ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΛΑΡΚΟ
Αποφασισμένη να ολοκληρώσει το έγκλημα με πλήρη απαξίωση και απολύσεις

Με κλιμάκωση του αγώνα απαντούν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία για να μείνουν στις δουλειές και τα σπίτια τους

Η υποκρισία, η κοροϊδία και ο εμπαιγμός της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και πολύ περισσότερο τα επικίνδυνα αντεργατικά σχέδιά της έγιναν ξεκάθαρα για μία ακόμη φορά χτες, στην τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της, βουλευτών, επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων και Σωματείων εργαζομένων που προκάλεσε η περιφερειακή αρχή Στερεάς Ελλάδας.

Τρέχει το έγκλημα, συνεχίζεται η κοροϊδία

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ανάμεσά τους ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συζητούσαν για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων, στην Αθήνα συνεδρίαζε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, προκειμένου να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες η διαβούλευση των μαζικών απολύσεων.

Στη συνεδρίαση του ΑΣΕ δεν συμμετείχαν τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, για να μη δώσουν νομιμοποιητική κάλυψη στην απαράδεκτη διαδικασία. Αλλωστε, τα Σωματεία δεν αποδέχονται ότι η διαδικασία της διαβούλευσης με τον ειδικό εκκαθαριστή έχει ολοκληρωθεί, καθώς δεν έχουν πάρει ακόμη απάντηση πάνω στην αντιπρόταση που κατέθεσαν, ενώ επίσης δεν τους έχουν δοθεί απαντήσεις σε μία σειρά ερωτήματα που υπέβαλαν.

Επιδιώκουν τη συνέχιση της διαδικασίας και συζήτηση στη βάση των νέων δεδομένων που δημιουργεί η εκτόξευση της τιμής του νικελίου και με βασικό στόχο τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας και όλων των θέσεων εργασίας, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί και να αναλάβει ο ανάδοχος.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανέδειξαν για μία ακόμη φορά το έγκλημα της κυβέρνησης. Μέσα από τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις τόνισαν την ιδιαίτερη αξία της εταιρείας και τις δυνατότητες αξιοποίησης προς όφελος των εργαζομένων και του λαού. Ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση απόλυτης απαξίωσης και τον κίνδυνο για οριστικό λουκέτο, ενώ κατέθεσαν για μία ακόμη φορά την αντιπρότασή τους που διασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες δεν άφησε κανένα περιθώριο για οτιδήποτε διαφορετικό σε σχέση με αυτά που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση μέσα από τον ειδικό εκκαθαριστή. Επιχείρησε να αποσυνδέσει την αύξηση της τιμής του νικελίου από το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από την κατάληξη των διαγωνισμών εκποίησης και πως δεν υπάρχει καμία εναλλακτική προοπτική στις προθέσεις της κυβέρνησης. Μάλιστα, κάτω από την πίεση των τεκμηριωμένων προτάσεων και θέσεων των εκπροσώπων των εργαζομένων, ο υπουργός Οικονομικών δεν απέφυγε τις συκοφαντίες σε βάρος εκπροσώπου Σωματείου, συνεχίζοντας την αισχρή τακτική της επίθεσης και συκοφάντησης των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Κι ενώ η κυβέρνηση ξεδιπλώνει το εγκληματικό της έργο, σε φιλικά χτυπήματα στην πλάτη των εργαζομένων και εποικοδομητικές προτάσεις για την ολοκλήρωσή του αρκέστηκαν κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ...αγωνία του, αν και οι σημερινές εξελίξεις φέρουν και τη δική του σφραγίδα ως κυβέρνηση, το δε ΚΙΝΑΛ έφτασε στο σημείο να προτείνει προγράμματα απασχόλησης για τους απολυμένους, παίρνοντας την απάντηση από τον υπουργό ότι «πάνω - κάτω τα ίδια προτείνουμε».

Με κάθε τρόπο το ΚΚΕ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων

Το ΚΚΕ εκπροσώπησε στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο οποίος κατήγγειλε εξαρχής τους διαλυτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και ανέδειξε τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ. Τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται σήμερα να ολοκληρώσει το έγκλημα με δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τον λαό των περιοχών που δραστηριοποιείται η εταιρεία. Προσδιόρισε ότι σκοπός των σχεδιασμών της κυβέρνησης είναι να παραδώσει τη ΛΑΡΚΟ και τον ορυκτό πλούτο της χώρας σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, χωρίς τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, τους όποιους απολύει και πετάει τις οικογένειές τους στο δρόμο. Τόνισε παράλληλα ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, μέσα και έξω από τη Βουλή, και να στηρίζει τον αγώνα, τις αποφάσεις και το διεκδικητικό τους πλαίσιο.

Η απάντηση θα δοθεί με κλιμάκωση του αγώνα

Κάλεσμα για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα απευθύνει ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, με δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.

Σημειώνοντας αρχικά ότι στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε μόνο ο υπουργός Οικονομικών, απουσίαζε εκπρόσωπος από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το υπουργείο Εργασίας εκπροσωπήθηκε από την γγ κα Στρατηνάκη, ο Παναγιώτης Πολίτης τόνισε:

«Αναδείχτηκε για άλλη μια φορά πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να σταματήσει τον εγκληματικό σχεδιασμό για τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους. Τόσο από τις εύστοχες τοποθετήσεις και αναλύσεις των συνδικαλιστών, όσο και από τις τοποθετήσεις του κ. Σταϊκούρα και της Στρατηνάκη επιβεβαιώνεται ότι η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και οι εργαζόμενοι είναι στον αέρα. Ο κ. Σταϊκούρας με ψευδή στοιχεία για τη ΛΑΡΚΟ και τη διεθνή κατάσταση στο νικέλιο, που αποδείχτηκε από τους εργαζόμενους, προσπάθησε να δικαιολογήσει το έγκλημα που κάνουν».

Αναφορικά με τη στάση της εκπροσώπου του υπουργείου Εργασίας, ο πρόεδρος του σωματείου της Λάρυμνας σημείωσε:

«Η κα Στρατηνάκη, παρότι παραδέχτηκε ότι μας απολύει μέχρι 31/3, πάλι δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο για τους εργαζόμενους, τι προγράμματα θα είναι αυτά που μας οδηγούν είτε 55 και πάνω, είτε 55 και κάτω».

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα τονίζοντας: «Δεν χωράνε πλέον ούτε αυταπάτες ούτε εφησυχασμός. Είμαστε σε πόλεμο!

Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι θα ξεμπερδέψει έτσι με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τον λαό της περιοχής γελιέται. Οπως δύο χρόνια δεν το βάλαμε κάτω, δεν θα το βάλουμε και τώρα στο τέλος! Θα δοθεί απάντηση με κλιμάκωση του αγώνα. Θα νικήσουμε!».

Ξεκίνησε χτες το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Ξεκίνησαν χτες το απόγευμα οι εργασίες του 34ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για Συνέδριο που να αποτυπώνει τους πραγματικούς συσχετισμούς, ο Θ. Κουτσουράς, εκπρόσωπος της «Εργατικής Ενότητας» (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), ανέδειξε προσπάθειες αλλοίωσης του Σώματος, φέρνοντας ως παράδειγμα το σωματείο παροχής υπηρεσιών και καινοτομίας και του πανελλήνιου συλλόγου στον τομέα της νεότητας και των ΜΚΟ που ήρθαν προς έγκριση στο Οργανωτικό του ΕΚΘ μία μέρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου. Είναι δύο σωματεία που, όπως είπε, «δεν γνωρίζουμε κάτι για τη δράση τους, δεν είναι γνωστά στους χώρους τους». Με αυτήν την έννοια εξέφρασε τον προβληματισμό για την ύπαρξη και δράση τους, λέγοντας: «Θα θέλαμε ειλικρινά να ακούσουμε σήμερα τους αντιπροσώπους αυτών των σωματείων, να τους γνωρίσουμε, να μας μεταφέρουν την πείρα για το πώς κατόρθωσαν μέσα σε αυτές τις συνθήκες να ψηφίσουν στα σωματεία τους 575 και 441 εργαζόμενοι αντίστοιχα». Είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς στην αίθουσα δεν εμφανίστηκε να τα εκπροσωπεί και φυσικά δεν πήρε τον λόγο να μιλήσει.

Ο εκπρόσωπος της «Εργατικής Ενότητας» εξέφρασε προβληματισμό και για τους αντιπροσώπους από το Σωματείο Εργαζομένων αεροδρομίου, που φαίνεται από τα πρακτικά ότι μέσα σε 6 ώρες ψήφισαν 274 εργαζόμενοι, δηλαδή περίπου ένας εργαζόμενος το λεπτό.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν με χαιρετισμούς εκπροσώπων της κυβέρνησης, των κομμάτων και των δήμων, ενώ παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν τις εργασίες εκπρόσωποι άλλων Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών. Παραβρέθηκαν ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, και ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, το Συνέδριο του ΕΚΘ χαιρέτισε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής Θεσσαλονίκης, που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους κινδύνους και τις επιπτώσεις από την εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, διατυπώνοντας την απαίτηση για καμιά συμμετοχή.

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ «στέκεται πάντα δίπλα στην προσπάθεια των εργαζομένων κάθε κλάδου να σηκώσουν ανάστημα, να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, πρωτοστατώντας στον αγώνα για την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών».

Αφού αναφέρθηκε στον πρόσφατο αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και την επίθεση στους εργαζόμενους, σημείωσε ότι «το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις για να απαντούν αγωνιστικά οι εργαζόμενοι στις προκλήσεις των κυβερνήσεων και των μεγαλοεργοδοτών, σε όλους τους αντεργατικούς νόμους που συνεχίζουν να ψηφίζονται και μετά τα μνημόνια από όλες τις κυβερνήσεις.

Το ΚΚΕ διαθέτει όλες του τις δυνάμεις για να βάλει ο λαός τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις, να γίνει πρωταγωνιστής. Να μην αναζητά σωτήρες στα κόμματα και στις πολιτικές που δοκιμάστηκαν και που ευθύνονται γι' αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική».

«Η δράση των μελών του ΚΚΕ μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα αποσκοπεί στο ζωντάνεμα και στη μαζικοποίηση των συνδικάτων, να γίνουν βήματα στην ανασύνταξή του ώστε να περάσει στην αντεπίθεση για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων», σημείωσε, καταλήγοντας: «Αυτό θέλουμε και για το ΕΚΘ, ένα Εργατικό Κέντρο με μεγάλη ιστορία στους ταξικούς αγώνες της πόλης και της πατρίδας μας».

ΕΚ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Πάτρα καλούν σήμερα Παρασκευή, στις 11 π.μ., το Εργατικό Κέντρο της πόλης και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Νοσοκομείων (ΠΓΝΠ Ρίου και ΓΝ «Αγιος Ανδρέας») καθώς και του Πανεπιστημίου, συνεχίζοντας τις πολύμορφες δράσεις τους, για να μην απολυθεί κανένας από τους συμβασιούχους σε αυτές τις δομές.

Εργατικό Κέντρο και εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει επίσης την πραγματοποίηση παμπατραϊκού συλλαλητηρίου την Τρίτη 15 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. με συγκέντρωση στα γραφεία του ΕΚΠ.

Αμεση η ανταπόκριση του ΚΚΕ στο αίτημα των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ

Αμεση ήταν η ανταπόκριση του ΚΚΕ στο αίτημα των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, για να παρθεί πρωτοβουλία προκειμένου να σταματήσει η πορεία διάλυσης της επιχείρησης που πετάει στον δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, βουλευτές του Κόμματος κατέθεσαν Αναφορά την ανοιχτή επιστολή των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, με την οποία ζητούν να σταματήσει άμεσα το σχέδιο αναγκαστικής εξόδου από την εταιρεία των 300 εργαζομένων, να εξεταστεί κάθε δυνατή εναλλακτική για τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις της ΛΑΡΚΟ και να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να ενημερώσουν τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές προκειμένου να καταθέσουν και τις ρεαλιστικές προτάσεις τους.

Παράλληλα, βουλευτές του Κόμματος που συμμετέχουν στις διαρκείς Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Κοινωνικών Υποθέσεων, με επιστολή τους προς τους προέδρους των Επιτροπών, ζητούν την άμεση σύγκλησή τους και τη συζήτηση της ανοιχτής επιστολής και των θέσεων των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν: «Με την επιστολή αυτή τα Σωματεία Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ ζητούν, μεταξύ των άλλων, να κληθούν για να ενημερώσουν τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους που έχουν καταθέσει στη διαδικασία διαβούλευσης, στις 3/3/2022, προκειμένου να επιτευχθεί η υποτιθέμενη πρόθεση που εμπεριέχεται στην "πρόσκληση διαβούλευσης" της ειδικής διαχείρισης, με γνώμονα την εξασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού της ΛΑΡΚΟ χωρίς να διακυβεύεται η παραπέρα απαξίωση είτε το οριστικό κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινωνικές και το δημόσιο συμφέρον».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ