ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2022
Σελ. /24
«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Το πολιτικό βιβλίο, η προοδευτική λογοτεχνία είναι συστατικά στοιχεία στη διαμόρφωση των νέων επαναστατών

Με μια ζεστή εκδήλωση εγκαινιάστηκε ο ανανεωμένος χώρος του βιβλιοπωλείου

Σε κλίμα ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκαν χτες τα εγκαίνια του ανανεωμένου χώρου του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής» στην Αθήνα (Μαυροκορδάτου 3). Παρά την παγωμένη βραδιά πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε από νωρίς ώστε να μπορέσει να περιηγηθεί στο βιβλιοπωλείο παρατηρώντας τις νέες πινελιές που αυτό έχει, τους νέους χώρους που έχουν διαμορφωθεί, όπως το καφέ - αναγνωστήριο, και βέβαια να προμηθευτεί παλιές και νέες εκδόσεις. Θερμά ήταν και τα συγχαρητήρια στους εργαζόμενους και όσους συνέβαλαν για τη διαμόρφωση του χώρου, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το απαραίτητο κέρασμα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, όπως και οι Μάκης Παπαδόπουλος και Νίκος Σοφιανός, μέλη του ΠΓ. Παρευρέθηκαν επίσης ο Γιάννης Μηλιός, οικονομολόγος, καθηγητής ΕΜΠ, και ο Δημήτρης Πατέλης, καθ. Φιλοσοφίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, συγγραφείς και συνεργάτες της «Σύγχρονης Εποχής».

Νωρίτερα, το καλωσόρισμα των παρευρισκόμενων έκανε ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», ο οποίος σημείωσε πως στόχος είναι η διαμόρφωση ενός φιλόξενου χώρου που θα λειτουργεί ως αναγνωστήριο, όπου θα μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση στις εκδόσεις της ΣΕ, επαφή με ό,τι πιο πρωτοπόρο έχει γεννήσει η ανθρώπινη σκέψη που υπηρετεί ανώτερα ιδανικά, ενός χώρου που θα μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, συσκέψεις. Τόνισε ότι η «Σύγχρονη Εποχή», όπως 50 χρόνια τώρα συμβάλλει στην εκδοτική και μορφωτική προσπάθεια του ΚΚΕ, έτσι και σήμερα συνεχίζει με στόχο τη δημιουργία και την ενίσχυση ενός μορφωτικού ρεύματος στην εργατική τάξη, στα φτωχά λαϊκά στρώματα, στη νεολαία. «Αυτό το καθήκον έχει σημασία ιδιαίτερα σήμερα που καλλιεργείται η απαξίωση του διαβάσματος, της αναζήτησης της γνώσης», σημείωσε, τονίζοντας πως «σε αυτές τις συνθήκες η δική μας ιδεολογική αντεπίθεση αποτελεί μεγάλο στοίχημα προκειμένου τα εργατικά - λαϊκά στρώματα να γνωρίσουν, να αφυπνιστούν, να κινητοποιηθούν και σημαδέψουν τον πραγματικό υπαίτιο για όλα τα δεινά της ζωής τους, να δουν ότι η πραγματική διέξοδος βρίσκεται στην ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».

Περισσότεροι εργαζόμενοι να σκέφτονται με επαναστατικά κριτήρια


Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Νίκο Αμπατιέλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Σας καλωσορίζουμε με χαρά σε αυτόν τον ζεστό και φιλόξενο, ανανεωμένο χώρο, στο βιβλιοπωλείο της "Σύγχρονης Εποχής".

Εναν χώρο που φιλοδοξούμε να γίνει στέκι κάθε νέου και νέας που προβληματίζεται για τον πλούτο ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στις ζωές μας, την Ιστορία ιδιαίτερα της ταξικής πάλης στη χώρα μας και διεθνώς, την καθημερινή δράση για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος. Να γίνει χώρος μελέτης για μαθητές, φοιτητές, νέους ερευνητές που έχουν την ευγενή επιδίωξη να συμβάλουν και μέσα από το αντικείμενό τους σε αυτόν τον μεγάλο αγώνα.

Θέλουμε και με αυτήν τη νέα προσπάθεια να σηματοδοτήσουμε πως το πολιτικό, το μαρξιστικό - λενινιστικό βιβλίο, η προοδευτική λογοτεχνία και ποίηση, είναι συστατικά στοιχεία στη διαμόρφωση των νέων επαναστατών (...)

Αυτός είναι και ο λόγος που οι εκδόσεις της "Σύγχρονης Εποχής", από την ίδρυσή της το 1972 μέχρι και σήμερα, 50 χρόνια τώρα, είναι τα μόνιμα όπλα μας για τη βελτίωση της καθημερινής επαναστατικής δράσης.

Πριν από μερικούς μήνες, το 21ο Συνέδριο του Κόμματός μας έθεσε ως βασικό στόχο "να γίνεται ακόμα πιο διακριτός στις πλατιές εργατικές - λαϊκές δυνάμεις ο ρόλος του ΚΚΕ ως ισχυρής οργανωμένης ιδεολογικοπολιτικής εργατικής - λαϊκής πρωτοπορίας, ως ο φορέας νέων ιδεών, της επαναστατικής κοινωνικής προοπτικής, απάντησης στα μεγάλα ζωτικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και απαιτούν επιτακτικά τη λύση τους τον 21ο αιώνα".


Αυτά τα μεγάλα ζωτικά προβλήματα μεγάλωσαν και μεγαλώνουν σε αυτούς τους λίγους μήνες που έχουν μεσολαβήσει από το Συνέδριό μας. Με αυτήν την έννοια, τα σημερινά εγκαίνια και αυτή η νέα προσπάθεια δεν είναι κάτι παράταιρο από τις πυκνές και επικίνδυνες εξελίξεις που ζούμε με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, τις διαστάσεις που παίρνει συνολικά, την επικίνδυνη κλιμάκωση της ελληνικής εμπλοκής και κυρίως τις συνέπειες για τους λαούς όλου του κόσμου.

Σε αυτές τις συνθήκες χρειάζεται περισσότεροι εργαζόμενοι και εργαζόμενες, άνθρωποι του μόχθου, νέοι και νέες και κυρίως εκείνοι και εκείνες που αμφισβητούν, που προβληματίζονται, να σκέφτονται με επαναστατικά κριτήρια, δηλαδή εκτός των ορίων που θέτει η καπιταλιστική οικονομία, ιδεολογία και πολιτική (...)

Οσα ζούμε αυτές τις μέρες μπορεί για κάποιες νεότερες ηλικίες να είναι πρωτόγνωρα, αλλά δεν είναι στην ουσία τους νέα για το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, για το ΚΚΕ.

Η σύγχρονη επαναστατική πολιτική του ΚΚΕ, η στάση απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το κάλεσμα για πάλη για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς, μας γεμίζουν κουράγιο και δύναμη, μαχητικότητα για δράση στις σημερινές συνθήκες.

Αυτή η πολιτική κατακτήθηκε, και έχει συγκεκριμένο νόημα και σημασία η συγκεκριμένη λέξη, κατακτήθηκε με τη μελέτη και επεξεργασία τόσο της θετικής όσο και αρνητικής πείρας δεκαετιών δράσης των κομμουνιστών σε όλο τον κόσμο. Και είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για όλο τον λαό!


Στα ράφια αυτού του χώρου που βρισκόμαστε, βρίσκεται αυτός ο πλούτος:

Βρίσκονται οι σύγχρονες επεξεργασίες του Κόμματος και για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και για πολλά κρίσιμα θέματα που απασχολούν ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις (...)

Ομως, ταυτόχρονα, εδώ βρίσκεται η πείρα από την αντιπαράθεση που διεξήγαγαν ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, αντιπαράθεση με τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που καλούσαν στη στήριξη του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή τότε και τελικά η χρεοκοπία της γραμμής τους και ο εγκλωβισμός τους στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Εδώ βρίσκεται η θετική πρακτική πείρα από τη συμμετοχή και τη δουλειά των μπολσεβίκων στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η εξέλιξη της πολιτικής τους γραμμής που οδήγησε στην πρώτη νικηφόρα σοσιαλιστική επανάσταση στην Ιστορία, την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Εδώ βρίσκονται ακόμα τα συμπεράσματα από τη μελέτη τόσο της θετικής πείρας του ίδιου του ΚΚΕ από τη μεγάλη εποποιία του λαού μας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, την ηρωική ταξική σύγκρουση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας το 1946 - 1949, αλλά και τη μελέτη της αρνητικής πείρας που οδήγησε σε ήττα το επαναστατικό κίνημα, τόσο κατά την απελευθέρωση της χώρας το 1944 και τη μάχη του Δεκέμβρη, όσο και την τελική ήττα του ΔΣΕ (...)

Ολα αυτά θα τα βρούμε και μέσα από τις σημαντικές εκδόσεις και τα βιβλία της Σύγχρονης Εποχής (...).

Αποφασιστικής σημασίας η μάχη των ιδεών

Την κίνηση της Ιστορίας προς τα μπρος, την ταξική πάλη ως κινητήρια δύναμη της κοινωνικής εξέλιξης δεν μπορεί να τη σταματήσει κανείς επειδή "απλά έτσι θέλει...".

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν παίζει ρόλο σε κάθε φάση η μάχη των ιδεών, η αντιπαράθεση με όλα τα όρια που θέτει το σύστημα στη σκέψη των εργαζομένων, της νεολαίας, που κάτω από το βάρος της αστικής ιδεολογίας και των πολυπλόκαμων μηχανισμών αναπαραγωγής της χρειάζεται αποφασιστική δουλειά για να σπάσουν, χρειάζεται αποφασισμένους πρωτοπόρους εργάτες και νέους να δώσουν αυτήν τη μάχη.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν πλήρη συνείδηση των απαιτήσεων αυτών και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε σαλπίσει καιρό τώρα το σύνθημα της "ιδεολογικής - μορφωτικής αντεπίθεσης" (...)

Και ο ανανεωμένος χώρος του βιβλιοπωλείου - καφέ της "Σύγχρονης Εποχής" μπορεί να γίνει σπίτι αυτής της προσπάθειας, που θα φιλοξενήσει τόσο όσους αναζητούν όπλα για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί αλλά και όσους προβληματίζονται και θέλουν να συζητήσουν για το τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο.

Ενα από τα πιο ισχυρά και αναντικατάστατα όπλα για αυτόν τον σκοπό είναι και η προοδευτική λογοτεχνία. Εδώ θα βρει κανείς εκατοντάδες τίτλους ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, που θα του ανοίξουν νέους ορίζοντες, θα του προσφέρουν απλόχερα μια συμπυκνωμένη πείρα από τη ζωή, μια πείρα που ποτέ δεν θα μπορέσουμε από μόνοι μας να την αποκτήσουμε στη διάρκεια της ζωής μας.

Θα τον βοηθήσουν να καλλιεργήσει το συναίσθημα, τη φαντασία, την ευαισθησία απέναντι στο άδικο, την αγάπη για τον εργαζόμενο άνθρωπο, το πείσμα και την αποφασιστικότητα για την κατάκτηση ενός καλύτερου κόσμου. Τελικά, θα του προσφέρουν αντοχή απέναντι στις δυσκολίες της καθημερινότητας και του αγώνα, στους εκβιασμούς και τα διλήμματα που βάζει ο αντίπαλος (...)

Ακόμη, δεν είναι διόλου αμελητέα η προσπάθεια που γίνεται από τη "Σύγχρονη Εποχή" με εκδόσεις για παιδιά, για μικρότερες ηλικίες (...)

Να ανταποκριθούμε στη δημιουργική ανάπτυξη της μαρξιστικής επαναστατικής θεωρίας

Αξίζει μια αναφορά και στο συλλογικό μας καθήκον να ανταποκριθούμε στη δημιουργική ανάπτυξη της μαρξιστικής επαναστατικής θεωρίας. Γιατί δεν μας επιτρέπεται να αντιμετωπίζουμε τη θεωρία μας στατικά. Αντίθετα, έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να σκύψουμε και να ερευνήσουμε κάθε νέο γνωστικό αντικείμενο το οποίο γεννά η επιστημονική εξέλιξη και η ιστορική εξέταση της ταξικής πάλης και γενικότερα η εξέλιξη της κοινωνίας.

Δείτε, για παράδειγμα, πόσα σημαντικά καθήκοντα έχουν τεθεί στο Κόμμα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Φυσικά τη βασική μέθοδο για τη μελέτη νέων φαινομένων τη δίνουν οι κλασικοί, δηλαδή οι Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν και χωρίς τη μελέτη τους δεν μπορούμε να πάμε βήμα μπροστά σήμερα. Αυτά τα εργαλεία, όμως, πρέπει να είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε στις σύγχρονες συνθήκες, σε ζητήματα που δεν υπήρχαν φυσικά την περίοδο των κλασικών.

Και δεν είναι μικρής σημασίας ο αριθμός μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ, πιο ειδικά νέων επιστημόνων, φοιτητών, προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτόρων, που μπορούν να συμβάλουν με τις επιστημονικές τους γνώσεις σε αυτήν την υπόθεση (...)».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο ανανεωμένος χώρος της «Σύγχρονης Εποχής» είναι μια όαση στην καρδιά της Αθήνας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση στα εγκαίνια του ανανεωμένου χώρου της «Σύγχρονης Εποχής»: «Βρισκόμαστε σε αυτόν εδώ τον καταπληκτικά ανανεωμένο χώρο του βιβλιοπωλείου της "Σύγχρονης Εποχής", με πολλά βιβλία, με πολλές εκδόσεις, με πολλά χρόνια ζωής και δράσης. Πραγματικά αποτελεί μία όαση μέσα στην καρδιά της Αθήνας, για τους νέους ανθρώπους αλλά και για τους μεγαλύτερους, έτσι ώστε να μπορούν να έρχονται σε επαφή με το βιβλίο, να συζητάνε, γιατί θα διοργανώνονται και συζητήσεις - βλέπετε εδώ ένας καταπληκτικός χώρος με καφέ και λοιπά - γιατί το βιβλίο δεν είναι μόνο μόρφωση, ζωή, πολιτισμός, είναι και παρηγοριά σε αυτές τις ζοφερές συνθήκες που ζούμε, του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης, των τεράστιων προβλημάτων που ταλανίζουν τον ελληνικό λαό και τη νεολαία μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ