ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
Σελ. /96
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΘΗΡΑΣ
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην ανασκαφή

Ολοένα και σαφέστερη είναι η επιλογή της κυβέρνησης, διά του υπουργείου Πολιτισμού, να ενισχύει πολιτιστικά έργα «βιτρίνας», αλλά όχι και τα έργα προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στην απαξίωση αυτής της κληρονομιάς και μέσω της επιμονής του ΥΠΠΟ να μην επιλύει τα προβλήματα των εκτάκτων εργαζομένων σ' αυτό, έρχεται να προστεθεί και η κραυγή απόγνωσης των εργαζομένων στην ανασκαφή του Ακρωτηρίου της Θήρας, οι οποίοι είναι απλήρωτοι τους τελευταίους πέντε μήνες!

Σε ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, το ΥΠΠΟ και άλλα συναρμόδια υπουργεία, βουλευτές, Τοπική Αυτοδιοίκηση και κόμματα, το Σωματείο Εργαζομένων Ανασκαφής Ακρωτηρίου Θήρας σημειώνει πως οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν «οξύτατο οικονομικό πρόβλημα που οφείλεται στη μη ομαλή ροή της χρηματοδότησης του έργου». Συγκεκριμένα, εκτός από τους απλήρωτους μισθούς από Γενάρη μέχρι και Μάη 2001, εκκρεμούν ακόμη το δώρο του Πάσχα, καθώς και το επίδομα άδειας του 2000! «Ακόμη πιο σοβαρό», σημειώνει το σωματείο, «είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε καμία επίσημη διαβεβαίωση και δέσμευση από τους αρμοδίους σχετικά με τη συνέχιση και ολοκλήρωση του πρωτότυπου αυτού εγχειρήματος».

Προστίθεται ότι «παρά τις διαρκείς διαβεβαιώσεις του διευθυντή των ανασκαφών Ακρωτηρίου Θήρας κ. Χ. Ντούμα για σύντομη επίλυση του προβλήματος, η πίστη μας έχει κλονιστεί σε τέτοιο βαθμό που δεν αρκούμαστε πια σε λόγια χωρίς αντίκρισμα». «Η πρόσφατη έγκριση της επιχορήγησης 60 εκατομμυρίων δραχμών από το ΥΠΠΟ όχι μόνο δεν αρκεί για τη συνέχιση του έργου, αλλά ούτε καν για την κάλυψη των δεδουλευμένων μας».

Να σημειωθεί ότι φέτος συμπληρώνονται 34 χρόνια ανασκαφών στο Ακρωτήρι Θήρας, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια απασχολούνται πάνω από 100 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων πάνω στη διαμόρφωση και αντικατάσταση του στεγάστρου του αρχαιολογικού χώρου, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και το ΥΠΠΟ. Το έργο είναι απαραίτητο για την προστασία των αρχαιοτήτων, ενώ είναι σημαντικό και για την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού.

«Εφυγε» ο Mεξικανός... «Ζορμπάς»

Από τις 4.30 μ.μ. της Κυριακής, οπότε και άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Βοστόνης των ΗΠΑ σε ηλικία 86 ετών, ο διάσημος ηθοποιός Αντονι Κουίν πέρασε για πάντα στην ιστορία του Χόλιγουντ. Η εκπρόσωπος του νοσοκομείου δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τα αίτια του θανάτου.

Ο Αμερικανός ηθοποιός, του οποίου το κανονικό όνομα ήταν Αντόνιο Κινόνες, γεννήθηκε στο Μεξικό στις 25 Απρίλη 1915 και μεγάλωσε στο Λος Αντζελες. Μέσα σε 50 χρόνια εμφανίστηκε σε περισσότερες από 150 ταινίες. Παντρεύτηκε δύο φορές. Την πρώτη φορά το 1937 με την Κάθριν ντε Μιλ, θετή κόρη του παραγωγού Σεσίλ ντε Μιλ. Από τους γάμους του απέκτησε συνολικά 13 παιδιά.

Το 1964 ερμήνευσε το ρόλο του Αλέξη Ζορμπά στην ομώνυμη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, της οποίας ήταν και παραγωγός. Το 1954 έπαιξε στην ταινία «Λα στράντα» του Φεντερίκο Φελίνι. Η καριέρα του ξεκίνησε το 1936 με την ταινία «Λόγια» («Paroles)» και μετά συνέχισε με την ταινία «Γαλαξίας». Ασχολείται με το θέατρο και γνωρίζει επιτυχία με την ερμηνεία του στο έργο «Λεωφορείο ο πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς.

Η επιτυχία στον κινηματογράφο φθάνει με την ταινία «Βίβα Ζαπάτα» του Ηλία Καζάν (1952), με πρωταγωνιστή τον Μάρλον Μπράντο, για την οποία ο Κουίν θα τιμηθεί με Οσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου.

Η επιτυχία συνεχίζεται με την ταινία «Παθιασμένη ζωή του Βίνσεντ βαν Γκογκ» του Βιτσέντε Μινέλι, για την οποία θα τιμηθεί και πάλι με Οσκαρ για δεύτερο ανδρικό ρόλο.

«Ο Λόρενς της Αραβίας», «Ο άνθρωπος με τα χρυσά πιστόλια», «Αλέξης Ζορμπάς» και η «25η ώρα» είναι μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες του.

Ο ηθοποιός Αντονι Κουίν είχε εκφράσει την επιθυμία να σκορπιστεί η τέφρα του στα φαράγγια της Τσιουάουα, όπου γεννήθηκε και έζησε πολύ φτωχά τα παιδικά του χρόνια.

Ο Παρθενώνας και η συντήρησή του

«Ο Παρθενών και η Δυτική Ζωφόρος: Αποκατάσταση και συντήρηση» είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζει στο Ζάγκρεμπ το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και το Μουσείο «Mimara» (μέχρι τις 17/6). Στην έκθεση εκτίθεται η δυτική ζωφόρος - εκμαγείο από τεχνητό μάρμαρο κατασκευασμένο από μήτρες του 19ου αιώνα, που υπάρχουν στο Βρετανικό Μουσείο.

Το εκμαγείο της ζωφόρου αποτελείται από 16 τεμάχια ύψους ενός μέτρου και συνολικού μήκους 21,2 μέτρων και κατασκευάστηκε με δαπάνες του ΕΙΠ. Το εκμαγείο συμπληρώνουν αρχιτεκτονικά σχέδια με κατόψεις, αναπαραστάσεις, αποτυπώσεις των: Μανόλη Κορρέ, Μ. Τογανίδη, Κ. Ζάμπα, Π. Κουφόπουλου, προπλάσματα, εκμαγεία, φωτογραφίες και άλλα τεκμήρια, που αφηγούνται την ιστορική πορεία του μνημείου - συμβόλου της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, την αρχαιολογική έρευνα, τα αναστηλωτικά προγράμματα και τα έργα συντήρησης, που δέχτηκε και δέχεται ο Παρθενώνας.

Η έκθεση αυτή αποτελεί τμήμα της μεγάλης έκθεσης «Παρθενών Αρχιτεκτονική και Συντήρηση», που πρωτοπαρουσιάστηκε το φθινόπωρο του 1996 στην Οζάκα της Ιαπωνίας και απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές από τα ιαπωνικά ΜΜΕ. Οργανώθηκε σε συνεργασία με την Επιτροπή Συντηρήσεων Μνημείων Ακρόπολης. Περιλαμβάνει επιλογή τεκμηρίων από το έργο έρευνας, αναστήλωσης και συντήρησης που συντελείται στην Ακρόπολη, και αναδεικνύει την πιο πρόσφατη (1993) δραστική παρέμβαση που έγινε στον Παρθενώνα: την απομάκρυνση της Δυτικής Ζωφόρου, του τελευταίου μεγάλου καλλιτεχνικού συνόλου, που παραμένει επί του ναού. Παρουσιάζει επίσης την έρευνα για την ανακάλυψη μιας ασφαλούς μεθόδου αβλαβούς καθαρισμού της γλυπτικής επιφάνειας του μαρμάρου από τους ρύπους.

Η έκθεση, που οργανώθηκε σε συνεργασία με τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, παρουσιάστηκε ήδη σε πρωτεύουσες των Βαλκανίων (Βουκουρέστι, Βελιγράδι, Σκόπια) και στην Αλεξάνδρεια στο διάστημα 1999-2000. Το Γενάρη του 2001 φιλοξενήθηκε στη Λευκωσία.

Βιβλιοπαρουσιάσεις
  • Η «Αγρα» παρουσίασε έναν τόμο με κείμενα για το θέατρο, ποιήματα και πεζά, του πρόωρα χαμένου Γερμανού δημιουργού Χάινερ Μίλερ, με τίτλο «Ο δύστηνος άγγελος», σε επιλογή, εισαγωγή και μετάφραση της Ελήνης Βαροπούλου.
  • Ο «Κέδρος» παρουσίασε το βιβλίο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργη Γιατρομανωλάκη «Η κοιλάδα των Αθηνών».
  • Ο Γκοβόστης παρουσίασε το βιβλίο της Ελληνοαμερικανίδας Τέα Ελο «Ούτε το όνομά μου», το οποίο αναφέρεται στην πραγματική περιπέτεια της μητέρας της Σανό (Ευανθίας), που δεκάχρονη ξεριζώθηκε από τα ελληνικά χωριά του Πόντου, είδε τους δικούς της να πεθαίνουν κατά τη μαρτυρική πορεία τους στην Ανατολία και σώθηκε από μια οικογένεια Αρμενίων.
  • Ο Καστανιώτης παρουσίασε: Το μυθιστόρημα του Απόστολου Δοξιάδη «Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ». Το βιβλίο της καθηγήτριας της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Λένας Διβάνη «Η εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδας. 1830-1947 (Απόπειρα πατριδογνωσίας)». Στις 7/6 (8μμ) στο «Κέντρο Λόγου και Τέχνης» (Θεμιστοκλέους 104) θα παρουσιάσει το βιβλίο του Κωνσταντίνου Πατέτσου «Το κιβώτιο του μοντέρνου (Κείμενα για την αρχιτεκτονική)».
  • Ο Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος παρουσίασε το βιβλίο του Γάλλου ακαδημαϊκού και ελληνιστή Ζαν Σιρινελί «Τα παιδιά του Αλεξάνδρου (Ελληνική Γραμματολογία των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, καθώς και της ύστερης αρχαιότητας, 334 π.Χ. - 519 μ.Χ.)».
  • Ο «Κάκτος» κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αμερικανού ελληνιστή καθηγητή Βίκτορ Ντέιβις Χάνσον «Ποιος σκότωσε τον Ομηρο;» (αφορά στην πολιτιστική προσφορά της Ελλάδας).
  • Ο Πατάκης παρουσίασε το βιβλίο της Φινλανδής Αννα - Λέενα Χάρκονεν «Ανοιχτές πόρτες» (μετάφραση Μαρίας Αμπατζόγλου).
  • Οι εκδόσεις Π. Τραυλός κυκλοφόρησαν το πολιτικοκοινωνικό μυθιστόρημα του Φρανσούα Εμάνουελ «Το ανθρώπινο ζήτημα» (μετάφραση Νάσος Κυριαζόπουλος).
  • Τα «Ελληνικά Γράμματα» παρουσίασαν το βιβλίο του Γιάννη Φίκα «Τζορντάνο Μπρούνο (Η θέση του στην ιστορία της φιλοσοφίας και των ιδεών)». Το βιβλίο του Ρόμπερτ Λάνδι «Προσωπικότητα και προσωπείο (Ο ρόλος στο δράμα, τη θεραπεία και την καθημερινότητα)».
  • Η «Ωκεανίδα» παρουσίασε το βιβλίο του Τόμας Λ. Φρίντμαν «Το Lexus και η ελιά (Τι είναι η παγκοσμιοποίηση)».
  • Η «Δωδώνη» σήμερα (8μμ) στη «Στοά του Βιβλίου» παρουσιάζει την ποιητική συλλογή της Φραγκίσκης Αρ. Σταυράκη «Τα επί γης».
Πολυδιαβασμένος στα Βαλκάνια

Στα ταραγμένα Σκόπια θα βρεθεί σε λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Κώστας Ασημακόπουλος, αφού στις 12/6 θα τιμηθεί εκεί ως ο πιο πολυδιαβασμένος στα Βαλκάνια Ελληνας συγγραφέας. Ο Κ. Ασημακόπουλος προσκλήθηκε επίσης από την Ενωση Σέρβων Συγγραφέων να πάει το Σεπτέμβρη στο Βελιγράδι ως το τιμώμενο πρόσωπο της Εκθεσης Βιβλίου στο Βελιγράδι, στην οποία θα παρουσιαστούν μεταφρασμένα άλλα τρία βραβευμένα μυθιστορήματά του («Το δέντρο που χορεύει», «Οι βραδινές καμπάνες», «Ο βασιλιάς και το άγαλμα»).

Να σημειωθεί ότι η κωμωδία του «Αστραπή στο δάσος» (Α` Κρατικό Βραβείο Θεάτρου), η οποία έχει παιχτεί στο Εθνικό μας Θέατρο, στην Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, περιλαμβάνεται στο προσεχές ρεπερτόριο των εθνικών θεάτρων Σκοπίων και Αγκυρας και του Δημοτικού Θεάτρου της πόλης Στυλίτρα στη Βουλγαρία, ενώ έχει μεταφραστεί για να ανέβει σε Πορτογαλία και Αργεντινή. Τέλος θα επαναληφθεί στο Εθνικό Θέατρο Βουκουρεστίου η περσινή παράσταση με το άπαικτο στην Ελλάδα έργο του «Ελένη Αλταμούρα».

Αφιέρωμα στο νέο ελληνικό κινηματογράφο εγκαινιάζει ο δημοτικός κινηματογράφος «Αλίκη» της Νέας Μάκρης (άρχισε προχτές και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή). Θα προβληθούν οι ταινίες: «Μαύρο γάλα» του Νίκου Τριανταφυλλίδη (6,7/6), «Τα ρόδινα ακρογιάλια» του Ευθύμιου Χατζή (8/6) και «Δυο ήλιοι στον ουρανό» του Γιώργου Σταματόπουλου (9, 10/6). Κοινή ώρα έναρξης 9 μ.μ.

Το Χοροθέατρο «Ροές» της Σοφίας Σπυράτου ζητά επαγγελματίες χορεύτριες για την καλοκαιρινή του παραγωγή με τίτλο «Σαπφώ - Τα ρόδα της Περίας», που θα παρουσιαστεί στο Λυκαβηττό, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Για το σκοπό θα πραγματοποιηθεί ακρόαση χορευτριών, την Παρασκευή (8/6) στις 7μμ στο θέατρο «Ροές» (Ιάκχου 16, Γκάζι, τηλ. 3479.426).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ