ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ο πόλεμος βυθίζει σε βαθιά ενεργειακή φτώχεια τον λαό

Σε βαθιά ενεργειακή φτώχεια οδηγείται ο λαός εξαιτίας των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και του πολέμου. Η ακρίβεια, η αύξηση της τιμής των καυσίμων και της Ενέργειας είναι επιπτώσεις που ήδη τις βιώνουν εκατομμύρια εργατικές - λαϊκές οικογένειες, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής ασφυξίας και να αναφέρουν ότι ήδη η περίοδος 2022 - 2023 έχει «κλειδώσει» ότι θα είναι ένας ατέλειωτος «Γολγοθάς». Και η καθημερινότητα το επιβεβαιώνει...

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση βαθαίνει ακόμα περισσότερο την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, με τον λαό να πληρώνει αυτό το ...πρόσωπο της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Το ράλι με την αύξηση των τιμών στην Ενέργεια δεν είχε σταματημό χτες. Οι τιμές του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας σκαρφάλωσαν στα 165 δολάρια, ενώ νωρίτερα το πρωί είχαν φτάσει και τα 175 ευρώ, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό όλων των εποχών, με αύξηση 85% συγκριτικά με την περασμένη βδομάδα, 105% τον τελευταίο μήνα και 963% σε σχέση με πέρυσι. Η τιμή χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας παρέμεινε και χτες στα 281,75 ευρώ/Mwh και αντιστοίχως πολύ υψηλές τιμές στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με χαρακτηριστικότερες Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Αυστρία, Ρουμανία, που προσέγγισαν ακόμα και τα 300 ευρώ/Mwh.

Με τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου να βρίσκονται σε αυτά τα επίπεδα και με δεδομένο το γεγονός ότι η χώρα μας έχει αυξήσει σε πάνω από το 40% τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, οι χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας στα λαϊκά νοικοκυριά του επόμενου διαστήματος θα είναι χωρίς υπερβολή εφιαλτικές, ενώ θα επέλθει και νέος γύρος ακρίβειας, καθώς οι τιμές της Ενέργειας επηρεάζουν τα πάντα. Προκλητικά μάλιστα η κυβέρνηση βαφτίζει όλα αυτά το «τίμημα» που πρέπει να πληρώσει ο λαός προκειμένου να προχωρήσουν ο «εθνικός» στόχος του κεφαλαίου για «Ελλάδα - διαμετακομιστικό κόμβο» στον αμερικανικό ενεργειακό σχεδιασμό στην περιοχή και, βέβαια, οι «πράσινες» μπίζνες.

Μεγάλη αύξηση καταγράφει και η τιμή του πετρελαίου μπρεντ, σχεδόν στα 113 δολάρια το βαρέλι, και ελάχιστα πιο κάτω, στα 107,5 δολάρια, το αμερικανικό αργό, εμφανίζοντας αύξηση 12% και 15% αντίστοιχα μέσα σε μια βδομάδα (73% και 69% συγκριτικά με πέρυσι). Αύξηση επίσης στις τιμές των σιτηρών, κατά 5,86% χτες, 21% την τελευταία βδομάδα και 41% μέσα σε ένα μήνα, προκαλώντας «ασφυξία» στα λαϊκά νοικοκυριά, που πλέον βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες εκπτώσεις στην ποιότητα της ζωής τους.

Σπάει κοντέρ ο πληθωρισμός

Ραγδαία επιτάχυνση και νέο επίπεδο - ρεκόρ, 6,3% σε ετήσια βάση, κατέγραψε τον Φλεβάρη ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην ελληνική οικονομία, ενώ πλέον είναι φανερό ότι το κύμα των μαζικών ανατιμήσεων θα συνεχιστεί και την επόμενη περίοδο, ροκανίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.

Να σημειωθεί ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός που ανακοινώνει η Γιούροστατ έχει διαφορετική στάθμιση σε σχέση με τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή, που θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ την ερχόμενη βδομάδα και αναμένεται στο επίπεδο του 7%, και μάλιστα με γενικευμένες ανατιμήσεις σε ολόκληρη την γκάμα της λαϊκής κατανάλωσης.

Σε κάθε περίπτωση, ο επίσημος πληθωρισμός αποκτά μονιμότερα χαρακτηριστικά και μάλιστα με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ στο τελευταία 5μηνο διαμορφώθηκε ως εξής: Οκτώβρης 2021 2,8%, Νοέμβρης 4%, Δεκέμβρης 4,4%, Γενάρης 2022 5,5% και Φλεβάρης 6,3%.

Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός συνεχίζει να σπάει κοντέρ και στην Ευρωζώνη. Τον Φλεβάρη έφτασε στο 5,8% από 5% τον Γενάρη, αποτελώντας - για την ώρα - το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού από την έναρξη της ΟΝΕ το 1999.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή «έτρεχε», μεταξύ άλλων: Στη Γερμανία με ρυθμό 5,5%, στη Γαλλία με 4,1%, στην Ιταλία με 6,2%, στην Ισπανία με 7,5%. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται στη Βαλτική, συγκεκριμένα στη Λιθουανία 13,9%, στην Εσθονία 12,4% και στη Λετονία 8,9%.

Σταθερή παραγωγή πετρελαίου αποφάσισε ο OPEC+

Στο μεταξύ οι χώρες του οργανισμού πετρελαιοπαραγωγών χωρών, OPEC+ (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας), αποφάσισαν χτες να αφήσουν αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου και τον μήνα Απρίλη, αποφεύγοντας να ικανοποιήσουν το αίτημα των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών για αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής, ώστε να πέσουν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, που έχουν χτυπήσει «κόκκινο».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη λιτή ανακοίνωση του οργανισμού, που εκδόθηκε μετά από τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας διάρκειας μόλις 20 λεπτών (η συντομότερη στην ιστορία του...), αναφέρεται ότι υπάρχει «συναίνεση» για μια «καλά ισορροπημένη αγορά» και ότι οι όποιες αλλαγές καταγράφονται οφείλονται σε... «γεωπολιτικές εξελίξεις».

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε χτες τη λίστα με 7 ρωσικές τράπεζες που αποσυνδέονται από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT, ενώ εκτός αποκλεισμού μένουν οι πληρωμές που αφορούν το φυσικό αέριο.

Η σχετική λίστα περιλαμβάνει τις τράπεζες Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiya, Sovcombank, Vnesheconombank και VTB Bank.

Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βόρεια Εύβοια

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας το Σάββατο 12 Μάρτη θα επισκεφθεί τη Βόρεια Εύβοια.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Στις 17.00 θα μιλήσει σε σύσκεψη - συζήτηση με μαζικούς φορείς την οποία διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαντουδίου, με θέμα «Η κατάσταση του λαού της Βόρειας Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, η πολιτική της κυβέρνησης και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Στις 19.00 θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο κλειστό γήπεδο Μαντουδίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ