ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
«Θερμοκήπιο» μεγάλων κινδύνων για τον λαό και για τα κυριαρχικά δικαιώματα τα σχέδια «ΝΑΤΟικής συνοχής»

Eurokinissi

Το πολύ επικίνδυνο για τους λαούς, «εφ' όλης της ύλης» παζάρι που φουντώνει ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, και τη δρομολόγηση «διευθετήσεων» με φόντο τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και καταλύτη τη διασφάλιση της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή, επιβεβαίωσε η συνάντηση που είχε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν.

Με τις πληροφορίες να κάνουν εμμέσως πλην σαφέστατα λόγο περί άμεσης παρέμβασης των ΗΠΑ για την πραγματοποίηση της συνάντησης, ο πρωθυπουργός, δίνοντας το ΝΑΤΟικό υπόβαθρό της, σημείωσε σε δήλωσή του ότι ήταν μια συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα: «Συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις (...) ως δύο χώρες σύμμαχοι αυτήν την εποχή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν».

Σε αυτό το πλαίσιο, την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση για μια ακόμα φορά άπλωνε στο τραπέζι το σύνολο των διεκδικήσεών της, ο πρωθυπουργός είπε ότι «προφανώς επαναλάβαμε τις πάγιες εθνικές μας θέσεις. Δώσαμε όμως έμφαση στην οικοδόμηση μίας θετικής ατζέντας, κυρίως στον τομέα της οικονομίας, όπου νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες».

Μια ατζέντα για μπίζνες που «τρέχει» εδώ και μήνες μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, προλειαίνοντας το έδαφος και για τις υπόλοιπες «διευθετήσεις», με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει πως «εφόσον όλα πάνε καλά, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να συγκαλέσουμε ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Ελλάδα» το φθινόπωρο. «Νομίζω ότι ήταν μια ευκαιρία για μια πολύ ανοιχτή, πολύ ειλικρινή συζήτηση, και πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια - είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου, γιατί όπως ξέρετε έχουμε μεγάλες διαφορές, που δεν γεφυρώνονται από τη μια στιγμή στην άλλη - για τη βελτίωση των σχέσεών μας, και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα, στα οποία αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα», πρόσθεσε.

Σε αντίστοιχο τόνο, σε ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία σημείωσε ότι ο Ερντογάν αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία με στόχο να γυρίσει σελίδα στις διμερείς σχέσεις. Επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος διατηρεί την πεποίθησή του πως θα σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως «τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση, και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο». Πρόσθεσε πως «τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειλικρινή διάλογο» και πως ο Ερντογάν είπε ότι «ως δύο γειτονικές χώρες πρέπει πάντα να συνομιλούμε, όχι μόνο σε περιόδους κρίσης». Σε σχέση με τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, η τουρκική προεδρία κάνει λόγο και για τον στόχο αυτές να φτάσουν τα 10 δισ.

Με φόντο αυτά, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν νέο γύρο ΜΟΕ τον ερχόμενο Απρίλη, μέτρα που «τρέχουν» σε στρατιωτικό επίπεδο.

Σημειωτέον, άλλωστε, χτες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου είπε ότι «υπήρξε συναντίληψη για την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής, μιας και στα μεγάλα προβλήματα, τις νέες προκλήσεις και το νέο τοπίο ασφαλείας που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι προς όφελος και των δύο πλευρών να υπάρξει σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σε μια τέτοια περίοδο δεν χρειάζεται να προσθέτουμε ζητήματα και εντάσεις», προετοιμάζοντας κι αυτός για διευθετήσεις, μπροστά στην παραπέρα κλιμάκωση των ανταγωνισμών του ΝΑΤΟ με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Και ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι στη συζήτηση Μητσοτάκη - Ερντογάν «δόθηκε έμφαση στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας, κυρίως στον τομέα της οικονομίας», αν και ερωτηθείς σχετικά απέφυγε να διευκρινίσει τι συζήτησαν στα Ενεργειακά και αν στο τραπέζι μπήκε και η δρομολόγηση του πολυδιαφημισμένου αγωγού «East Med», μέσω Τουρκίας πια αντί υποθαλάσσια, μέσω Ανατολικής Μεσογείου.

Στο μεταξύ, χτες και σήμερα ο πρωθυπουργός επικοινωνεί τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τη συζήτηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο. Σήμερα το πρωί θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα.

Καθώς το παζάρι απλώνεται σε όλη τη Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε χτες το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον ειδικό απεσταλμένο και πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρ. Νόρλαντ. Συζήτησαν για τις «τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη», με τον Ν. Δένδια να ζητά τη διενέργεια εκλογών εκεί το συντομότερο δυνατό, που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβρη.

  • Στο μεταξύ, επιβεβαιώνοντας ότι οι κολεγιές τους και τα περί «ΝΑΤΟικού εδάφους» μόνο κινδύνους εγκυμονούν για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, μία μόλις μέρα μετά το γεύμα Μητσοτάκη - Ερντογάν η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε χτες σε 25 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά.
ΣΥΡΙΖΑ
«Τα έλεγε» για τις ΝΑΤΟικές διευθετήσεις, αλλά... άργησε η κυβέρνηση

«Δικαιωμένος» για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, που ανοίγει νέους επικίνδυνους δρόμους για να διασφαλίσει τα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, εμφανίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, που όλες τις προηγούμενες μέρες «ξελαρυγγιάστηκε» να ζητάει «πάραυτα» να «αξιοποιηθεί η συγκυρία» για να προχωρήσουν «στο ανώτατο επίπεδο» τα σχέδια της αστικής τάξης και να δρομολογηθούν διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά. Θυμίζουμε άλλωστε ότι ήταν ο πρόεδρός του που λίγες μέρες μετά και τη συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Πάιατ, καλούσε τον πρωθυπουργό να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Ερντογάν πριν ακόμα ανακοινωθεί, ενώ ως «προπομπός» βρέθηκε την περασμένη βδομάδα στην Κωνσταντινούπολη.

Σε ανακοίνωσή του για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι «εδώ και πάνω από έναν χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να αφήσει την αναβλητική διπλωματία και να αξιοποιήσει τόσο την αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ όσο και τις διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας για αναθεωρημένη τελωνειακή ένωση, ώστε να δεσμεύσει τη γείτονα σε έναν ουσιαστικό διάλογο, με σαφείς κόκκινες γραμμές, για μείωση της έντασης, με απώτερο στόχο την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ», χύνοντας ακόμα πιο βαθιά το δηλητήριο ότι οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ μπορεί τελικά να είναι προς όφελος του λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Χαρακτηρίζει δε «θετικό ότι ανοίγουν οι δίαυλοι επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο», έστω και - όπως λέει - σε συνθήκες όπου η Τουρκία αναβαθμίζει ραγδαίως τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο, και προσθέτει πως οι «συναντήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα τη σταθερή μείωση της έντασης και όχι απλά να αποτελούν άλλη μια ευκαιρία για την Τουρκία προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τη διεθνή της εικόνα μέχρι την επόμενη κρίση», λες και τα «θερμά» επεισόδια και η όξυνση δεν είναι η «άλλη όψη» των προσωρινών συμβιβασμών ανάμεσα στις αστικές τάξεις, οι οποίοι και πάλι γίνονται στις πλάτες των λαών.

Καταλήγοντας επαναλαμβάνει την προθυμία του να συνεχίσει να βάζει πλάτη στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς που ξεδιπλώνονται στην περιοχή και για τη στράτευση λαϊκών δυνάμεων σε αυτούς, χαρακτηρίζοντας «επιτακτική» την «ανάγκη για μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική στα Ελληνοτουρκικά».


Με αντιπροσωπεία του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών συναντήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

RIZOSPASTIS

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

Κατά τη συνάντηση ο Δ. Κουτσούμπας, αναφερόμενος στις θέσεις του ΚΚΕ, τόνισε ότι ο διαχωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος αποτελεί πάγιο δημοκρατικό αίτημα και ταυτόχρονα ώριμη ανάγκη που εκπορεύεται πρώτα απ' όλα από την ανάγκη της πλήρους κατοχύρωσης της ελευθερίας συνείδησης. Οπως είναι γνωστό στον ελληνικό λαό από τη μακρόχρονη εμπειρία του, το ΚΚΕ ουδέποτε διαχώρισε τους εργαζόμενους σε θρησκευόμενους και μη. Στάθηκε πάντοτε με απόλυτο σεβασμό στο θρησκευτικό συναίσθημα και στις παραδόσεις του λαού.

Συγκεκριμένα για το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε ότι αυτό είναι το πλέον ακανθώδες θέμα, για το οποίο βέβαια απαιτείται μια καλύτερη και ουσιαστική νομική και πολιτική προετοιμασία. Σε κάθε περίπτωση, το ΚΚΕ θεωρεί σημαντικό να εξασφαλιστούν η μισθοδοσία και συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης των κληρικών, ιδιαίτερα των κατώτατων βαθμίδων, του λεγόμενου δηλαδή λαϊκού κλήρου. Μάλιστα το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου παλιότερα.

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε επίσης ότι πρέπει να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα των οργανικών θέσεων των εφημεριών της Εκκλησίας της Ελλάδας και των λοιπών εκκλησιαστικών καθεστώτων, όπως της Κρήτης και της Δωδεκανήσου, μέσω της επικαιροποίησης του αριθμού των εφημεριακών θέσεων στον αριθμό που να ανταποκρίνεται στην υφιστάμενη κατάσταση και στην κάλυψη των αναγκών με τα ισχύοντα πληθυσμιακά δεδομένα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Επιδόρπιο» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης με αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία

Σε ανακοίνωσή του για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Αν το "κύριο πιάτο" της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν είναι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία, τότε είναι πολύ πιθανό το "επιδόρπιο" να αφορά τα σχέδια συνεκμετάλλευσης με αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία, που προωθούνται σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και του Κυπριακού, ανεξάρτητα από το πότε και το πώς αυτά θα "σερβιριστούν".

Αλλωστε, τόσο το "μενού" όσο και ο τρόπος που κλείστηκε η συγκεκριμένη συνάντηση - προφανώς με ευρωατλαντική παρέμβαση - παραπέμπουν σε ένα "παζάρι" με την τουρκική ηγεσία, προκειμένου να αποσπαστεί από τη ρωσική επιρροή και να διασφαλιστεί η "συνεργασία" δύο ΝΑΤΟικών κρατών σε συνθήκες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων.

Αυτή είναι η μοναδική "χρησιμότητα" της συνάντησης, η οποία όχι μόνο δεν αμβλύνει, αλλά στην πορεία του χρόνου θα ανοίξει ακόμη περισσότερο την όρεξη στις διεκδικήσεις της τουρκικής άρχουσας τάξης, καταρρίπτοντας την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι η εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία δήθεν θωρακίζει τη χώρα έναντι του "τουρκικού αναθεωρητισμού"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ