ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΙΑΠΩΝΙΑ
«Απαράδεκτη» η ρωσική απόσυρση από τις συνομιλίες για συνθήκη ειρήνης

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φ. Κισίντα χαρακτήρισε την απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τις συνομιλίες για την υπογραφή Συνθήκη Ειρήνης με τη χώρα του ως «εξαιρετικά αδικαιολόγητη και απολύτως απαράδεκτη».

Θυμίζουμε ότι η Ρωσία ανακοίνωσε ότι εξαιτίας του «προφανώς μη φιλικού χαρακτήρα των μονομερών περιορισμών που επέβαλε η Ιαπωνία στη Ρωσία σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία», η χώρα «δεν προτίθεται να συνεχίσει τις συνομιλίες για συνθήκη ειρήνης με την Ιαπωνία». Η ανακοίνωση αναφέρεται στις συνομιλίες που είχαν επαναληφθεί τα τελευταία χρόνια και ενώ οι δύο χώρες τυπικά βρίσκονται ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση (δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο).

Μεταξύ άλλων, η Μόσχα ανέστειλε και την κατάργηση της βίζας για όσους Ιάπωνες επιθυμούν να ταξιδεύουν στις Νότιες Κουρίλες (για την κυριαρχία των οποίων οι δύο χώρες διαφιλονικούν), ενώ αποσύρθηκε και από τον διάλογο για κοινές μπίζνες με την Ιαπωνία στις Νότιες Κουρίλες.

Ο Κισίντα μίλησε για «κατάσταση» που είναι «αποτέλεσμα της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία» και πρόσθεσε ότι «η ρωσική απόπειρα να μετατεθεί το ερώτημα αυτό ώστε να αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ιαπωνίας και Ρωσίας είναι εξαιρετικά αδικαιολόγητη και απολύτως απαράδεκτη». Μετέφερε την «έντονη διαμαρτυρία» της χώρας του και επέκρινε ξανά τη Ρωσία για ενέργειες που «αλλάζουν διά της βίας και με μονομερή τρόπο το στάτους κβο».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γ. Γουενμπίν σχολίασε ότι «έχουμε προσέξει αυτές τις πληροφορίες (για την επιδείνωση των ρωσο-ιαπωνικών σχέσεων). Η Κίνα ελπίζει ότι η Μόσχα και το Τόκιο θα επιλύσουν με επιτυχία τα σχετικά ζητήματα».

«Παραμένουμε ουδέτεροι» δηλώνουν Βιετνάμ και Μαλαισία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ιγκόρ Μοργκούλοφ συναντήθηκε με τον πρέσβη της Βόρειας Κορέας στη Μόσχα, Σιν Χονγκ Τσολ, με θέμα την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων «στο πλαίσιο των αλλαγών που συμβαίνουν στη διεθνή σκηνή». Σύμφωνα με ρωσική ανακοίνωση συζητήθηκαν και «τοπικά προβλήματα της περιφέρειας, περιλαμβανομένης της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Ισμαήλ Σαμπρι Γιακούμπ, από το Βιετνάμ όπου έκανε επίσημη επίσκεψη, δήλωσε ότι «συζητήσαμε τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση και συμφωνήσαμε ότι Μαλαισία και Βιετνάμ θα παραμείνουμε ουδέτεροι (...) όσον αφορά τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, δεν τις στηρίζουμε (...) Αναγνωρίζουμε μόνο περιορισμούς που θα μπορούσε να επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Πρόσθεσε δε ότι οι δύο χώρες «δεν στηρίζουμε τέτοια επίθεση ενάντια σε ένα κυρίαρχο κράτος» (αναφερόμενος στη Ρωσία) για να υπερθεματίσει στη «θέση της μη ανάμειξης» και να καταλήξει εκφράζοντας προσδοκία «για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία».

Ας σημειωθεί ότι την περασμένη βδομάδα, ο ΥΠΕΞ του Βιετνάμ Μπούι Ταν Σον είχε τηλεφωνική επαφή με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στον οποίο είπε ότι θέση του Ανόι είναι πως οι διεθνείς διαφωνίες πρέπει να λύνονται με ειρηνικά μέσα, αλλά την ίδια στιγμή συνέστησε και στις δύο πλευρές (ρωσική και ουκρανική) να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να μειώσουν τις εντάσεις και να συνεχίσουν τις προσπάθειες διαλόγου για εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης. Ο δε Λαβρόφ επέλεξε να επιδοκιμάσει τον ρόλο του Βιετνάμ για τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού αλλά και παγκόσμια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ