ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΑΕ
«Κρίκος» του ΝΑΤΟικού σχεδιασμού ως τον Περσικό, «καμπάνα» κινδύνων για τον λαό

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση ψήφισαν από κοινού ότι αν το απαιτήσουν οι ΝΑΤΟικοί η Ελλάδα θα στείλει στρατό στα Αραβικά Εμιράτα!

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση ψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής τη Στρατιωτική Συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, «αναβαθμίζοντας» για τα συμφέροντα της αστικής τάξης την εμπλοκή της Ελλάδας στα ευρωατλαντικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς και στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και πέραν αυτού, απέναντι στο Ιράν, στην Κίνα και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η Συμφωνία είχε κατατεθεί από το υπουργείο Εξωτερικών ως νομοσχέδιο με τον τίτλο «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχετικά με την κοινή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα και των ρηματικών διακοινώσεων σχετικά με το ελληνικό πρωτότυπο κείμενο της Συμφωνίας».

Το γεγονός ότι η κύρωση της Συμφωνίας αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη επιβεβαιώνεται από τα ίδια της τα άρθρα, στα οποία προβλέπονται ρήτρα αμοιβαιότητας στη συνδρομή αντιμετώπισης επίθεσης που θα δεχθεί κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη και η προκλητική παροχή του δικαιώματος η μία χώρα να στέλνει και να εγκαθιστά στρατεύματα στην επικράτεια της άλλης!

Η Συμφωνία μάλιστα έχει συνταγματική ισχύ αφού ψηφίστηκε σύμφωνα με το απαράδεκτο άρθρο 27 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι μπορεί στην ελληνική επικράτεια να παραμείνει ή να γίνει διέλευση ξένης στρατιωτικής δύναμης, αρκεί κάτι τέτοιο να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής με απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή με το 50% συν 1 των βουλευτών. Αρθρο που διαφύλαξαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κατά την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση, απορρίπτοντας την πρόταση του ΚΚΕ για την κατάργησή του.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, επισήμανε ότι και με αυτήν τη Συμφωνία «η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως "μεντεσέ" στα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κρίκο μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, από τη μια, και μιας χώρας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, από την άλλη». Πρόσθεσε πως «ειδικά με τη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι μέλος του Συμβουλίου στην περιοχή, η ελληνική αστική τάξη αναβαθμίζει σταθερά τα τελευταία χρόνια τις οικονομικές και στρατιωτικές της σχέσεις, με αποκορύφωμα την αποστολή συστοιχιών αντιπυραυλικών συστημάτων "Patriot", για να τη συνδράμει στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με το Ιράν».

Ειδικά για τις προβλέψεις της Συμφωνίας ο Ν. Παπαναστάσης επισήμανε: «Ποιος, αληθινά, πιστεύει ότι θα έρθουν στρατιώτες, στρατιωτικοί, στρατιωτικές δυνάμεις από τα ΗΑΕ να πολεμήσουν τους φίλους και συμμάχους τους Τούρκους; Αυτό δεν υπονοείτε; Είναι αστεία αυτά τα επιχειρήματα. Αυτές οι μετακινήσεις είναι αναγκαίες για τη στρατηγική ευελιξία των ΗΠΑ, για τα σχέδιά τους και τα σχέδια του ΝΑΤΟ. Για κοιτάξτε τη συγκέντρωση 100.000 ΑμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτών στην Ουκρανία. Χρειάζονται γη, υποδομές και βάσεις. Γι' αυτές τις επιχειρήσεις, λοιπόν, προετοιμάζεστε. Ολες αυτές οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής χτυπάνε καμπάνες για ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους». Το ΚΚΕ βέβαια καταψήφισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση εμπλέκει παραπέρα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και ισχυροποιεί την παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η στρατιωτική συνδρομή που προβλέπει η Συμφωνία εκ μέρους των ΗΑΕ προς την Ελλάδα σε ενδεχόμενη σύγκρουση με την Τουρκία, είναι παραπάνω από αμφίβολη, όταν η χώρα αυτή έχει χρηματοδοτήσει την Τουρκία με 10 δισ. δολάρια.

Τόνισε ότι η Συμφωνία έρχεται σε μια περίοδο που έχει κλιμακωθεί η όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή, μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, με τη στρατιωτική επέμβαση της τελευταίας στην Ουκρανία και επισήμανε ότι η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αναβαθμίσει παραπέρα τον γεωστρατηγικό ρόλο της εγχώριας αστικής τάξης έχει τη συνδρομή όλων των αστικών κομμάτων, ενώ υπενθύμισε πόσο «διέπρεψε» σε αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν γέμισε την Ελλάδα με αμερικανικές βάσεις.

Πρόσθεσε ότι «παιδί του πολέμου» και συνολικά της πολιτικής για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης» που εκτοξεύει τους ανταγωνισμούς είναι και η ακρίβεια που αντιμετωπίζει ο λαός και συμπλήρωσε πως στο παιχνίδι των ανταγωνισμών ούτε η γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας ούτε η μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο, μέσα από τα δίκτυα των αγωγών που εξυπηρετούν τα ευρωατλαντικά συμφέροντα, δεν μπορούν να προστατεύσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα. «Το βλέπουμε αυτό στην Ουκρανία, που παρότι ήταν ενεργειακός κόμβος, ξέσπασε πόλεμος και ο λαός της το πληρώνει πολύ ακριβά».

Κάλεσε τον λαό να μη διαλέξει στρατόπεδο ιμπεριαλιστών, γιατί αυτούς τους ανταγωνισμούς οι μόνοι που τους πληρώνουν είναι οι λαοί, και με την πάλη του να βαδίσει στον δρόμο της ανατροπής και της σύγκρουσης με το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά φτώχεια, εξαθλίωση και πολέμους.

Περίσσεψε η «εθνική ομοψυχία» για την «αναβάθμιση» των καπιταλιστικών κερδών

Τα όσα ανέφεραν οι βουλευτές του ΚΚΕ επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο από τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, ο οποίος ανέφερε πως «η Ελλάδα έχει βασικές αρχές» που είναι η «συμμόρφωση προς τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους μετέχει, δηλαδή το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Επί τη βάσει αυτών των αρχών πορευόμαστε». Είπε ακόμα, δείχνοντας την απόφαση της κυβέρνησης για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας και του λαού στους άκρως επικίνδυνους ανταγωνισμούς, πως «σας έχω προλέξει ότι η εξωτερική πολιτική θα επεκταθεί και πέραν της Ινδίας», για να προσθέσει επιτείνοντας τις ανησυχίες του λαού ότι «δεν μπορούμε να μείνουμε περιορισμένοι στο στενό μας γεωγραφικό χώρο του νοτίου τμήματος της Βαλκανικής Χερσονήσου. Πρέπει να αναπτυχθούμε. Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι πρόκληση για την Ελλάδα όχι στενού συμφέροντος, αλλά ευρύτερου ερωτήματος ασφάλειας». Ενώ για να μην αφήσει περιθώρια για τα συμφέροντα ποιου γίνονται αυτές οι συμφωνίες τόνισε: «Εχουμε υποχρέωση (...) να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Και μπορούμε να το κάνουμε (...) προασπίζοντας τις αρχές μας, τα συμφέροντά μας και την οικονομική μας παρουσία, τις εξαγωγές μας, τις επενδύσεις».

Καταλήγοντας χαρακτήρισε «μεγάλο επίτευγμα» ότι «Συμφωνίες όπως η σημερινή ψηφίζονται με ευρύτατη πλειοψηφία» που δείχνει ότι «μπορούμε να βλέπουμε τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος μαζί», ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί δηλαδή.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, συνέχισε και χτες να προτρέπει την κυβέρνηση, που ήδη έχει μπλέξει τη χώρα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, για ακόμα πιο «πολυδιάστατη, ενεργητική, διεκδικητική εξωτερική πολιτική» γιατί, όπως είπε, «έχει επιλέξει να τρώει από τα έτοιμα, από τις συνεργασίες που χτίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια», δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και «μια τέτοια συνεργασία αφορά και τη Συμφωνία που συζητάμε σήμερα με τα Εμιράτα».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Α. Λοβέρδος, αποφάνθηκε ότι «η Ελλάδα βαδίζει καλά» και προέτρεψε όλα τα κόμματα να ψηφίσουν τη Συμφωνία, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης όχι μόνο συμφώνησε αλλά συμβούλευσε την κυβέρνηση να αναλάβει τον ρόλο του «ειρηνοποιού», όπως το ...Ισραήλ! Καταψήφισε το ΜέΡΑ25, με την ειδική του αγορήτρια, Σ. Σακοράφα, να απαιτεί για τέτοιες συμφωνίες περισσότερα ανταλλάγματα.

Ανοιξε πάλι ο βόθρος

«- Μαμά, πώς γράφεται η ΕΙΡΗΝΗ;

- Με αγώνες παιδί μου»

Η φράση αυτή, μαζί με το σφυροδρέπανο και την υπογραφή του ΚΚΕ, που είχε γραφτεί σε σχολείο της Δυτικής Θεσσαλονίκης λίγο μετά την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, με την εισβολή της Ρωσίας, βεβηλώθηκε χτες από φασίστες.

Με το μισητό από τον λαό σύμβολό τους, τη σβάστικα, προσπάθησαν μέσα στα σκοτάδια, όπως συνηθίζουν, να καλύψουν τόσο τη λέξη «ειρήνη» όσο και τη λέξη «αγώνες» αλλά και φυσικά το σφυροδρέπανο.

Ποιος άλλος πέρα από όσους βαράνε προσοχή μόνο και μόνο στο άκουσμα του ΝΑΤΟ θα ενοχλούνταν από τα συνθήματα των κομμουνιστών, που πρωτοστατούν στην πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στο ιμπεριαλιστικό σφαγείο, για να ξεκουμπιστεί από κάθε άκρη της χώρας η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ;

Τα θρασύδειλα φασιστοειδή, που είδαν στην πράξη το προηγούμενο διάστημα - ειδικά στη Δυτική Θεσσαλονίκη - ότι το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν θα τους αφήσει σπιθαμή γης για να χύνουν το ναζιστικό τους δηλητήριο, απέδειξαν για μία ακόμη φορά τον ρόλο τους. Τον ρόλο δηλαδή του «μακριού χεριού» του συστήματος, το οποίο όλες αυτές τις μέρες έχει επιστρατεύσει κάθε βρώμικη πένα και φωνή, ακόμα και αυτές που είχαν ξεχάσει οι ίδιες ότι υπάρχουν για να επιτεθούν στο ΚΚΕ και όσους απαντούν ότι η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι με τους λαούς και όχι τους ιμπεριαλιστές.

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Διαμαρτυρία στη ΓΓ Ενημέρωσης

Σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 21 Μάρτη στις 11 π.μ. καλούν τα εκλεγμένα μέλη στα ΔΣ των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ΜΜΕ οι οποίοι συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. Η διαμαρτυρία θα γίνει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης (Καλλιθέα, οδός Φραγκούδη 11 & Αλεξάνδρου Πάντου - κοντινή πρόσβαση ο σταθμός του Μετρό «Συγγρού - ΦΙΞ»), ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο αλλά και στη σκόπιμη, επικίνδυνη και παραπλανητική προπαγάνδα που συντάσσεται με την πολεμική προπαγάνδα των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Αντιπολεμικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Μεγάλες αντιπολεμικές εκδηλώσεις, καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εμπλοκής της χώρας, οργανώνουν αυτές τις μέρες σε όλη την Ελλάδα Επιτροπές Ειρήνης και σωματεία.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

-- Σήμερα, Πέμπτη 17 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Καρλοβάσου, συγκέντρωση οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

-- Αύριο, Παρασκευή 18 Μάρτη

  • Στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο Κρήτης καλούν η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου και σωματεία της πόλης.
  • Στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας και σωματεία οργανώνουν μεγάλη αντιπολεμική εκδήλωση με μουσικά σχήματα από τη Μεσσηνία και αντιπολεμικά ποιήματα από θεατρικές ομάδες και λογοτέχνες.

-- Το Σάββατο 19 Μάρτη στις 11 π.μ. στο Δημοτικό Γυμναστήριο Κάτω Χαλανδρίου «Μάρκος Παπαδάκης» (Σαρανταπόρου και Σοφοκλή Βενιζέλου), η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου (μέλος της ΕΕΔΥΕ), ο Σύλλογος Γυναικών Χαλανδρίου (μέλος της ΟΓΕ), το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ της περιοχής και το παράρτημα Βόρειου Τομέα του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής καλούν σε εκδήλωση με ομιλητή τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Σταύρο Τάσσο.

-- Την Κυριακή 20 Μάρτη στις 11 π.μ., στην αίθουσα προβολών του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Θέρμης διοργανώνουν εκδήλωση η ΕΔΥΕΘ και η Επιτροπή Ειρήνης Υπαίθρου Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσουν ο Ν. Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ και αντιπρόεδρος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, και ο Μ. Μιχαήλ, αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕΘ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ