ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Με αγώνα για ΣΣΕ με αυξήσεις ξεκινούν την τουριστική σεζόν
  • Συγκεντρώσεις χτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις
  • Σύσκεψη σωματείων στις 23 Μάρτη στην Αθήνα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος, καθώς και τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις και δικαιώματα, έκαναν χτες σωματεία και εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού. Μπροστά στην επικείμενη έναρξη της τουριστικής σεζόν, τα σωματεία δυναμώνουν τον αγώνα και τη διεκδίκηση με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων, κόντρα στην επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης.

Στην Αθήνα, έξω από το ξενοδοχείο «Hilton», όπου οι επενδύσεις της εργοδοσίας στην ανακαίνιση της πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας έχουν στείλει μαζικά στην ανεργία το προσωπικό, βρέθηκε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. «Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια του αγώνα που δίνουμε», τόνισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου.

Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν πως δεν ανέχονται τις απολύσεις, την επέκταση των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων, την εργολαβική και «ενοικιαζόμενη» εργασία, την εντατικοποίηση. Κατήγγειλαν το γεγονός ότι το εισόδημά τους συρρικνώνεται, οι εργασιακές τους σχέσεις χειροτερεύουν, οι θέσεις εργασίας τους βρίσκονται στον «αέρα» και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνεχίζει να παρέχει παχυλές επιδοτήσεις και εισφοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους του Τουρισμού.

ΑΘΗΝΑ, «Χίλτον»
ΑΘΗΝΑ, «Χίλτον»
Στο φόντο αυτό, το Συνδικάτο αναδεικνύει το χαρακτηριστικό παράδειγμα της «Ιονικής ΑΕ», ιδιοκτήτριας του «Hilton»: Η εταιρεία αξιοποίησε όλα τα προηγούμενα χρόνια «δουλεμπορικά» γραφεία, «ενοικίαση» εργαζομένων και άλλες «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις σε μεγάλο μέρος του προσωπικού. Σήμερα, έχει βάλει μπρος εκτεταμένη ανακαίνιση του ξενοδοχείου, πετώντας στην ανεργία τους εργαζόμενους που δούλευαν με συγκροτημένα δικαιώματα, επιδιώκοντας να απαλλαγεί από αυτούς και να γενικεύσει την «ευελιξία» στο σύνολο του προσωπικού. Το Συνδικάτο συνεχίζει να διεκδικεί τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων, καθώς το προσωπικό που δεν υποχώρησε στις πιέσεις και δεν υπέγραψε την «οικειοθελή αποχώρησή» του έχει τεθεί σε καθεστώς τρίμηνης διαθεσιμότητας έως το τέλος Απρίλη.

Οπως κατήγγειλε ο Γ. Στεφανάκης, η συγκεκριμένη εταιρεία δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού το παράδειγμά της ακολουθούν και άλλοι μεγαλοξενοδόχοι. Στο έδαφος αυτό, κάλεσε τους εργαζόμενους να προετοιμάσουν την κλιμάκωση του αγώνα τους, μπροστά και στην έναρξη της τουριστικής σεζόν το επόμενο διάστημα, να παλέψουν για την υπογραφή και εφαρμογή τοπικής κλαδικής Σύμβασης τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στον Επισιτισμό στην Αττική.

Μάλιστα, με θέμα τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων το Συνδικάτο προχωρά σε Γενική Συνέλευση, την Παρασκευή 11 Μάρτη, στις 4.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Novotel» (Μιχαήλ Βόδα 4), με θέμα το πλαίσιο αιτημάτων για τη διεκδίκηση τοπικής κλαδικής Σύμβασης τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στον Επισιτισμό στην Αττική.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Γ. Στεφανάκης καταδίκασε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, εξέφρασε την αλληλεγγύη των εργαζομένων στον λαό της Ουκρανίας και σε όλους τους λαούς που δοκιμάζονται. «Δεν δεχόμαστε να γίνουμε κρέας ούτε για τα κέρδη τους ούτε για τα κανόνια τους», τόνισε, απαιτώντας την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας συζήτησαν και με τους εργαζόμενους που δουλεύουν στην ανακαίνιση του ξενοδοχείου. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην απεργία που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Οικοδόμων στις 16 Μάρτη και διαβεβαίωσαν τους εργαζόμενους ότι εκείνη τη μέρα θα δώσουν τη μάχη μαζί τους, ενώ επισήμαναν την ανάγκη να δυναμώσουν οι κοινοί αγώνες.

Το Συνδικάτο συνεχίζει να διεκδικεί τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος όλων των εργαζομένων στο «Hilton». Παράλληλα, απαιτεί για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου: Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο, χωρίς καμία διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Να απαγορευτούν οι απολύσεις όσο διαρκεί το πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Να διασφαλιστούν ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν όλες οι θέσεις εργασίας και το εισόδημα όλων των εποχικά απασχολούμενων με υποχρεωτική επαναπρόσληψη. Να καταχωρηθούν στον ΕΦΚΑ όλα τα ένσημα των εποχικών εργαζομένων που ήταν σε αναστολή εργασίας το 2020. Ταμείο ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο διαρκεί η ανεργία.

Κάλεσμα αγώνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Κάλεσμα αγώνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στον κλάδο απευθύνουν σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου τα Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα και Χανιά. Με κοινή τους ανακοίνωση καλούν τα σωματεία σε σύσκεψη στις 23 Μάρτη στην Αθήνα, με θέμα το πλαίσιο διεκδικήσεων, τις μορφές πάλης και την οργάνωση του αγώνα.

«Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου να συζητήσουμε πώς θα κάνουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων», σημειώνουν τα Συνδικάτα. Οπως επισημαίνουν, τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στην Εστίαση οι Συλλογικές Συμβάσεις δεν εφαρμόζονται στην πλειοψηφία των εργαζομένων. Το αποτέλεσμα είναι οι μισθοί και το ωράριο να διαμορφώνονται όπως θέλουν οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι να στερούνται δικαιώματα όπως το ρεπό και το διάλειμμα, ακόμα και οι μισθολογικοί και εργασιακοί όροι που προβλέπουν οι ισχύουσες Συμβάσεις να κουρελιάζονται.

Οσον αφορά τους όρους των σημερινών Συμβάσεων, τα σωματεία επισημαίνουν τα ακόλουθα: Στα μεν ξενοδοχεία, οι μισθοί που προβλέπονται (από 792 έως 863 ευρώ) είναι χαμηλότεροι από τον κατώτερο μισθό που υπήρχε στον κλάδο πριν από 10 χρόνια (886 ευρώ) και μάλιστα με λιγότερο τότε εισερχόμενο τουρισμό. Αρνητικές εξελίξεις αποτελούν οι διαχωρισμοί που έχουν εισαχθεί σε μισθούς και δικαιώματα μεταξύ παλιών και νέων εργαζομένων, αλλά και η άρση της πρόβλεψης για συνεχόμενη χορήγηση των δύο εβδομαδιαίων ρεπό. Στη δε Εστίαση, η Σύμβαση δεν είναι υποχρεωτική, οι περισσότεροι εργαζόμενοι αμείβονται με τα κατώτερα όρια μισθών και ημερομισθίων, ενώ την ίδια στιγμή στον κλάδο δραστηριοποιούνται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και πλατφόρμες διανομής.

«Με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικών Συνελεύσεων συναντιόμαστε όλοι στην Αθήνα στις 23 Μάρτη. Συζητάμε το πλαίσιο διεκδικήσεων, αποφασίζουμε τις μορφές πάλης και οργανώνουμε κοινό αγώνα, ώστε αυτό το καλοκαίρι να καταλάβουν όλοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Εστίαση ότι: Τα εστιατόρια, τα καφέ, τα κέτερινγκ είμαστε εμείς!», καταλήγουν τα σωματεία.

Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των εποχικά απασχολούμενων, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις και δικαιώματα, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, ειδικά μέτρα προστασίας για τους διανομείς.

Στάθηκαν έξω από το υπουργείο, με το κεντρικό πανό να διατυπώνει τις διεκδικήσεις τους για «Κλαδική Σύμβαση - Επαναφορά των ΒΑΕ - Προστασία των ανέργων - Μέτρα υγιεινής. Οχι άλλες θυσίες - Αγώνας για σύγχρονες ανάγκες».

Αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) μαζί με εκπροσώπους του Σωματείου της «e-food» επέδωσαν το κείμενο με τα αιτήματά τους σε εκπρόσωπο του υπουργείου, ενώ την ίδια ώρα οι συνάδελφοί τους φώναζαν συνθήματα όπως «Του τουρισμού το θαύμα εμείς το έχουμε χτίσει, ματώσαμε στα κέρδη πληρώνουμε την κρίση», «Θέλουμε Συμβάσεις Συλλογικές, για όλη την Ελλάδα υποχρεωτικές».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, Γιώργος Μπρανίκας, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Διαδηλώνουμε για τα δικαιώματά μας, για την εργασία μας, για τη ζωή και το μέλλον μας. Χιλιάδες συνάδελφοί μας εξακολουθούν να εργάζονται χωρίς Σύμβαση Εργασίας, με αποτέλεσμα να πληρώνονται όποτε, όταν και όσο θέλει ο κάθε εργοδότης, αντίστοιχα το ωράριό τους γίνεται "λάστιχο" ανάλογα με τις διαθέσεις της εργοδοσίας. Εχουμε χιλιάδες εργαζόμενους να παραμένουν εκτός ΒΑΕ, όπως οι καμαριέρες που σακατεύονται στα ξενοδοχεία, οι μάγειρες που καίγονται στις κουζίνες, οι διανομείς που σκοτώνονται στον δρόμο και άλλες πολλές ειδικότητες. Υπάρχει αβεβαιότητα για δεκάδες χιλιάδες που δουλεύουν σεζόν και δεν ξέρουν αν θα δουλέψουν φέτος το καλοκαίρι. Εχουμε την ακρίβεια, την ανυπαρξία μέτρων προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο που έφτιαξε η κυβέρνηση, για να μην επιβαρύνει τις επιχειρήσεις, τα δουλεμπορικά και άλλες μορφές "ελαστικής" απασχόλησης».

Κινητοποιήσεις παρά τη βροχόπτωση και τις άσχημες καιρικές συνθήκες έγιναν χτες και στην Κρήτη, στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ