ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει τον απαράδεκτο διαχωρισμό των ξεριζωμένων

Την πολιτική αυτή στηλίτευσε το ΚΚΕ στη χτεσινή ενημέρωση του αρμόδιου υπουργού για την εισδοχή των προσφύγων από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Αν είσαι ξεριζωμένος από τους πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δεν είσαι ...πραγματικός πρόσφυγας κατά την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις

Eurokinissi

Αν είσαι ξεριζωμένος από τους πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δεν είσαι ...πραγματικός πρόσφυγας κατά την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις
Στον χαρακτηρισμό ως πραγματικών των προσφύγων από την Ουκρανία επέμεινε και χτες, στην αρμόδια Μόνιμη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τους Ουκρανούς εκτοπισθέντες που έρχονται στη χώρα μας. Την ίδια ώρα, στη δομή - φυλακή της Λέρου βρίσκονται οι 101 ξεριζωμένοι, ανάμεσά τους Ιρακινοί και Αφγανοί, από πλοιάριο που έμεινε ακυβέρνητο πριν λίγες μέρες έξω από τις ακτές της Πάρου.

Μάλιστα, ο υπουργός είπε γι' αυτούς πως... παραβίασαν τα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ ναυλώνοντας από λαθροδιακινητές σκάφος για να πάνε στην Ιταλία. Για αυτόν το λόγο η κυβέρνηση, όπως υποστήριξε, φυλάει τα σύνορα της χώρας, ενώ όσον αφορά τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις ισχυρίστηκε πως καμία έρευνα δεν το έχει επιβεβαιώσει, την ώρα που ακόμα και ο ΟΗΕ έχει προβεί σε σχετικές καταγγελίες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα στο τακτικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης υιοθέτησαν την πρόταση της Κομισιόν να δοθεί το καθεστώς προσωρινής προστασίας σε Ουκρανούς πρόσφυγες, κίνηση που στο παρελθόν είχε αποφευχθεί παρά την τεραστίων διαστάσεων προσφυγική κρίση από τους πολέμους σε Συρία, Αφγανιστάν, αλλά και άλλες χώρες. Η ευρωπαϊκή προσέγγιση, έτσι, είχε δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Μην αφήνοντας καμιά αμφιβολία για αυτόν τον διαχωρισμό που κάνει η ΕΕ, ο υπουργός ανέφερε πως «η ίδια η Οδηγία της ΕΕ καθορίζει ποσοστό αναγνώρισης στους Ουκρανούς 100%». Είναι γνωστή αυτή η τακτική της ΕΕ, που στο πρόσφατο παρελθόν χαρακτήριζε πρόσφυγες π.χ. τους Αφγανούς σε ποσοστό 75% ή Οδηγίες της που έκαναν λόγο για κατατρεγμένους που δεν έπρεπε να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες γιατί δεν προέρχονταν από εμπόλεμη περιοχή κρατών σε πόλεμο όπως το Ιράκ κ.α.

Οσον αφορά τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως... ασφαλούς χώρας, τόνισε πως ο χαρακτηρισμός αυτός έχει νομική βάση την κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016. Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως «εσείς το ξεκινήσατε». Πρόσθεσε δε πως «και οι ευρωπαϊκές Οδηγίες θέτουν αυτή τη βάση».

ΚΚΕ: Πολλαπλά εκτεθειμένες οι αστικές τάξεις στην ΕΕ

Εξάλλου, στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα αναφέρθηκε στην απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στη βάση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού της με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που οδηγεί στην προσφυγιά εκατομμύρια ανθρώπους με τραγικές συνέπειες. Πρόσθεσε ότι «πάνω από 10 εκατ. Ουκρανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα τους μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, αφού διαπίστωσαν από πρώτο χέρι ότι η ανεργία, η φτώχεια είναι συνώνυμο του καπιταλισμού και όχι του σοσιαλισμού, όπως ισχυρίζονταν η ουκρανική αστική τάξη, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Στη συνέχεια ανέφερε πως «ΕΕ και αστικές τάξεις των κρατών - μελών είναι εκτεθειμένες πολλαπλά για την πολιτική τους συνολικά στο Προσφυγικό, αλλά και γιατί στους πρόσφυγες π.χ. από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ επιφυλάσσουν καταστολή, απελάσεις, επαναπροωθήσεις, υπερδομές - φυλακές, ενώ στην περίπτωση των Ουκρανών προσφύγων επικρατεί το κριτήριο του ευκολότερα ενσωματώσιμου φτηνού ευέλικτου δυναμικού για τα επιχειρηματικά κέρδη, μεταξύ άλλων, και στην ελληνική τουριστική βιομηχανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και επίσημες προσκλήσεις - αναρτήσεις μεγαλοξενοδόχων έχουν δημοσιευτεί για προσλήψεις Ουκρανών προσφύγων».

Φυσικά, συνέχισε, «στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η δική σας πολιτική. Αφού μας ξεκαθαρίσατε, κύριε υπουργέ, ποιοι ξεριζωμένοι είναι ευπρόσδεκτοι και ποιοι όχι, ακολούθησαν οι απαράδεκτες δηλώσεις του βουλευτή της κυβέρνησης Δ. Καιρίδη, που σε ένα μνημείο κυνισμού αν όχι ρατσισμού, διακρίνει τους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε αλλόθρησκους και χριστιανούς - λευκούς. Ομως τέτοιου είδους δηλώσεις βρίσκουν έδαφος στην επιλεκτική πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, που τελικά εργαλειοποιεί τα θύματα στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και των γεωπολιτικών παζαριών».

Περίεργο περιστατικό με κατατρεγμένους στον Εβρο

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ομάδα προσφύγων από τη Συρία καταγγέλλουν πως βρίσκονται από το Σάββατο 12 Μάρτη εγκλωβισμένοι σε νησίδα του ποταμού Εβρου, σε σημείο βόρεια του χωριού Καστανιές, κοντά στο τριεθνές. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 20 άτομα, ανάμεσα σε αυτούς και 7 ανήλικοι και δύο γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, με τη μία να βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση αιμορραγίας, και ότι αγνοείται ένα τετράχρονο παιδί, το οποίο έπεσε στα νερά του Εβρου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η ομάδα επιχείρησε να περάσει τα σύνορα με βάρκα το βράδυ του Σαββάτου, προκειμένου να αιτηθεί άσυλο, και Ελληνες συνοριοφύλακες δεν τους το επέτρεψαν, με αποτέλεσμα αυτοί να παραμείνουν σε νησίδα που βρίσκεται στην ελληνική πλευρά των συνόρων.

Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, η Υπατη Αρμοστεία ενημέρωσε για τις καταγγελίες το μεσημέρι της Τρίτης 15 Μάρτη και ξεκίνησε επιχείρηση εντοπισμού των προσφύγων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το πρωί της Τετάρτης κλήθηκε και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για συνδρομή στις έρευνες, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει εντοπιστεί η ομάδα των προσφύγων. Η Υπατη Αρμοστεία ενημέρωσε επίσης το κλιμάκιο της Frontex στην περιοχή, τον Συνήγορο του Πολίτη και το νεοσύστατο δίκτυο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που καταγράφει περιστατικά επαναπροώθησης και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Μαζική λαϊκή αντίδραση στη συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Ζούμε στην πράξη το «όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος». Η απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σηματοδοτεί ότι πλέον περνάμε σε μία καινούρια φάση, με κίνδυνο «ζωής και θανάτου» για τους λαούς. Φαίνεται ότι ορισμένες αντιθέσεις ανάμεσα στους ληστές των λαών δεν μπορούν πλέον να λυθούν στα τραπέζια και λύνονται στα πεδία των μαχών.

Το ΚΚΕ με ευθύνη απέναντι στον λαό εδώ και χρόνια ενημέρωνε, μελετούσε αυτές τις εξελίξεις, τη διαμόρφωση ουσιαστικά δύο αντιμαχόμενων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Από τη μία είναι το μπλοκ της Ρωσίας και της Κίνας, η οποία δίνει μάχη για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, και από την άλλη είναι οι «σύμμαχοί» μας, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ.

Το ψέμα και η προπαγάνδα του πολέμου έχουν επιστρατευτεί για τα καλά σε όλα τα στρατόπεδα, με στόχο να διαλέξουν οι λαοί τους ληστές τους. Να διαλέξουν ανάμεσα στα επιθετικά σχέδια ΝΑΤΟικής περικύκλωσης της Ρωσίας ή στα επιθετικά σχέδια της καπιταλιστικής Ρωσίας να ενσωματώσει εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ. Τα χτεσινά προσχήματα του ΝΑΤΟ για τη Γιουγκοσλαβία έγιναν σημερινά προσχήματα της Ρωσίας για την Ουκρανία.

* * *

Η Ουκρανία συγκεντρώνει μία σειρά χαρακτηριστικά (χιλιάδες χιλιόμετρα αγωγών, πυρηνικά εργοστάσια, τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις κ.ά.) που καθιστά τον λαό της «σάκο του μποξ». Ας σκεφτούμε τώρα τι σημαίνει τελικά η «μεγάλη ιδέα» της ελληνικής αστικής τάξης για τη μετατροπή της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κόμβο Ενέργειας και εμπορευμάτων.

Ακόμα και όταν όλα έμοιαζαν ανέφελα, το ΚΚΕ προειδοποιούσε ότι τα γρανάζια του ιμπεριαλιστικού πολέμου έπαιρναν μπρος. Μάλιστα, τα γρανάζια τα λάδωναν με συνέπεια και σε συνέχεια όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Ολες οι κυβερνήσεις στήριζαν τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, που ουσιαστικά σήμαιναν εξοπλισμό ως τα δόντια για τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και επέκταση με σκοπό την περικύκλωση της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας.

Ολες οι κυβερνήσεις ενίσχυαν τις υποδομές του ΝΑΤΟ στη χώρα μας. Ετσι, από εκεί που είχαμε μία Σούδα, πλέον έχουμε βάσεις στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο, στη Λάρισα, στον Αραξο, στην Ανδραβίδα, ενώ πλέον έχουν γενικευτεί οι συνεκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ σε πολεμικά σενάρια.

* * *

Τελικά οι «αγορές του αιώνα» με τα «Rafale» και τις «Belharra», τις οποίες θα πληρώνει για χρόνια ο ελληνικός λαός, δεν αφορούσαν την άμυνα της χώρας, αλλά την πιο «αρμονική» και αναβαθμισμένη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Γι' αυτό και τώρα, στέκονται όλοι μαζί στην πλευρά της... αμαρτίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ επεκτείνει την ήδη δεδομένη εμπλοκή με την αποστολή πολεμικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Οι ελληνικές θάλασσες φιλοξενούν άτυπες ναυμαχίες μεταξύ ΝΑΤΟικού και ρωσικού στόλου. Στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ φέρνουν βόλτες πάνω από τη χώρα μας με τη συνοδεία ελληνικών μαχητικών.

Η κυβέρνηση έχει την εκκωφαντική συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Οι όποιοι αστερίσκοι και οι παρατηρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, επί των χειρισμών του Κυρ. Μητσοτάκη, δεν συγκαλύπτουν με τίποτα το μεγάλο «ΝΑΙ» στην παραπέρα εμπλοκή της Ελλάδας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο απρόβλεπτων διαστάσεων. Αναλαμβάνουν βαριές ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό:

  • λέγοντας «ναι» στη στρατιωτική εμπλοκή, αρκεί να έχει πιο σαφή ΝΑΤΟική ή ευρωενωσιακή σφραγίδα
  • λέγοντας «ναι» στα ενεργειακά σχέδια, αρκεί να είναι πιο αργός ο ρυθμός υλοποίησής τους
  • λέγοντας «ναι» στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, «αρκεί να γίνονται με διαφάνεια»
  • λέγοντας «ναι» στις νέες λαϊκές θυσίες, αρκεί αυτές να γίνουν με συναίνεση!
* * *

Οι εξελίξεις προσφέρονται για επιπλέον συμπεράσματα. Γιατί αν και το πολεμικό παραλήρημα στην Ελλάδα το ακούσαμε από τον «κεντροδεξιό» Κυρ. Μητσοτάκη, στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα ακούσαμε από τις θεωρούμενες - κατά τον ΣΥΡΙΖΑ - προοδευτικές, σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Οπως η κυβέρνηση Σολτς, που για άλλη μία φορά «θα έφερνε την αλλαγή στην Ευρώπη», σύμφωνα με τους εγχώριους θιασώτες του, αλλά τελικά βρέθηκε να εξαγγέλλει - σαν έτοιμος από καιρό - εξοπλιστικά μαμούθ, με τον λαό της Γερμανίας να πληρώνει το τίμημα. Οπως η κυβέρνηση της Ισπανίας, που ανακοίνωσε πως δεν στέλνει απλά στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, αλλά «επιθετικό στρατιωτικό υλικό». Αντάξια της βρώμικης ιστορίας της, για άλλη μία φορά η σοσιαλδημοκρατία, στρατεύει τους λαούς κάτω από τα συμφέροντα, τα προσχήματα και τους στόχους ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Σήμερα έχουν απόλυτη ισχύ όσα έγραψε πριν περίπου 70 χρόνια ο διανοητής Μπέρτολτ Μπρεχτ: «Πριν απ' αυτόν, γίνανε κι άλλοι πόλεμοι / Οταν τελείωσε ο τελευταίος / υπήρχαν νικητές και νικημένοι / Στους νικημένους, ο φτωχός λαός / πέθαινε από την πείνα. Στους νικητές / ο φτωχός λαός πέθαινε το ίδιο».

Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις, ώστε ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί να αγωνιστούν ενάντια στον εθνικισμό και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες των αστικών τάξεων, για να δυναμώσει η κοινή πάλη των εργαζομένων, να ξεμπερδέψουν τελικά με το σύστημα που γεννά μόνο φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους. Να σταματήσει τώρα η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Διαλέγουμε το στρατόπεδο των λαών, δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών!

(Αναδημοσιεύεται από το pontiki.gr)


Νίκος ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ