ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2022
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κάλεσμα ξεσηκωμού για το συλλαλητήριο του Σαββάτου

Στις 12 μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου το αγωνιστικό ραντεβού

Εξόρμηση στη Θέρμη
Εξόρμηση στη Θέρμη
Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα περιοδειών, εξορμήσεων και συσκέψεων, σωματεία από όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας προετοιμάζουν την επιτυχία του συλλαλητηρίου που θα γίνει το Σάββατο 26 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, στις 12 μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Τη θέση τους μαζί τους παίρνουν και μια σειρά φορείς του λαϊκού κινήματος, που παράλληλα δίνουν τη μάχη για την προπαγάνδιση του συλλαλητηρίου στις γειτονιές και στους χώρους μόρφωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, τις προηγούμενες μέρες έγιναν εξορμήσεις στην περιοχή του Φοίνικα στην Καλαμαριά και στη Θέρμη, από εργατικά σωματεία, σωματεία συνταξιούχων, Συλλόγους και Ομάδες Γυναικών (ΟΓΕ). Επίσης δρομολογούνται λεωφορεία για το συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσουν από το δημαρχείο στην Περαία στις 10.45 π.μ. και από το Αλσος του Αγ. Τρύφωνα στη Θέρμη στις 11 π.μ.

Το ΣΕΤΕΠΕ συνεχίζει καθημερινά τις εξορμήσεις στις επισιτιστικές τουριστικές επιχειρήσεις. Προγραμματίζει προσυγκέντωση στις 11 π.μ. στη συμβολή της πλατείας Αριστοτέλους με την οδό Μητροπόλεως.

Στην Κατερίνη, αποφάσεις πήραν ακόμα ο ΣΕΠΕ Κατερίνης και το Σωματείο Συνταξιούχων Ταμείου Εμπόρων.

Στις Σέρρες, σε συμμετοχή καλούν το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ΠΕ Σερρών, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών ν. Σερρών, ο Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Σερρών και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών ν. Σερρών (μέλος της ΟΓΕ). Επιπλέον, δρομολογούν λεωφορείο για τη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα αναχωρήσει το Σάββατο στις 10 π.μ. από το Εργατικό Κέντρο Σερρών.

Στην Πέλλα, στην πορεία προς το συλλαλητήριο χτες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Εδεσσα. Αντίστοιχη δράση προγραμματίζεται για αύριο Τετάρτη, στις 12 μ., στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στα Γιαννιτσά.

Σύσκεψη στα Γρεβενά

Σε σύσκεψη σωματείων και φορέων καλεί το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Γρεβενών, με θέμα τον συντονισμό της δράσης για την υπεράσπιση του δικαιώματος του λαού σε φτηνή Ενέργεια και θέρμανση, αύριο Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Γρεβενών.

ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Εργάτες, βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι ένωσαν τις φωνές τους

Νέο αγωνιστικό ραντεβού στις 26 Φλεβάρη στο Σύνταγμα

Από το συλλαλητήριο της Παρασκευής 18/2
Από το συλλαλητήριο της Παρασκευής 18/2
Εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, αγρότες από τα μπλόκα του αγώνα, υγειονομικοί, αυτοαπασχολούμενοι και συνταξιούχοι ένωσαν τις φωνές τους στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν συνδικάτα και φορείς στη Λιβαδειά το απόγευμα της Παρασκευής και απαίτησαν μέτρα για την επιβίωση και την προστασία της ζωής και της υγείας τους.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου αναδείχθηκαν οι τραγικές επιπτώσεις της ακρίβειας, η αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις. Ξεχωριστή αναφορά έγινε στον εμβληματικό αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ενάντια στο έγκλημα της κυβέρνησης, τις απολύσεις και το ξεσπίτωμά τους, αλλά και στον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών να παραμείνουν στα χωράφια τους. Επίσης, στις τραγικές ελλείψεις στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ από τα μεταλλεία του Αγίου Ιωάννη Βοιωτίας και το εργοστάσιο της Λάρυμνας, ενώ αγρότες από το μπλόκο έξω από τη Λιβαδειά έφτασαν στο κέντρο της πόλης με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν μεταξύ άλλων ο Κώστας Κολιούσης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, ο Λουκάς Αλεξίου, γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς, η Δήμητρα Μακρή, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λιβαδειάς, καθώς επίσης εκπρόσωποι σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων. Ακόμα, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους για συνέχιση του αγώνα απέναντι στα χτυπήματα που δέχονται οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και τα λαϊκά στρώματα από την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Τόνισαν την ανάγκη έντασης της κοινής, συντονισμένης δράσης και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπως το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 26 Φλεβάρη.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λιβαδειάς. Παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, εκφράζοντας έμπρακτη στήριξη στον αγώνα του εργαζόμενου λαού.

Στους δρόμους και οι αυτοαπασχολούμενοι στη Λάρισα

Σε κινητοποίηση στο δημαρχείο Λάρισας, σήμερα στις 7 μ.μ. καλούν σωματεία αυτοαπασχολουμένων της πόλης, διεκδικώντας μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους.

Συγκεκριμένα, στην κινητοποίηση καλούν ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας και τα Σωματεία κυλικείων, ξυλουργών, συντηρητών καυστήρων, τα οποία σε ανακοίνωσή τους αναδεικνύουν τις επιπτώσεις της ακρίβειας, η οποία, όπως λένε, τους έχει «γονατίσει»: «Στην αγορά των πρώτων υλών που ροκανίζει το εισόδημά μας, στους λογαριασμούς του ρεύματος, στα καύσιμα που οδηγούνται στα ύψη λόγω και των υπέρογκων έμμεσων φόρων, στα ψώνια της βδομάδας». Προσθέτουν ότι τους έχουν πνίξει τα χρέη, «γιατί η κυβέρνηση, με τα απανωτά lockdown και την αποθέωση της "ατομικής ευθύνης", οδήγησε χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις σε τεράστιες απώλειες τζίρου. Γιατί τα μέτρα που πήρε έβαλαν για λίγο τα προβλήματα κάτω απ' το χαλί, όμως τώρα τα χρέη στην εφορία, στις τράπεζες, στους δήμους, στους παρόχους Ενέργειας είναι εδώ. Ο νέος "Γολγοθάς" των δόσεων σε συνθήκες μειωμένου τζίρου θα συνδυαστεί με το σύνολο των φορομπηχτικών μέτρων (μηδενικό αφορολόγητο, τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, έμμεσοι φόροι κ.λπ.) σε πλήρη ισχύ».

«Βγαίνουμε στον δρόμο γιατί αρνούμαστε να ταΐζουμε τα μονοπώλια και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Γιατί η δική μας ανακούφιση θεωρείται παράλογη και "εκτός δημοσιονομικής πραγματικότητας" και την ίδια στιγμή δισεκατομμύρια μοιράζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, απ' τον "αναπτυξιακό" και άλλους νόμους, πηγαίνοντας στις τσέπες των καρχαριών της "πράσινης" και "ψηφιακής" ανάπτυξης, στους καρχαρίες της Ενέργειας, του Τουρισμού», υπογραμμίζουν. Και απαιτούν κρατική επιδότηση που να καλύπτει πλήρως τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, καμία διακοπή ρεύματος, διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής, τόκων και προστίμων, όπως και του 30% των υπόλοιπων χρεών σε εφορία και τράπεζες. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ κ.ά.

Αύριο διαδηλώνουν οι οδηγοί ταξί με τα αυτοκίνητά τους

Με πορεία στο υπουργείο Μεταφορών διεκδικούν μέτρα για την επιβίωσή τους

Σε συγκέντρωση με τα αυτοκίνητά τους αύριο Τετάρτη στις 10.30 π.μ. στη Λ. Μεσογείων (Νοσοκομείο «Γεννηματά») και πορεία στο υπουργείο Μεταφορών καλούν τους οδηγούς οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί. «Πανδημία, ακρίβεια, χρέη, κόστος καυσίμων, αναδουλειά, έχουν κάνει την καθημερινότητά μας αφόρητη. Δεν πάει άλλο», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους. Και όπως αναδεικνύουν οι Επιτροπές, «υπάρχουν πολλοί συνάδελφοί μας που έχουν νοσήσει ή νοσούν, που έχουν να δουν μεροκάματο (έστω αυτό το πενιχρό που βγάζουμε αυτές τις μέρες) πάνω από 10 μέρες». Την ίδια στιγμή, το μεροκάματο «έχει μειωθεί αισθητά», το κόστος ζωής «έχει πάρει τον ανήφορο», τα έξοδα για καύσιμα έχουν γίνει δυσβάσταχτα, ενώ στα παραπάνω «έρχεται να προστεθεί ο βραχνάς της αντικατάστασης του αυτοκινήτου, που η κυβέρνηση αρνείται να επιδοτήσει, εκτός από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας».

«Η πλειοψηφία ΣΑΤΑ και ΠΟΕΙΑΤΑ έχει πάθει αφωνία μπροστά στα προβλήματα», καταγγέλλουν οι Επιτροπές. «Συστηματικά αρνείται κάθε συλλογική διαδικασία, δεν συγκαλεί ούτε το ΔΣ για να συζητήσουμε τα προβλήματα, αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι κάθε συλλογική διεκδίκηση», προσθέτουν. Απέναντι στη στάση αυτή οι Επιτροπές Αγώνα καλούν στην κινητοποίηση και διεκδικούν: Μείωση της φορολογίας στα καύσιμα. Επιδότηση για όσους νοσούν από κορονοϊό. Αφορολόγητο 12.000 ευρώ. Επιδότηση για την αντικατάσταση του αυτοκινήτου.

Διαμαρτυρία αύριο από σωματεία του χώρου της Δικαιοσύνης

Σε κινητοποίηση στα δικαστήρια της Ευελπίδων αύριο Τετάρτη στις 12 μ. προχωρούν το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων και συνδικαλιστικές οργανώσεις από τον χώρο της Δικαιοσύνης, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων: Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ. Καθημερινές απολυμάνσεις όλων των χώρων των δικαστηρίων, με μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, καθώς επίσης σε δικηγορικές εταιρείες και γραφεία. Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δικαστικών υπαλλήλων, για να καλυφθούν τα τεράστια κενά ιδιαίτερα στα δικαστήρια της Αθήνας. Στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών με μόνιμο ιατρικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας. Ελεγχο των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, οργάνωση προληπτικών ελέγχων σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και γραφεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ. Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού. Πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων.

Στο μεταξύ, οι δικαστικοί υπάλληλοι προχωρούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 2 Μάρτη, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους.

Σε άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις οργανώνονται τις επόμενες μέρες σε μια σειρά πόλεις:

Αύριο Τετάρτη στο Ρέθυμνο, στις 6.30 μ.μ. στο δημαρχείο.

Την Παρασκευή 25 Φλεβάρη:

-- Στην Αμφισσα στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Λαού.

-- Στο Ηράκλειο Κρήτης στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

-- Στα Χανιά στις 6 μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

-- Στην Καλαμάτα στις 7 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μάρτη.

-- Στη Λευκάδα στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Μηνά.

-- Στη Σάμο στις 6 μ.μ. στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ.

Το Σάββατο 26 Φλεβάρη:

-- Στην Πάτρα στις 11.30 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο (πλατεία Εθνικής Αντίστασης).

-- Στο Αγρίνιο στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας.

-- Στον Πύργο στις 11.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Στη Ζάκυνθο στις 11.30 π.μ. στην πρώην νομαρχία.

-- Στην Κεφαλονιά στις 11.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου.

-- Στα Τρίκαλα στις 12 μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

-- Στα Φάρσαλα στις 12 μ. στην πλατεία Λαού.

-- Στην Κέρκυρα στις 11 π.μ. μπροστά από την πρώην νομαρχία.

-- Στην Αλεξανδρούπολη στις 12 μ. στο δημαρχείο.

-- Στην Κομοτηνή στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Στη Δράμα, στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

-- Στην Κοζάνη στις 12 μ. στο δημαρχείο.

-- Στην Ικαρία στις 7 μ.μ. στον Εύδηλο.

-- Στην Ηγουμενίτσα στη 1 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ