ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2022
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Παραμορφώθηκαν τα πρόσωπα διαδηλωτών από τα χημικά!

Στο νοσοκομείο με μόλυνση ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης και συνδικαλιστής από τα ΑΕΙ

Με πρησμένα και παραμορφωμένα πρόσωπα βρέθηκαν διαδηλωτές λίγες ώρες μετά την άγρια κατασταλτική επίθεση που δέχτηκε η συγκέντρωση εργαζομένων και σωματείων την περασμένη Παρασκευή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενάντια στις περικοπές του ανθυγιεινού επιδόματος.

Θυμίζουμε ότι η κινητοποίηση χτυπήθηκε από την αστυνομία τρεις φορές με χημικά, τα οποία όπως αποδεικνύεται αποτελούν ένα τοξικό και άκρως επικίνδυνο κοκτέιλ, σε μια προσπάθεια να διαλυθεί ουσιαστικά η συγκέντρωση, αφού τα ΜΑΤ επιχείρησαν να στριμώξουν εκατοντάδες εργαζόμενους σε μια λωρίδα κυκλοφορίας.

Το αποτέλεσμα ήταν να πνίξουν ολόκληρη την Πανεπιστημίου στα χημικά, κάτι που εκτός των άλλων είχε ως αποτέλεσμα να πρηστούν και να παραμορφωθούν τα πρόσωπα τουλάχιστον δύο εργαζομένων, με τον ένα από αυτούς να νοσηλεύεται από την Κυριακή μέχρι και χτες το απόγευμα στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Πρόκειται για τους Χρύσανθο Κυριαζή, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στον δήμο Πετρούπολης, και τον Νίκο Διακογεωργίου, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ). Να σημειωθεί ότι οι δύο περιπτώσεις έγιναν γνωστές σε διαφορετικούς χρόνους.

Σημειώνεται ότι σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη» για την εγκληματική ρίψη χημικών κατά των διαδηλωτών, το αρχηγείο της Αστυνομίας απάντησε κυνικά ότι η χρήση τους γίνεται «στο πλαίσιο της νομιμότητας»... και της «αναλογικότητας» και ότι «γίνεται διοικητική διερεύνηση για όσα συνέβησαν».

Αντιδράσεις συνδικάτων

Από τη συγκέντρωση της περασμένης Παρασκευής που χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ
Από τη συγκέντρωση της περασμένης Παρασκευής που χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ
Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής κατήγγειλε ότι η αστυνομία «χρησιμοποίησε κοκτέιλ χημικών, με αποτέλεσμα το μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά από πρήξιμο στο πρόσωπο που του προκάλεσαν τα χημικά». Τόνισε ότι αυτοί που χτυπά η κυβέρνηση είναι αυτοί «που βρίσκονται κάθε μέρα μέσα στα χημικά, στις χλωρίνες και τα σκουπίδια. Χτύπησαν αυτούς που οι καρκίνοι και οι ηπατίτιδες έχουν χτυπήσει κόκκινο. Χτύπησαν αυτούς που σε όλη τη προηγούμενη περίοδο της πανδημίας αλλά και σήμερα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού». Και καλεί τους εργαζόμενους σε αντεπίθεση, σε κλιμάκωση του αγώνα με μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 26 Φλεβάρη.

«Τη δολοφονική επίθεση της κυβέρνησης και της αστυνομίας» καταγγέλλει η ΠΟΕ ΟΤΑ, σημειώνοντας ότι «η Αστυνομία με τα εγκληματικά της μέσα έστειλε στο νοσοκομείο παραμορφωμένο στο πρόσωπο το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ και πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης Χρύσανθο Κυριαζή».

Ανακοινώσεις καταδίκης έχουν εκδώσει ακόμα τα Σωματεία Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης, Δήμου Ηλιούπολης, Δήμου Περάματος κ.ά.

Η ΟΔΠΤΕ τονίζει πως η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ να χτυπήσουν «εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν καθημερινά τον κίνδυνο και τη φθορά της υγείας τους στους χώρους δουλειάς τους. Και ο συνάδελφος Νίκος Διακογεωργίου, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, να υποστεί πρήξιμο στο πρόσωπο και μόλυνση στα μάτια από τα χημικά. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να φοβίσει τους εργαζόμενους, να μένουμε με σκυμμένο το κεφάλι όταν τα προβλήματά μας διογκώνονται, όταν η καθημερινότητα μας γίνεται όλο και πιο δύσκολη, δεν πρέπει να περάσει!» και καλεί κι αυτή στο συλλαλητήριο στις 26 Φλεβάρη.

Το πρόσωπο του Χρύσανθου Κυριαζή πριν και μετά την επίθεση με τα χημικά
Το πρόσωπο του Χρύσανθου Κυριαζή πριν και μετά την επίθεση με τα χημικά
Ανακοινώσεις που καταγγέλλουν την επίθεση έχουν βγει επίσης μέχρι τώρα από τις Ομοσπονδίες Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών, Υπουργείου Γεωργίας. Από το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, την Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Μαγνησίας, τη ΔΑΣ ΟΤΑ Δήμου Ηρακλείου, το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Μεσσηνίας, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Λήμνου, την Δ' ΕΛΜΕ Ανατ. Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φωκίδας, τον Σύλλογο Ιδιωτικών Υπάλληλων Κορινθίας.

ΕΤΗΣΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΕΡΓΑΝΗ»
Μισθοί πείνας για μεγάλα τμήματα εργαζομένων

Τη διαχρονική καθήλωση των μισθών των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, τους οποίους ήδη από το καλοκαίρι ρημάζει το κύμα της ακρίβειας, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» από το ετήσιο τεύχος του 2021. Σύμφωνα με αυτά, από τις καταστάσεις που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις κατά το διάστημα Οκτώβρης - Νοέμβρης ένας στους τρεις μισθωτούς ιδιωτικού δικαίου στη χώρα μας είχε μισθό μικρότερο των 700 ευρώ μεικτά, ενώ σχεδόν ένας στους πέντε είχε κάτω από 500 ευρώ μεικτά.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 2.163.610 μισθωτών οι 742.372 (33,85%) είχαν μεικτές αποδοχές μέχρι 700 ευρώ. Απ' αυτούς οι 395.115 (18,26%) είχαν μηνιαίο μισθό μέχρι 500 ευρώ μεικτά!

Οσον αφορά τις ώρες εργασίας, και απ' αυτά τα στοιχεία προκύπτει η μεγάλη διάδοση της υποαπασχόλησης, η οποία βέβαια συνυπάρχει με το καθεστώς της υπερεργασίας σε ένα σημαντικό τμήμα των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, πάνω από 35 ώρες τη βδομάδα, δηλαδή με πλήρες ωράριο, εργάζεται το 71,81% των μισθωτών, ενώ το υπόλοιπο 28,19% απασχολείται μέχρι 35 ώρες.

Χάθηκαν 25.000 θέσεις εργασίας τον Γενάρη

Στο μεταξύ, αρνητικό ισοζύγιο καταγράφηκε στην απασχόληση στον πρώτο μήνα του έτους, παρά τους διθυραμβικούς τόνους που κάθε τόσο εκτοξεύονται από την κυβέρνηση για το ζήτημα της ανεργίας. Σύμφωνα με την «Εργάνη», τον Γενάρη έγιναν μόλις 137.983 προσλήψεις και 163.787 απολύσεις, παρουσιάζοντας απώλεια 25.804 θέσεων εργασίας.

Ομως και τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον ίδιο μήνα δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού δεν μπορεί να βρει εργασία, παρόλο που αναζητεί. Ετσι - και παρά την πληθώρα προγραμμάτων που βρίσκονται σε λειτουργία, εξασφαλίζοντας πρωτίστως φθηνό εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις - στις καταστάσεις του καταγράφηκαν 1.112.551 άνεργοι. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών (1.103.901 άνεργοι) αναζητούσαν εργασία και μόλις 8.650 δήλωσαν ότι δεν αναζητούσαν. Τον ίδιο μήνα επιδοτήθηκαν μόλις 212.800 άνεργοι, μειωμένοι κατά 8,62% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Νεκρός 35χρονος που καταπλακώθηκε από πλάκες μαρμάρου σε χώρο δουλειάς

Τραγικό τέλος είχε 35χρονος μικροεπαγγελματίας, ιδιοκτήτης μαρμαράδικου στη Ζάκυνθο, που έχασε τη ζωή του όταν πραγματοποιώντας εργασίες μέσα σε κοντέινερ, καταπλακώθηκε από ογκώδεις πλάκες μαρμάρου με αποτέλεσμα και τον πολύ σοβαρό τραυματισμό άλλων δύο εργαζομένων (27 και 58 χρόνων).

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 2 χτες το μεσημέρι, στην επιχείρηση κοπής μαρμάρου του άτυχου άνδρα, αναδεικνύοντας με τον πιο τραγικό τρόπο τις ελλείψεις μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, βάζοντας σε κίνδυνο εργαζόμενους και βιοπαλαιστές που προσπαθούν να επιβιώσουν.

Ταυτόχρονα, φάνηκαν και οι τραγικές ελλείψεις των αρμόδιων κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι στη Ζάκυνθο, του τουριστικού «θαύματος», με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, η Επιθεώρηση Εργασίας θα πραγματοποιήσει σήμερα έλεγχο στον χώρο του δυστυχήματος, με προσωπικό από την Πάτρα (!) λόγω έλλειψης των αναγκαίων υπαλλήλων.

Από την πρώτη στιγμή στο μαρμαράδικο βρέθηκε κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου του νησιού, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Γιώργο Κωνσταντίνου, που στάθηκε στην ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων στις εργασίες τους, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος και ευχές για ανάρρωση στους δύο τραυματίες. Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Ζακύνθου υπογραμμίζει για μια ακόμα φορά «τη σημασία των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, ότι πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα για να μη γίνονται ανάλογα περιστατικά ή και τραυματισμοί. Πρέπει να είναι πρώτης και καθοριστικής σημασίας ζήτημα όταν εκτελούνται πάσης φύσεως τεχνικές ή κατασκευαστικές εργασίες σε όλους τους χώρους δουλειάς».

ΟΓΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Αύριο η σύσκεψη για την κινητοποίηση στις 8 Μάρτη

Σε σύσκεψη καλεί Ομοσπονδίες και εργατικά σωματεία, ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, φοιτητικούς συλλόγους της Αττικής η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας την Τετάρτη 23 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Με βάση τις αγωνιστικές διεκδικήσεις για τις ανάγκες των γυναικών στην εργασία, στην υγεία, στην προστασία της μητρότητας, στη μόρφωση, η ΟΓΕ, τα σωματεία και οι φορείς οργανώνουν συγκέντρωση την Τρίτη 8 Μάρτη στις 6 μ.μ., στο Σύνταγμα, και στη σύσκεψη θα συζητηθεί η οργάνωση κοινών αγωνιστικών πρωτοβουλιών και δράσεων ενάντια στην εκμετάλλευση και κάθε μορφή βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της βιοπάλης.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Σύσκεψη μπροστά στην 8η του Μάρτη διοργανώνουν σήμερα, Τρίτη 22 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, οι Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών της Θεσσαλονίκης (μέλη της ΟΓΕ). Καλούν σε συμμετοχή εργατικά σωματεία και Ομοσπονδίες, ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, φοιτητικούς συλλόγους της Θεσσαλονίκης.

Συγκέντρωση συμπαράστασης για τη δίωξη διαδηλωτή

Σήμερα στις 11 π.μ. στα δικαστήρια της Ευελπίδων

Κάλεσμα συγκέντρωσης στα δικαστήρια της Ευελπίδων (κτίριο 8) σήμερα στις 11 π.μ. απευθύνουν εργατικά συνδικάτα, καθώς εκδικάζεται η δίωξη σε βάρος εργαζόμενου που συνελήφθη στις 17 Νοέμβρη 2020, κατά τη διάρκεια της αναίτιας επίθεσης της αστυνομίας στη διαδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Στον εργαζόμενο αποδίδεται η άδικη κατηγορία της «αντίστασης κατά της αρχής».

Το κάλεσμα απευθύνουν τα Συνδικάτα Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Τροφίμων - Γάλατος - Ποτών Αττικής, Φαρμάκου Αττικής, Τύπου και Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου κ.ά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ»
Συνεχίζουν τον αγώνα για την εξόφληση των δεδουλευμένων τους

Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της διεύθυνσης προχώρησαν οι εργαζόμενοι της «Ευρωπαϊκής Νηματουργίας Βαρβαρέσος ΑΕ», χτες, Δευτέρα, στην πρωινή βάρδια λειτουργίας του εργοστασίου, συνεχίζοντας τον αγώνα για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.

Η εργοδοσία τούς έχει 7 μήνες απλήρωτους, απολύει συμβασιούχους εργαζόμενους γιατί επέλεξαν να αγωνιστούν, κάνει επιλεκτικές πληρωμές, στέλνει επιπλήξεις στους εργαζόμενους και παραπέμπει την εξόφληση των δεδουλευμένων για το όταν ...εξυγιανθεί η εταιρεία. Οπως σημειώνουν μάλιστα οι εργαζόμενοι, ακόμη κι αυτά τα «έναντι» που δίνει, όταν τα δίνει η εργοδοσία, είναι στην κυριολεξία ψίχουλα, της τάξης των 70 και 100 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι, με μπροστάρη το Σωματείο τους, διεκδικούν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, να παρθούν πίσω τώρα οι απολύσεις, υπογραφή ΣΣΕ, να δοθεί άμεσα επίδομα 3.000 ευρώ μέσω ΟΑΕΔ σε όλους τους απλήρωτους εργαζόμενους και να «παγώσουν» δάνεια, λογαριασμοί σε νερό, ρεύμα, να μην πλειστηριαστεί σπίτι απλήρωτου εργαζόμενου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ