ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ COVID-19
Χιλιάδες τα θύματα από την ανυπαρξία κλινών ΜΕΘ

Στοιχεία που αποτυπώνουν το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας έρχονται ξανά στο φως της δημοσιότητας

Σχεδόν το 64% του συνόλου των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από Covid-19, πέθαναν περιμένοντας στις λίστες της ντροπής, για να βρεθεί κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή ξεψύχησαν αβοήθητοι σπίτι τους.

Το αποτύπωμα της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας, της πολιτικής που θεωρεί «είδος πολυτελείας» τον επαρκή αριθμό δημόσιων κλινών ΜΕΘ και «περιττό κόστος» τη δημιουργία σύγχρονου δημόσιου και δωρεάν συστήματος ΠΦΥ, ήρθε και χτες στο φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά από τον ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο του ΕΟΔΥ (το οποίο φέρει και την υπογραφή του προέδρου του Οργανισμού Θ. Ζαούτη), σημειώνεται ότι «συνολικά από την αρχή της πανδημίας έως και 01/03/22 έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ 16.519 (εντός και εκτός νοσοκομείου)». Σημειώνεται ότι την 1η Μάρτη του 2022, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από Covid-19 ήταν 25.914, δηλαδή σύμφωνα με το παραπάνω στοιχείο πάνω από τα 2/3 των νεκρών πέθαναν χωρίς την απαιτούμενη εντατική φροντίδα και παρακολούθηση.

Επίσης ομολογείται στο ίδιο έγγραφο ότι «η μέση διάρκεια παραμονής των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ (ανεξάρτητα από την έκβασή τους, αν δηλαδή μπήκαν στη συνέχεια σε ΜΕΘ, απεβίωσαν ή εξήλθαν από το νοσοκομείο) ήταν 4,7 μέρες».

Πρόκειται για ένα ακόμα «πειστήριο» του εγκλήματος, που βαραίνει τη σημερινή κυβέρνηση που διαλαλούσε ότι αν ο διασωληνωμένος είναι «εντός ή εκτός ΜΕΘ» είναι το ίδιο. Που παρέπεμπε τον λαό στην περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων να μην πλησιάσει στα φρακαρισμένα νοσοκομεία, αλλά να αναζητήσει διάγνωση μέσω ...τηλεφώνου «από τον γιατρό του»...

Φέρει όμως τη σφραγίδα και των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, που όσο ήταν κυβέρνηση χρησιμοποίησε τα ίδια χρεοκοπημένα υλικά, κράτησε με τη σειρά του κλειστά το 25% των μόλις 500 κρεβατιών ΜΕΘ, όπως δεν άνοιξε και τα νοσοκομεία που είχε κλείσει η συγκυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ. Αρνήθηκε να κάνει προσλήψεις ειδικευμένου μόνιμου προσωπικού, κατακρεούργησε με τη σειρά του την κρατική χρηματοδότηση για τη δημόσια ΠΦΥ και τα δημόσια νοσοκομεία, αρνήθηκε να μονιμοποιήσει συμβασιούχους, να δώσει λεφτά για την υγεία του λαού, συμβάλλοντας τελικά σε ένα σύστημα Υγείας πλήρως ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τη σφοδρότητα του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω τραγικά στοιχεία των θανάτων εκτός ΜΕΘ δίνονται στη δημοσιότητα λίγες μέρες μετά τα άλλα στοιχεία για την υπερβάλλουσα θνητότητα, σύμφωνα με τα οποία (μελέτη Lancet), στην Ελλάδα κατά τη διετία 2020 - 2021 έχασαν τη ζωή τους 22% περισσότεροι άνθρωποι.

50 νεκροί, πάνω από 26.000 νέα κρούσματα, δεκάδες νέες εισαγωγές

Στο μεταξύ, νέα αύξηση στον αριθμό νέων κρουσμάτων και στις εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία καταγράφηκε και χτες, ενώ κατά δεκάδες καθημερινά συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους. Χτες 50 ήταν τα θύματα του κορονοϊού, κι ενώ τα κυβερνητικά στελέχη εδώ και λίγες βδομάδες έχουν ανακοινώσει το «τέλος της πανδημίας», ήδη από την αρχή της χρονιάς έχουν πεθάνει 5.896 άνθρωποι, και ο τραγικός απολογισμός από την έναρξη της επιδημίας είναι συνολικά 26.686 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 358, ενώ χτες αυξήθηκαν κατά 22,31% οι εισαγωγές νέων ασθενών.

Τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν ξανά τις 25.000, φτάνοντας τα 26.536, εκ των οποίων τα 8.734 στην Αττική.

Παράλληλα, αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα διαπιστώθηκαν σε εννέα από τις δεκατρείς (9/13) περιοχές που ελέγχονται, προδιαγράφοντας νέο φούσκωμα των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, νέα ανησυχητική μελέτη, αυτήν τη φορά από το Χιούστον στο Τέξας, δείχνει ότι το 25% των παιδιών που νόσησαν με Covid-19 θα εμφανίσουν το σύνδρομο long covid, δηλαδή μακρόχρονα συμπτώματα της νόσου, αποτυπώνοντας ξανά τους τεράστιους κινδύνους από τα πρωτόκολλα της υπερμετάδοσης, με βάση τα οποία λειτουργούν τα σχολεία, αντί να παίρνονται μέτρα για να σπάει η αλυσίδα της μετάδοσης του ιού.

ΕΚ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Να μείνουν στη δουλειά όλοι οι συμβασιούχοι σε Νοσοκομεία και Πανεπιστήμιο

«Οχι στις εργολαβίες» το μήνυμα του χτεσινού συλλαλητηρίου

Εχοντας πολλοί μαζί τους τα παιδιά τους, κρατώντας σκούπες, φαράσια και άλλα εργαλεία της δουλειάς τους, φορώντας μπλούζες με συνθήματα, κρατώντας πανό και σημαίες, συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στα Νοσοκομεία ΠΓΝΠ του Ρίου και ΓΝ «Αγιος Ανδρέας», καθώς και στο Πανεπιστήμιο, από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας προχώρησαν χτες σε συγκέντρωση και μαχητικό συλλαλητήριο στην πόλη, διεκδικώντας την παραμονή στην εργασία τους.

Για άλλη μια φορά διατράνωσαν τη θέλησή τους να μην παραχωρηθούν οι πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν για την προστασία της υγείας του λαού, αλλά και τη χωρίς προβλήματα μόρφωση των παιδιών του, σε ιδιωτικές εταιρείες - εργολάβους. Απαίτησαν τη μονιμοποίησή τους, με συμβάσεις αορίστου χρόνου με όλα τα εργασιακά δικαιώματα, και την πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού για την κάλυψη των κενών που και σήμερα υπάρχουν σε όλες τις παραπάνω δομές.

«Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, έξω οι εργολάβοι απ' τα νοσοκομεία» και «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, όχι για εργολάβους και ιδιωτικά συνεργεία» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που φώναξαν.

«Το Νοσοκομείο για πολλά χρόνια, από 10 έως 20, στηρίζεται σε εμάς, ένα έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, που το έχουμε κρατήσει όρθιο και παράδειγμα για τα άλλα», τόνισε μεταξύ άλλων η Γαλάτια Πουλιάση, πρόεδρος των καθαριστριών στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας».

Ο Λάμπρος Πολυζώης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΠΓΝΠ του Ρίου, επεσήμανε ότι «η δυσκολία εκπαίδευσης και ένταξης ανεκπαίδευτου και μη έμπειρου προσωπικού τη δεδομένη χρονική στιγμή θα μειώσει το βέλτιστο επίπεδο υπηρεσιών που παρέχονται».

Στο γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο θα ξοδέψει 3,5 εκατ. ευρώ για δίχρονη σύμβαση με εργολάβο και 69 εργαζόμενους (από 90 που απασχολούνται σήμερα με 900 χιλιάδες ευρώ το έτος), στάθηκε η Δέσποινα Καραθανάση, εργαζόμενη στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου, καταγγέλλοντας ότι με την εφαρμογή των συγκεκριμένων προγραμμάτων ανακυκλώνεται η ανεργία.

«Τώρα ξεκινάμε τον αγώνα μας, κλιμακώνουμε και συνεχίζουμε», είπε ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Δημήτρης Μαρμούτας, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το έργο των προηγούμενων, που συνέχισαν το καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων, με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Προανήγγειλε κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των Νοσοκομείων και όπου αλλού χρειαστεί, μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι το Εργατικό Κέντρο θα είναι πάντα δίπλα τους.

Να σημειωθεί τέλος ότι χτες, με απόφασή του, το ΔΣ του ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» προκήρυξε διαγωνισμό ενός μήνα (από 1η Απρίλη) για την παραχώρηση της καθαριότητας σε εργολάβο, με ύψος 33.000 ευρώ.

«Πάρτι» κερδών για εργολάβους, «στον αέρα» εργαζόμενοι και ασθενείς

Στο μεταξύ, άλλη μια περίπτωση που δείχνει τι «πάρτι» στήνουν οι εργολάβοι μέσα στα δημόσια νοσοκομεία αποκαλύπτει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ) στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ).

Το ΨΝΘ, ήδη από το καλοκαίρι του 2021, προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάληψη της καθαριότητας από εργολαβική εταιρεία αμέσως μετά τη λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) 48 υπαλλήλων, που αναμένεται τέλη Μάρτη. Είχε προϋπολογίσει δαπάνη 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ η μισθολογική δαπάνη για το υπάρχον προσωπικό ανέρχεται στα 689.500 ευρώ τον χρόνο.

Τελικά, με αφορμή τη μετάθεση της ημερομηνίας καταληκτικών προσφορών και τις αναμενόμενες καθυστερήσεις, που μπορεί να φτάσουν και το εξάμηνο, η διοίκηση του νοσοκομείου προσανατολίζεται στην κάλυψη των αναγκών καθαριότητας με επικουρικό προσωπικό για έναν χρόνο. Τις επόμενες μέρες αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις, καθώς το νοσοκομείο κινδυνεύει τέλη Μάρτη να μείνει χωρίς προσωπικό καθαριότητας.

Σε ανακοίνωσή της η ΑΣΥ σχολιάζει πως το γεγονός ότι η διοίκηση του νοσοκομείου προτιμούσε να δώσει 1.200.000 ευρώ σε εργολάβο για την καθαριότητα, παρά 685.900 ευρώ για την επέκταση των συμβάσεων του υπάρχοντος προσωπικού, «αποδεικνύει ότι όχι απλώς οτιδήποτε άλλο εκτός από ΣΔΙΤ, αλλά η ίδια η μονιμότητα κοστίζει λιγότερο από τις ιδιωτικοποιήσεις, παρ' όλα αυτά δεν συνιστά κόστος επιλέξιμο».

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Τι κι αν οι συνθήκες εργασίας για τους εργολαβικούς καθαριστές θα είναι χειρότερες, πιθανόν και οι υπηρεσίες, ακριβώς επειδή στόχος των ιδιωτών είναι το κέρδος και μόνο; Τι κι αν 48 υπάλληλοι του νοσοκομείου, που έκαναν κυριολεκτικά αυτοθυσίες λόγω των αυξημένων αναγκών σε καθαριότητα και απολύμανση εν μέσω πανδημίας, πεταχτούν στον δρόμο αντί να μονιμοποιηθούν;».

«Να λοιπόν τι σημαίνει στην πράξη το "νέο ΕΣΥ"», σχολιάζει η ΑΣΥ, αναδεικνύοντας ότι οι πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί για τη δημόσια Υγεία γίνονται «κατευθείαν δωράκι για την ενίσχυση των ιδιωτών, ώστε να έχουν εχέγγυα στις επενδύσεις τους, που ειδικά μέσα στην πανδημία αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρυσοφόρες! Στην ίδια κατεύθυνση και οι εξαγγελίες για αξιοποίηση των Κέντρων Ψυχικής Υγείας μέσω leasing... Τη στιγμή μάλιστα που οι μισθοί των εργαζομένων είναι καθηλωμένοι εδώ και 10 χρόνια, τη στιγμή που ολοένα και πληθαίνουν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις - λάστιχο».

Η ΑΣΥ καλεί τους εργαζόμενους να μη συμβιβαστούν με αυτήν την κατάσταση. Να δώσουν τη δική τους απάντηση, στην πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη, και να παλέψουν για μόνιμες προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, ενάντια στις απολύσεις, για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Επίσης, για να ανοίξουν τώρα όλα τα ψυχιατρικά τμήματα στην πόλη αλλά και στα νοσοκομεία της περιφέρειας, και για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έχουν κλείσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ξανά την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης

Σε σχόλιό του για τα νέα στοιχεία σχετικά με τους θανάτους εκτός ΜΕΘ και την πλεονάζουσα θνητότητα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τα στοιχεία που δόθηκαν τις τελευταίες μέρες στη δημοσιότητα και αφορούν τις ΜΕΘ, τη θνητότητα και τους συνολικούς θανάτους στη χώρα, αποκαλύπτουν ξανά την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. Από την αρχή της πανδημίας κατέληξαν 16.519 ασθενείς εκτός ΜΕΘ, στο σύνολο της διετίας 6.311 περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ό,τι το 2019, ενώ η αναμονή διασωληνωμένων ασθενών για κλίνη ΜΕΘ είναι πολυήμερη. Αυτά είναι κάποια ακόμα τραγικά αποτελέσματα της αντιλαϊκής διαχείρισης της πανδημίας, της έλλειψης ΜΕΘ και προσωπικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας και της μετατροπής του σε "μίας νόσου", για τα οποία το ΚΚΕ και το εργατικό - λαϊκό κίνημα παλεύουν από την πρώτη μέρα, ενώ η κυβέρνηση κάνει το μαύρο άσπρο».

Συγκέντρωση για την Υγεία το Σάββατο στη Θήβα

Συγκέντρωση διεκδίκησης το Σάββατο 19 Μάρτη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Θήβας, διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων Θήβας για την Υγεία, δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της περιοχής.

«Δυο χρόνια πανδημίας, με την υγεία του λαού να μετριέται μόνιμα ως περιττό κόστος. Οπως και πανελλαδικά, τόσο το Νοσοκομείο Θήβας όσο και οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της περιοχής βρίσκονται με λιγότερο προσωπικό απ' ό,τι δύο χρόνια πριν», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή στο κάλεσμά της για τη συγκέντρωση του Σαββάτου.

Σημειώνει επίσης ότι η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην κάλυψη των τεράστιων κενών «σχεδιάζει να αναθέσει μια σειρά από τμήματα και υπηρεσίες του νοσοκομείου σε εργολάβους» και προωθεί το «νέο ΕΣΥ», «δηλαδή συγχωνεύσεις τμημάτων και δομών Υγείας, ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Υγείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ