ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΑΤΡΑΣ, ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Δίνουν σύνθημα μαχητικής δράσης για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και του λαού

Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» οι πρόεδροι των συνδικαλιστικών φορέων για τη σημαντική πρωτοβουλία τους

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας, του εισοδήματος και της υπεράσπισης όλων των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, του λαού συνολικά, βρίσκονται τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Με την κοινή πρωτοβουλία - κάλεσμα που πήραν, διεκδικούν μέτρα θωράκισης των νοσοκομείων, αλλά και ουσιαστικής ανακούφισης από την ακρίβεια που χτυπάει τα λαϊκά νοικοκυριά. Και με σειρά αγωνιστικών δράσεων τοπικά, συλλαλητήρια στις έδρες των πέντε νομών το Σάββατο 26 Φλεβάρη (11.30 π.μ.) και κλιμάκωση στην Πάτρα, καλούν κάθε σωματείο και φορέα να συντονίσει τη δράση του, να μπει μαχητικά στην πάλη. Επιδιώκουν το μήνυμά τους να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιές πόλεων, και χωριά, όπου ζει και εργάζεται καθημερινά ο λαός.

Οπως λένε συνδικαλιστικά στελέχη των Εργατικών Κέντρων, πρόκειται για πρωτοβουλία - συνέχεια των πολύμορφων δράσεων που έχουν αναπτύξει και έρχεται να «ενώσει δυνάμεις», να ακουστούν δυνατά τα αιτήματα των εργαζομένων, να ικανοποιηθούν άμεσα υπαρκτές ανάγκες.

Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τους προέδρους των Εργατικών Κέντρων για την προσπάθειά τους η πρωτοβουλία να αγκαλιάσει πλατιά τους εργαζόμενους, κάθε λαϊκό άνθρωπο που βιώνει σήμερα σωρεία προβλημάτων.

«Να ενωθούν όλες οι αγωνιστικές εστίες»

Στην Πάτρα, η νέα μεγάλη κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια προηγούμενων που έχει οργανώσει το Εργατικό Κέντρο, μετά τις δράσεις που ανέπτυξε για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, με πλαίσιο που υπέγραψαν 86 συνδικάτα και φορείς της πόλης, αλλά και τη μεγάλη πορεία στην Αθήνα για όλα τα ζητήματα, από κοινού με την αγωνιστική δημοτική αρχή.

«Είναι η ώρα να ενωθούν όλες οι μεγάλες εστίες αντίστασης, όπως στη ΛΑΡΚΟ, στην COSCO, στην "e-food", να κλιμακώσουμε για όλα όσα έχουμε ανάγκη», μας λέει ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Δημήτρης Μαρμούτας, και προσθέτει: «Συνενώνοντας τις δυνάμεις μας, τα Εργατικά Κέντρα που έχουμε ταξική κατεύθυνση μπορούμε να έχουμε και αποτελέσματα». Συνεχίζοντας αναδεικνύει κι άλλα ζητήματα: «Δεν ανεχόμαστε να τρέμουν τα χέρια του κόσμου όταν παίρνει τους λογαριασμούς ρεύματος, να υπάρχει ακρίβεια, να απολύονται εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, όπως στο καζίνο του Ρίου. Απαιτούμε όλα όσα μας ανήκουν, και σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε όλους να ενισχύσουν αυτόν τον αγώνα, που είναι και δικός τους. Ιδιαίτερα καλούμε συνδικάτα και φορείς που συμμετείχαν σε όλες τις πρωτοβουλίες μας μέχρι σήμερα, λέγοντάς τους να είναι και πάλι μαζί μας. Ιδιαίτερα τους 131 φορείς που πήραν μέρος στη μεγάλη συγκέντρωση με τα συνδικάτα της Αττικής, να συνεδριάσουν, να λάβουν αποφάσεις».

«Δεν πρέπει να λείψει κανείς»

«Θέλουμε να σημάνει παλλαϊκός ξεσηκωμός», λέει ο πρόεδρος του ΕΚ Αγρινίου, Γιώργος Ντουντούμης.«Κανένας δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτα και υπάρχει πλέον πείρα διαχρονική από την κατάσταση που βιώνουμε και με ευθύνη των kυβερνήσεων, όπως στα Νοσοκομεία σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, που στενάζουν από τις ελλείψεις γιατρών και προσωπικού, χωρίς να λειτουργεί αξονικός τομογράφος και με το δεύτερο να μην έχει αναισθησιολόγο».

Οπως επισημαίνει, «και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια προηγούμενων που είχαμε λάβει στον νομό και με σύσκεψη συνδικάτων και φορέων», τους οποίους κάλεσε να δηλώσουν ξανά συμμετοχή. Υπογραμμίζει ότι «το ΕΚ Αγρινίου θα είναι στο πλευρό και των υγειονομικών στην απεργία τους στις 23 Φλεβάρη» και συμπληρώνει: «Απ' αυτόν τον αγώνα δεν πρέπει να λείψει κανείς. Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους που είναι αυτές τις μέρες στα μπλόκα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας, να γίνει πράξη το σύνθημά μας "εργατιά - αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά"».

«Δεν μένει άλλος δρόμος από την οργάνωσή μας»

«Τώρα ξεκινάμε, συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε», τονίζει η πρόεδρος του ΕΚ Αμαλιάδας, Νατάσα Παναγιωτάρα, και προσθέτει: «Δεν είναι μόνο η Υγεία και η άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια. Συνολικά έχει δυσκολέψει η διαβίωση εργαζομένων και λαού. Σε όλα αυτά δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι. Απ' όπου και να το πιάσεις υπάρχουν προβλήματα, που δεν είναι ξεκομμένα από την εφαρμογή της συνολικής πολιτικής των κυβερνήσεων απέναντι στον λαό. Δεν είναι τυχαίο π.χ. ότι για 100 εμβόλια σε μετανάστες εργάτες γης φέρνουν 60 σύριγγες, ή ότι θέλουν να βγάλουν όλα τα συνδικάτα παράνομα αν δεν ενταχθούν στο Γενικό Μητρώο. Στοχεύουν απέναντί μας, προσπαθώντας να μας χτυπήσουν σταδιακά και δεν μας μένει άλλος δρόμος από την οργάνωσή μας».

Θυμίζει ότι η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Αμαλιάδας έχει εγκαινιαστεί τρεις φορές από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς μέχρι σήμερα να λειτουργεί, και καλεί τα συνδικάτα και τους φορείς της Ηλείας σε μαζική συμμετοχή στην πρωτοβουλία.

«Συνολικός αγώνας για τη ζωή!»

«Μας παρουσιάζουν συνεχώς ότι το Νοσοκομείο λειτουργεί τέλεια, όταν καρκινοπαθείς φεύγουν για χημειοθεραπείες εκτός νησιού, 10 οικογένειες νεφροπαθών έχουν μεταναστεύσει σε Αθήνα και Πάτρα, ακόμη και για μικρά χειρουργεία πολλοί ταξιδεύουν εκτός Ζακύνθου», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΚ Ζακύνθου, Γιώργος Κωνσταντίνου, και συνεχίζει: «Δεν υπάρχει κλινική που να λειτουργεί κανονικά. Μόνο μετά από τις μεγάλες μας κινητοποιήσεις λειτούργησαν η Παιδιατρική και η ΜΕΘ». Καλεί σε συμπόρευση τα συνδικάτα και τους φορείς που στήριξαν τον αγώνα του ΕΚΖ, ενώ «ταυτόχρονα συνεχίζουμε να παλεύουμε για την επαναπρόσληψη των 8 απολυμένων εργαζόμενων από τα ΚΤΕΛ, ενάντια στην ακρίβεια που κατατρώει το εισόδημά μας, στις συνολικές δυσκολίες της ζωής».

«Μάχη και για τους εποχικά εργαζόμενους»

Στην Κεφαλονιά, με τη βενζίνη κοντά στα 2 ευρώ, το πετρέλαιο στα 1,65 και τη θέρμανση στα 1,30, ο πρόεδρος του ΕΚΚ-Ι Σπύρος Καμπίτσης τονίζει: «Αυτά έρχονται να προστεθούν στην σχεδόν 100% αύξηση της τιμής του ρεύματος, με μια μεγάλη μερίδα εποχικών εργαζομένων να μην μπορούν να τα φέρουν βόλτα». Την ίδια ώρα τόσο στη Ζάκυνθο όσο και στην Ιθάκη «οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες δεν εξυπηρετούν, με τους εφοπλιστές να ζουν από την εκμετάλλευση του λαού», και «στα ζητήματα της Υγείας υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα». Καλεί σε συμπόρευση αυτοαπασχολούμενους και βιοπαλαιστές αγρότες, ξεκαθαρίζοντας ότι θα αναπτυχθούν δράσεις και τοπικά «κόντρα στις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και στους λογαριασμούς του νερού».


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Καμιά περικοπή στο ανθυγιεινό επίδομα!

Στάση εργασίας και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα σήμερα ενάντια στο πόρισμα της κυβέρνησης

Στάση εργασίας (7 π.μ - 11 π.μ.) και συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας πραγματοποιούν σήμερα Παρασκευή σχολικές καθαρίστριες, εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στη δημόσια Υγεία και σε άλλους φορείς που πέφτουν θύματα του τσεκουρώματος του ανθυγιεινού επιδόματος το οποίο προωθεί η κυβέρνηση.

Στη Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση στις 9 π.μ. στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στη Θεσσαλονίκη, στις 9 π.μ. στο ΥΜΑΘ, στη Χίο, στις 9.30 π.μ. στον ΕΦΚΑ, στο Ηράκλειο, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, στην Πρέβεζα στις 7 π.μ., στο εργοτάξιο του δήμου, στη Σάμο, στις 9 π.μ. στη Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου, στα Γιάννενα, στις 9.30 π.μ. στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου, στην Ηγουμενίτσα, στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου, στην Κέρκυρα, στις 9 π.μ. στην πρώην νομαρχία κ.α.

Κάλεσμα συμμετοχής με στάση εργασίας απευθύνουν το Σωματείο Καθαριστριών και Καθαριστών Πειραιά και Νήσων και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στη Σχολική Καθαριότητα Αττικής, ένας κλάδος που πλήττεται ιδιαίτερα από την εφαρμογή του σχεδιασμού καθώς υποβαθμίζεται σε χαμηλότερη κατηγορία δικαιούχων, γεγονός που αντιστοιχεί σε μείωση του επιδόματος πάνω από 50%! Για το ζήτημα αυτό απόφαση έχει πάρει και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας για στάση εργασίας τις ίδιες ώρες για τις σχολικές καθαρίστριες.

Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στάση εργασίας έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ ενώ σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων στις Περιφέρειες, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στους ΟΤΑ, η ΠΟΕΔΗΝ κ.ά. Ακόμα καλούν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, σωματεία σε δήμους κ.ά.

Σε συμμετοχή καλούν και συνδικαλιστικές οργανώσεις από τον χώρο του Θεάματος - Ακροάματος.

Βάση για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αποτελεί πόρισμα επιτροπής η οποία είχε συσταθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε το έργο της με τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Το πόρισμα προβλέπει δύο εναλλακτικά σενάρια, τα οποία δημιουργούν νέες κατηγορίες δικαιούχων που αντιστοιχούν σε διαφορετικά από τα σημερινά ποσά επιδόματος. Χιλιάδες δικαιούχοι υποβαθμίζονται σε κατώτερες κατηγορίες - και άρα σε μικρότερο ύψος επιδόματος, ενώ το επίδομα στερείται από επίσης χιλιάδες εργαζόμενους που το παίρνουν μέχρι τώρα.

Τα σωματεία απαιτούν όχι απλά να μη γίνει καμία περικοπή στο ανθυγιεινό επίδομα αλλά να επεκταθεί για όλους τους εργαζόμενους με ανθυγιεινή εργασία.

Πόρισμα «ξένο» με την πραγματική κατάσταση στους χώρους δουλειάς

Τον προσχηματικό χαρακτήρα του πορίσματος της δήθεν ανεξάρτητης επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα σχολικών καθαριστριών νομού Ιωαννίνων αναδεικνύοντας ότι η πραγματική στόχευση είναι το ανθυγιεινό επίδομα να περιοριστεί στα δημοσιονομικά δεδομένα των 175 εκατ. ευρώ, στις δαπάνες δηλαδή του 2015. Σημειωτέον, από το πόρισμα προκύπτει σοβαρό πλήγμα στο εισόδημα των σχολικών καθαριστριών, καθώς προβλέπει περικοπή στα 70 ευρώ, από 150 σήμερα! Επιπλέον καταγγέλλεται ότι η κατάργηση του επιδόματος και της Ασφάλισης των ΒΑΕ ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση των 32 ωρών εβδομαδιαίας εργασίας για τις σχολικές καθαρίστριες και χιλιάδες άλλους δημοσίους υπαλλήλους.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το πόρισμα της επιτροπής αποκρύπτει την πραγματική κατάσταση στους χώρους εργασίας αφού, για παράδειγμα, στα Γιάννενα καμία δημοτική αρχή δεν έχει εκπονήσει γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου για τον κλάδο της καθαριότητας από τεχνικό Εργασίας και γιατρό Εργασίας των δήμων, την ώρα που οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε καθεστώς εντατικοποίησης, με ακατάλληλο εξοπλισμό και συνεχή έκθεση σε χημικές ουσίες και βιολογικούς παράγοντες, όπως ανέδειξε η πανδημία.

Παράλληλα, όχι μόνο καμία καταγραφή δεν έχει γίνει για τα ατυχήματα και τους τραυματισμούς καθαριστριών αλλά επιδιώκεται και απόκρυψή τους, όπως πρόσφατα έγινε με καθαρίστρια του δήμου Ιωαννιτών. Επίσης, καμία καταγραφή επαγγελματικών ασθενειών δεν γίνεται όταν μάλιστα δεν προβλέπονται όλα αυτά τα χρόνια η απουσία των εργαζομένων και η αντικατάστασή τους σε ενδεχόμενη ασθένεια αφού εργάζονται με συμβάσεις έργου. Τέλος, ενδεικτική της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας της υγείας είναι η πλήρης απουσία απόδοσης, με ευθύνη των δήμων, ΜΑΠ και εκπαίδευσης των σχολικών καθαριστριών.

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί τις σχολικές καθαρίστριες να συμμετάσχουν μαζικά στη στάση εργασίας, να εμπιστευτούν τη δύναμή τους, να επιβάλουν γενναίες προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας στον δήμο Ιωαννιτών, να τους αποδοθούν οι άδειες Χριστουγέννων και Πάσχα και χρηματικά ποσά για ΜΑΠ και γάλα παρελθόντων ετών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ