ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 20 Φλεβάρη 2022
Σελ. /40
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Κερδίζει τις εντυπώσεις ο ανανεωμένος χώρος

Με σύνθημα «Η Γνώση είναι Δύναμη» το εκδοτικό του ΚΚΕ ξεδιπλώνει πολύμορφες πρωτοβουλίες με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων αδιάκοπης λειτουργίας

RIZOSPASTIS

Στον όμορφο, ζεστό και φιλόξενο χώρο της «Σύγχρονης Εποχής» βρέθηκε ο «Ριζοσπάστης», για να δούμε από κοντά και να γνωρίσουμε τον ανανεωμένο χώρο του βιβλιοπωλείου στο κέντρο της Αθήνας.

Μπαίνοντας κανείς στο βιβλιοπωλείο συναντά το καφέ - αναγνωστήριο. Ενα ιδανικό μέρος για να απολαύσει ήσυχα τον καφέ ή το ρόφημά του και παράλληλα να διαβάσει το βιβλίο του, να «δανειστεί» κάποιο από τα βιβλία που προσφέρει το βιβλιοπωλείο για ανάγνωση, αλλά και για να κάνει την εργασία του, να παίξει σκάκι, ή και να συμβουλευτεί τους εργαζόμενους για κάποιο βιβλίο που τον ενδιαφέρει κ.λπ.

Την προσοχή μας τραβάνε και δύο όμορφες συνθέσεις στον τοίχο με πορτρέτα και λόγια μεγάλων δημιουργών, του Ρίτσου, του Βάρναλη, του Ριντ, του Χικμέτ και του Μαγιακόφσκι, αλλά και των κλασικών του μαρξισμού, καθώς και ηγετών του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

Τη μέρα που επισκεφθήκαμε το βιβλιοπωλείο, αν και είχε περάσει λίγος καιρός από τη λειτουργία του καφέ - αναγνωστηρίου, ο χώρος ήταν γεμάτος από νέους ανθρώπους που έχουν ήδη αγκαλιάσει την όμορφη πρωτοβουλία. Και αυτή η εικόνα, όπως μας είπαν οι υπεύθυνοι, είναι καθημερινή...

Μια ακόμα έκπληξη είναι ο ιδιαίτερα προσεγμένος και καλαίσθητος χώρος στο πατάρι, που φιλοξενεί αποκλειστικά τις παιδικές και εφηβικές εκδόσεις. Ομορφα διακοσμημένος, με σχέδια στον τοίχο από πρωτότυπα σκίτσα και εικονογραφήσεις παιδικών εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», που τραβάνε το μάτι των παιδιών.

RIZOSPASTIS

Μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό περιβάλλον για να εξοικειωθούν οι λιλιπούτειοι αναγνώστες με τον χώρο και την αίσθηση ενός βιβλιοπωλείου, αλλά να γίνει και ένας τόπος τακτικής επίσκεψης για τις μεγαλύτερες ηλικίες, που μπορούν με βάση τα ενδιαφέροντά τους να ξεφυλλίσουν βιβλία και να επιλέξουν ανάμεσα σε παλιότερους και νεότερους τίτλους της «Σύγχρονης Εποχής» και άλλων εκδόσεων.

***

Η λειτουργία του ανανεωμένου χώρου του βιβλιοπωλείου εντάσσεται στις πολύμορφες πρωτοβουλίες που θα πάρει το εκδοτικό της «Σύγχρονης Εποχής» μέσα στο 2022, χρονιά συμπλήρωσης 50 χρόνων αδιάκοπης λειτουργίας και παρουσίας. Ιδρύθηκε με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ το 1972, μέσα στη δικτατορία, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Σε ολόκληρη την ιστορική του διαδρομή έχει δημιουργήσει μια πολύ μεγάλη σε όγκο - σχεδόν 2.000 τίτλους - και ιδιαίτερα σημαντική παραγωγή εκδόσεων. Παίρνοντας τη «σκυτάλη» συνέχισε την πλούσια εκδοτική και μορφωτική δραστηριότητα, που διατρέχει την ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ, η οποία ήταν αδιάκοπη σε όλες τις συνθήκες.

Σήμερα, βάζοντας μπροστά το σύνθημα «Η Γνώση είναι Δύναμη», συνεχίζει σε αυτήν την πορεία, ώστε να συμβάλει από το δικό του μετερίζι στη δημιουργία και ενίσχυση ενός πλατιού μορφωτικού ρεύματος, προκειμένου να έρθουν η νεολαία, τα λαϊκά στρώματα σε επαφή με ό,τι πιο προοδευτικό και ριζοσπαστικό γέννησε η ανθρώπινη σκέψη.

RIZOSPASTIS

Αντιπαλεύει τον ανορθολογισμό, την αντιδιαλεκτική θεώρηση των πραγμάτων. Γι' αυτόν τον λόγο επιμένει στις εκδόσεις που αφορούν το ιδεολογικό - πολιτικό βιβλίο, τον μαρξισμό, την Ιστορία του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, την Ιστορία του ΚΚΕ, τις σύγχρονες επεξεργασίες του Κόμματος. Βέβαια, από την εκδοτική δραστηριότητα δεν απουσιάζει το ποιοτικό λογοτεχνικό, αλλά και παιδικό βιβλίο.

***

Τα παραπάνω μάς ανέλυσε και «εξειδίκευσε» για τη χρονιά που διανύουμε ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», ο οποίος μας υποδέχθηκε κατά την επίσκεψή μας στο βιβλιοπωλείο.

«Να δώσουμε μια νέα ορμή μπροστά στα 50χρονα που συμπληρώνει ο εκδοτικός μας οίκος. Από αυτόν τον στόχο προήλθε και η ιδέα για ανανέωση του χώρου, σε συνδυασμό, βέβαια, με την προσπάθεια που κάνουμε για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα του βιβλιοπωλείου.

Σκεφτήκαμε ότι η δημιουργία ενός χώρου που θα δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να καθίσει με ήσυχη μουσική να μπορεί και να απολαύσει το διάβασμα του βιβλίου του και, παράλληλα, όποιος επιθυμεί, να έχει πρόσβαση σε "δικά μας" βιβλία, θα βοηθούσε στην υλοποίηση της αρχικής μας ιδέας.

Φαίνεται και σε αυτόν τον λίγο καιρό που λειτουργεί ότι έχει ανταπόκριση. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που έχει αγκαλιαστεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και από νέες ηλικίες. Είναι αλήθεια ότι έχει βοηθήσει στο να "ζωντανέψει" ο χώρος. Οπως είπα, είναι κάτι που μας χαροποιεί και παράλληλα μας κινητοποιεί...», μας είπε ο Δ. Ξεκαλάκης, όταν τον ρωτήσαμε για τον χώρο.

RIZOSPASTIS

Ακόμα πρόσθεσε ότι η εμπειρία από τη λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου στο κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας θα αξιοποιηθεί το επόμενο διάστημα για την αναβάθμιση της λειτουργίας και στα άλλα βιβλιοπωλεία, σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

«Ο χώρος θέλουμε να αξιοποιηθεί για βιβλιοπαρουσιάσεις και εκδηλώσεις από το εκδοτικό και, βέβαια, θέλουμε να αξιοποιηθεί και από Οργανώσεις του Κόμματος, αλλά και φορείς, για να πραγματοποιούν δικές τους εκδηλώσεις. Υπάρχει δυνατότητα να φιλοξενούνται οι εκδηλώσεις στο πατάρι, έχουμε ήδη πραγματοποιήσει ορισμένες, και έχουμε τη δυνατότητα να τις αναμεταδίδουμε ηχητικά και οπτικά στον κάτω χώρο του βιβλιοπωλείου.

Αυτήν την περίοδο προετοιμάζουμε τα εγκαίνια, μια εκδήλωση γνωριμίας με τον ανανεωμένο χώρο».

* * *

Οσον αφορά το πώς σχεδιάζει η «Σύγχρονη Εποχή» να τιμήσει την 50ή επέτειο της ίδρυσής της, μας λέει ο Δ. Ξεκαλάκης: «Καταρχάς με αφορμή την επέτειο επιδιώκουμε να γίνουν εκδηλώσεις, αφιερώματα, βιβλιοπαρουσιάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ενας ακόμα φιλόδοξος στόχος είναι η δημιουργία μιας έκδοσης για την εκδοτική - μορφωτική δραστηριότητα του Κόμματος από την ίδρυσή του μέχρι τις μέρες μας. Ηδη είμαστε στη διαδικασία αναζήτησης υλικού σε συνεργασία με το Αρχείο του ΚΚΕ.

RIZOSPASTIS

Τέλος, ιδιαίτερα πλούσια θα είναι και η εκδοτική μας δραστηριότητα. Μέσα στον Φλεβάρη, με αφορμή και την 100ή επέτειο της ίδρυσης της ΕΣΣΔ, θα κυκλοφορήσει ο τόμος 1, που συμπληρώνει την έκδοση των Απάντων του Στάλιν. Μπροστά στην ίδια επέτειο σχεδιάζουμε και ένα αφιέρωμα στη σοβιετική λογοτεχνία με έκδοση νέων τίτλων.

Δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και εκδόσεις με έργα των κλασικών μας. Το επόμενο διάστημα θα εκδώσουμε το έργο του Μαρξ "Αποτελέσματα της άμεσης διαδικασίας της παραγωγής". Ακόμα, ξεχωρίζουμε την έκδοση "Επιστήμη και Θρησκεία" από την Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ, την έκδοση του Τμήματος Ιστορίας για τη Μικρασιατική Καταστροφή με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων, την έκδοση για τον κεντρικό σχεδιασμό "Η ιστορική εμπειρία της σχεδιοποιημένης διεύθυνσης της οικονομίας της ΕΣΣΔ", του Ρ. Α. Μπελοούσοφ, αλλά και την έκδοση "Μια δίκη κομμουνιστών στις ΗΠΑ", του Τσαρλς Εμιλ Ρούθενμπεργκ. Στο συγκεκριμένο βιβλίο περιέχονται τα πρακτικά της δίκης του κομμουνιστή ηγέτη Τσ. Ρούθενμπεργκ, που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ το 1921.

Φυσικά, θα υπάρχουν και εκδόσεις λογοτεχνικών βιβλίων, αλλά και ειδικές εκδόσεις για τα παιδιά και για τις μικρότερες ηλικίες νεολαίας».

Πληροφορίες για νέες εκδόσεις, καθώς και ένα αρχείο βιβλιοπαρουσιάσεων και εκδηλώσεων μπορεί κανείς να βρει στο κανάλι της «Σύγχρονης Εποχής» στο YouTube.
Πληροφορίες για νέες εκδόσεις, καθώς και ένα αρχείο βιβλιοπαρουσιάσεων και εκδηλώσεων μπορεί κανείς να βρει στο κανάλι της «Σύγχρονης Εποχής» στο YouTube.

Τα εγκαίνια του ανανεωμένου cafe - βιβλιοπωλείου θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 10 Μάρτη στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ