ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΚΙΝΑ
Μελετά «ευκαιρίες» στα νέα δεδομένα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Κινήσεις σε διάφορες κατευθύνσεις, από την ίδια την Κίνα αλλά και από ισχυρές χώρες με τις οποίες διατηρεί σημαντικές διαφορές, μελετά το Πεκίνο, επιχειρώντας να αξιοποιήσει «ευκαιρίες» από τα νέα δεδομένα από την όξυνση της αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας.

Είναι ενδεικτικές οι επισημάνσεις του πρέσβη της Κίνας στη Μόσχα, Ζανγκ Χανούι, ο οποίος μιλώντας σε συνάντηση με εκπροσώπους επιχειρήσεων ανέφερε ότι «η τρέχουσα διεθνής κατάσταση είναι σύνθετη» και «μεγάλες εταιρείες αντιμετωπίζουν μέγιστες προκλήσεις ή ακόμα και διακοπές σε πληρωμές και στον εφοδιασμό τους», για να προσθέσει ότι «είναι η ώρα που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο οι ιδιωτικές εταιρείες». Πρόσθεσε δε ότι η κινεζική κυβέρνηση αναζητά τρόπους για προσαρμογές που απαιτεί η «νέα κατάσταση», αναφερόμενος ειδικά στις «εφοδιαστικές αλυσίδες» και τις «προκλήσεις στις πληρωμές», καλώντας δε και τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων να «προσαρμοστούν» στη νέα κατάσταση.

Στο μεταξύ, ο κινεζικός Τύπος εστιάζει μεταξύ άλλων σε διεργασίες με τις οποίες αλληλεπιδρά η προσπάθεια των ΗΠΑ να διασφαλίσουν νέες συμμαχίες. Καθόλου τυχαία η «Λαϊκή Ημερησία» προχτές διάλεξε να σχολιάσει την «κριτική του Μπάιντεν για την ουδετερότητα της Ινδίας», υποστηρίζοντας ότι αυτή «εκθέτει την υποκρισία των ΗΠΑ» και τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα: «Ως ανεξάρτητη χώρα, η Ινδία έχει το δικαίωμα να παίρνει διπλωματικές αποφάσεις σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα και την πραγματικότητα. Ωστόσο, αυτό οι ΗΠΑ δεν το αποδέχονται».

Ακόμα, συμπλήρωνε: «Από στρατηγικό εγωισμό, η Ουάσιγκτον πυροδοτεί τις φλόγες στην ουκρανική κρίση και αναζητά κέρδη (...) Το αληθινό πρόσωπο της Ουάσιγκτον αποκαλύφθηκε: Αναγκάζει συμμάχους και εταίρους να διαλέξουν πλευρά ανεξάρτητα από τις δικές τους ανησυχίες και τα δικά τους συμφέροντα, κάτι που θα κάνει αυτές τις χώρες να είναι πιο προσεκτικές στην ανάπτυξη σχέσεων με τις ΗΠΑ στο μέλλον. Το αποκαλούμενο ενωμένο αντι-ρωσικό "δημοκρατικό μέτωπο" δεν μπορεί να εγκαθιδρυθεί».

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική πλουτοκρατία εξακολουθεί να προβληματίζεται για την επιλογή της Ινδίας να μη συντάσσεται με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, απευθυνόμενος σε επιχειρηματική συνάντηση, στην Ουάσιγκτον, μίλησε για το «ενωμένο μέτωπο» που - όπως ισχυρίστηκε - «υπάρχει σε όλο το ΝΑΤΟ και στον Ειρηνικό», αλλά όταν αναφέρθηκε στην QUAD για να υποστηρίξει ότι «η Ιαπωνία έχει σταθεί εξαιρετικά σθεναρή ως προς τους όρους αντιμετώπισης της επιθετικότητας του Πούτιν - το ίδιο και η Αυστραλία», δεν μπόρεσε να παρακάμψει την Ινδία, χαρακτηρίζοντάς την «πιθανή εξαίρεση» και «κάπως τρεμάμενη στο θέμα».

Παρέμβαση στη συζήτηση για αποκλεισμό της Ρωσίας από το G20

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γ. Γουενμπίν δήλωσε ότι η χώρα του είναι ενάντια στον αποκλεισμό της Ρωσίας από την επόμενη Σύνοδο του G20 (που αναμένεται να γίνει στην Ινδονησία), δηλώνοντας ότι «η Ρωσία είναι μια σημαντική χώρα μέλος» του G20 και «κανένα μέλος δεν έχει δικαίωμα να αποκλείσει μια άλλη χώρα».

Το θέμα ανέκυψε ως πρόταση της Πολωνίας προς τις ΗΠΑ για αποκλεισμό της Ρωσίας από το G20, με τον Πολωνό υπουργό Π. Νόβακ να αναφέρει ότι «λάβαμε θετική ανταπόκριση» από την αμερικανική κυβέρνηση.

Σε σχετικές δηλώσεις του, ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, είπε: «Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του G20 θα έλεγα απλώς αυτό: Πιστεύουμε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα στους διεθνείς θεσμούς και απέναντι στη διεθνή κοινότητα» και πρόσθεσε ότι «αναφορικά με συγκεκριμένους θεσμούς και συγκεκριμένες αποφάσεις θέλουμε να διαβουλευθούμε με τους συμμάχους μας σε αυτούς προτού αποφανθούμε».

Πάντως, η πρέσβειρα της Ρωσίας στην Τζακάρτα, Λουντμίλα Βορόμπιοβα, δήλωσε πως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πρόθεση να συμμετάσχει κανονικά στη Σύνοδο του G20, μιλώντας για «απόλυτα δυσανάλογη» αντίδραση της Δύσης.

Τέλος, σχολιάζοντας την απόσυρση της χώρας του από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ιαπωνία (οι δύο χώρες τυπικά βρίσκονται ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο), ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ισχυρίστηκε ότι «προφανώς» οι δύο χώρες ποτέ δεν θα μπορούσαν να φτάσουν σε συμβιβασμό για διαφορές τους όπως η κυριαρχία στις Κουρίλες. Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ειρωνεύτηκε τους Ιάπωνες ότι ακολούθησαν το αμερικάνικο παράδειγμα και επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία για να δράσουν ως «περήφανοι, ανεξάρτητοι σαμουράι», καταλήγοντας ότι γι' αυτό «οι συνομιλίες (μεταξύ των δύο μας) δεν έχουν άλλο νόημα. Και δεν πειράζει...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ