ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
Σελ. /96
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πυρκαγιά - χαστούκι στην «κρατική ετοιμότητα»

Χιλιάδες στρέμματα και τουλάχιστον 40 σπίτια κάηκαν στον Ωρωπό. Στους πολίτες και στους δημοσιογράφους επιρρίπτει ευθύνες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η πυρκαγιά που ξέσπασε προχτές νωρίς το απόγευμα στην περιοχή Συκάμινο Οινοφύτων και - λόγω των ισχυρών ανέμων - εξαπλώθηκε αμέσως στις περιοχές Μήλεσι, Ασπροχώρι, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Κάλαμο και Μικροχώρι, κατακαίοντας χιλιάδες στρέμματα αγροτοδασικής γης και προκαλώντας ζημιές εκατομμυρίων σε τουλάχιστον 40 κατοικίες, δεν ήταν απλώς ο πρώτος πύρινος όλεθρος της φετινής χρονιάς. Ηταν, κυρίως, η αφορμή για να «ξεσκεπαστεί», για μια ακόμα φορά, η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Γιατί μπορεί απ' την αρχή της χρονιάς να υπήρχαν διαβεβαιώσεις από τους κάθε λογής αρμοδίους πως «όλα είναι σε ετοιμότητα», το αποτέλεσμα ωστόσο ήρθε απλώς να τους διαψεύσει...

Πέραν όλων αυτών ήρθαν, μόλις χτες, οι καταγγελίες του προέδρου της Κοινότητας Καλάμου Χρ. Παπαπέτρου, ο οποίος ξεκάθαρα δήλωσε πως οι δήμοι και οι κοινότητες αδυνατούν να προσφέρουν στο έργο της κατάσβεσης γιατί, πολύ απλά, δεν έχουν ούτε καν μια υδροφόρα! «Φωνάζουμε να μας δώσουν στις κοινότητες έστω ένα μικρό πυροσβεστικό ταχείας επέμβασης με δύο τόνους νερό και δε μας δίνουν. Εμείς λεφτά δεν έχουμε. Γενικά είμαστε τελείως ανέτοιμοι να προσφέρουμε, να προλάβουμε κάτι. Με την παλιά μέθοδο της αξίνας και του φτυαριού δε γίνεται να σβήσεις τη φωτιά», είπε χαρακτηριστικά ο Χρ. Παπαπέτρου.

Μέσα σ' όλα αυτά, οξύτατες ήταν και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων όλων των παραπάνω περιοχών, οι οποίοι κατήγγειλαν δύο πολύ σημαντικά γεγονότα. Πρώτον ότι η συγκεκριμένη πυρκαγιά είναι έργο εμπρηστών. Οι κάτοικοι στο Συκάμινο λένε ότι αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο χωριό τους, είδαν άλλα δύο μέτωπα πάνω στο βουνό. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τους πολύ ισχυρούς ανέμους που ευνοούσαν την εξάπλωση της φωτιάς και εμπόδιζαν τις ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροσκάφη, οδηγεί αμέσως στο συμπέρασμα πως η πυρκαγιά που έκαψε ό,τι είχε απομείνει όρθιο απ' τη φωτιά του 1996, είναι έργο εμπρηστών. Το δεύτερο που καταγγέλλουν οι κάτοικοι είναι ότι η Πυροσβεστική άργησε πολύ να φτάσει στην περιοχή. Ακόμη και ο πρόεδρος της Κοινότητας Μαρκόπουλου κ. Ευσταθίου, είπε ότι «μετά από 4,5 ώρες έφτασαν δύο πυροσβεστικά οχήματα»! Κάτι που, φυσικά, τόσο ο γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δ. Ευσταθιάδης, όσο και ο Δ. Ρέππας διέψευσαν χτες κατηγορηματικά...

Προκλητική η κυβέρνηση

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας παρουσιάστηκε χτες κάτι παραπάνω από προκλητικός, αφού σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη απ' την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, έριξε όλες τις ευθύνες στους δημοσιογράφους και στους πολίτες! Για τους δημοσιογράφους είπε: «Κάθε χρόνο καίγονται τα πάντα! Εσείς οι ίδιοι επιλέγεται τίτλους τύπου "κάηκε η μισή Ελλάδα", αλλά έχουν περάσει πολλά χρόνια και καίγονται κάθε χρόνο οι... "μισές Ελλάδες". Λοιπόν πόση είναι η Ελλάδα; Γι' αυτό χρειάζεται να είμαστε υπεύθυνοι όταν συζητούμε για τέτοια θέματα». Ακόμα προκλητικότερος ήταν όταν αναφέρθηκε στους πολίτες, σ' αυτούς δηλαδή που σήμερα κλαίνε κόπους και θυσίες μιας ολόκληρης ζωής. Είπε, λοιπόν, ο Δ. Ρέππας: «Πέραν των αρμοδιοτήτων και του ρόλου των κρατικών υπηρεσιών, πρέπει να αναδείξουμε κάποτε και το ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν και οι ίδιοι οι πολίτες. Πρέπει να έχουν καθαρές αυτές τις περιοχές, γιατί εάν δεν παρέμβουν, λογικό είναι να είναι πιο εκτεθειμένες και ευπρόσβλητες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πυρκαγιάς»...

Να σημειωθεί, τέλος, πως η συγκεκριμένη πυρκαγιά από χτες το πρωί τέθηκε σε πλήρη έλεγχο, ενώ δυνάμεις της Πυροσβεστικής (450 πυροσβέστες, 250 στρατιώτες, 107 πυροσβεστικά οχήματα και 50 υδροφόρες των Δήμων και Κοινοτήτων) εξακολουθούν να βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να αποφευχθεί αναζωπύρωση. Λεπτομερής εκτίμηση των ζημιών δεν έχει γίνει ακόμη, ωστόσο οι πρώτοι πρόχειροι υπολογισμοί μιλούν για τουλάχιστον 20 χιλιάδες στρέμματα στάχτης και για ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων σε τουλάχιστον 40 σπίτια. Οι πιο σοβαρές καταστροφές έγιναν πάντως στο χωριό Μήλεσι, οι κάτοικοι του οποίου εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να μην καούν ζωντανοί!

Στη Νεμέα

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι χτες το βράδυ πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στις 2.45 μ.μ. σε δασική περιοχή της αρχαίας Νεμέας. Στον τόπο επενέβησαν 30 υπάλληλοι της πυροσβεστικής με εννέα οχήματα και τέσσερα αεροπλάνα. Επίσης στις 2.15 χτες το μεσημέρι ξέσπασε κι άλλη πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση του Αργοστολίου. Επενέβησαν 15 πυροσβέστες με τρία οχήματα.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Την Κυριακή 10-6-01 τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν επετειακές εκδηλώσεις:

  • Η ΝΕ Πειραιά της ΠΕΑΕΑ, ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης, η ΚΟ Βάσης Αίγινας του ΚΚΕ και οι συγγενείς των θυμάτων πραγματοποιούν μνημόσυνο στο νεκροταφείο της Αίγινας για τους εκτελεσμένους αγωνιστές των φυλακών του νησιού. Αναχώρηση στις 8 π.μ. με το πλοίο «Αγιος Γεώργιος» από τον Πειραιά.
  • Τα Παραρτήματα Λαμίας και Δομοκού, στις 11 π.μ., θα τιμήσουν τη μνήμη των 106 Ελλήνων πατριωτών, που εκτελέστηκαν στο Κούρνοβο, στις 6-6-1943, από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο μνημείο που έχει ανεγερθεί προς τιμήν τους κοντά στο χωριό Αγιος Στέφανος Δομοκού. Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του Παρ/τος (Καποδιστρίου 5) και στο τηλέφωνο: 31.858.
  • Η Προσωρινή Επιτροπή Πρωτοβουλίας για το αντάμωμα των παλιών μαχητών του Ιππικού του ΕΛΑΣ στη Θεσσαλία καλεί για μια ακόμα χρονιά την Κυριακή 10-6-01 στα Λουτρά Καΐτσας, στην Καρδίτσα, όλους τους μαχητές και μαχήτριες και γενικότερα όλους τους αγωνιστές-αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.
  • Ο Δήμος Κορινθίων σε συνεργασία με τις αντιστασιακές οργανώσεις ΠΕΑΕΑ και ΠΟΑΕΑ του Νομού Κορινθίας διοργανώνουν εκδήλωση στο μνημείο Νέγρη την Κυριακή 10-6-01 στις 10.30 π.μ. προς τιμήν των εκτελεσμένων πατριωτών της περιοχής, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά στις 8 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Τηλ: 8234.296 και 8222.952.
  • Την Κυριακή 10-6-01 κορυφώνονται οι εκδηλώσεις που διοργανώνει από την περασμένη βδομάδα ο Δήμος Διστόμου, τιμώντας την 57η επέτειο της μεγάλης σφαγής, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, των 218 Ελλήνων πατριωτών του Διστόμου.
Εκδρομή
  • Το Παράρτημα Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας διοργανώνει διήμερη εκδρομή Σάββατο 9 και Κυριακή 10 του Ιούνη, σε Καρπενήσι-Ρεντίνα-Φουρνά. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 2524.136 και 2530.706.
«Καμένα» ψίχουλα από τον ΟΓΑ

Με το που άρχισαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2001, η κυβέρνηση και οι διοίκηση του ΟΓΑ θυμήθηκαν... τους πυρόπληκτους συνταξιούχους αγρότες του 2000!

Η διοίκηση του ΟΓΑ ανακοίνωσε χτες ότι ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης θα ενισχυθούν με 660.000.000 δραχμές οι συνταξιούχοι αγρότες 10 νομών που επλήγησαν από πυρκαγιές το 2000. Πρόκειται για μια πράξη πολλαπλής κοροϊδίας, αφού ένα χρόνο μετά, ανακοινώνεται ότι θα δοθούν από 120.000 δραχμές σε κάθε πυρόπληκτο συνταξιούχο, χωρίς να προσδιορίζεται καν το πότε. Τα 660.000.000 δραχμές θα μοιραστούν σε 5.500 συνταξιούχους του ΟΓΑ, που σύμφωνα με την ανακοίνωση μένουν μόνιμα σε πυρόπληκτες περιοχές των νομών: Κέρκυρας, Ιωαννίνων, Βοιωτίας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Φθιώτιδας, Αχαΐας, Εύβοιας, Ζακύνθου και Χαλκιδικής.

Απεργία εργαζομένων σε παιδικούς σταθμούς

Σε προειδοποιητική απεργία και κλείσιμο των παιδικών σταθμών της περιοχής Ελευσίνας, Ασπρόπυργου, Μάνδρας, Ν. Περάμου, Μαγούλας και Οινόης προχωρούν αύριο Πέμπτη, οι εργαζόμενοι σε αυτούς, καθώς δεν πληρώνονται.

Οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμού των παραπάνω περιοχών, κάνουν λόγο για προκλητική στάση των υπουργείων Υγείας - Πρόνοιας και Εσωτερικών, τα οποία επέβαλαν στους δήμους να αναλάβουν τη λειτουργία των σταθμών, χωρίς να τους χρηματοδοτήσουν επαρκώς. «Η στάση των υπουργείων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των παιδικών σταθμών, αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις», υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, σε ανακοίνωσή τους προς τα αρμόδια υπουργεία και τους γονείς της περιοχής.

Στην ίδια ανακοίνωση δηλώνουν πως είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, αν δε λυθεί οριστικά το πρόβλημα της χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών. Καλούν τέλος τους γονείς και τους δήμους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, ώστε να μην οδηγηθούν οι παιδικοί σταθμοί στους ιδιώτες, ούτε να πληρώσουν τη λειτουργία τους οι εργαζόμενοι.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ
Αποκαλυπτήρια έφιππου ανδριάντα

Ο Δήμος Αλίμου σε συνεργασία με το Παράρτημα Αλίμου της ΠΕΑΕΑ, καλούν την Κυριακή 10 Ιουνίου 2001 στις 10.30 πμ, όλους τους αγωνιστές και τους φίλους της Αντίστασης, το λαό του Αλίμου και όλης της Αττικής, να παραστούν στην πανελλαδική εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του αγωνιστή της λευτεριάς και της δημοκρατίας, στρατηγού και αρχηγού του ΕΛΑΣ Στέφανου Σαράφη, στον τόπο της δολοφονίας του, στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος στον Αλιμο (απέναντι από τον αρ. 83).

Κοντά στους πυροπαθείς το ΚΚΕ

Στο πλάι των κατοίκων του Ωρωπού, του Κάλαμου και των γύρω περιοχών της Ανατολικής Αττικής που πληγήκανε από τις φωτιές το περασμένο διήμερο, βρέθηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Τάκη Τσιόγκα.

Στην περιοχή μέχρι χτες το βράδυ δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονταν ακόμα σε επιφυλακή λόγω του κινδύνου ενδεχόμενης αναζωπύρωσης, ενώ συνεργεία της ΔΕΗ κατέβαλαν προσπάθειες να αποκαταστήσουν την παροχή ρεύματος.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συνομίλησε με τους κατοίκους ακούγοντας τις καταγγελίες τους για την ανεπάρκεια πρόληψης των πυρκαγιών από τον κρατικό μηχανισμό, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που κατήγγειλαν και τη μη έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια της κυρά Αρετής, 72 χρόνων, η οποία κατοικεί στον Κάλαμο και είδε το σπίτι της να τυλίγεται στις φλόγες για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια: «Κάθε χρόνο ζούμε με το φόβο ότι θα καούμε ζωντανοί μέσα στα σπίτια μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ