ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πρόσω ολοταχώς» για τα νοσοκομεία - «επιχειρήσεις»

Και το Νοσοκομείο Σπάρτης μετατρέπεται σε «επιχειρηματική μονάδα» με τον μανδύα της «δωρεάς»

Μετά το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, έρχεται η σειρά του Νοσοκομείου Σπάρτης να λειτουργεί με όρους ιδιωτικού νοσοκομείου, καθώς η κυβέρνηση φέρνει σχετικό νομοσχέδιο (κύρωση «σύμβασης δωρεάς» με το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» - ΙΣΝ).

Οπως συνέβη και στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, η σύμβαση δεσμεύει με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις την ανέγερση και λειτουργία του νέου Νοσοκομείου στη Σπάρτη ώστε να λειτουργεί ως ΝΠΙΔ, δηλαδή ως επιχείρηση του Δημοσίου, όπως το «Παπαγεωργίου» ή το Νοσοκομείο Σαντορίνης.

Ο «Ελληνικός Τομέας Υγείας» με «CEO» και «οικονομικά αποδοτική λειτουργία»

Δεν είναι τυχαίο ότι στο άρθρο 1 «Για τους σκοπούς και το αντικείμενο της σύμβασης» δεν υπάρχει καν αναφορά στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά αναφέρεται στη συμβολή του έργου για την «αναβάθμιση του Ελληνικού Τομέα Υγείας». Κάνοντας λόγο για το «κοινό όραμα υπουργείου Υγείας και ΙΣΝ» να «αποτελέσει πρότυπο νοσοκομείο, το οποίο θα θέσει τους κανόνες για την μελλοντική ανάπτυξη παροχών Υγείας στην Ελλάδα», αναφέρει ότι θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο Νοσοκομείο Σπάρτης που λειτουργεί σήμερα και θα απευθύνεται στον ενήλικο και παιδικό πληθυσμό της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου, ειδικότερα του νομού Λακωνίας.

Ωστόσο, οι σύγχρονες υποδομές, ο εξοπλισμός και οι παροχές που υπόσχεται στον λαό της περιοχής θέτουν ως όρο τη λειτουργία του νοσοκομείου ως επιχειρηματικής μονάδας, δηλαδή ο λαός θα καλείται να πληρώσει ακόμη περισσότερα είτε έμμεσα (ασφαλιστικά ταμεία) είτε άμεσα.

Και στην περίπτωση του Νοσοκομείου Σπάρτης, μετά την παράδοση του έργου, η πλήρης κατοχή, νομή, δικαιώματα κ.λπ. θα ανήκουν στο ΝΠΙΔ, ώστε να ενισχύεται η αυτοτελής δράση του, σύμφωνα με τους κανόνες της επιχειρηματικής δράσης που χαρακτηρίζει ένα ΝΠΙΔ.

Στις προβλέψεις της σύμβασης υπάρχουν τα κριτήρια της επιχειρηματικής δράσης, όπως η οικονομικά «αποδοτικότερη» λειτουργία, η εφαρμογή των «βέλτιστων διεθνών πρακτικών», οι οποίες αφορούν ό,τι έχει σχέση με την προσαρμογή στους «κανόνες της αγοράς» και βεβαίως η ύπαρξη του «CEO» (chief executive officer), όπως ακριβώς συμβαίνει με έναν επιχειρηματικό όμιλο και τα διοικητικά στελέχη του.

Σημειώνεται επίσης ότι προβλέπεται η μεταφορά, μετεγκατάσταση κλινικών, μονάδων και τμημάτων από το σημερινό Νοσοκομείο Σπάρτης προς το νέο, δηλαδή οι υποδομές που υπήρχαν και λειτουργούσαν μετατρέπονται σε υποδομές του νοσοκομείου - επιχείρησης με την αντίστοιχη λειτουργία.

Ακόμα και οι «πατέντες» για τα έγγραφα που συνοδεύουν το έργο ως «προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας» προβλέπεται να μην αξιοποιηθούν για κάποια άλλη μονάδα δημόσια ή ιδιωτική, παρά μόνο για τις ανάγκες του συγκεκριμένου νοσοκομείου, προκειμένου να εξασφαλιστεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, έναντι όλων των άλλων.

Παράλληλα, το ΙΣΝ διατηρεί το δικαίωμα του ελέγχου σε ετήσια βάση αλλά και εκτάκτως για όλα τα ζητήματα που αφορούν τα οικονομικά του νοσοκομείου, τη λειτουργία του, τη συντήρησή του κ.λπ., με παροχή προς αυτό όλων των εγγράφων και το δικαίωμα του ελέγχου τους.

Είναι φανερό λοιπόν ότι δεν πρόκειται απλά για μια «δωρεά» που κατά διαστήματα γίνεται από τους καπιταλιστές και τα διάφορα «κοινωφελή ιδρύματα» που στήνουν.

Πρόκειται για ένα ευρύτερο σχέδιο, με το οποίο, πάντα στο όνομα των αναγκών του λαού και μετά τη διαχρονική υπονόμευσή τους, προωθούνται οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, στην κατεύθυνση της παραπέρα εμπορευματοποίησης των παροχών και της ενίσχυσης των επιχειρηματικών κριτηρίων στη λειτουργία των μονάδων Υγείας. Αυτοί οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που για τη στήριξή τους με παντός είδους κίνητρα υπάρχει ουσιαστική επιδείνωση της πρόσβασης του λαού στη δημόσια δωρεάν Υγεία υψηλού επιπέδου, με τη στήριξη του κράτους και όλων των αστικών κυβερνήσεων, κάνουν «προσφορές» με τις οποίες όχι μόνο δεν λύνεται το πρόβλημα αλλά επιδεινώνεται ακόμα παραπέρα.

Πρόθεση ιδιωτικοποίησης και του 409 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στην Πάτρα

Στο μεταξύ, την πρόθεση να ιδιωτικοποιηθεί («αξιοποιηθεί») και το 409 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Πάτρας, το οποίο παραμένει κλειστό τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύει το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή, μεταφέροντας το δίκαιο λαϊκό αίτημα για τη λειτουργία του νοσοκομείου και την αναβάθμισή του για την κάλυψη των αναγκών του λαού και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την Ερώτηση καταθέτουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας: «Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανέθεσε σε γραφείο πολιτικών και αρχιτεκτονικών μηχανικών την αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών για την "αξιοποίηση" του 409 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου στην Πάτρα.

Επίσης, με έγγραφό της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) διαμαρτύρεται διότι δεν αναλήφθηκε πρωτοβουλία από την κυβέρνηση για τη λειτουργία του 409 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου με σύγχρονο εξοπλισμό και επαρκή στελέχωση σε αριθμό όλων των ειδικοτήτων, προς όφελος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και του λαού της περιοχής για δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη».

Με βάση τα παραπάνω, οι τρεις βουλευτές ρωτούν τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη του 409 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, με σύγχρονο εξοπλισμό και επαρκή στελέχωση σε αριθμό όλων των ειδικοτήτων προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι λαϊκές ανάγκες, για δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη στην περιοχή. Επίσης, για τη γνωστοποίηση του περιεχομένου του κειμένου ανάθεσης από το υπουργείο Αμυνας σε τεχνικό γραφείο σχετικά με την «αξιοποίηση» του νοσοκομείου.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ
Το κόστος στον γιατρό αν οι εισαγωγές δεν έχουν την έγκριση της διοίκησης!

Να αποσυρθεί το απαράδεκτο έγγραφο, απαιτεί ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ

Με έγγραφό της η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ «υπενθυμίζει» στους γιατρούς ότι εισαγωγή στο νοσοκομείο απαιτεί την έγκρισή της, αλλιώς το κόστος θα βαρύνει τον θεράποντα ιατρό, σε μία ακόμα απαράδεκτη προσπάθεια να φορτώνεται το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων είτε στο προσωπικό είτε στους ασθενείς.

Τα παραπάνω αναδεικνύει με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραχρήστος, ο οποίος σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον διοικητή του ΑΧΕΠΑ ζήτησε την απόσυρση του εγγράφου, σημειώνοντας ότι «αυτή η πράξη αποτελεί ωμή παρέμβαση στο ιατρικό έργο».

Συνεχίζοντας ο Χρ. Καραχρήστος αναφέρει τα εξής:

«Η εισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο αποτελεί ιατρική πράξη, γεγονός που δεν έχει καμία σχέση με τις αρμοδιότητες του διοικητή ενός νοσοκομείου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ν. 3329/2005 δεν παρέχεται καμία αρμοδιότητα στους διοικητές να συνυπογράφουν το έγγραφο εισαγωγής ασθενούς στο νοσοκομείο. Ακόμα χειρότερα, τα περί μετακύλισης του κόστους νοσηλείας στους γιατρούς από τον διοικητή ενός νοσοκομείου μπορούν να αποδοθούν μόνο σε πρωταπριλιάτικο αστείο.

Στην προσπάθεια του διοικητή να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, στην οποία εντάσσεται και το δελτίο Τύπου της διοίκησης του ΑΧΕΠΑ, ισχυρίστηκε ότι είναι προσπάθεια αντιμετώπισης φαινομένων "αδιαφάνειας" και καταστρατήγησης της ορθότητας της λίστας προτεραιότητας επεμβατικών πράξεων.

Οι μαχόμενοι, έντιμοι υγειονομικοί, που στα δύο χρόνια της πανδημίας υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν τη ζωή των ασθενών τους, είναι από αρχής απέναντι και καταδικάζουν απερίφραστα τέτοιου είδους φαινόμενα.

Οπως απέναντι θα βρεθούν και στα σχέδια της κυβέρνησης να θεσπίσει τα απογευματινά χειρουργεία, στα οποία θα καλούνται οι ασθενείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να "προσπεράσουν" τις ίδιες τεράστιες λίστες αναμονής. Νόμιμα βεβαίως, αλλά πόσο ηθικά;

Το έδαφος όπου αυτά τα φαινόμενα παίρνουν σάρκα και οστά είναι η ίδια η πολιτική που άφησε το ΕΣΥ ανοχύρωτο απέναντι στην πανδημία, που μετέτρεψε τα νοσοκομεία σε μονοθεματικά και οδήγησε στη διόγκωση των λιστών αναμονής των χειρουργείων και των επεμβατικών πράξεων, που έχει οδηγήσει χιλιάδες ασθενείς είτε στην πολύμηνη αναμονή είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Η υπηρέτηση αυτής της πολιτικής από όλους τους αρμοδίους, από το υπουργείο έως τις διοικήσεις των νοσοκομείων, είναι που έχει διογκώσει αυτό το πρόβλημα. Ακριβώς γι' αυτό η λύση δεν βρίσκεται στην επέμβαση στο ιατρικό έργο, αλλά στα άμεσα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, που απαιτούν όλο αυτό το διάστημα η ΕΝΙΘ και η ΟΕΝΓΕ».

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Η εξάπλωση συνεχίζεται, ο λαός εκτεθειμένος

Εξακολουθεί να σαρώνει τη χώρα η πανδημία, με αποτέλεσμα χτες να χάσουν τη ζωή τους άλλοι 53 άνθρωποι με COVID-19, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό από την έναρξη της επιδημίας στους 27.083 θανάτους.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 338, εκ των οποίων πλήρως εμβολιασμένοι είναι το 37,87%, με το ποσοστό τους τις τελευταίες μέρες να παίρνει τον ανήφορο.

Επίσης, κατά 29,94% αυξήθηκαν οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία, φτάνοντας τις 434.

Τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν ήταν 23.106, εκ των οποίων 8.320 στην Αττική και 2.433 στη Θεσσαλονίκη, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 2.861.993.

Μπροστά σε αυτήν την ανησυχητική κατάσταση η κυβέρνηση συνεχίζει να καλλιεργεί τον εφησυχασμό, ενώ χτες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα την αύξηση πληρότητας στα γήπεδα στο 100% και τη μείωση του αριθμού των αυτοδιαγνωστικών τεστ σε ένα τη βδομάδα για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης ανακοίνωσε την αναστολή του απαράδεκτου προστίμου των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών από τις 15 Απρίλη, διευκρίνισε όμως ότι ποσά από το χαράτσι αυτό έως τα 300 ευρώ θα εισπραχθούν. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η επιβολή προστίμου θα ξαναπέσει στο τραπέζι από τον Σεπτέμβρη, με την κυβέρνηση να δίνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο λαός θα ξαναβρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, για τρίτη χρονιά, μετά το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, ενώ θα κληθεί να πληρώσει την αναχαίτιση του ιού με εισπρακτικά, περιοριστικά και αντεργατικά μέτρα.

Και όσο η κυβέρνηση «σφυρίζει τη λήξη» της πανδημίας, χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας παραμένουν σε αναστολή, χωρίς μισθό εδώ και 8 μήνες, με την πρόφαση της «μετάδοσης του ιού», και εργαζόμενοι στοιβάζονται σε ουρές φαρμακείων και ιδιωτικών διαγνωστηρίων για να κάνουν τεστ, πληρώνοντας από την τσέπη τους την επιδημιολογική επιτήρηση.

Χαράτσι για δεκάδες χιλιάδες εμβολιασμένους που νοσούν δεύτερη και τρίτη φορά

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία εργαζόμενου που έφτασε χτες στον «Ριζοσπάστη», ο οποίος πέρυσι νόσησε με κορονοϊό και αργότερα έκανε τις δύο δόσεις εμβολίου. Πριν 10 μέρες επαναμολύνθηκε, πριν προλάβει να του χορηγηθεί η τρίτη δόση εμβολίου. Επιστρέφει στην εργασία του, ενημερώνεται ότι ...δεν δικαιούται δεύτερο πιστοποιητικό νόσησης, ενώ σύμφωνα με το επιστημονικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ η τρίτη δόση εμβολιασμού θα γίνει μετά από 3 μήνες, και μέχρι τότε υποχρεώνεται να κάνει 2 rapid test τη βδομάδα, που θα τα πληρώνει ο ίδιος. Να σημειωθεί ότι πάνω από 90.000 άνθρωποι έχουν επαναμολυνθεί, αλλά σύμφωνα με τα κυβερνητικά πρωτόκολλα ούτε δικαιούνται δεύτερο ή τρίτο πιστοποιητικό νόσησης, ούτε τους παρέχει η εργοδοσία ή το κράτος δωρεάν έλεγχο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ