ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Κυνικές απολογίες των κατηγορουμένων

Eurokinissi

Με τις απολογίες των κατηγορουμένων συνεχίστηκε χτες η δίκη για το άγριο λιντσάρισμα μέχρι θανάτου του Ζαχαρία (Ζακ) Κωστόπουλου τον Σεπτέμβρη του 2018, με 6 κατηγορούμενους, έναν μεσίτη, έναν κοσμηματοπώλη και 4 αστυνομικούς. Η κατηγορία αφορά την πρόκληση θανατηφόρας σωματικής βλάβης, όμως η Πολιτική Αγωγή σε όλη τη διαδικασία καταδεικνύει στο δικαστήριο πως πρέπει να αναβαθμιστεί η κατηγορία σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά των συνηγόρων των κατηγορουμένων συνεχιζόταν σε όλη τη διαδικασία η αντιμετώπιση του θύματος ως «επικίνδυνου κακοποιού». Πρώτος απολογήθηκε ο κοσμηματοπώλης Σπ. Δημόπουλος, στο κατάστημα του οποίου βρισκόταν ο Ζακ. Εμφανίστηκε ως υπερασπιστής του νόμου με μόνο στόχο «να κρατήσει τον Ζαχαρία στο μαγαζί για να έρθει η αστυνομία να τον συλλάβει». Μάλιστα, όπως είπε στο δικαστήριο, οι κλοτσιές που έριξε στο κεφάλι του 33χρονου δεν θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρες γιατί ήταν... «ξώφαλτσες»... Αποκαλούσε το θύμα πάντα «δράστη» προσπαθώντας να του ρίξει τις ευθύνες. Ο δεύτερος κατηγορούμενος, ο μεσίτης Αθ. Χορταριάς, αφού και αυτός έριξε τις ευθύνες στο θύμα, υποστήριξε ότι προσπάθησε να τον προστατεύσει για να μη χτυπήσει σοβαρά γι' αυτό έσπασε τη βιτρίνα. Μάλιστα, όπως είπε, την ώρα που «κλοτσούσε στον αέρα, το πρόσωπο του Ζακ έπεσε πάνω στο πόδι του»... Δεν εξήγησε όμως γιατί αυτό είχε συνέχεια, όπως φαίνεται και από τα χτυπήματα σε πρόσωπο και σώμα του θύματος από την ιατροδικαστική εξέταση.

Επίσης, απολογήθηκαν και οι δύο αστυνομικοί, ο Β. Ρουσάκος της ομάδας Ζ και ο Δ. Σεφέρης της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι επί της ουσίας κρύφτηκαν πίσω από τα εγχειρίδια εκπαίδευσης της αστυνομίας για να δικαιολογήσουν αυτά που φαίνονται και στο σχετικό βίντεο το οποίο προβλήθηκε στο δικαστήριο, να ακινητοποιούν, να σπρώχνουν, να τραβούν, να κλοτσούν και να πατούν το αναίσθητο και αιμόφυρτο θύμα, τον Ζαχαρία Κωστόπουλο, που κατ' αυτούς δυνητικά ήταν επικίνδυνος... Η δίκη θα συνεχιστεί στις 4 Απρίλη με τις απολογίες των άλλων δύο αστυνομικών.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Οι φασίστες δεν έχουν θέση σε καμιά εκδήλωση

Καταγγέλλει την περιφερειακή αρχή που κάλεσε την «Ελληνική Αυγή» στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

Την απαράδεκτη ενέργεια της περιφερειακής αρχής να καλέσει στις επίσημες εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στη Λάρισα την επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής», που υποστηρίχθηκε στις εκλογές του 2019 από την καταδικασμένη πλέον και από το δικαστήριο ναζιστική Χρυσή Αυγή για την εγκληματική της δράση, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας.

«Είναι ανεπίτρεπτο, μετά και την καταδίκη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής από το δικαστήριο για την εγκληματική της δράση, να συνεχίσουν να συγκαταλέγονται από την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας στους καταλόγους των προσκεκλημένων και να αποστέλλονται προσκλήσεις στους εκπροσώπους της "Ελληνικής Αυγής" που υποστηρίχτηκε ανοιχτά από τη Χρυσή Αυγή, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζει ακόμα πως «τέτοιες ενέργειες αντικειμενικά έρχονται να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων την παρουσία εκπροσώπων της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής και όσων δημιούργησαν υποκατάστατα σχήματά της, μετά την καταδίκη της ως εγκληματικής οργάνωσης, ως "θεσμικών εκπροσώπων"».

Τέλος, καλεί όλους τους μαζικούς φορείς της Λάρισας και της Θεσσαλίας, τα σωματεία, τους εργαζόμενους και τη νεολαία να μη δείξουν καμία ανοχή απέναντι στους φασίστες, αλλά και «να τους απομονώσουμε σε κάθε χώρο εργασίας, στα σχολεία, σε κάθε γειτονιά».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΛΟΥ
Να μην επιβληθεί χαράτσι στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας

Το επιπλέον χαράτσι που καλούνται να πληρώσουν οι δήμοι της Μαγνησίας, και κατ' επέκταση οι δημότες τους, στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, με βάση το Σχέδιο Κανονισμού Τιμολόγησης του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Ν. Μαγνησίας, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου.

Το χαράτσι προκύπτει από την εφαρμογή Κοινής Υπουργικής Απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ (ΥΠΕΝ/ΔΔΑΠΠ/31606/930/2019 ΚΥΑ), που καλούσε τους Φορείς Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) να προβούν σε υπολογισμό του κόστους κάθε παρεχόμενης υπηρεσίας για την πλήρη ανάκτηση του Ετήσιου Κόστους Διαχείρισης (ΕΚΔ), επιβάλλοντας ένα νέο χαράτσι, που στη Μαγνησία αυξάνει την εισφορά προς τον ΣΥΔΙΣΑ από 11,5 ευρώ σε 23,85 ευρώ ανά τόνο.

Σε αυτό προστίθεται και το τέλος ταφής απορριμμάτων, που για το 2022 είναι 20 ευρώ ανά τόνο, εκτινάσσοντας την εισφορά στα 43,85 ευρώ. Να θυμίσουμε ότι το «τέλος ταφής» τα επόμενα χρόνια θα αυξάνεται κατά 5 ευρώ το έτος, μέχρι να φτάσει τα 35 ευρώ μέχρι το 2025.

Ολοι οι δήμοι της Μαγνησίας καλούνται να πληρώσουν, από 11,5 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων, 43,85 ευρώ, ενώ για τον δήμο Αλμυρού, όπου λειτουργεί Σταθμός Μεταφόρτωσης Αποβλήτων, από 13,5 ευρώ τον τόνο, 47,95 ευρώ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο δήμος Βόλου, που για το 2022, αντί του προϋπολογισθέντος ποσού των 780.000 ευρώ καλείται να καταβάλει εισφορά στον ΣΥΔΙΣΑ 3.018.598,40 ευρώ!!!

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου, σε ανακοίνωσή της, τονίζει πως «τα παραπάνω αποτελούν ένα κομμάτι της εγκληματικής πολιτικής, σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, της υγείας και του περιβάλλοντος, όλων των κυβερνήσεων, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που ακολούθησαν η μια κυβέρνηση, σε συνέχεια, μετά την άλλη».

Καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, με τα σωματεία τους και τους μαζικούς φορείς, με τον αγώνα τους, να καταδικάσουν όλους αυτούς, Κεντρική και Τοπική Διοίκηση, που ευθύνονται γι' αυτήν την τραγική κατάσταση. Να διεκδικήσουν διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους και στο λαϊκό εισόδημα.

ΔΙΚΗ ΛΙΓΝΑΔΗ
Προχωρά με εντάσεις και αντεγκλήσεις

Με εντάσεις και διακοπές της διαδικασίας συνεχίζεται η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, με επόμενη δικάσιμο την 1 Απρίλη. «Η υπεράσπιση του κατηγορούμενου έχει αφήσει πολλά υπονοούμενα όπου θέλει να ισχυριστεί ότι είμαι επαγγελματίας ομοφυλόφιλος. Εγώ δεν είμαι και δεν υπήρξα ποτέ». Αυτήν τη δήλωση ένιωσε την ανάγκη να κάνει μετά την ολοκλήρωση της δύσκολης και ψυχολογικά επίπονης εξέτασής του ο αιγυπτιακής καταγωγής μάρτυρας - θύμα στη δίκη του πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ο οποίος δικάζεται για τρεις βιασμούς ανήλικων αγοριών και άλλον έναν σε βάρος ενήλικα. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο συνήγορος του κατηγορούμενου, Αλ. Κούγιας, για πολλοστή φορά επιδόθηκε ασυγκράτητος και ανενόχλητος σε προσπάθεια να υποτιμήσει τον μάρτυρα, φτάνοντας στο σημείο να τον χαρακτηρίσει «διεθνή απατεώνα με modus operandi εγκληματία». Ο συνήγορος των θυμάτων, Ι. Βλάχος, κατηγόρησε την πρόεδρο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Π. Γιούπη για ανοχή στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων: «Κυρία πρόεδρε, έτοιμη την έχω την αίτηση εξαίρεσής σας. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπονται σαδιστικά υποβαλλόμενες ερωτήσεις προς το θύμα. Δεν μπορώ να νομιμοποιώ με την παρουσία μου αυτήν τη διαδικασία. Ολα τα ομοφοβικά - ρατσιστικά να τα βγάζουμε εδώ μέσα. Είναι ντροπή». Επίσης, κατέθεσε αίτημα για την επισκόπηση υλικού με «φωτογραφίες πορνογραφικές με ανήλικο», που αποτελεί μέρος της δικογραφίας και έχει κατασχεθεί από ακίνητο του αδελφού του Δ. Λιγνάδη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, σε συσκευή κινητού τηλεφώνου του κατηγορούμενου εντοπίστηκε πορνογραφικό υλικό που δεν είχαν βρει αρχικά οι ανακριτικές αρχές.Τα στιγμιότυπα είχαν διαγραφεί από τη συσκευή και η ανάκτησή τους έγινε από το iCloud, ενώ υπάρχουν και μηνύματα. Σημειωτέον, ο Αλ. Κούγιας επανέφερε τα περί σκευωρίας εναντίον του Λιγνάδη από «έναν κύκλο προσώπων» και κατονόμασε τους δικηγόρους των θυμάτων, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και την δημοσιογράφο Ναταλί Χατζηαντωνίου, η οποία είχε δημοσιεύσει στο «2020mag», όπου και εργαζόταν εκείνο το διάστημα, τη συνέντευξη του Νίκου Σ. η οποία άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» στη δυσώδη αυτή υπόθεση.

Ο Αλ. Κούγιας επιτέθηκε επίσης σε μία δημοσιογράφο στην αίθουσα, που κατά αυτόν ηχογραφούσε τη διαδικασία.

Νέο θύμα της ενεργειακής φτώχειας

Την τελευταία της πνοή άφησε χτες το πρωί μια ηλικιωμένη μέσα στο σπίτι της στο Ηράκλειο, στη συμβολή των οδών Σκουντή και Μονής Παλιανής, όταν ξέσπασε φωτιά από τη σόμπα που είχε ανάψει για να προστατευτεί από το κρύο. Την άτυχη γυναίκα βρήκε η αδερφή της, η οποία άνοιξε την πόρτα του σπιτιού αναζητώντας την.

Πρόκειται για το πολλοστό περιστατικό φέτος (ξεπερνούν τα 30 τον χειμώνα) όπου η προσπάθεια θέρμανσης φτωχών νοικοκυριών καταλήγει σε τραγωδία, απόρροια της ενεργειακής φτώχειας στην οποία έχουν καταδικάσει τον λαό οι αντιλαϊκές πολιτικές όλων των αστικών κυβερνήσεων.

Απαράδεκτη κυβερνητική τροπολογία για τον Τύπο

Απαράδεκτη κυβερνητική τροπολογία που αφορά την «ευθύνη του Τύπου» αναμενόταν να ψηφιστεί χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής. Η τροπολογία υποτίθεται ότι αποσαφηνίζει τα «περί αστικής ευθύνης» των ιδιοκτητών των εφημερίδων. Ωστόσο πρόκειται για καθαρή υποκρισία αφού στη συντριπτική πλειοψηφία τους πρόκειται για μεγάλες πολυμετοχικές ανώνυμες εταιρείες, πλήρως προστατευμένες από το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, με το βάρος τελικά να πέφτει στους εργαζόμενους των εφημερίδων, οι οποίοι όμως τα όσα γράφουν είναι στη βάση της «γραμμής» του ιδιοκτήτη, δηλαδή της ανώνυμης εταιρείας.

Η τροπολογία προβλέπει ακόμα ότι ο διευθυντής και ο αρχισυντάκτης θα πρέπει να είναι μέλη των επαγγελματικών Ενώσεων του Τύπου, όπως για παράδειγμα η ΕΣΗΕΑ. Στην πραγματικότητα αυτή η διάταξη «βάζει» την εργοδοσία μέσα στις Ενώσεις των εργαζομένων, αλλοιώνοντας τελικά τον χαρακτήρα τους.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ