ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΕ - ΝΑΤΟ
«Σταυρόλεξο» η θέση της ελληνικής κυβέρνησης

Στο χτεσινό ΝΑΤΟικό Συμβούλιο Υπουργών Αμυνας (NAC) στις Βρυξέλλες, θίχτηκαν, μεταξύ των άλλων, θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, αφού το ζήτημα της «ευρωπαϊκής ταυτότητας ασφάλειας και άμυνας» (IESD) έχει μπλοκαριστεί εξαιτίας των τουρκικών αντιρρήσεων. Αλλά ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει την αμερικανο-βρετανική πρωτοβουλία για εξαίρεση του Αιγαίου και της Κύπρου από την «ευρωπαϊκή ασφάλεια», τονίζοντας με έμφαση ότι «δε θ' ασχοληθώ εγώ μ' ό,τι λέει ο καθένας (...)», ενώ γινόταν γνωστό στις Βρυξέλλες ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου απέρριπτε από την Αθήνα επίσημη βρετανική «συμβιβαστική» πρόταση για τουρκική, ad hoc, συμμετοχή σε επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των οποίων η ΕΕ δεν θα προσφεύγει στα μέσα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Σαμπαχαντίν Τσακμάκογλου επανέλαβε και στο χτεσινό NAC τις τουρκικές απαιτήσεις για αποφασιστικό ρόλο της Αγκυρας στις σχέσεις της ΕΕ με το ΝΑΤΟ.

Αντιφατική συμπεριφορά της Αθήνας

Οι «αντιθέσεις» που ενδέχεται να υπάρχουν εντός της αμερικανικής ηγεσίας έχουν ταλαιπωρήσει τις σχέσεις της κυβέρνησης Μπους με τους Ευρωπαίους «συμμάχους». Σύμφωνα με την Μ. Ολμπράιτ, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες σε συνεργασία «και δεν μπορούν να επιτρέψουν προώθηση ιδεών περί του ότι ο ένας μπορεί να κάνει χωρίς τον άλλον, αν θέλουμε να διανύσουμε με ασφάλεια τον 21ο αιώνα». Το ζήτημα της ασφάλειας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, μασκαρεμένο ως «ευρωπαϊκή ασφάλεια», έχει περιπλακεί μετά την εξαφάνιση του «σοβιετικού εχθρού» και τη λήξη του «ψυχρού πολέμου», που κατοχύρωνε, σύμφωνα με ένα ΝΑΤΟικό ρηθέν, «τις ΗΠΑ εντός, τη Γερμανία υπό και τη Ρωσία εκτός». Αλλά κοινά συμφέροντα δε σημαίνει και κοινά οφέλη. Η αμερικανική περιπλοκή έχει αντίκτυπο και στα ευρωπαϊκά συνεταιράκια, τόσο τις ευρωπαϊκές «μεγάλες δυνάμεις» όσο και τους «δορυφόρους». Η αντιφατική συμπεριφορά της Αθήνας, όσον αφορά το πολιτικό και στρατιωτικό «μέλλον της ΕΕ», είναι γεγονός.

Κατά τη χτεσινή μέρα, ο μεν Α. Τσοχατζόπουλος αρνιόταν επίμονα στις Βρυξέλλες ότι υπάρχει αμερικανο-βρετανική πρωτοβουλία ένταξης της Τουρκίας με «ειδική ρύθμιση» στο IESD (σχέσεις ΕΕ με ΝΑΤΟ), ο δε ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου στην Αθήνα προέβαινε σε διάβημα προς τη Βρετανία, αποδεχόμενος την ύπαρξη της «πρωτοβουλίας» και εκφράζοντας επίσημα τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης. Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας διέψευσε τους πάντες χτες στις Βρυξέλλες: Σύσσωμο τον ευρωπαϊκό Τύπο που εδώ και μια βδομάδα κάνει λόγο για «συμβιβασμό», ενόψει της οριστικής άρσης των τουρκικών αντιρρήσεων στο IESD, το στρατοκράτη της ΕΕ Χ. Σολάνα που δήλωνε την περασμένη Τρίτη ότι «θα βρεθεί λύση μέσα στην εβδομάδα», τις ανησυχίες σύσσωμης της ελληνικής αντιπολίτευσης που εκφράζει φόβους για επικίνδυνα παιχνίδια πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού.


Β. ΓΚΙΝΙΑΣ

Ν. ΜΠΕΡΝΣ
Πραγματοποιήθηκε ουσιώδης στροφή στην ελληνική εξωτερική πολιτική

Η Ελλάδα είναι βασική περιφερειακή δύναμη, η μόνη χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, η μόνη σταθερή και ευημερούσα Δημοκρατία. Αυτό τόνισε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, μιλώντας χτες σε εκδήλωση στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης υπογράμμισε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια μία ουσιώδη στροφή, προσεγγίζοντας την Τουρκία από τη μία πλευρά και διαδραματίζοντας ένα σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια από την άλλη.

Ο Ν. Μπερνς αναφέρθηκε στο ζωτικό χαρακτήρα της σχέσης Ουάσιγκτον και Ευρώπης, που αποτελεί «καθοριστικό στοιχείο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών - πρόσθεσε - και η διπλωματική τους δραστηριότητα θα συνεχιστεί στην περιοχή έντονα, καθώς θα πρέπει να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Ειδικότερα, για τη σχέση της χώρας του με την Ελλάδα και τη συνεργασία τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έκανε αναφορά στην κοινή παρουσία Ελλήνων και Αμερικανών στρατιωτών στις δυνάμεις SFOR και KFOR, καθώς και στις προσπάθειες που κατέβαλαν και οι δύο πλευρές για τη δημοκρατική αλλαγή στη Σερβία.

Στην παρέμβασή του στην εκδήλωση στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Παπούλιας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα σχέδιο με μακρόπνοο ορίζοντα για τη σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων, για την υλοποίηση του οποίου οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμβάλουν αποφασιστικά.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Θεόδωρος Κουλουμπής χαρακτήρισε απαραίτητη την ισχυρή ευρωατλαντική παρουσία στα Βαλκάνια και πρόσθεσε ότι θα πρέπει ειδικές δυνάμεις να παρεμβαίνουν προληπτικά και όχι πυροσβεστικά.

«Ο καλύτερος τρόπος για να αποκατασταθεί η ειρήνη στην περιοχή και να αποτρέψουμε μία νέα έκρηξη είναι να εφαρμόσουμε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ» υποστήριξε ο ίδιος.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Λεονταρισμοί για ευρωστρατό

Με φραστικούς λεονταρισμούς επιχειρεί να στηρίξει την κυβέρνηση ο Κ. Καραμανλής στο ζήτημα του ευρωστρατού, ο οποίος αφήνει εκτός της «προστασίας» του το Αιγαίο και την Κύπρο, μετά από αμερικανοβρετανική παρέμβαση για χάρη της Τουρκίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε χθες ότι «δε θα αναγνωρίσουμε μυστικές ή άτυπες συμφωνίες, που, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής άμυνας, εξισώνουν την Ελλάδα με την Τουρκία». Μια τέτοια εξέλιξη, συμπλήρωσε, θα υπονομεύσει καίρια και τελεσίδικα, όχι μόνο την εθνική μας ασφάλεια, αλλά και τη σημασία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «η διασφάλιση των συνόρων μας - που είναι και σύνορα της Ευρώπης - ήταν ένας από τους κυριότερους λόγους, που η Ελλάδα επέλεξε να συστρατευθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια», αλλά «σήμερα, με την τακτική των υποχωρήσεων της κυβέρνησης, φτάσαμε στο σημείο η Τουρκία, ένα κράτος που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να επιχειρεί να μπλοκάρει τη δράση του υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκού στρατού στο Αιγαίο και στην Κύπρο». Και πλειοδοτώντας σε φιλοευρωπαϊσμό και υποτέλεια, τονίζει ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας και η άμυνά μας συναρτώνται άμεσα με τη δομή και τη λειτουργία του ευρωπαϊκού στρατού».

ΚΕΠ
Αγωνία για την «αποψίλωση»

Προσπάθειες να κρατήσει τα μέλη και τα στελέχη του κόμματός του, τα οποία άρχισαν να αποχωρούν πριν το ιδρυτικό συνέδριο, καταβάλλει ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος ανακαλύπτει τώρα «επιχείρηση αποψίλωσης» του ΚΕΠ από τη Ρηγίλλης.

Μετά την προχτεσινοβραδινή αποχώρηση του Χ. Μπακάμη, ο οποίος ήταν οικονομικός σύμβουλος του δημάρχου, το επιτελείο του Δ. Αβραμόπουλου δήλωνε χτες το πρωί ότι «δεν υπάρχει στο ΚΕΠ Μπακάμης», ενώ ταυτόχρονα προανήγγειλαν πως ο Δ. Αβραμόπουλος μετά την επάνοδό του από τις ΗΠΑ, θα προχωρήσει σε σκληρή καταγγελία «του κομματισμού και των παρακομματικών μηχανισμών». Καταλόγιζαν ευθέως στη ΝΔ ότι βρίσκεται πίσω από τις τελευταίες αποχωρήσεις και υπενθύμιζαν δηλώσεις του Χ. Μπακάμη (στην «Απογευματινή») με τις οποίες προαναγγελλόταν «αποψίλωση του ΚΕΠ» από στελέχη προερχόμενα από τη ΝΔ. Αργότερα οι ίδιοι συνεργάτες του Δ. Αβραμόπουλου χρέωσαν προσωπικά στο γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Β. Μεϊμαράκη την «παλαιοκομματική επιχείρηση αποψίλωσης» του ΚΕΠ. Από την πλευρά του ο Β. Μεϊμαράκης αποποιούνταν ανάμειξή του στην «επιχείρηση» και επικαλούνταν τις καλές σχέσεις που έχει σε προσωπικό επίπεδο με το δήμαρχο!

Ο ίδιος ο Χ. Μπακάμης, που ήταν γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών επί Γ. Κεφαλογιάννη, διευκρίνισε ότι «δεν υπήρξε ποτέ στέλεχος του ΚΕΠ ούτε καν μέλος του», αλλά είχε μια μακροχρόνια φιλία με το δήμαρχο του οποίου υπήρξε οικονομικός σύμβουλος από το Μάρτη του '99 ως φέτος τον Απρίλη, με αρμοδιότητα στην κατάρτιση κοινοτικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλα στελέχη και φίλοι του δημάρχου το παράδειγμα του Μπακάμη και αυτό ακριβώς εξηγεί και τη λυσσαλέα αντίδραση των στενών συνεργατών του Δ. Αβραμόπουλου που πασχίζουν να συγκρατήσουν ό,τι μπορούν κυρίως απέναντι στη ΝΔ, από την οποία προέρχονται και στην οποία επιστρέφουν αρκετά στελέχη του ΚΕΠ. Ενδεικτικό της «αλλαγής διαθέσεων» απέναντι στο νέο κόμμα είναι το χτεσινό άρθρο του Ελεύθερου Τύπου, ο οποίος ας σημειωθεί ήταν από τις φιλονεοδημοκρατικές εφημερίδες που είχαν στηρίξει στην αρχή το εγχείρημα του δημάρχου: «Ο κ. Αβραμόπουλος δεν είναι ο ηγέτης που θα αλλάξει τον εκλογικό χάρτη και το ΚΕΠ δεν είναι η δύναμη που θα αμφισβητήσει το δικομματισμό...».

Αποκαλυπτήρια ανδριάντα Στέφανου Σαράφη

Ο Δήμος Αλίμου, σε συνεργασία με το Παράρτημα Αλίμου της ΠΕΑΕΑ καλούν την Κυριακή 10 Ιουνίου 2001, στις 10.30 π.μ., όλους τους αγωνιστές και τους φίλους της Αντίστασης, το λαό του Αλίμου και όλης της Αττικής, να παραστούν στη μεγαλειώδη πανελλήνια εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του αγωνιστή της λευτεριάς και της δημοκρατίας, στρατηγού και αρχηγού του ΕΛΑΣ Στέφανου Σαράφη, στον τόπο της δολοφονίας του, στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος στον Αλιμο (έναντι 83).

Πούλμαν για την εκδήλωση ξεκινούν: Από την κεντρική Πλατεία (Αγίου Νικολάου) Χαλανδρίου στις 9 π.μ., από Πλατεία Αγίας Παρασκευής 9.15 π.μ. και από το τέρμα λεωφορείων Χολαργού στις 9.30 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ