ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
«Από δέκα μπάντες» ματώνει ο λαός για τα σχέδια του κεφαλαίου

Eurokinissi

Σε καθημερινό μαρτύριο για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες και τους φτωχούς επαγγελματίες εξελίσσεται η διαρκής άνοδος των τιμών στην Ενέργεια και σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, με την οποία πληρώνουν τα σχέδια του κεφαλαίου για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας και την πολεμική αντιπαράθεση για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Το τίμημα που καλείται να πληρώσει για τα συμφέροντα του κεφαλαίου ο λαός γίνεται έτσι μέρα με τη μέρα όλο και πιο βαρύ:

-- Τις τελευταίες 10 μέρες οι τιμές στο χρηματιστήριο Ενέργειας είναι πάνω από τα 300 ευρώ/Mwh, έχοντας στο ενδιάμεσο αγγίξει αδιανόητα για άλλες εποχές ύψη, της τάξης των 500 και 600 ευρώ/Mwh, που σημαίνει ότι οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ρεύματος του επόμενου διαστήματος μπορεί να υπερβούν σε απόλυτους αριθμούς πάνω από μία φορά το ύψος του μέσου μισθού! Αυτά ενώ ήδη εδώ και μήνες εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες και επαγγελματίες αδυνατούν να πληρώσουν την εκτίναξη των τιμών (533% πάνω συγκριτικά με πέρυσι!), όπως δείχνουν και οι διαρροές των εταιρειών ότι έρχεται «έκρηξη» των ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος το επόμενο διάστημα, αδυναμία εκπλήρωσης δόσεων από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν μπει σε προγράμματα διακανονισμών και μεγάλος αριθμός αποκοπών ρεύματος.

-- Την ίδια ώρα το λαϊκό εισόδημα εξανεμίζεται στα πρατήρια βενζίνης, με τις μέσες τιμές να έχουν απογειωθεί στα 2,095 ευρώ το λίτρο (από 1,918 ευρώ την 1η Μάρτη, δηλαδή αύξηση 9,2%) και το diesel κίνησης στα 1,947 ευρώ το λίτρο (από 1,650 ευρώ την 1η Μάρτη, δηλαδή αύξηση 18%).

Παράλληλα, και ενώ τα λαϊκά σπίτια αδυνατούν ήδη να ζεστάνουν τα σπίτια τους, στο πετρέλαιο θέρμανσης η αύξηση μόνο τις τελευταίες μέρες είναι της τάξης του 24%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 1,611 ευρώ το λίτρο, από 1,3 ευρώ στις αρχές του μήνα.

-- Στα ύψη εξακολουθούν να βρίσκονται οι τιμές των σιτηρών, ξεπερνώντας τα 350 δολάρια/τόνο, συμπαρασύροντας το ψωμί και δεκάδες εμπορεύματα προς τα πάνω και μαζί τις τιμές των ζωοτροφών και του κρέατος, και ενώ σε διεθνές επίπεδο γίνεται ανοιχτά πλέον λόγος για επερχόμενη επισιτιστική κρίση.

Ολα αυτά ενώ πληθαίνουν τα μηνύματα ότι μια σειρά επιχειρηματικοί όμιλοι σπεύδουν να «αξιοποιήσουν την κρίση ως ευκαιρία» για να προχωρήσουν και σε νέα μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης στους χώρους δουλειάς, επιστρατεύοντας και όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας κ.ά.

Επιπλέον φοροληστεία 900 εκατομμύρια το πρώτο δίμηνο!

Ο λαός καλείται έτσι «από δέκα μπάντες» να ματώσει ξανά για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με την κυβέρνηση, μπροστά στη λαϊκή οργή που φουντώνει, να επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια με διαρροές περί επερχόμενων μέτρων στήριξης (θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό τις μέρες αυτές), όπως αύξηση ...κατά 14 ευρώ των επιδοτήσεων στο ρεύμα, που ήδη από το περασμένο καλοκαίρι δεν ακούγονται ούτε ως κρύο αστείο για τις αυξήσεις στο ρεύμα, λόγω της «απελευθέρωσης» και του «πρασινίσματος» της Ενέργειας.

Αυτός άλλωστε είναι και ο πυρήνας των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΕ που επικαλείται η κυβέρνηση - η διασφάλιση των ενεργειακών και άλλων σχεδιασμών του κεφαλαίου - και «εγγυάται» παραπέρα έκρηξη της φτώχειας και ένταση των ανταγωνισμών, που πληρώνουν οι λαοί.

Την ώρα δε που η κυβέρνηση απορρίπτει τα αιτήματα σωματείων και φορέων για κατάργηση των φόρων σε καύσιμα, Ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης, τα χτεσινά - προσωρινά - στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού αποκάλυπταν ότι το πρώτο δίμηνο του χρόνου, ενώ δηλαδή η ακρίβεια «έκαιγε» ήδη πριν τον πόλεμο πάνω από δύο μισθούς τον χρόνο, η κυβέρνηση ...ξεπερνούσε τον εαυτό της στη φοροληστεία, υπερβαίνοντας τον στόχο της κατά 887 εκατ. ευρώ, συνολικά 8,6 δισ. ευρώ!

«Δημοσιονομική ασφάλεια» με πολιτική συναίνεση

Παράλληλα, αποκαλυπτική για τους μύθους ότι τα κλεμμένα από τον λαό θα αξιοποιηθούν δήθεν για την «ανακούφισή» τους, τους οποίους έσπευδαν χτες να διαδώσουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, είναι και η χτεσινή τριμηναία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία ξεκαθαρίζει πως «οι όποιες επεκτατικές παρεμβάσεις πρέπει να είναι προσωρινές και να περιοριστούν αποκλειστικά στην απορρόφηση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, με στόχευση στις ευάλωτες ομάδες».

Η έκθεση, που προβλέπει συρρίκνωση των προβλέψεων για οικονομική μεγέθυνση, από 3,58% προηγουμένως στο 2,75% στο ήπιο σενάριο και 2,21% στο δυσμενές σενάριο (με βάση το οποίο ο πληθωρισμός θα απογειωθεί στο επίπεδο του 11%!), εστιάζει στην «ανάγκη προετοιμασίας απέναντι σε προκλήσεις με άγνωστη διάρκεια και έκβαση», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας απαιτεί μια ελάχιστη πολιτική συναίνεση πάνω στους κύριους άξονες στρατηγικής, που θα ενισχύσει το κλίμα οικονομικής εμπιστοσύνης, θα βελτιώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και κατ' επέκταση θα καταστήσει περισσότερο διαχειρίσιμες τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει ότι «ακόμα και αν αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και για το 2023, ή μια ενδεχόμενη εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας μας είναι περιορισμένες», προσθέτοντας ότι «ο συνδυασμός μειωμένων φορολογικών εσόδων και αυξημένων δαπανών, παρότι αναγκαίος στις έκτακτες συνθήκες, δεν είναι βιώσιμος μεσοπρόθεσμα».

Η στρατηγική ΕΕ - αστικών κυβερνήσεων ένοχος των ανατιμήσεων

Να δικαιολογήσει την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών, παρουσιάζοντας ως λύση την ίδια την πηγή του προβλήματος, επιχείρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, με θέμα την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος από τις ανατιμήσεις στην Ενέργεια και στα είδη πλατιάς κατανάλωσης.

Η επίτροπος Ενέργειας, Κ. Σίμσον, αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα ισχυρίζεται ότι λύση στο πρόβλημα της πανάκριβης ηλεκτρικής ενέργειας είναι η «ενεργειακή μετάβαση» και η δήθεν απεξάρτηση από τους διεθνείς προμηθευτές, ενώ εκθειάζει τα υποτιθέμενα μέτρα στήριξης του «προτεινόμενου Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα» και του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσα από τα οποία οι ενεργειακοί όμιλοι στην Ελλάδα πρόκειται να λάβουν ενισχύσεις ύψους σχεδόν 6 δισ. ευρώ (από τα 11 δισ. συνολικά) για το τρέχον έτος, όλα τους μόχθος των λαών, ενώ και η όποια ελάχιστη στήριξη θα αποτελέσει στην πραγματικότητα αναδιανομή του εισοδήματος των εργαζομένων, στη γνωστή λογική που προωθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ, δηλαδή «ο φτωχός να συνδράμει τον φτωχότερο».

Σχολιάζοντας την απάντηση η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η πραγματικότητα είναι ότι η ακρίβεια στην Ενέργεια και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης οφείλεται στην αναρχία και τον ανταγωνισμό της καπιταλιστικής αγοράς, στη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» και της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, στη μετατροπή του σε χρηματιστηριακό προϊόν, στην κρατική κι ευρωενωσιακή στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων. Οι δήθεν φιλοπεριβαλλοντικές ανησυχίες της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ καθώς και των ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ καταρρίπτονται από το γεγονός ότι το φυσικό αέριο αξιοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή και όχι για θέρμανση, δηλαδή με σπατάλη και όχι εξοικονόμηση Ενέργειας, από τον χαρακτηρισμό της πυρηνικής ενέργειας ως «πράσινης», τη γενίκευση της καύσης επικίνδυνων υλικών (σκουπίδια, RDF) για Ενέργεια κ.ά. Την όλη κατάσταση επιδεινώνει η κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία εξαιτίας των ανταγωνισμών για το μοίρασμα δρόμων Ενέργειας και σφαιρών επιρροής ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και τη Ρωσία.

Αυτός ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που υπερασπίζεται η Κομισιόν και στην απάντησή της οδήγησε την Ελλάδα στην ενεργειακή εξάρτηση και την ενεργειακή φτώχεια, στις συνεχείς ανατιμήσεις, στο φόρτωμα του λαού με νέους «περιβαλλοντικούς» φόρους και χαράτσια, ενώ εμποδίζει να καλυφθούν οι ανάγκες για φθηνό ρεύμα αξιοποιώντας τους εγχώριους πόρους που είναι χαμηλού κόστους».

«Οι εργαζόμενοι, ο λαός μας δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από τις παρεμβάσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Η στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων σε όλα τα κράτη - μέλη είναι εχθρική για τον λαό, οδηγεί στην ένταση της φτώχειας. Οι εργαζόμενοι, ο λαός μας να απαιτήσουν τώρα ουσιαστικά άμεσα μέτρα ανακούφισης και προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Να δυναμώσουν την πάλη τους για απεμπλοκή της Ελλάδας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, στον δρόμο της ανατροπής του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της εξουσίας των μονοπωλίων, με αποδέσμευση από την ΕΕ. Για μια εξουσία που μπορεί μεταξύ άλλων να κατοχυρώσει ότι το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα, η ίδια η εργατική δύναμη δεν θα αποτελούν πλέον εμπορεύματα, με κεντρικά σχεδιασμένη αξιοποίηση όλων των εγχώριων διαθέσιμων ενεργειακών δυνατοτήτων, απαλλαγμένη από το κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους», τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

ΣΥΡΙΖΑ
«Εγγυητής» του υπερμνημονίου!

Δεν πρόλαβε καλά καλά να δημοσιοποιηθεί η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που ανέφερε ότι «η δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας απαιτεί μια ελάχιστη πολιτική συναίνεση», δηλαδή συναίνεση στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής προκειμένου να ενισχυθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σε συνθήκες κρίσης, και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών».

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, με την οποία προτείνει τη δημιουργία μιας ειδικής διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία θα αναλάβει «ως έργο εθνικού ενδιαφέροντος την εποπτεία, τον έλεγχο, τη συνεχή αξιολόγηση και επαναξιολόγηση του τρόπου χρηματοδότησης, του τρόπου εφαρμογής και της πορείας υλοποίησης των δράσεων και των οροσήμων που αφορούν τους πόρους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ελλάδα, καθώς και των πόρων του ΕΣΠΑ 2021 - 2027». Μάλιστα, ζητά και τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής ώστε να επιτραπεί ο εξοπλισμός της επιτροπής αυτής με παραπάνω εξουσίες, που θα εποπτεύουν το «δίκαιο» μοίρασμα των κονδυλίων ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους και την υλοποίηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που τα συνοδεύουν!

Ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει έτσι να δηλώσει «εγγυητής» του «κοινού προγράμματος» με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η εναλλαγή κομμάτων στη διακυβέρνηση της χώρας θέτει «εκ των πραγμάτων ζήτημα διαφύλαξης του διαχρονικού και εθνικού ορίζοντα των πολιτικών και των δράσεων που αφορούν την ανάπτυξη της χώρας στη μεταπανδημική περίοδο»!

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να στρατεύσει τον λαό στα σχέδια αυτά του κεφαλαίου, στην επιστολή του ο Αλ. Τσίπρας προτάσσει την ακρίβεια που πλήττει τον λαό για να ισχυριστεί ότι «οι συγκεκριμένοι πόροι (...) μπορούν να στηρίξουν πραγματικά την κοινωνία», κρύβοντας ότι αυτοί έρχονται «με οδηγίες χρήσης» απευθείας σε ελάχιστους ομίλους και για την ενίσχυση της στρατηγικής του κεφαλαίου, που φουντώνει την ακρίβεια και τη φτώχεια για τον λαό, ο οποίος για την εκταμίευσή τους θα ματώσει, με νέα βαριά αντιλαϊκά μέτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ