ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ
Φουσκώνει το απεργιακό ποτάμι με την καθημερινή δράση των σωματείων

Τη Δευτέρα 21 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στο Σπόρτιγκ η μεγάλη σύσκεψη στην Αθήνα για την οργάνωση της απεργιακής μάχης

Με αποφάσεις συμμετοχής, πρόγραμμα δράσης και διεκδίκησης Συλλογικών Συμβάσεων, πρωτοβουλίες καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και της συμμετοχής της χώρας σε αυτόν, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις «χτίζουν» καθημερινά το απεργιακό τους μέτωπο, με στόχο την Τετάρτη 6 Απρίλη να ακουστούν δυνατά η φωνή και το απεργιακό τους μήνυμα σε όλη τη χώρα.

Στην Αττική, συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν ήδη σε απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Απρίλη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος, απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους και σε όλο τον λαό να πάρει μέρος και να τη μετατρέψει σε «ένα μεγάλο ποτάμι διεκδίκησης και αγώνα».

Σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, στον αγωνιστικό βηματισμό μέχρι την απεργία ξεχωρίζουν οι πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση μιας σειράς δικαιωμάτων.

Επίσης, σε σύσκεψη τη Δευτέρα 21 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στο γήπεδο του Σπόρτιγκ καλούν εργατικά σωματεία της Αττικής, μαζί με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), για την προετοιμασία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της 6ης Απρίλη.

Η δύναμη βρίσκεται στη λαϊκή οργάνωση και πάλη

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι φορείς που υπογράφουν το κάλεσμα απευθύνονται σε όλα τα σωματεία, σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, σε κάθε εργαζόμενο, στους συνταξιούχους, στους αυτοαπασχολούμενους, στις γυναίκες, στη νεολαία, «που έρχονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανεργία, τις δυσβάσταχτες ανατιμήσεις στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στη βενζίνη, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο ψωμί, στο σούπερ μάρκετ. Σε όλους όσοι λένε "φτάνει, ως εδώ, δεν πάει άλλο", ενώ παλεύουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες στην υγεία, στη ζωή».

Απευθύνονται επίσης «σε όσους αναγνωρίζουν ότι η επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργείται για τους λαούς, όπως και τον δικό μας, από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τη συμμετοχή της Ελλάδας με αποστολή πολεμικού υλικού, η αξιοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και η προετοιμασία αποστολής εκστρατευτικού σώματος, δεν μπορεί να μας βρίσκουν αδιάφορους. Γιατί οι εργαζόμενοι, ο λαός δεν δεχόμαστε να ματώνουμε για τα κέρδη των λίγων, που κάνουν πολέμους για να τα μοιράσουν μεταξύ τους».

«Είναι η ώρα τα Συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες, οι Σύλλογοι, οι Ενώσεις και οι φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες μας. Η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη μπορεί να αναδείξει ότι η δύναμη βρίσκεται στη λαϊκή οργάνωση και πάλη», τονίζουν.

Το κάλεσμα μέχρι στιγμής υπογράφουν:

Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων, Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Συνδικάτο Εργαζομένων στα Τρόφιμα - Ποτά, κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής ν. Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα ν. Αττικής, κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Ολοι στα σωματεία, όλοι στην απεργία

Στην κατεύθυνση της προετοιμασίας της απεργίας, Ομοσπονδίες απευθύνουν κάλεσμα στα σωματεία να πάρουν άμεσα αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία, να οργανώσουν την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων.

«Τώρα χωρίς κανένα δισταγμό, χωρίς καμία ταλάντευση απεργούμε μαζικά στις 6 Απρίλη», είναι το κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Οι επιχειρήσεις του κλάδου, όπως σχολιάζει, «αυγαταίνουν τα κέρδη τους είτε με κρίση, είτε με ανάπτυξη, είτε τώρα με τον νέο πόλεμο στη γειτονιά μας». Αντίθετα, οι εργαζόμενοι «στενάζουμε, λέμε κάθε πέρσι και καλύτερα, ανεξαρτήτως κυβέρνησης».

Οσον αφορά το μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων, η Ομοσπονδία έχει στείλει στον ΣΕΒ αίτημα συνάντησης, διεκδικώντας Συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε το 2022 να ζούμε λες και είμαστε σε προηγούμενες δεκαετίες ή αιώνες. Διεκδικούμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου Τροφίμων - Ποτών. Ειδικά για τους εργαζόμενους του κλάδου που εργάζονται εποχικά στα εργοστάσια να θεσπιστεί επιπλέον επίδομα», αναφέρει. Καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία, τις σωματειακές επιτροπές, να διαμορφώσουν μπροστά στην απεργία διεκδικητικό πλαίσιο που να εμπεριέχει και τα ιδιαίτερα αιτήματα κάθε χώρου και τους εργαζόμενους να οργανωθούν «ώστε να αντιπαλέψουμε την επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης».

Η Ομοσπονδία έχει καλέσει σε σύσκεψη τα σωματεία του ομίλου «Φιλίππου» (EMFI, «ΦΑΓΕ», «Μιμίκος HQF», «Elbisco Πικέρμι», «KANAKI HQF», «Αλλατίνη») την Κυριακή 20 Μάρτη στις 10 π.μ. στα γραφεία της (Κοδράτου 21, Μεταξουργείο). Τα θέματα της σύσκεψης είναι η οργάνωση του αγώνα για επιχειρησιακές Συμβάσεις και κλαδική Συλλογική Σύμβαση και η προετοιμασία της απεργίας στις 6 Απρίλη. Αύριο Τετάρτη το Σωματείο Εργαζομένων EMFI προχωρά σε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου με θέμα την απεργία, την επιχειρησιακή Σύμβαση και τον συντονισμό με τα υπόλοιπα σωματεία του ομίλου.

«Με όπλο την επιτυχία των συλλαλητηρίων στις 26 Φλεβάρη και τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, ρίχνουμε όλες τις δυνάμεις για την προετοιμασία και την επιτυχία της απεργίας», τονίζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ). «Δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε ούτε να ματώσουμε για τα συμφέροντα των λίγων, για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας! Δεν θα πληρώσουμε με φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία, με διακοπές ρεύματος και δυσβάστακτους λογαριασμούς τους πολεμικούς εξοπλισμούς», υπογραμμίζει. Καλεί όλα τα σωματεία του κλάδου να συνεδριάσουν άμεσα, να πάρουν μέρος στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, ώστε «να νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς και να πλημμυρίσουν οι πόλεις από τις διαδηλώσεις».

«Παίρνουμε στα χέρια μας την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες!», υπογραμμίζει με τη σειρά του το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, καλώντας στη σύσκεψη και στην απεργία. Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει την επίθεση που έχουν δεχτεί οι εργαζόμενοι του κλάδου με την επιβολή της τηλεργασίας, τις «εθελούσιες» απολύσεις και τις αποσχίσεις ολόκληρων τμημάτων στις τράπεζες, αλλά και τις ευθύνες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ για το γεγονός ότι η συζήτηση για την κλαδική ΣΣΕ στις τράπεζες «γίνεται χωρίς τους εργαζόμενους, χωρίς τη συμμετοχή τους, μακριά και έξω από τις πραγματικές ανάγκες των τραπεζοϋπαλλήλων». Σε αντιπαράθεση με την παραπάνω στάση, εκφράζει την υποστήριξή του στους εργαζόμενους στη «First Data» και στην PDS, που διεκδικούν αγωνιστικά επιχειρησιακές Συμβάσεις για όλους τους εργαζόμενους. «Δεν υπάρχει άλλη υπομονή! Καμία θυσία για τα κέρδη τους! Τώρα ξεσηκωμός!», καταλήγει το Σωματείο.

Συνελεύσεις σωματείων

Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) καλεί σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 19 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 20 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).

Η ΠΕΜΕΝ πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 30 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της (Μπουμπουλίνας 21).

Περιοδείες στους χώρους δουλειάς

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργιακής μάχης οργανώνονται περιοδείες σε χώρους δουλειάς. Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται στους εξής κλάδους:

Μεταφορές:

-- Σήμερα Τρίτη στις 9 π.μ. στα λεωφορεία στο Μπραχάμι.

-- Αύριο Τετάρτη στις 7.30 π.μ. στα τρόλεϊ στον Κόκκινο Μύλο, και στις 9 π.μ. στα λεωφορεία στα Ανω Λιόσια.

-- Την Πέμπτη 17 Μάρτη στις 9 π.μ. στα λεωφορεία στον Βοτανικό.

-- Την Παρασκευή 18 Μάρτη στις 9 π.μ. στα λεωφορεία στην Ανθούσα.

Φάρμακο:

-- Σήμερα Τρίτη στις φαρμακαποθήκες: ΦΑΡΜΑΣΕΡΒΙΣ, ΕΛΦΑΡΜ, ΕΝΦΑΡΕΛ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ, ΜΕΝΤΙΣΥΛ, ΔΥΝΑΜΙΚΗ, ΚΟΣΜΟΦΑΡΜ, ΠΡΟΦΑΡΜ, ΦΑΡΜΑΣΤΟΚ.

Σε πλοία στο λιμάνι του Πειραιά:

-- Σήμερα Τρίτη στα «Φοίβος», «Αχαιός» και «Αγ. Νεκτάριος».

-- Αύριο Τετάρτη στα «Ν. Ρόδος», «Ν. Σάμος» και «Blue Star 2».

-- Την Πέμπτη 17 Μάρτη στα «Highspeed 4», «Speedrunner 3», «Φαιστός Παλάς» και «Διαγόρας».

-- Την Παρασκευή 18 Μάρτη στα «Δ. Σολωμός», «Κνωσός Παλάς» και «Πρέβελης».


ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΑΤΡΑΣ, ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Κοινό αγωνιστικό κάλεσμα για την απεργία στις 6 Απρίλη

Παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ στην Πάτρα στις 23 Μάρτη

Συνέχεια στον ελπιδοφόρο κοινό συντονισμό τους, όπως και δεκάδων εργατικών Συνδικάτων και λαϊκών φορέων, δίνουν τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς - Ιθάκης, που με κοινό τους κάλεσμα απευθύνονται στους εργαζόμενους στους νομούς τους, καλώντας τους να πάρουν μαζικά μέρος στην πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 6 Απρίλη.

Μετά την κοινή δράση τους, όπως εκφράστηκε με τα συλλαλητήρια στις 26 Φλεβάρη, όπου πάνω από 140 σωματεία, σύλλογοι και φορείς πήραν αποφάσεις και έδωσαν δυναμικό «παρών» σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά - Ιθάκη, στέλνοντας μήνυμα αγωνιστικής κλιμάκωσης, τα Εργατικά Κέντρα συνεχίζουν αγωνιστικά με τη συμμετοχή τους στην απεργία της 6ης Απρίλη.

«Ρίχνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την προετοιμασία και επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας», τονίζουν, καλώντας τα εργατικά συνδικάτα και συλλόγους άμεσα να συνεδριάσουν, να προετοιμάσουν τη συμμετοχή και επιτυχία της απεργίας, να εκφραστεί ένα μεγάλο «κύμα» σε κάθε χώρο, αρχής γενομένης και από τη στήριξη της αυριανής πανοικοδομικής πανελλαδικής απεργίας και με συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που έχουν εξαγγείλει κατά τόπους τα Συνδικάτα Οικοδόμων.

«Κανείς να μην στοιχηθεί πίσω από δυνάμεις που δολοφονούν και ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους στις χώρες τους στραγγαλίζοντας τα δικαιώματά τους», αναφέρουν τα Εργατικά Κέντρα καλώντας τους εργαζόμενους και τον λαό να μη διαλέξουν «στρατόπεδο» ιμπεριαλιστή με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Καταδικάζουν την απαράδεκτη ρωσική εισβολή, απαιτώντας άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις σε όλη τη χώρα, να μην βγει εκτός συνόρων κανένας Ελληνας φαντάρος.

Καλούν σε πάλη ενάντια στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στην ανεργία, στις διακοπές ρεύματος, στους δυσβάστακτους λογαριασμούς και για τους πολεμικούς εξοπλισμούς, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, τώρα την επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες, αφού «χορτάσαμε από λογικές ότι το "καλάθι έχει για όλους μας", από προεκλογικές διακηρύξεις, "σωτήρες" και κυβερνητικές εναλλαγές».

Στέκονται και στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, σημειώνοντας ότι είναι στο πλευρό των εργαζομένων στον Τουρισμό, που για μια ακόμη χρονιά θα ξεκινήσουν τις δουλειές τους με δεκάδες προβλήματα, καλώντας σε οργάνωση της πάλης, αγωνιστικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις ενάντια στην επίθεση των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων, που με τη διαχρονική στήριξη των κυβερνήσεων δεν εφαρμόζουν τις κλαδικές συμβάσεις, έχουν καταργήσει ωράρια και ρεπό.

Τέλος, ανακοίνωσαν νέα παράσταση διαμαρτυρίας των διοικήσεών τους και συνδικαλιστών εργατικών συνδικάτων στην 6η ΥΠΕ στην Πάτρα, την Τετάρτη 23 Μάρτη, στις 12 μ., απαιτώντας την άμεση επίλυση όλων των προβλημάτων του τομέα της δημόσιας Υγείας, την ενίσχυσή του με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ