ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
«Στο πόδι» για το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Πληθαίνουν οι αποφάσεις συμμετοχής. Στις 12 μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου η συγκέντρωση

Εξόρμηση σε διαλογητήρια στη Νάουσα
Εξόρμηση σε διαλογητήρια στη Νάουσα
Τη μάχη για τη μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας στο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού το Σάββατο 26 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, στις 12 μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, δίνουν καθημερινά τα εργατικά σωματεία και οι άλλοι μαζικοί φορείς των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Με πολύμορφες δράσεις και παρεμβάσεις, με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, με Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, αλλά και με πικετοφορίες, μεταφέρουν καθημερινά το κάλεσμα αγώνα για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος, κόντρα στην πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες του λαού για τα κέρδη των λίγων.

Στη Θεσσαλονίκη, προσυγκεντρώσεις έχουν ορίσει: Το ΣΕΤΕΠΕ στις 11.30 π.μ. στη συμβολή Μητροπόλεως με Αριστοτέλους, τα Σωματεία της Βιομηχανίας στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Αθωνος, το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας στις 11 π.μ. στο ΕΚΘ, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και τα Σωματεία του Δημόσιου στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς

Τα συνδικάτα συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους ενόψει του μεγάλου συλλαλητηρίου μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα σε όλους τους κλάδους. Π.χ. το ΣΕΤΗΠ προγραμματίζει εξορμήσεις σε «Ιntracom», «Intrasof», «Epsilon Net», OTE Φοίνικα. Το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών σε «Κonva SA», «Eurimack», «Kολιός» στο Κιλκίς και σε «Μπάρμπα Στάθη», «Εδεσμα», «Artima», «Παπαδόπουλος», «ΔΕΛΤΑ» και «Οhonos Snack» στη ΒΙΠΕ Σίνδου. Αντίστοιχα, το Σωματείο Χημικής Βιομηχανίας σε «Multifoam», «Palaplast», «Tosoh», «HB Body». Το Σωματείο Τύπου - Χάρτου σε «Χατζόπουλο», «DS Smith», «Nova Packaging», το Σωματείο Ιματισμού στη «Μινέρβα», το Σωματείο Iδιωτικών Υπαλλήλων σε Μεταφορικές στο Καλοχώρι, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ και στις αποθήκες τους, στα εμπορικά κέντρα. Το ΣΕΤΕΠΕ σε παρασκευαστήρια, στη Λέσχη ΑΠΘ και σε επισιτιστικά καταστήματα.

Σήμερα εξάλλου, στη 1 το μεσημέρι, τα Σωματεία Οικοδόμων, Μισθωτών Τεχνικών και Επισιτισμού - Τουρισμού καλούν σε «τσίκνισμα» στο αμφιθέατρο στην περιοχή του Φοίνικα.

Δράσεις στις γειτονιές

Σήμερα Πέμπτη προγραμματίζονται πικετοφορίες στις 6.30 μ.μ. από φορείς στα Κουφάλια και στις 7 μ.μ. από φορείς σε Εύοσμο - Κορδελιό. Επιπλέον, στις 6.30 μ.μ. οι φορείς της Πολίχνης προγραμματίζουν περιοδεία στο «Τρίγωνο» και στην τοπική αγορά.

Στο μεταξύ, καθημερινά αυξάνεται και ο κατάλογος των σωματείων και φορέων που καλούν σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Στα δεκάδες σωματεία και φορείς προστέθηκαν χτες η Eπιτροπή Aγώνα Εργαζομένων «Thrakon», το Σωματείο Eργαζομένων στην κατασκευή του Mετρό Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης.

Από το πρωί χτες το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας περιόδευσε σε διαλογητήρια της Νάουσας, μεταφέροντας το κάλεσμα για το συλλαλητήριο. Στη συζήτηση έγινε αναφορά και στον κίνδυνο των επιπτώσεων από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς πολλοί συνεταιρισμοί εξάγουν φρούτα στη συγκεκριμένη χώρα.

Στην Πέλλα, σωματεία και φορείς πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στα Γιαννιτσά.

Αναχωρήσεις λεωφορείων

Κατερίνη, 10.30 π.μ., από κεντρική πλατεία. Σέρρες, 10 π.μ., από το Εργατικό Κέντρο. Νάουσα, 9.30 π.μ., από το Εργατικό Κέντρο. Βέροια, 10.15 π.μ., από το Ρολόι. Λεωφορεία δρομολογούνται και από περιοχές της Θεσσαλονίκης: Στις 10.45 π.μ. από την πλατεία Εύοσμου, με ενδιάμεσες στάσεις στο δημαρχείο Σταυρούπολης, στο δημαρχείο Πολίχνης, στην πλατεία «Ρολόι» στη Νεάπολη και στο δημαρχείο Συκεών. Στις 10.30 π.μ. από την πλατεία στα Κουφάλια, με ενδιάμεσες στάσεις στην πλατεία Χαλκηδόνας, στο Αγιο Αθανάσιο και στα Διαβατά. Στις 10.45 π.μ. από το δημαρχείο στην Περαία. Στις 11 π.μ. από το Αλσος Αγ. Τρύφωνα στη Θέρμη.

ΕΚ ΠΑΤΡΑΣ, ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τα συλλαλητήρια του Σαββάτου στις πέντε πόλεις

Ξεπερνούν τις 100 οι συμμετοχές συνδικάτων και άλλων φορέων

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες των Εργατικών Κέντρων Πάτρας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς - Ιθάκης, για τον πρώτο μεγάλο τους αγωνιστικό σταθμό, τα συλλαλητήρια στις έδρες των πέντε νομών, μεθαύριο Σάββατο στις 11.30 π.μ.

Η πρωτοβουλία τους με κοινό διεκδικητικό πλαίσιο πάλης έχει αγκαλιαστεί ήδη από δεκάδες φορείς, με τις συμμετοχές να αυξάνονται καθημερινά, ξεπερνώντας τις 100, κατεύθυνση στην οποία συμβάλλει και η αγωνιστική δημοτική αρχή Πάτρας, που από την πρώτη στιγμή δήλωσε το δικό της «παρών».

Την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα των Εργατικών Κέντρων και των εργατικών συνδικάτων δηλώνουν και άλλοι φορείς, όπως Ομοσπονδίες Αγροτών και Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι, που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Με τις δράσεις τους προετοιμάζουν και το κοινό συλλαλητήριο στην Πάτρα, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής σε όλα τα εργατικά συνδικάτα και τους λαϊκούς φορείς που συμμετείχαν σε παρόμοιες κινητοποιήσεις, όπως π.χ. στη μεγάλη πορεία Πάτρα - Αθήνα στις 29 Γενάρη.

Δεν μένει άλλος δρόμος από τον αγώνα για αξιοπρεπή ζωή

Στην Ηλεία, η πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου - Κυλλήνης, Ζωή Τσάση, καλώντας στο συλλαλητήριο του Πύργου αναφέρει: «Μέσα σε δύο χρόνια πανδημίας, δουλέψαμε δύο μήνες πρόπερσι και 3 - 4 πέρυσι, παρά το γεγονός ότι είχαμε τουρισμό το τελευταίο καλοκαίρι. Μένουμε χωρίς Ταμείο Ανεργίας από τον Γενάρη και περιμένουμε να πληρωθούμε από Μάη εφόσον πιάσουμε ξανά δουλειά. Το κουτσουρεμένο εισόδημά μας το κατατρώει η ακρίβεια, και αν αρρωστήσουμε, τις περισσότερες φορές πρέπει να μετακινούμαστε στην Πάτρα, μεγαλώνοντας τα έξοδά μας, εφόσον τα δύο νοσοκομεία του νομού σε Πύργο και Αμαλιάδα έχουν τραγικές ελλείψεις. Η απένταξή μας από τα ΒΑΕ μάς υποχρεώνει να έχουμε ελλιπή ιατροφαρμακευτική κάλυψη, παρότι η πλειοψηφία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, λόγω και της φύσης της δουλειάς, πάσχει από μυοσκελετικές και άλλες παρόμοιες παθήσεις».

Στη Ζάκυνθο, το κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου αφορά και την πάλη για την επιστροφή των 8 απολυμένων του ΚΤΕΛ στη δουλειά τους, με τον απολυμένο γραμματέα του επιχειρησιακού Σωματείου, Διονύση Μουζάκη, να επισημαίνει: «Με πρόσχημα την πανδημία η διοίκηση του ΚΤΕΛ προχώρησε στις απολύσεις, ενώ είχε ανάγκη από προσωπικό, με τα δρομολόγια στα χωριά να έχουν ελαττωθεί, παρά τις ανάγκες. Απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων. Καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα να σταθεί στο πλευρό μας. Καταγγέλλουμε τη στάση της πλειοψηφίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, που δύο φορές αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και δέχεται τους ισχυρισμούς του ΚΤΕΛ για τα δρομολόγια στο νησί, όταν αυτά είναι εντελώς περιορισμένα. Δεν μένει άλλος δρόμος από τον αγώνα. Σε αυτόν θα συνεχίσουμε καλώντας να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν».

Στην Αιτωλοακαρνανία, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί σε μαζική συμμετοχή τους βιοπαλαιστές παραγωγούς και κτηνοτρόφους στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Οι κίνδυνοι της εμπλοκής στο επίκεντρο της κινητοποίησης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το «σχέδιο μάχης» των σωματείων της Αλεξανδρούπολης για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που οργανώνουν το Σάββατο 26 Φλεβάρη ενάντια στην ακρίβεια και για την προστασία της δουλειάς και της Υγείας. Πλάι σε αυτά, οι επικίνδυνες εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, με την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας με επίκεντρο την Ουκρανία διατηρούν στο προσκήνιο και το αίτημα του κινήματος για το ξήλωμα της παρουσίας των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη.

Τα σωματεία της περιοχής «οργώνουν» τους χώρους δουλειάς προκειμένου να συζητήσουν με τους εργαζόμενους, να φτάσει το κάλεσμα αγώνα παντού. «Αυτό το διάστημα το σωματείο μας, μαζί με άλλα συνδικάτα και συλλόγους, δίνει τη μάχη στους χώρους δουλειάς για να υπερασπιστεί τις ανάγκες των εργαζομένων, για να αποπληρωθούν δεδουλευμένα, για αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Αποστόλης Κρεωνάς, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου.

Παράλληλα, όπως αναφέρει, στις διάφορες παρεμβάσεις και δράσεις των σωματείων, οι εργαζόμενοι μεταφέρουν την ιδιαίτερη ανησυχία τους για την εμπλοκή ιδιαίτερα της Αλεξανδρούπολης και συνολικά του Εβρου στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, καθώς η περιοχή έχει μετατραπεί σε «βασικό κόμβο διεκπεραίωσης» των στρατευμάτων τους.

«Με την παρουσία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην πόλη μας και με τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία πολλοί εργαζόμενοι αναρωτιούνται: "Μπορούμε να διεκδικήσουμε και να ζήσουμε με καλύτερους όρους όταν απειλούμαστε άμεσα με πολεμική εμπλοκή; Για τίνος το όφελος κινδυνεύουμε;"», συνεχίζει ο Απ. Κρεωνάς, υπογραμμίζοντας ότι «η μεταφορά εξοπλισμού και στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από την Αλεξανδρούπολη και τις άλλες βάσεις στη χώρα μας βάζει στο στόχαστρο των ανταγωνισμών τους και πάλι τον λαό της περιοχής μας. Από τη συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτά τα σχέδια οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις προσδοκούν την αύξηση των κερδών τους».

Τα σωματεία της πόλης, μαζί με τις υπόλοιπες διεκδικήσεις, απαιτούν:

-- Να κλείσουν τώρα η βάση στην Αλεξανδρούπολη και όλες οι βάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε όλη τη χώρα. Να μην χρησιμοποιηθούν οι υποδομές και στρατόπεδα για τη μεταφορά ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων.

-- Να επιστρέψει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι σε αποστολές εκτός συνόρων. Καμία συμμετοχή των Ελλήνων στρατιωτικών στα πεδία των συγκρούσεων.

Σε άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις οργανώνονται τις επόμενες μέρες σε μια σειρά από πόλεις:

Την Παρασκευή 25 Φλεβάρη:

-- Στην Αμφισσα στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Λαού.

-- Στο Ηράκλειο Κρήτης στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

-- Στα Χανιά στις 6 μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

-- Στην Καλαμάτα στις 7 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μάρτη.

-- Στη Λευκάδα στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Μηνά.

-- Στη Σάμο στις 6 μ.μ. στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ.

-- Στη Λήμνο στις 7 μ.μ. στην πλατεία ΟΤΕ.

-- Στην Τρίπολη στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Πετρινού.

Το Σάββατο 26 Φλεβάρη:

-- Στην Πάτρα στις 11.30 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο (πλατεία Εθνικής Αντίστασης).

-- Στο Αγρίνιο στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας.

-- Στον Πύργο στις 11.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Στη Ζάκυνθο στις 11.30 π.μ. στην πρώην Νομαρχία.

-- Στην Κεφαλονιά στις 11.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου.

-- Στα Τρίκαλα στις 12 μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

-- Στα Φάρσαλα στις 12 μ. στην πλατεία Λαού.

-- Στην Κέρκυρα στις 11 π.μ. μπροστά από την πρώην Νομαρχία.

-- Στην Αρτα στις 12 μ. στην πλατεία Κιλκίς.

-- Στην Πρέβεζα 12 μ. στο Φόρο.

-- Στην Αλεξανδρούπολη στις 12 μ. στο δημαρχείο.

-- Στην Κομοτηνή στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Στην Ξάνθη στις 11.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Στη Δράμα στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Στην Κοζάνη στις 12 μ. στο δημαρχείο.

-- Στην Πτολεμαΐδα, στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Στην Ικαρία στις 7 μ.μ. στον Εύδηλο.

-- Στην Ηγουμενίτσα στη 1 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου.

-- Στην Κω στις 11 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

-- Στην Κόρινθο στις 5.30 μ.μ. στην Εθνική Τράπεζα.

-- Στη Ρόδο στις 12 μ. στην πλατεία Κύπρου.

ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 26 ΦΛΕΒΑΡΗ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ