ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
27ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Συνεχίζονται οι συναντήσεις με νέους δημιουργούς

Συνεχίζονται οι συναντήσεις της ΚΝΕ με νέους δημιουργούς και ερασιτεχνικά συγκροτήματα στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, σήμερα πραγματοποιείται σχετική συνάντηση στη Λάρισα, στις 7 το απόγευμα στο Φρούριο. Αύριο Σάββατο, τη σκυτάλη παίρνουν τα Χανιά όπου η συνάντηση που διοργάνωσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο με τους νέους καλλιτέχνες θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο χώρο του ΤΕΙ και μεθαύριο Κυριακή αντίστοιχη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί και στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 4 μ.μ. στην αίθουσα Ρούσσου Χούνδρου στο ΤΕΕ ΤΑΚ.

Παράλληλα, μετά την επιτυχημένη πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η προσπάθεια της Οργάνωσης για πιο στενή συνεργασία και πιο ενεργητική συμμετοχή των νέων δημιουργών στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, συνεχίζεται με νέες συναντήσεις ανά δήμο ή περιοχή.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
Θύελλα αντιδράσεων για την ποινική δίωξη ΚΝιτών
  • Δικάζονται σήμερα με την κατηγορία της «παράνομης αφισοκόλλησης»
  • Συλλαλητήριο συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια στις 9 π.μ.

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η ποινική δίωξη τεσσάρων μελών της ΚΝΕ που δικάζονται σήμερα στο μονομελές Πλημμελειοδικείο Κυπαρισσίας με την κατηγορία της «παράνομης αφισοκόλλησης» όταν πριν από ένα χρόνο συνελήφθησαν από την αστυνομία για την πολιτική και αντιιμπεριαλιστική τους δράση.

Οργή και αγανάκτηση κυριαρχεί στο λαό της περιοχής για την προσπάθεια τρομοκρατίας και φίμωσης της πολιτικής έκφρασης και δράσης, ενώ δεκάδες είναι τα μηνύματα συμπαράστασης από μαζικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, σπουδαστικούς συλλόγους κ.α. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας της ΚΝΕ καλεί τους νέους και όλο το λαό σε συλλαλητήριο συμπαράστασης στις 9 π.μ. έξω από τα δικαστήρια της Κυπαρισσίας.

Ευρεία συμπαράσταση στους διωκόμενους νέους

Ο δήμαρχος Κυπαρισσίας Ηλίας Τσίγγανος σε επιστολή του προς το συνήγορο των κατηγορουμένων αναφέρει: «Σχετικά με τη μήνυση που έχει υποβληθεί σε νεολαίους του ΚΚΕ γιατί κόλλαγαν αφίσες με βρίσκει τελείως αντίθετο, διότι είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η διακίνηση των ιδεών πρέπει να είναι ελεύθερη και να διαδίδεται με οιονδήποτε τρόπο σύμφωνα πάντοτε με τα οικονομικά του κάθε κόμματος.

Αλλωστε η πρακτική της αφισοκολλήσεως έχει γίνει στις ημέρες μας καθεστώς, ξεκινώντας από κοινωνικές υποχρεώσεις (κηδείες - μνημόσυνα) και φθάνοντας μέχρι τη διαφήμιση νυχτερινών κέντρων κλπ».

Η ΕΛΜΕ Ηλείας με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την ποινική δίωξη εναντίον του συναδέλφου της Αντρέα Γιαννόπουλου (ένας από τους κατηγορούμενους) και απαιτεί την παύση της ποινικής δίωξης, τόσο του Α. Γιαννόπουλου, όσο και των συγκατηγορουμένων του, σημειώνοντας ότι «οι πολιτικές απόψεις δε διώκονται». Επίσης τονίζει πως «όταν οι τοίχοι και οι κολόνες των πόλεων είναι γεμάτοι με αφίσες που διαφημίζουν από νυχτερινά, κέντρα μέχρι εσώρουχα, είναι προφανές ότι εκείνο που διώκεται είναι οι πολιτικές απόψεις και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών».

Η ΕΛΜΕ Β' Μεσσηνίας με ανακοίνωσή της θεωρεί «υπερβολική και επιλεκτική τη δίωξη μελών πολιτικής νεολαίας για παράνομη αφισοκόλληση, τη στιγμή μάλιστα που η περιφέρειά μας είναι γεμάτη από τέτοια μηνύματα. Οχι μόνο από φορείς, αλλά και ιδιώτες που θέλουν να διαφημίσουν τα προϊόντα τους ή ακόμη και τα νυχτερινά τους κέντρα. Καλούμε τις δικαστικές αρχές να ερμηνεύσουν το νόμο διευρύνοντας τη δημοκρατία και να απαλλάξουν τους κατηγορούμενους νεολαίους από την εναντίον τους κατηγορία για αφισοκόλληση».

Ο Σύλλογος Διδασκάλων και Νηπιαγωγών Τριφυλίας σημειώνει πως «πιστοί στις ιδέες της ελευθερίας της έκφρασης, της συνείδησης και του λόγου με τις οποίες γαλουχηθήκαμε, αλλά και διδάσκουμε τους μαθητές μας, δεν μπορούμε παρά να προβάλλουμε την αντίθεσή μας σε φαινόμενα αυταρχισμού, χειραγώγησης και επιβολής από κάθε είδους εξουσία. Οι ιδέες δε φυλακίζονται, δε δικάζονται δε διώκονται σε μια δημοκρατική κοινωνία σας τη δικιά μας, όπως θέλουμε να πιστεύουμε πως είναι».

Ο Σπουδαστικός Σύλλογος της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας (ΣΔΟ) ΤΕΙ Καλαμάτας σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «τα φαινόμενα αυτά δεν έχουν τοπικό χαρακτήρα. Γίνεται μια προσπάθεια συνολική να τρομοκρατήσουν όσους αγωνίζονται για το δίκιο τους» και καλεί το λαό της Μεσσηνίας για τα δικά του συμφέροντα να συνεχίσει τις δημοκρατικές -αγωνιστικές παραδόσεις του και να εκδηλώσει εμπράκτως τη συμπαράστασή του στους τέσσερις νέους που δικάζονται για τις πολιτικές πεποιθήσεις τους.

Τη συμπαράστασή του στους τέσσερις κατηγορούμενους εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας και καταδικάζει την προσπάθεια ποινικοποίησης όσων αγωνίζονται για τις ιδέες και το δίκιο τους.

Το ΝΣ Μεσσηνίας της ΚΝΕ

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «ο περιορισμός των ελευθεριών - δικαιωμάτων του λαού μας, αφορά όχι μόνο τους κομμουνιστές, αλλά τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας. Καλούμε το λαό και τη νεολαία της Μεσσηνίας να συνεχίσει τις δημοκρατικές- αγωνιστικές παραδόσεις του προκειμένου να αχρηστεύσει τους τρομονόμους, τις δυνάμεις καταστολής, και τους ασφαλίτες, που τελευταία παρακολουθούν τις λαϊκές κινητοποιήσεις. Καλούμε το λαό της Κυπαρισσίας να εκδηλώσει εμπράκτως τη συμπαράστασή του στους τέσσερις νέους που δικάζονται για τις πολιτικές πεποιθήσεις τους. Καλούμε τους νέους και τις νέες να ενταχτούν στις γραμμές της ηρωικής Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας.

Αγωγή κατά της Λιάνας Κανέλλη

Αγωγή κατά της Λιάνας Κανέλλη και της ανωνύμου εκδοτικής εταιρίας «Αδράστεια Εκδοτική ΑΕ», κατέθεσε η Μαργαρίτα Παπανδρέου ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, η οποία και κοινοποιήθηκε την Παρασκευή 1 του Ιούνη.

Στο κείμενο της αγωγής αναφέρεται ότι «η πρώτη των εναγομένων, βουλευτής του ΚΚΕ, δημοσιογράφος του περιοδικού ΝΕΜΕΣΙΣ, εκδότης του περιοδικού ΝΕΜΕΣΙΣ, διευθύντρια του Περιοδικού ΝΕΜΕΣΙΣ, νόμιμος εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρίας, του περιοδικού ΝΕΜΕΣΙΣ, κατέχει παράνομα μέρος του προσωπικού μου αρχείου και δη επιστολές μου και εγγραφείσες συνομιλίες μου σε υλικούς φορείς ήχου με τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου και μέλη της οικογένειάς μου».

«Το αρχείο αυτό», ισχυρίζεται στην αγωγή της η Μ. Παπανδρέου, «περιήλθε εις χείρας της πρώτης των εναγομένων δι' εγκληματικών, παρανόμων πράξεων τρίτων, αγνώστων εις εμέ προσώπων, οι οποίοι το αφαίρεσαν από την οικία μου μεταξύ των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2000 και το παρέδωσαν στην πρώτη των εναγομένων». Σ' άλλο σημείο της αγωγής, αναφέρεται ότι «οι εναγόμενοι έκαναν παράνομη χρήση του κλεμμένου αυτού υλικού, και δη η πρώτη εξ αυτών, άνευ της αδείας μου και της συναινέσεώς μου, προέβη στην αναπαραγωγή και δημοσίευσή του στις σελίδες των τευχών Δεκεμβρίου 2000, Ιανουαρίου 2001 και Φεβρουαρίου 2001, του περιοδικού ΝΕΜΕΣΙΣ».

Η Μ. Παπανδρέου ζητά «να γίνει δεκτή η παρούσα αγωγή» καθώς και «να γνωριστεί η κυριότητα μου στο κλεμμένο αρχείο μου και να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι να μου αποδώσουν το εν λόγω κλεμμένο αρχείο, αφού αφαιρεθεί από αυτούς και παραδοθεί σε εμένα». Τέλος, ζητά να «καταδικαστούν οι εναγόμενοι στην εν γένει δικαστική μας δαπάνη».

ΒΟΥΛΗ
Αναξιόπιστες οι εταιρίες δημοσκοπήσεων

Ενδεικτικά της αναξιοπιστίας, των περίφημων εταιριών δημοσκοπήσεων και έρευνας αγοράς, ήταν όσα ειπώθηκαν χτες στη Βουλή στα πλαίσια της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου μεταξύ άλλων τοποθετήθηκε για το θέμα και ο πρόεδρος του οικείου συλλόγου (ΣΕΔΕΑ) Κ. Μαύρος. Από την πλευρά του επιχείρησε να μεταφέρει τις ευθύνες για την κατάσταση στους «πελάτες» των εταιριών, καθώς και στον κρατικό τομέα. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΔΕΑ, αναφερόμενος στην ανυπαρξία ελέγχου των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων αναρωτήθηκε «ποιος θα ελέγξει επιλεκτικές και φωτογραφικές διαρροές από πελάτες;», ενώ σημείωσε πως «δεν υπάρχουν κάνονες διαχείρισης αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων», παραδεχόμενος παράλληλα ότι «υπάρχει στρέβλωσή τους με τυχαία αποτελέσματα». Παράλληλα ανέφερε ότι ακόμα και κρατικό κανάλι χρησιμοποίησε για δημοσκόπηση εταιρία που δεν είναι εγγεγραμμένη στο σχετικό μητρώο που υπάρχει και δεν είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, υποστηρίζοντας ότι ο σύλλογος έρευνα το θέμα, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών.

Επί της ουσίας από τη χτεσινή συζήτηση επιβεβαιώθηκε η θέση που επανειλημμένα έχει πάρει το ΚΚΕ στα πλαίσια του ΕΣΡ σχετικά με την αναξιοπιστία των εταιριών δημοσκόπησης και έρευνας αγοράς έχοντας παράλληλα τονίσει ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν κριτήριο για την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Περιοδεία στην Εύβοια

Σήμερα, Παρασκευή 8 του Ιούνη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας - επικεφαλής κλιμακίου της ΝΕ Εύβοιας - θα περιοδεύσει στις 9 το πρωί στον ΑΗΣ Αλιβερίου, όπου θα μιλήσει στους εργαζόμενους και θα συναντηθεί με το ΔΣ του σωματείου και στη συνέχεια στις 11 π.μ. θα επισκεφτεί το εργοστάσιο ΒΙΟΜΕΚ.

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις

Δυο αντιπολεμικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και αύριο. Συγκεκριμένα:

- Συγκέντρωση διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Αμαλιάδας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, σήμερα Παρασκευή και ώρα 9 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Αθανασίου της πόλης. Θα μιλήσει ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Στρ. Κουνιάς, και θα ακολουθήσει συναυλία.

- Η Νεανική Δράση για την Ειρήνη Κορυδαλλού - Κοκκινιάς και η «Δημοκρατική Ενότητα» διοργανώνουν εκδήλωση με την προβολή της αντιπολεμικής ταινίας «Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται», αύριο Σάββατο 9 του Ιούνη και ώρα 8 μ.μ. στην αίθουσα «Πλειάδες» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κορυδαλλού (Γρηγόρη Λαμπράκη και Καρυταίνης).

Τιμούν τον ΔΣΕ στο Γράμμο

Τριήμερη εκδήλωση στο Γράμμο διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών, Τραυματιών, Αναπήρων, Θυμάτων Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος, την επόμενη Παρασκευή 15 Ιούνη, με την ευκαιρία της 55ης επετείου του ΔΣΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει στον τόπο όπου, πριν από 53 χρόνια, τον Ιούνη του 1948, οι κυβερνητικές δυνάμεις με την ολόπλευρη βοήθεια των ΗΠΑ και με την προσωπική συμμετοχή του Βαν Φλιτ στις επιχειρήσεις, αποφάσισαν να δώσουν το χτύπημα στις κύριες δυνάμεις του ΔΣΕ. Η αποτυχία αυτής της επιχείρησης με τον ελιγμό των κύριων δυνάμεων του ΔΣΕ στο Βίτσι προκάλεσε σύγχυση στο κυβερνητικό στρατόπεδο και παραπέρα όξυνση της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Πούλμαν για την εκδήλωση θα ξεκινήσει την Παρασκευή 15 Ιούνη στις 7 το πρωί από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 32.20.183 και 58.17.384.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ