ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 20 Φλεβάρη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΦΛΕΒΑΡΗ
Μεγάλη εκδήλωση στη Λαμία για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσει συναυλία με το μουσικό συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» και τη συμμετοχή της Ρίτας Αντωνοπούλου και του Παντελή Θαλασσινού, σε επιμέλεια του Τεό Λαζάρου

«Ηρώων γεννήτρα, Ρούμελη, κι ανταρτομάνα / σ' εσέ πρωτοχτυπάει του Σηκωμού η καμπάνα», έγραψε το 1944 στο ποίημά του, «Λεβεντομάνα Ρούμελη», ο μεγάλος ποιητής Κώστας Βάρναλης, θέλοντας να τιμήσει την ηρωική 13η Μεραρχία Ρούμελης του ΕΛΑΣ.

Εκεί, στα χιλιοτραγουδισμένα χώματα και βουνά της Ρούμελης, επέλεξε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ να τιμήσει τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, την Κυριακή 27/2, στις 11 π.μ., στην πλατεία Πάρκου της Λαμίας. Ομιλητής ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει συναυλία με το μουσικό συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» και τη συμμετοχή της Ρίτας Αντωνοπούλου και του Παντελή θαλασσινού, σε επιμέλεια του Τεό Λαζάρου.

Ο ορεινός όγκος της Ρούμελης έδειχνε ιδανικός για την ανάπτυξη ένοπλου αντάρτικου. Τις προοπτικές είχε διερευνήσει με εντολή της ΚΕ του ΚΚΕ ο Θανάσης Κλάρας, μετέπειτα πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ Αρης Βελουχιώτης, τον Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 1941.

Ο ίδιος επέστρεψε λίγους μήνες μετά, μεταφέροντας την Απόφαση της 8ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ στις αρχές Γενάρη του 1942, για το ξεκίνημα της ένοπλης Αντίστασης ενάντια στους φασίστες και ναζί κατακτητές και την ίδρυση του ΕΛΑΣ στις 16 Φλεβάρη 1942, από το ΚΚΕ και το ΕΑΜ.

Ακολουθεί η ιστορική σύσκεψη στελεχών της Κομματικής Οργάνωσης Φθιώτιδας - Φωκίδας - Ευρυτανίας του ΚΚΕ, που έγινε παράνομα στις 14 Μάη στο σπίτι του παλιού κομμουνιστή Μήτσου Μυρεσιώτη στη Νέα Σφαίρα Λαμίας, όπου αποφασίστηκε η συγκρότηση ένοπλων ομάδων του ΕΛΑΣ. Λίγες μέρες μετά, στην Καλύβα του Στεφανή στη Σπερχειάδα, συγκεντρώνεται η πρώτη αντάρτικη ομάδα με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη. Η σπίθα είχε ανάψει...

Πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων για τους αγώνες του σήμερα

«Η μεγάλη εποποιία του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων, αποτελεί πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων. Ιδιαίτερα σήμερα που η καπιταλιστική εξουσία επιδιώκει να ξαναγράψει την Ιστορία με προμετωπίδα τον αντικομμουνισμό, που οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους λαούς, ακόμα και γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων», τονίζεται ανάμεσα σε άλλα στο τετρασέλιδο που εξέδωσε η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ για την προετοιμασία και προβολή της εκδήλωσης στη Λαμία.

Επανατυπώθηκε το ιστορικό λεύκωμα της Μεραρχίας Ρούμελης του ΕΛΑΣ

Ενα μοναδικό ντοκουμέντο που θα διατίθεται στην εκδήλωση στη Λαμία

Στην ανατύπωση του αναμνηστικού λευκώματος της 13ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, ενός ιστορικού και πολύτιμου κειμηλίου των αγώνων του λαού, προχώρησε η ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΛΑΣ και προετοιμάζοντας την εκδήλωση της ΚΕ του Κόμματος στη Λαμία.

Το αναμνηστικό λεύκωμα αποτελεί ειδική έκδοση της Επιτροπής Διαφώτισης Ανταρτών της 13ης Μεραρχίας και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1945, αφιερωμένο στην ιστορία και τη δράση της Μεραρχίας. Τυπώθηκε σε 5.500 φύλλα, από τα οποία τα 4.500 μοιράστηκαν στους μαχητές της Μεραρχίας.

Αποτελεί σπάνιο αρχειακό υλικό, που φωτίζει ηρωικές στιγμές και σημαντικές μάχες του ΕΛΑΣ και του ΕΛΑΝ στη Ρούμελη, αναδεικνύει την πολύμορφη δράση που ανέπτυξαν στην περιοχή, τη συμβολή της γυναίκας αντάρτισσας και της νεολαίας στον αγώνα. Πρόκειται για μία αστείρευτη πηγή πλούτου, από την πρώτη μέχρι την τελευταία από τις 25 σελίδες του, μια «ζωντανή» μαρτυρία των επιτευγμάτων της 13ης Μεραρχίας και των Ρουμελιωτών αγωνιστών.

Στην πρώτη σελίδα του λευκώματος, αντί προλόγου, έχει τυπωθεί η τελευταία Ημερήσια Διαταγή της Μεραρχίας Ρούμελης που εκδόθηκε στις 25 Φλεβάρη 1945 και την υπέγραφαν ο Αθανάσιος Παπαθανασίου (αντισυνταγματάρχης Πεζικού) και ο καπετάνιος Αμάρμπεης (Θεόδωρος Καλλίνος, υπολοχαγός Πεζικού). Στις σελίδες του περιλαμβάνει το ιστορικό της Μεραρχίας, γραμμένο από τον Στέφανο Σαράφη, ενώ σ' αυτό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το ποίημα του Κώστα Βάρναλη «Λεβεντομάνα Ρούμελη».

Το λεύκωμα θα διατίθεται στην εκδήλωση στη Λαμία την Κυριακή 27 Φλεβάρη για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ.

Πατριδογνωμόνιο
Ο αλγόριθμος αποδίδει

Είναι βαρύ και το παίρνω απάνω μου, ακριβώς επειδή σε συνθήκες ανεξέλεγκτης γνωμοδοσίας των πάντων περί τα πάντα, μπορεί να μη λείψουν οι καλοθελητάδες. Λοιπόν έχω σχεδόν πεισθεί ότι η Ελλάδα έχει γίνει για μία ακόμη φορά πειραματόζωο εφαρμογής ενός επικοινωνιακού αλγορίθμου που μεταφράζεται σε θηριώδη αύξηση της χειραγώγησης των μαζών και εξίσου θηριώδη μείωση του πολιτικού κόστους, που όλοι αναρωτιούνται γιατί δεν εμφανίζεται πουθενά παρά τη γιγαντιαία επίθεση εναντίον των λαών και την επιβολή αντιλαϊκών πολιτικών και μέτρων που περνούν είτε αδιαμαρτύρητα, είτε, το χειρότερο, απαρατήρητα από τις μάζες που υποφέρουν.

Σε μικρότερο βαθμό αυτό συμβαίνει και σ' άλλες χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου. Ομως εδώ έχει κατακλυσμιαία μορφή κι εφαρμογή. Αναγκαστικά θα σταθώ σε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα, γιατί το σύνολο απαιτεί βαθιά πολιτική, κοινωνική και επιστημονική ανάλυση.

Το απλούστερο είναι η εξοικείωση με τις εκατόμβες των νεκρών από την πανδημία. Την ίδια στιγμή αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη γραφικοποίηση του κινήματος είτε κατά των εμβολίων είτε κατά της υποχρεωτικότητας που δεν είναι πουθενά, εκτός απ' την Ελλάδα, ένα και το αυτό. Πώς επιτεύχθηκε αυτό είναι ορατό. Ο επικοινωνιακός αλγόριθμος, που δεν μπορεί να μπει σε λειτουργία χωρίς ευρεία πολιτική στήριξη των αστικών κομμάτων, υπερφωτίζει τα κραυγαλέα και ανατριχιαστικά, κι αφήνει στη σκιά τα γενικού ενδιαφέροντος σοβαρά γεγονότα που απαιτούν στοιχειώδεις γνώσεις και ενδιαφέρον και κριτική ικανότητα, όχι διάνοιας αλλά του κοινού νου. Ο αλγόριθμος στοχεύει στο θυμικό, υπερευαίσθητο λόγω εγκλεισμού αλλά και του αόρατου της νόσου - αν ήταν ευλογιά με ορατά τα πυώδη σπυριά η πρόσληψη των λέξεων θα ήταν διαφορετική - θεοποιώντας έτσι τον ανορθολογισμό. Χρησιμοποιούνται λέξεις - κλειδιά. Εννοιες γενικές κι αφηρημένες που σηκώνουν τόσες ερμηνείες όσες και οι χρήστες τους. Παραπάνω από τις μισές παράγουν τα ΜΜΕ και τις υπόλοιπες η κεντρική πολιτική σκηνή και η μιντιακή ψευτοδιανόηση. Ηδη απ' την αρχή της χρονιάς στην πανδημία και το εμβόλιο - μπόλι, την ατομική ευθύνη και τα «μέτρα» προστίθενται η ακρίβεια, η ενεργειακή πενία, το κολαστήριο, μαζί με υπεραναλύσεις της παύλας π.χ. πα-τέρας, μη-τέρα(ς), κι άλλα τέτοια πηχυαία με τη δίεση του hashtag, προσιτή σε κινητό ακόμη και αγράμματου, που έχει αντικαταστήσει τα εισαγωγικά και σημαδεύει σαν λέιζερ, απ' το metoo ως τη γυναικοκτονία, μέχρι τον Παΐσιο και τα λουλούδια του Μάο, με κερασάκια εγγλέζικες συντομογραφίες του πιο συνηθισμένου ελληνικού «άντε γα...», που όσο να 'ναι κατέληξε μπανάλ.

Με τούτα και μ' εκείνα ο λαός βλέπει ερωτική πράξη σ' ένα σίριαλ και ενθουσιάζεται τόσο που για την περιγραφή των συναισθημάτων του βοά ο τόπος «#ανάσταση»! Είναι ο ίδιος λαός που ακούει επίσημα ότι θυσιάζουμε τα καρναβάλια για να κάνουμε Ανάσταση. Ετσι ξεπαγιάζουν πολυκατοικίες και χωριά τόσο φυσικά όσο η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου και την ίδια ώρα σ' έναν αχταρμά σημαντικού και ασήμαντου κάποιοι πανηγυρίζουν που ο Πούτιν, ως τέως κομμουνιστής, απειλεί να παγώσει τουλάχιστον τη Γερμανία. Μπορεί το τραπέζι να μένει άδειο από βασικά είδη διατροφής από τα μέσα του μήνα, αλλά μάζες ολόκληρες μελετούν με το υποδεκάμετρο το μήκος του τραπεζιού που χρησιμοποιεί ο Πούτιν όταν τον επισκέπτονται τύποι που δεν γουστάρει. Ποιος θα σκεφθεί την πολιτική και διοικητική ευθύνη των αρχών που αδειοδοτούν τα γηροκομεία, που εντοπίζουν και περιθάλπουν κακοποιημένα παιδιά, που επιτρέπουν καθυστερήσεις ακόμη κι ενός χρόνου για κρίσιμα χειρουργεία κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ. Βλέπεις νέα παιδιά σε παιχνίδια γενικών γνώσεων στην τηλεόραση παντελώς αγεωγράφητα, αδιάφορα για οτιδήποτε έξω απ' τον στενότατο απολύτως εξατομικευμένο δικό τους κόσμο. Είναι τα ίδια παιδιά που αύριο θα απορούν οι όποιοι κυβερνώντες πώς δεν εκτίμησαν τη διαφορά του συνδέσμου από τη λέσχη και του φόνου με δρεπάνι απ' αυτόν με μαχαίρι κάραμπιτ.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Ιστορικός περίπατος «Στα χνάρια του Αρη και του ΕΛΑΣ»

Ιστορικό περίπατο «Στα χνάρια του Αρη και του ΕΛΑΣ» πραγματοποιεί η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ την Κυριακή 20 Φλεβάρη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ. Με σύνθημα «Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε. Το χθες φωτίζει το σήμερα της πάλης για απελευθέρωση από κάθε καταπίεση και εκμετάλλευση», τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θα επισκεφθούν ιστορικά μνημεία και τοποθεσίες της δράσης των ανταρτών του ΕΛΑΣ στη Φθιώτιδα. Συγκεκριμένα, στις 10 π.μ. θα γίνει επίσκεψη στην Καλύβα του Στεφανή στη Σπερχειάδα, στις 11.30 π.μ. στο ορεινό χωριό Μάρμαρα της δυτικής Φθιώτιδας, όπου σκοτώθηκε ο καπετάν Διαμαντής, ενώ το οδοιπορικό θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στην ιστορική Γέφυρα του Γοργοποτάμου.

Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ διοργανώνει και η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ την Τετάρτη 23 Φλεβάρη, στις 12 μ. στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ