ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Δυναμική συνέχεια στις κινητοποιήσεις

Η πορεία των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» την ώρα που περνά μπροστά από τη Βουλή
Η πορεία των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» την ώρα που περνά μπροστά από τη Βουλή
Με μαζική συμμετοχή στη χτεσινή τρίωρη στάση εργασίας και το συμβολικό αποκλεισμό κεντρικών δρόμων του Λεκανοπεδίου, αλλά και με την προγραμματισμένη για σήμερα, στις 9.30 π.μ, συγκέντρωση των σωματείων των νοσοκομείων και ιδρυμάτων Πρόνοιας στον κόμβο των Αμπελοκήπων, συνεχίζουν οι υγειονομικοί τις κινητοποιήσεις τους για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης στην Υγεία - Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και για τη διεκδίκηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Χτες, κατά τη διάρκεια των 3ωρων στάσεων εργασίας (8-11 π.μ.) που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μαζικές συγκεντρώσεις, συμβολικό κλείσιμο των οδών Καβάλας στο ύψος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, στη λεωφόρο Κηφισίας στο ύψος του ΚΑΤ, αλλά και στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο ύψος του «Αγιου Σάββα» και ενημέρωσαν τους πολίτες για τις συνέπειες των μέτρων της κυβέρνησης στην παρεχόμενη περίθαλψη.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στις συγκεντρώσεις ήταν: «Δώστε λεφτά για Πρόνοια Υγεία» και «Αγώνας, αγώνας διαρκείας θα 'ναι η απάντηση στον υπουργό Υγείας».

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα κορυφωθούν, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ, με την 7ωρη πανελλαδική στάση εργασίας (9 π.μ - 4 μ.μ) που έχει εξαγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ για τις 13 του Ιούνη.

Την ίδια μέρα θα γίνει στην Αθήνα στις 10 π.μ συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη και πορεία στα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει συγκέντρωση στις 10 π.μ στην Καμάρα και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στις έδρες των ΠΕΣΥ.

Απεργιακές κινητοποιήσεις με το ίδιο πρόγραμμα και συμμετοχή στις συγκεντρώσεις της ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας και οι εργαζόμενοι του ΠΙΚΠΑ.

Επίσης, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έχει εξαγγείλει 6ωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ.) την Τετάρτη 13 Ιούνη και συμμετοχή στην πανυγειονομική συγκέντρωση και πορεία.

Δυναμική πορεία του «Ευαγγελισμού»

Δυναμική και μαζική συγκέντρωση στα «Επείγοντα» του νοσοκομείου και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού».

«Οι εργαζόμενοι του "Ευαγγελισμού" επέλεξαν την πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών γιατί έχει τον "πρώτο λόγο" στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και στα κονδύλια για τις προσλήψεις. Εξάλλου εκεί μας παραπέμπει κάθε φορά και ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, όταν διατυπώνουμε οικονομικά αιτήματα», δήλωσε ο Ηλ. Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του Ευαγγελισμού.

Στη συνέχεια, με προπομπό το πανό με τη δέσμη των αιτημάτων τους και φωνάζοντας συνθήματα: «Δώστε λεφτά για την υγεία, έξω τα ράντζα από τα νοσοκομεία», «Ενταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά», «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις δώστε κρατικές επιχορηγήσεις», οι εργαζόμενοι μέσω της οδού Βασιλίσσης Σοφίας πορεύτηκαν στο υπουργείο Οικονομικών όπου και πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας.

Εκεί αντιπροσωπεία του σωματείου των εργαζομένων είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Α. Φωτιάδη και του επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Διεκδικούν, να διατεθούν κονδύλια για να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις στον «Ευαγγελισμό», που ξεπερνούν τις 700, αυξήσεις στους βασικούς μισθούς που να καλύπτουν τις απώλειες των τελευταίων χρόνων και άμεση χορήγηση νοσοκομειακού επιδόματος 100.000 δραχμών από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και το χαρακτηρισμό των νοσοκομείων σαν χώρων ανθυγιεινής εργασίας. Από την πλευρά του ο υφυπουργός δήλωσε πως είναι αναρμόδιος και ανέφερε πως θα μεταφέρει τα αιτήματά τους στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου.

Οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» πραγματοποιούν νέα συγκέντρωση στα «Επείγοντα» του νοσοκομείου σήμερα στις 8 π.μ., ενώ θα συμμετάσχουν και στον αποκλεισμό των σωματείων των νοσοκομείων που θα γίνει στον κόμβο Αμπελοκήπων στις 9:30 π.μ.

Η μοιραία κατάληξη

Ο ιμάντας, με τον οποίο αυτοκτόνησε ψυχασθενής στο ψυχιατρικό τμήμα του Κρατικού Νοσοκομείου της Αθήνας, δεν ήταν από ανεγειρόμενη οικοδομή αλλά από την πολιτική του υπουργείου Υγείας μετά το σεισμό της 7.9.1999

«Το θέμα είναι
«Το θέμα είναι "μην κάτσει και η στραβή", που λέμε. Και τότε - αν και ευχόμαστε ολόψυχα να διαψευστούμε - ποιος θα την πληρώσει; Και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;».Αυτά έγραψε ο «Ρ» στις 27.6.2000 και, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε
Η αυτοκτονία ενός ψυχασθενούς στο ψυχιατρικό τμήμα του Κρατικού Νοσοκομείου της Αθήνας δεν είναι ένα «περιστατικό αιφνίδιου θανάτου σε νοσοκομείο» - όπως προσπαθεί να το παρουσιάσει το υπουργείο Υγείας - αλλά η μοιραία κατάληξη της αδράνειας και των πολιτικών επιλογών που ακολούθησε το ίδιο το υπουργείο Υγείας στην αντιμετώπιση των λεγόμενων αναγκαστικών εισαγωγών των ψυχικά άρρωστων μετά τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός της 7.9.1999 στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Αττικής (ΨΝΑ), που είχε αποτέλεσμα να τεθούν εκτός χρήσης πολύτιμες κλίνες.

Το τραγικό γεγονός σημειώθηκε πριν 15 μέρες και δεν ανακοινώθηκε τίποτε. Εγινε γνωστό χτες μετά από Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Κακλαμάνης για τον υπουργό Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλο.

Ο Ν. Κακλαμάνης ερωτά τον υπουργό Υγείας γιατί έγινε απόκρυψη του συμβάντος και υπενθυμίζει ότι πριν ένα χρόνο οι διευθυντές των ψυχιατρικών τμημάτων - παρουσία βουλευτών - σε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας είχαν προειδοποιήσει για παρόμοιες εξελίξεις.

Ενα δραματικό δίλημμα

Για να γίνει κατανοητή η τραγική κατάληξη ενός 48χρονου ανθρώπου, στον οποίο έγινε αναγκαστική εισαγωγή και, μετά από ένα μήνα νοσηλείας, έθεσε τέρμα στη ζωή του με έναν ιμάντα από οικοδομικά υλικά μέσα στο νοσοκομείο, πρέπει να γίνει αναδρομή στη μετά το σεισμό κατάσταση.

Πριν απ' το σεισμό τα ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων - είναι ανοιχτά τμήματα - δέχονταν μόνο εκούσια περιστατικά για νοσηλεία καθώς λειτούργησαν με βάση τον κοινοτικό κανονισμό 815, στη βάση της αποασυλοποίησης. Ομως, μετά το σεισμό το ΨΝΑ τέθηκε εκτός εφημερίας, ενώ το Δρομοκαΐτειο έφτασε σε επικίνδυνη υπερκάλυψη με αναγκαστικές νοσηλείες. Ετσι, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατέφυγε στην «προσωρινή λύση» - που τελικά έγινε μόνιμη - για αναγκαστική νοσηλεία σε ανοιχτά τμήματα.

Η τελική κατάληξη αυτής της επιλογής ήταν πέντε αναγκαστικές νοσηλείες σε μέρες εφημερίας στα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων. Οι ψυχίατροι βρέθηκαν μπροστά στο εξής δίλημμα: `Η να μην κάνουν εισαγωγές - οπότε θα ήταν υπόλογοι γιατί θα άφηναν αρρώστους στο δρόμο - ή θα έκαναν εισαγωγές παραβιάζοντας τη φιλοσοφία των ανοιχτών τμημάτων με συνακόλουθα τους κινδύνους που προκύπτουν από μια τέτοια επιλογή.

Ετσι λοιπόν σε δέκα τουλάχιστον περιπτώσεις που υπήρξαν αρνήσεις των ψυχιάτρων κλήθηκαν οι εισαγγελείς για να δώσουν... λύση, ενώ σε τρεις περιπτώσεις οι ψυχίατροι πήγαν στο Αυτόφωρο.

Για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στα ψυχιατρικά τμήματα αρκούν τα στοιχεία αυτών των ημερών απ' το Κρατικό της Αθήνας και το «Σωτηρία»:

  • Στο ψυχιατρικό τμήμα του Κρατικού απ' τις 42 εισαγωγές οι 17 είναι αναγκαστικές νοσηλείες. Ετσι δε γεμίζει μόνο ο διάδρομος αλλά και η τραπεζαρία που αδειάζει κάθε πρωί μετά την εφημερία για να φάνε οι άρρωστοι. Θα 'πρεπε να υπάρχουν 17 νοσηλευτές για 18 αρρώστους και υπάρχουν μόνο 13 για 42 αρρώστους!
  • Στο αντίστοιχο τμήμα του «Σωτηρία» απ' τις 35 εισαγωγές οι 17 είναι αναγκαστικές.

Σχεδόν σε όλα τα ψυχιατρικά τμήματα σημειώθηκαν αλλεπάλληλα σοβαρά επεισόδια όπως ξυλοδαρμοί μεταξύ των ασθενών ή και ξυλοδαρμοί των νοσηλευτών, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας. Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» στις 28-1-2001 - όπως προκύπτει από έγγραφη αναφορά - εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από ψυχασθενή, ο οποίος στη συνέχεια απέδρασε από το νοσοκομείο.

Δυστυχώς, έκατσε η... στραβή

Ο «Ρ» στις 27.6.2000 με εκτενές ρεπορτάζ (βλέπε φωτοτυπία) προειδοποιούσε για την κατάσταση στο Γενικό Κρατικό και με σχόλιό του ευχόταν να μην «κάτσει στραβή που λέμε».

Μάλιστα, στις 28.6.2000 είχε γίνει συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τους δημοσιογράφους και ο υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος - πριν αρχίσει η συνάντηση - είχε συστήσει να μην υιοθετούνται αυτές οι υπερβολές.

Τελικά όμως οι διαπιστώσεις εκείνες επιβεβαιώθηκαν με τον πιο δραματικό τρόπο, αλλά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της με τη χτεσινή ανακοίνωσή της, στην οποία, μεταξύ των άλλων, αναφέρει ότι περιστατικά αιφνίδιων θανάτων σε νοσοκομεία διερευνώνται μέσα από θεσμοθετημένες και πάγιες διαδικασίες. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία, ήτοι άμεση δικαστική έρευνα, ιατροδικαστική εξέταση και παράλληλα διοικητική έρευνα από το νοσοκομείο για την εξακρίβωση των συνθηκών αυτοκτονίας».

Και η ανακοίνωση του υπουργείου καταλήγει με τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση προχωρά... «αποφασιστικά στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης του συστήματος».

Ετσι λοιπόν η αυτοκτονία ενός ψυχασθενούς καταντά μικρή λεπτομέρεια σε αυτή την αποφασιστική υλοποίηση της μεταρρύθμισης του συστήματος...

«Αυτός ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός»

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους εργαζόμενους μπροστά στον Αγιο Σάββα, ήταν και ο 70χρονος Κυριάκος Μαξιμιάδης, που είναι συνταξιούχος έμπορος (από το Ταμείο Εμπόρων).

Περιμένει εδώ και τρεις μήνες για μια επέμβαση στο μάτι του, γιατί όπως έλεγε υπάρχει πληθώρα κόσμου. Είναι η τρίτη επέμβαση που θα κάνει τα τελευταία χρόνια. Χρειάστηκαν και κάποιες εξετάσεις και πήγε στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στην οδό Λένορμαν. «Αναμονή και ταλαιπωρία ήταν η αναβάθμιση των παροχών που μας υποσχέθηκαν όταν ενοποίησαν τα ταμεία του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ και του ΤΑΕ», έλεγε χτες για να τονίσει: «Μέσα σε αυτό το νοσοκομείο (σ.σ. Αγιος Σάββας) προσφέρεται σημαντικό έργο. Ομως το προσωπικό δε φτάνει».

Και δηλώνοντας τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις τόνιζε: «Αυτός ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ