ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάρτη 2022 - Κυριακή 13 Μάρτη 2022
Σελ. /40
Στο επίκεντρο ο αθλητισμός ως ανάγκη για τον λαό και τη νεολαία

Αγκαλιάστηκε από αθλητές, προπονητές και εκπροσώπους σωματείων η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης η εκδήλωση των Οργανώσεων Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με θέμα «Μαζικός λαϊκός αθλητισμός, ανάγκη για τον λαό και τη νεολαία». Η εκδήλωση αγκαλιάστηκε από τον κόσμο του αθλητισμού στην πόλη, με εν ενεργεία και βετεράνους αθλητές, προπονητές και εκπροσώπους αθλητικών σωματείων και ενώσεων να δίνουν το «παρών».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ακολούθησαν παρεμβάσεις από: Τον Σάββα Δημητριάδη, πρόεδρο της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ), τον Μιχάλη Θαλασσινό, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου, τον Παναγιώτη Χαραλαμπίδη, αθλητικό συντάκτη και μέλος του ΔΣ της ΕΠΣΜ, τον Στέλιο Παγουλάτο, μέλος του ΔΣ του Αθλητικού - Πολιτιστικού Συλλόγου «Ιωάννης Παπάφης», και τον Κώστα Λεβέντη, βετεράνο ποδοσφαιριστή.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι: Γιώργος Λυσσαρίδης, γγ του Συλλόγου Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Θεσσαλονίκης, πρώην πρόεδρος της ΕΠΣΜ, πρώην γγ Αθλητισμού και γγ του ΥΜΑΘ, Παναγιώτης Γιουρούκαλης, γγ της ΕΠΣΜ, Κώστας Παντέρης, μέλος του ΔΣ της ΕΠΣΜ, Μλάντεν Φορτούλα, βετεράνος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Λάμπρος Ανδριόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Προπονητών, Χάρης Παπαναγιώτου, πρώην προπονητής στην ΕΠΣΜ και εκπαιδευτικός, Θανάσης Καναράς, πρώην προπονητής στην ΕΠΣΜ και εκπαιδευτικός, Κούλα Γιαννακίδου, πρώην γγ Αθλητισμού και πρωταθλήτρια στίβου, Κώστας Παπαδόπουλος, βετεράνος αθλητής στίβου και χρυσός Βαλκανιονίκης στο δέκαθλο, Σάββας Λόρτος, πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ, Κώστας Αλμπανίδης, πρόεδρος του ΓΣ Μελιτέα, Σάββας Σιδηρόπουλος, πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΠΣΜ, Γιώργος Προεστός, πρώην προπονητής της Εθνικής ομάδας μπάσκετ εφήβων, Γιώργος Τσίντζιλης, προπονητής στίβου, Γιάννης Βένος, πρόεδρος των βετεράνων ποδοσφαιριστών του Αρη, Διονύσης Ψωμιάδης, πρώην πρόεδρος της ΕΠΣΜ, Ιορδάνης Κίτσιου, πρόεδρος του Ατλα Μενεμένης.


MotionTeam

Την εκδήλωση χαιρέτισαν - αν και δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν - ο Γιώργος Κούδας, βετεράνος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, και ο Γιώργος Μπαντής, πρόεδρος του ΠΣΑΠΠ.

Εξελίξεις ενταγμένες στην πολιτική παράδοσης της αθλητικής δραστηριότητας

Ο Ν. Σοφιανός στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις νομοθετικές αλλαγές που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι «βλέποντας κανείς τη συνολική εικόνα των προωθούμενων αλλαγών στον χώρο του αθλητισμού τις τελευταίες δεκαετίες, μπορεί να κατανοήσει ότι αποσκοπούν στη διεύρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο του αθλητισμού και της εμπορευματοποίησής του» και ότι πρόκειται για πολιτική επιλογή παράδοσης του συνόλου της αθλητικής δραστηριότητας προς εμπορική χρήση.

Αναφέρθηκε σε μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις που περνούν σαν σκυτάλη από τη μία κυβέρνηση στην άλλη, όπως η απαξίωση του προγράμματος «Αθληση για όλους» και η περικοπή της χρηματοδότησής του διαχρονικά, από την εδραίωση της λογικής της ανταποδοτικότητας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την κατάργηση του προγράμματος από την κυβέρνηση της ΝΔ το περασμένο καλοκαίρι. Ανέδειξε τις επιπτώσεις στη λαϊκή οικογένεια από την κατάργηση του προγράμματος αυτού και επεσήμανε ότι «ιδιαίτερα σήμερα αυξάνονται φωνές αγωνίας, γιατί το κόστος συντήρησης των υποδομών, π.χ. των κολυμβητηρίων, με αφορμή την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, θα μεταφερθεί στην πλάτη της λαϊκής οικογένειας αν δεν διεκδικήσουμε χρηματοδότηση ώστε το κολύμπι - το μόνο άθλημα που μπορεί ακόμα και από βρεφική ηλικία να γνωρίσει ο άνθρωπος - να μην καταντήσει είδος πολυτελείας, με ό,τι σημαίνει αυτό και για τον αριθμό των πνιγμών που μετράμε κάθε χρόνο στη χώρα μας».

Με αφορμή το παραπάνω παράδειγμα, υπογράμμισε τον «οικονομικό στραγγαλισμό που βιώνουν τα αθλητικά σωματεία, εργαζόμενοι σε αυτά, αθλητές, από τα δύο χρόνια της πανδημίας που μεσολάβησαν και το εκβιαστικό "Μητρώο Αθλητικών Σωματείων". Οι επιπτώσεις είναι ορατές παντού. Δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα έχουν συγχωνευτεί ή κλείσει, αδυνατούν να πληρώσουν προπονητές».

Τόνισε ότι «σήμερα, με τις δυσκολίες που υπάρχουν, η συστηματική και καθημερινή αθλητική δραστηριότητα που αγκαλιάζει χιλιάδες νέους και αποτελεί ασπίδα προστασίας τόσο σε θέματα υγείας (παχυσαρκία) όσο και από επικίνδυνα μονοπάτια (ναρκωτικά) οφείλεται στην προσπάθεια των ανθρώπων των σωματείων. Οφείλεται στην προσπάθεια των προπονητών, που παράλληλα με την άθληση, την αγωγή, διαπαιδαγωγούν τις νέες ηλικίες. Γι' αυτό χρειάζεται να εξασφαλίζονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα». «Οταν όμως αυτή η προσπάθεια δεν έχει την υποστήριξη (υποδομές, επιστημονικό δυναμικό, γυμναστές, γιατρούς, χρηματοδότηση), στερεύει», επεσήμανε ο Ν. Σοφιανός και εξήγησε: «Σήμερα δεν υπάρχει σχέδιο για την ανάπτυξη του αθλητισμού στο σχολείο, στη γειτονιά, το πώς θα αναπτυχθεί το κάθε άθλημα, πώς θα ενισχυθεί η συμμετοχή και η πρόσβαση του πληθυσμού και ιδιαίτερα της νεολαίας. Για το τι δομές και τι προϋποθέσεις χρειάζονται για να διευκολυνθούν η οικογένεια και τα παιδιά της, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στη συστηματική άσκηση, ως τρόπο ζωής».

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι «κριτήριο πρέπει να είναι η στήριξη των σωματείων, η δυνατότητα να συνεχίσουν να υπάρχουν και να προσφέρουν στη νεολαία μας το δικαίωμα στην άθληση. Η ενίσχυση της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο, με σύγχρονες υποδομές, μέσα και ειδικευμένο προσωπικό, που θα βοηθάνε στην ψυχοσωματική ανάπτυξη και στην ανίχνευση του ταλέντου. Ο λαός έχει ανάγκη από έναν αθλητισμό όπου από απλός θεατής και δέκτης που είναι σήμερα να μετατραπεί σε πρωταγωνιστή, όπου η νεολαία, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα θα συμμετέχουν και σε επίπεδο διοίκησης και λήψης αποφάσεων».

Κατάργηση κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης

«Αυτό που χρειάζεται για να κοπεί το κακό από τη ρίζα είναι η κατάργηση των ΠΑΕ και κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό», τόνισε ο Ν. Σοφιανός. «Η πραγματική εξυγίανση του αθλητισμού απαιτεί τη δημιουργία ενός άλλου οικοδομήματος, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος, θα διοικείται και θα ελέγχεται σε τακτική βάση από φίλαθλα και άλλα λαϊκά όργανα, θα αποκλείει κάθε επιχειρηματική δράση και οι πορείες των ομάδων θα καθορίζονται εντός των γηπέδων. Μόνο έτσι θα απαλλαγεί οριστικά ο αθλητισμός από την αρρώστια και τη σαπίλα.

Mόνο έτσι θα σταματήσει το ποδόσφαιρο να είναι μπίζνες και τζόγος. Ενα τέτοιο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα μπορεί φυσικά να υπάρξει μόνο αν την εξουσία την έχει ο λαός και όχι οι επιχειρηματίες, και αυτό δεν μπορεί ούτε θέλει να το κάνει πράξη η σημερινή ή οποιαδήποτε άλλη αστική κυβέρνηση. Ολος αυτός ο πλούτος που παράγει ο εργαζόμενος και σήμερα πηγαίνει σε συμμετοχή στις πολεμικές προετοιμασίες του ΝΑΤΟ, να επιστρέφει σ' αυτόν, σχεδιασμένα, οργανωμένα, με δωρεάν σύγχρονες παροχές, με σύγχρονα μέσα στο σχολείο και στη γειτονιά, και όχι να τον καρπώνονται οι λίγοι, οι μεγάλοι όμιλοι και οι δραστηριότητές τους. Αυτό μπορεί να γίνει σήμερα, δηλαδή ένας κεντρικός σχεδιασμός σε πανελλαδική κλίμακα με κατανομή προσωπικού και υποδομών, με ανάπτυξη όλων των μορφών σωματικής δραστηριότητας στο σχολείο, στον δήμο, στη γειτονιά.

Χρειάζεται επομένως αγώνας ώστε η κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης να μπει στην ημερήσια διάταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος στη δουλειά και στη συνοικία, στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο. Να υπάρξουν φωνές αντίδρασης από αθλητές, προπονητές, από φορείς, σωματεία και ανθρώπους του αθλητισμού.

Γιατί μόνο έτσι θα μάθει ο νέος φίλαθλος να μη βλέπει τον απέναντι οπαδό σαν αντίπαλο και τον μεγάλο παράγοντα στα επίσημα σαν θεό και σωτήρα, να κάνει τεμενάδες σε κατά φαντασίαν ευεργέτες που κυνηγάνε το κέρδος, ξεπλένουν χρήμα, γίνονται μαφιόζοι. Να πιέζει να τους χαριστούν χρέη, που τον ίδιο τον πνίγουν, κι ας είναι ψιλά γι' αυτούς...», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Μόνο έτσι το ποδόσφαιρο και το κάθε άθλημα θα γίνουν ένα παιχνίδι που θα τα χαίρεται πραγματικά ο κόσμος, σμίγοντας όμορφα τους ανθρώπους κάθε Κυριακή».

Τα οξυμένα προβλήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού στο προσκήνιο

Μέσα από τις παρεμβάσεις τους οι αθλητικοί παράγοντες αναφέρθηκαν στη δολοφονία του 19χρονου Αλκη, συνολικά στις αιτίες που γεννούν την οπαδική βία και τη δράση των εγκληματικών συμμοριών, που συνδέεται με την επιχειρηματική δράση των μεγάλων ΠΑΕ και καμία σχέση δεν έχει με την αγάπη για το άθλημα, για την ομάδα, για τη φανέλα. Κυρίως ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Ο Σάββας Δημητριάδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τεράστια ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην περιοχή, με 1.050 τμήματα στην ΕΠΣΜ, αλλά και στα προβλήματα που δημιουργούνται με τον νέο αθλητικό νόμο, που όπως είπε «εκ του αποτελέσματος συρρικνώνει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και σε λίγο καιρό θα το εξαφανίσει». Ενδεικτικά ανέφερε ότι 20 ομάδες που συμμετείχαν στα πρωταθλήματα πριν τον κορονοϊό δεν υπάρχουν στα φετινά πρωταθλήματα, γιατί αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το πώς θα μπουν στο Μητρώο, πώς θα αντεπεξέλθουν στα έξοδα των υγειονομικών πρωτοκόλλων κ.ά.

Ο Μιχάλης Θαλασσινός αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση των αθλητικών σωματείων και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με την ανασφάλιστη εργασία που βιώνουν πολλοί προπονητές, την ανασφάλεια συνολικά στον κλάδο των προπονητών, αλλά και τα προβλήματα υγειονομικής περίθαλψης που αντιμετωπίζουν οι αθλητές. Στον αντίποδα «εμείς προβάλλουμε τις σύγχρονες διεκδικήσεις μας για υποδομές, για ελεύθερους χώρους άθλησης, για να έχει πρόσβαση ελεύθερα ο λαός και ο κόσμος του αθλητισμού».

Ο Παναγιώτης Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε στο πέρασμα από την εποχή της αλάνας στη σημερινή περίοδο, που οι νέοι πνίγουν την ανάγκη τους για άθληση, λόγω της έλλειψης ελεύθερων χώρων και αθλητικών υποδομών, στο πλαίσιο της πολιτικής εμπορευματοποίησης του αθλητισμού. Οπως είπε, «χρειάζεται να αξιοποιηθούν δημόσιοι χώροι, για να κατασκευαστούν υποδομές σύγχρονες, που θα ικανοποιούν την ανάγκη όλων των ηλικιών για άθληση».

Ο Στέλιος Παγουλάτος με τη σειρά του αναφέρθηκε στην τεράστια έλλειψη υποδομών, στα κλειστά γήπεδα στην παραλία της Θεσσαλονίκης που μένουν αναξιοποίητα και ρημάζουν, στα παιδιά που όπου βρουν ελεύθερη γωνιά στήνουν ένα άτυπο γηπεδάκι ποδοσφαίρου. Αλλά και στην περίπτωση του γηπέδου στη Μαλακοπή, που «ρημάζει και προπονούνται 9 ομάδες, "φύγε εσύ - έλα εσύ"».

Ο Κώστας Λεβέντης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών της Θεσσαλονίκης να τοποθετηθούν με κοινή δήλωσή τους για την αποτρόπαιη δολοφονία του 19χρονου, καθώς και στο κάλεσμά τους για απομόνωση σε κάθε ΠΑΕ των βρώμικων συμμοριών, των φασιστικών λόχων και των δολοφονικών τους επιθέσεων. Τόνισε δε ότι είναι κρίσιμο σήμερα όλοι οι φορείς να διεκδικήσουν από κοινού λύσεις στα προβλήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ