ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΝΤΑΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ
Προκλητική απόφαση αποφυλάκισης του ναζιστή Γρέγου

Ο εγκληματίας ναζιστής στο ειδώλιο

Nikos Libertas / SOOC

Ο εγκληματίας ναζιστής στο ειδώλιο
Με ομόφωνη προκλητική απόφαση και παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα, Ανδρέα Κατεβάτη, το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών αποφυλάκισε χτες τον ναζιστή πρώην βουλευτή και στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Αντώνη Γρέγο!

Ο εισαγγελέας Κατεβάτης στην πρότασή του υποστήριξε ότι δεν προέκυψε υπέρμετρη και μη αναστρέψιμη βλάβη στον Γρέγο για να αποφυλακιστεί, γιατί τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε η υπεράσπισή του (π.χ. προβλήματα των παιδιών του) ισχύουν για κάθε κρατούμενο. Υπενθυμίζεται ότι αυτή ήταν και η επιχειρηματολογία του Αρείου Πάγου, με την οποία αναιρέθηκε η απόφαση για την αποφυλάκιση του ναζιστή Πατέλη και οδηγήθηκε ξανά στη φυλακή. Ο Γρέγος συμπληρώνει τα 2/5 της ποινής του τον Νοέμβρη.

Η σύνθεση του δικαστηρίου ήταν: Πρόεδρος Ματσούκα Ιφιγ., μέλη Κουτσουμπέλα Θεοφ., Πολέμη Μόσχα, Τζεφεράκου Μυρτώ, Κοτσίφη Ευτέρπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εφέτες Πολέμη και Κοτσίφη ήταν και στη σύνθεση του Πενταμελούς Αναστολών που αποφυλάκισε τον Πατέλη. Οι περιοριστικοί όροι αφορούν σε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, παρουσία το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο ΑΤ και εγγύηση 5.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ήταν η τρίτη αίτηση που εκδικάστηκε για την αποφυλάκιση του ναζιστή Γρέγου που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη έξι χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Η αίτηση του Γρέγου εκδικάστηκε λίγες μέρες μετά από τη δημοσίευση της απόφασης του Αρείου Πάγου, με την οποία έγινε δεκτή η αναίρεση που υπέβαλε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών όπου είχε αποφυλακιστεί ο ναζιστής Πατέλης, πυρηνάρχης και επικεφαλής του τάγματος εφόδου της Νίκαιας, γνωστός για την εγκληματική του δράση και του «ό,τι κινείται σφάζεται». Να θυμίσουμε ότι ο Γρέγος, πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, και άλλοι δύο χρυσαυγίτες (Ζησιμόπουλος, Ματθαιόπουλος) είχαν ασκήσει αγωγή, διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 25.000 ευρώ για τον καθέναν, σε βάρος του στελέχους του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου, για πολιτική δήλωση ενάντια στη ναζιστική οργάνωση. Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η δεύτερη αίτηση του Γρέγου εκδικάστηκε στις 20 Σεπτέμβρη του 2021 και απορρίφθηκε με πλειοψηφία 3-2. Σ' αυτή την ισχυρή μειοψηφία συνέβαλαν η πρόεδρος του δικαστηρίου Ουρ. Κουζέλη (η ίδια συνέβαλε στην απόφαση αποφυλάκισης του Πατέλη) όσο και η εισαγγελέας Β. Χριστούλη, που με την πρότασή της είχε χαρακτηρίσει επί της ουσίας «αίολη» την απόφαση του Α' Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που καταδίκασε τους ναζιστές εγκληματίες (!)...

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Η στέγαση και η θέρμανση δεν είναι πολυτέλεια

Ανακοίνωση με αφορμή τον θάνατο άστεγου

Τον θάνατο ενός ανθρώπου που βρέθηκε άστεγος και απροστάτευτος από το κρύο καταγγέλλει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα, στις 10 Μάρτη, σε κεντρικό σημείο της πόλης του Ηρακλείου, ένας άνθρωπος που βρισκόταν στον δρόμο κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας έχασε τη ζωή του.

«Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο άλλο ένα τραγικό γεγονός, δεν μπορεί να πεθαίνουν άνθρωποι από το κρύο, χωρίς καμία προστασία και μέριμνα από την πλευρά του κράτους και των αρμόδιων υπηρεσιών, να βρίσκονται εκτεθειμένοι σε δύσκολες και πολλές φορές ακραίες καιρικές συνθήκες. Δεν μπορεί η στέγαση και η θέρμανση να γίνονται είδος πολυτελείας, άνθρωποι να οδηγούνται στην εξαθλίωση, την ίδια στιγμή που στα ταμεία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μπαίνουν εκατομμύρια, ακόμα και σε περιόδους κρίσης και πανδημίας», σημειώνει η Γραμματεία στην ανακοίνωσή της.

Απαιτεί «με ευθύνη του κράτους και των δήμων να εξασφαλιστούν η στέγαση, η διατροφή και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσων ανθρώπων ζουν στον δρόμο» και να στηριχθούν «οι ευάλωτες ομάδες και λόγω της ενεργειακής φτώχειας και λόγω του ψύχους».

Δεν μπορεί να θεωρείται κόστος και ατομική ευθύνη η ανάγκη για στέγαση και θέρμανση

«Είναι ασυγχώρητο να ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ από τη δημοτική αρχή και τις κυβερνήσεις για τις πολυδιαφημισμένες τουριστικές αναπλάσεις, για να εξυπηρετούνται οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων και, από την άλλη, να δίνονται κάποια ψίχουλα στις κοινωνικές δομές, που δεν μπορούν να καλύψουν τις διαχρονικές ελλείψεις», σχολιάζει όσον αφορά το τραγικό περιστατικό η «Λαϊκή Συσπείρωση». «Δεν είναι λίγο ο θάνατος ενός ανθρώπου από το κρύο! Δεν μπορεί να θεωρείται κόστος, ατομική ευθύνη, να μετριέται με ευρώ, η ανάγκη του λαού για στέγαση και θέρμανση, ειδικά μέσα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες», τονίζει.

Καλεί τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες του Ηρακλείου, «μαζί με την αναγκαία αλληλεγγύη, να απαιτήσουν την άμεση, γενναία οικονομική ενίσχυση των κρατικών δομών προστασίας από τη διευρυνόμενη φτώχεια, μόνιμες προσλήψεις, σίτιση, στέγαση, ιατρική παρακολούθηση, κοινωνική επανένταξη των θυμάτων της "ανάπτυξης", της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».

Συλλυπητήρια

Η ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην σ. Μαρία Μάλλη για τον θάνατο του πατέρα της.

ΔΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΑ ΣΕΠΟΛΙΑ
Καταγράφονται η αστυνομική βία και αυθαιρεσία

Συνεχίζεται η δίκη των φοιτητών Ορέστη Κατή, της αδερφής του Λύδιας, του φίλου τους Ν. Καβακλή και ενός οικογενειακού φίλου, που ξυλοκοπήθηκαν από τις ομάδες «Δράση» και ΔΙ.ΑΣ. της αστυνομίας, στις 17 Νοέμβρη του 2020 στα Σεπόλια, έξω από το σπίτι τους. Κατηγορούνται μεταξύ άλλων για παραβίαση μέτρων της πανδημίας (με αυτό το πρόσχημα η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει τότε να απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου) και φτάνουν μέχρι επικίνδυνη σωματική βλάβη και αντίσταση κατά της αρχής. Και η μητέρα των δύο φοιτητών χτυπήθηκε, σπρώχτηκε, σύρθηκε, βρίστηκε χυδαία από τους αστυνομικούς και ο πατέρας, Δημ. Κατής, χτυπήθηκε σοβαρά έξω από το ΑΤ Κολωνού, στον θώρακα με κλοτσιά - έχει σχηματιστεί άλλη δικογραφία γι' αυτόν -, έπαθε έμφραγμα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Σημειωτέον, οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων αλλά και τα ντοκουμέντα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο ανέδειξαν την αστυνομική βία, την αυθαιρεσία και τις χαλκευμένες κατηγορίες. Στην τελευταία δικάσιμο οι δύο φοιτητές και ο οικογενειακός φίλος στις απολογίες τους τόνισαν ότι στη δίκη «δικάζεται ο κόσμος που διαδήλωνε εκείνη τη μέρα και όχι η οικογένεια Κατή» και «αφορά όλους που βγήκαν στους δρόμους για να τιμήσουν το Πολυτεχνείο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ