγής, κερδίζοντας τα έξοδα Ενέργειας και μεταφοράς.

Ποιος είναι αυτός που μπορεί να πει ότι δεν είναι ρεαλιστικό και δεν υπάρχει προοπτική στη ΛΑΡΚΟ;

Ενας τέτοιος σχεδιασμός είναι αρωγός στην ελάττωση του φαινομένου του θερμοκηπίου, αξιοποιώντας παράλληλα τα ζεστά ύδατα σε τηλεθέρμανση αλλά και τη μέθοδο της υδρομεταλλουργίας.

Για να γίνει κατανοητό το τι ανάπτυξη μπορούμε να έχουμε για το άνοιγμα εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας με μισθούς και δικαιώματα, ας πάρει υπόψη ο καθένας ότι η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παράξει πρώτη ύλη για την κατασκευή μπαταριών, ανοξείδωτων καζανιών που χρειάζονται για την αποθήκευση υγρών και στερεών τροφίμων, οικιακών καθημερινών συσκευών, εργαλείων και ανταλλακτικών στη βιομηχανία και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Ο ρεαλισμός δεν κρίνεται στις πολιτικές κατευθύνσεις και αποφάσεις, κρίνεται στις δυνατότητες.

Σίγουρα δεν είναι ρεαλιστικό αυτό που μας λέει η κυβέρνηση, το ότι αν δεν βρεθεί επενδυτής η ΛΑΡΚΟ θα κλείσει. Στην υπερχρέωση και το λουκέτο την οδήγησε ο Μποδοσάκης τη δεκαετία του '80 και οι κυβερνήσεις ξανά μανά τα ίδια για να μπορούν να μας λένε ότι πρέπει να την δώσουν σε νέο Μποδοσάκη.

Οι προτάσεις των εργαζομένων είναι ανεξάντλητες, η ΛΑΡΚΟ να παραμείνει στο Δημόσιο για να αναπτυχθεί προς όφελος των εργαζομένων, των τοπικών κοινωνιών και της οικονομίας όλης της χώρας.

Αν κάποιος πρέπει να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της, τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη, αυτός είναι η κυβέρνηση».

Το μόνο που ξέρουμε καλά είναι να κάνουμε το χώμα ατσάλι

Τονίζοντας ότι η διαχρονική απαξίωση της ΛΑΡΚΟ έχει επιπτώσεις στη ζωή του λαού των 6 νομών όπου δραστηριοποιείται, που αποτελούν βιομηχανικές περιοχές, ο Παναγιώτης Πολίτης σημείωσε ότι «το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ είναι βόμβα ξεριζωμού».

«Από μικρά παιδιά είτε εγκαταλείψαμε τα γράμματα και γίναμε εργάτες, είτε επιστήμονες στις ειδικότητες της ΛΑΡΚΟ.

Δεν ξέρουμε κάτι άλλο να κάνουμε. Το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε καλά είναι το χώμα ατσάλι και από αυτό ζούμε και αυτό υπερασπιζόμαστε και γι' αυτό έχουν μπει μπροστά οι γυναίκες, τα παιδιά, οι γονείς μας, όλη η κοινωνία.

Εμείς δεν έχουμε πού να πάμε και από αυτήν την άποψη τους λέμε πάρτε τα πίσω, μην προχωράτε άλλο. Θα σταματήσουν ή θα συνεχίσουν; Επιδιώκουμε το πρώτο, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη με όλα τα μέσα εάν επιλέξουν το δεύτερο. Ας έρθουν να μας βγάλουν έξω από τα σπίτια μας, τους περιμένουμε».


Στις 26 Φλεβάρη πλημμυρίζουμε το Σύνταγμα!

Απεργία και συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Αθήνα αποφάσισαν ομόφωνα οι εργαζόμενοι και τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, ενώνοντας τις φωνές τους με εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις

Σταθμό και παρακαταθήκη για την κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, αλλά και για τον συντονισμό και τον κοινό βηματισμό όλων των εργαζομένων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, αποτέλεσε η σύσκεψη - συλλαλητήριο στη Λάρυμνα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, αποφασίστηκε οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ να απεργήσουν και μαζί με σύσσωμο τον λαό της περιοχής να κατέβουν το Σάββατο 26 Φλεβάρη στην Αθήνα, συμμετέχοντας στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα που διοργανώνεται από εκατοντάδες σωματεία και φορείς.

Κλείνοντας τη σύσκεψη ο Π. Πολίτης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα συνεχίσουν τον τίμιο αγώνα τους και μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας, που είτε βρίσκονται σε κινητοποιήσεις είτε εκφράζουν την αλληλεγγύη τους, προγραμματίζουν το μαζικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 26 Φλεβάρη.

Κάλεσε επίσης τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων να δεσμευτούν για συνάντηση αντιπροσωπειών των Σωματείων και των Ομοσπονδιών εκείνη τη μέρα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, προκαλώντας να είναι παρόντες ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί.

«Δεν θα το βάλουμε κάτω, σήμερα είναι αφετηρία ενοποίησης των δίκαιων και τίμιων αιτημάτων όλων των εργαζομένων και πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτόν τον αγώνα θα είναι τα σωματεία μας, που από τα κάτω έχουν πάρει την υπόθεση στα χέρια τους», σημείωσε ο Π. Πολίτης, ενώ ευχαριστώντας για άλλη μια φορά από καρδιάς για την αγωνιστική παρουσία, μετέφερε τη δέσμευση «για τη συνέχιση του αγώνα. Ενας για όλους και όλοι για έναν. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δηλώνουν ότι θα βγουν νικητές.

Τους λέμε "μολών λαβέ" και, δυστυχώς γι' αυτούς, μετά από 2.500 χρόνια δεν θα ξαναβρούν "Εφιάλτες". Βαστάτε το χέρι ο ένας στον άλλον, το χρωστάμε στα γρανιτένια μάρμαρα των νεκροταφείων μας, στις οικογένειες, στα παιδιά μας».

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

Στο ψήφισμα αναφέρεται:

«Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ΛΑΡΚΟ έχει επιστραφεί από την πρώτη στιγμή ως απαράδεκτο και η σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε την Κυριακή 13 Φλεβάρη στη Λάρυμνα, η οποία πήρε τη μορφή μαζικού συλλαλητηρίου από τη μεγάλη συμμετοχή σωματείων και φορέων από όλη τη χώρα, μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε όλοι μαζί τον αγώνα έτσι ώστε:

  • Να μη σταματήσει η ενιαία λειτουργία της ΛΑΡΚΟ ούτε για ένα λεπτό της ώρας.
  • Να εξασφαλιστούν η ανάπτυξή της, η βιωσιμότητά της, ο εκσυγχρονισμός και η παραπέρα καθετοποίηση της παραγωγής.
  • Να μην απολυθεί και ξεσπιτωθεί κανένας μας, να παραμείνουμε όλοι στα πόστα μας και στα σπίτια μας.
  • Να μας καταβληθεί στο 100% ο δεδουλευμένος μόχθος μας, σύμφωνα με αυτά που απορρέουν μέσα από τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν οι κυβερνήσεις απέναντί μας.

Με τη σημερινή μαζική, μαχητική συμμετοχή εκατοντάδων σωματείων και φορέων που βρέθηκαν στη Λάρυμνα, το σύνθημα "Ο αγώνας της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας όλων μας" έχει γίνει πράξη.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμμετοχή συναδέλφων από σωματεία σε χώρους δουλειάς που βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις, διώξεις, μετατροπές συμβάσεων, στην απληρωσιά, ενάντια σε σχέδια που βάζουν σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας, την υγεία και ασφάλεια των συναδέλφων, όσων παλεύουν για Συλλογικές Συμβάσεις.

Ολοι αυτοί οι αγώνες που αναπτύσσονται στη ΛΑΡΚΟ, στα "Πετρέλαια Καβάλας", στην COSCO, στα Λιπάσματα, στον "Βαρβαρέσο", βρίσκουν σήμερα τον κοινό βηματισμό με τη συμμετοχή των Ομοσπονδιών των κλάδων μας.

Η απάντηση θα είναι ενιαία, μαχητική και μαζική, με απεργία και κοινό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Φλεβάρη, στις 12 μ. στο Σύνταγμα.

Είμαστε οι εργάτες που παράγουμε τα πάντα, αγαπάμε την εργασία μας, δεν την εγκαταλείπουμε, θέλουμε την ανάπτυξή της και απαιτούμε να ζήσουμε καλύτερα.

Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά, να εκφραστεί η αλληλεγγύη, αλλά και η οργή και αγανάκτηση που νιώθει ο καθένας μας όταν βλέπει τον πενιχρό μισθό του να εξανεμίζεται από την ακρίβεια, τους λογαριασμούς της ΔΕΗ να είναι μεγαλύτεροι από τον μισθό, την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, την εφαρμογή των αντιδραστικών αντεργατικών νόμων, τις συνέπειες της πανδημίας.

Σήμερα, 13 Φεβρουαρίου 2022, οι φωνές όλων ενώνονται και δηλώνουν ότι οι αγώνες στη ΛΑΡΚΟ, στα Πετρέλαια, στα Λιπάσματα, στον "Βαρβαρέσο", στην COSCO, είναι αγώνες όλων μας. Ούτε βήμα πίσω. Θα κερδίσουμε!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ