ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Νέες εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου ενόψει των σερβικών εκλογών

«Απογοήτευση» για τη στάση της Πρίστινας εκφράζουν οι δυτικοί «προστάτες» του προτεκτοράτου

Την αντίδραση της Σερβίας αλλά και την «απογοήτευση» των... προστατών του προτεκτοράτου (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) προκάλεσε η απόφαση του Κοσόβου να μην επιτρέψει τη λειτουργία εκλογικών τμημάτων για να ψηφίσουν οι Σέρβοι που μένουν στην επικράτειά του στις σερβικές εκλογές της 3ης Απρίλη, σε μια ακόμα εξέλιξη που επιβεβαιώνει τον σύνθετο χαρακτήρα των αντιθέσεων στα Βαλκάνια.

Με φόντο την όξυνση διεργασιών γύρω από την ευρωατλαντική επιδίωξη για γενικευμένη επίσημη αναγνώριση του προτεκτοράτου και ενώ φουντώνουν σχεδιασμοί για την ένταξή του σε ΝΑΤΟ και ΕΕ (στο πλαίσιο της «αναχαίτισης» της ρωσικής και κινεζικής διείσδυσης στα Δυτικά Βαλκάνια), το Κόσοβο επικαλείται απόφαση της Βουλής του από τον Γενάρη, που εκτιμούσε ότι η διεξαγωγή εκλογών άλλων χωρών στην επικράτειά του «παραβιάζει την κυριαρχία και τη συνταγματική τάξη της Δημοκρατίας του Κοσόβου». Σχετικά ρεπορτάζ αναφέρουν πως η κυβέρνηση Κούρτι παρέθεσε στο Βελιγράδι «επιλογές» για τη διευθέτηση του ζητήματος, όπως η επίσημη υποβολή σχετικού αιτήματος «προς τη Δημοκρατία του Κοσόβου», προσδοκώντας σε μια κίνηση που εμμέσως θα συνιστούσε αναγνώρισή του από το Βελιγράδι.

Τη Δευτέρα, συζήτησε σχετικά και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Σερβίας, με τον Πρόεδρο της χώρας, Αλ. Βούτσιτς, να δηλώνει ότι τίθεται «θέμα ασφάλειας και πολιτικής επιβίωσης των Σέρβων στο Κόσοβο, της ίδιας τους της ύπαρξης». Ο Βούτσιτς εξέφρασε δυσαρέσκεια για αντίστοιχα μέτρα που παίρνουν και άλλες βαλκανικές κυβερνήσεις, μιλώντας για «παγίδα» που «πρέπει να αποφύγουμε» και αναφέροντας ότι «συνολικά η Πρίστινα και τμήμα της Ποντγκόριτσα, του Ζάγκρεμπ και του Σαράγεβο (σ.σ. δηλαδή του Μαυροβουνίου, της Κροατίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης) δεν συμπεριφέρονται συντονισμένα κατά λάθος». Οι κοσοβάρικες αρχές προτείνουν όσοι Σέρβοι θέλουν να πάρουν μέρος στις εκλογές να απευθύνονται στη διπλωματική αποστολή του Βελιγραδίου.

Σημειωτέον, και από τη μεριά του Μαυροβουνίου, ο ΥΠΕΞ, Ντ. Ραντούλοβιτς, ανακοίνωσε ότι οι Σέρβοι που μένουν στη χώρα και επιθυμούν να ψηφίσουν στις εκλογές της 3ης Απρίλη θα πρέπει να απευθύνονται στις έδρες των διπλωματικών αποστολών της Σερβίας, σχολιάζοντας ότι «η απόφαση αυτή δεν στρέφεται ενάντια σε κάποιον, γιατί με τον ίδιο τρόπο ψηφίζουν και οι πολίτες άλλων χωρών, της Κροατίας, των ΗΠΑ, της Ουκρανίας κ.ά., των οποίων η εθνική νομοθεσία επιτρέπει την ψηφοφορία στο εξωτερικό».

«Μεγάλη απογοήτευση» για την Πρίστινα, «εκτίμηση» για τη «διάθεση» της Σερβίας

Την ίδια ώρα, σε χτεσινή τους ανακοίνωση οι «5» (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία που συγκροτούν τους «Quint») αναγνώρισαν μεν «το προνόμιο της κυβέρνησης του Κοσόβου να αποφασίζει αν θα επιτρέψει ή όχι τη διευκόλυνση της διεξαγωγής των εκλογών άλλων χωρών», ωστόσο εκφράζουν «μεγάλη απογοήτευση» για το ότι το Κόσοβο απέρριψε «εποικοδομητική πρόταση» που υπέβαλαν για την εξεύρεση λύσης, σε αντίθεση με τη «διάθεση που έδειξε η Σερβία», για την οποία εκφράζουν «εκτίμηση».

Σημείωσαν μάλιστα ότι - παρά την πλήρη στοίχιση της Πρίστινας σε ό,τι αφορά τις ευρωατλαντικές αποφάσεις απέναντι στη Ρωσία - «μια τέτοια συμπεριφορά δεν ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις αρχές μας και θα υπονομεύσει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες» του Κοσόβου, του οποίου η απόφαση, συνεχίζουν, δείχνει ότι «απέτυχε να δείξει την αφοσίωσή του στην αρχή υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών του, περιλαμβανομένων των μειονοτήτων». Καταλήγουν δε ζητώντας από την Πρίστινα «να εργαστεί για να μειώσει τις εντάσεις και να εμπλακεί εποικοδομητικά στον διάλογο που διευκολύνει η ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία»...

Η παραπάνω παρέμβαση των «5» βέβαια δεν προέκυψε από το πουθενά. Αντίθετα, είναι ενταγμένη στην προσπάθεια του ευρωατλαντικού άξονα να διατηρεί δεσμούς με το Βελιγράδι, επιχειρώντας παράλληλα να υπονομεύσει τους αντίστοιχους δεσμούς του με τη Ρωσία. Ερχεται μάλιστα σε μια περίοδο που το Βελιγράδι, επιχειρώντας να «ισορροπήσει», δηλώνει ότι παρά τις πιέσεις που δέχεται δεν πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ την ίδια ώρα υπερψήφισε στον ΟΗΕ το δυτικό ψήφισμα καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

ΓΑΛΛΙΑ
Ετοιμος για νέες ανατροπές δηλώνει ο Μακρόν

Από εργατική κινητοποίηση τον Γενάρη
Από εργατική κινητοποίηση τον Γενάρη
Η νέα μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού στο όνομα της εξυγίανσης των δαπανών και της εναρμόνισης του εργάσιμου βίου με το προσδόκιμο ζωής αποτελεί προτεραιότητα του Εμ. Μακρόν που διεκδικεί νέα θητεία στη γαλλική προεδρία, δηλώνοντας έτοιμος να υπερασπιστεί ακόμα πιο αποφασιστικά τις ανάγκες του ντόπιου κεφαλαίου.

Οπως δήλωσε, στόχος του είναι να αυξήσει το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση από τα 62 στα 65 έτη, με βάση και τις αντιδραστικές κατευθύνσεις που συναποφασίζονται στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να αποδεχτούμε ότι χρειάζεται να εργαζόμαστε περισσότερα χρόνια ώστε να έχουμε ένα κοινωνικό μοντέλο που μπορεί να διατηρηθεί και αντιστοιχεί στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής», ανέφερε μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του.

Ο Μακρόν δηλώνει ότι στην επόμενη 5ετία «πρέπει να κάνουμε επιλογές ιστορικού χαρακτήρα», με φόντο την επιδίωξη της γαλλικής πλουτοκρατίας να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική της θέση εντός της Ευρώπης αλλά και γενικότερα, τόνισε ότι «στόχος μας είναι η εθνική ανεξαρτησία σε μια ισχυρή Ευρώπη» και υπόσχεται μεταξύ άλλων αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, του δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των επενδύσεων στη στρατιωτική τεχνολογία.

Σημειωτέον, οι προεδρικές εκλογές του Απρίλη θα γίνουν ενώ αναθερμαίνεται ξανά η συζήτηση για το καθεστώς διοίκησης της Κορσικής.

Σε πρόσφατη επίσκεψη στο νησί, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράρ Νταρμαμέν, είπε ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει «μια συζήτηση χωρίς προηγούμενο γύρω από το θεσμικό ζήτημα». Μιλώντας στην τοπική εφημερίδα «Κορς Ματέν» ο Νταρμαμέν είπε ότι η κυβέρνηση «είναι έτοιμη να φτάσει μέχρι και στην αυτονομία», συμπληρώνοντας ότι «μετά, το θέμα είναι να καταλήξουμε τι θα είναι αυτή η αυτονομία. Πρέπει να το συζητήσουμε».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εντοπίστηκε χτες το ένα μαύρο κουτί του «737-800» της «China Eastern Airlines» που συνετρίβη τη Δευτέρα στη νότια Κίνα. Κανένας από τους 132 επιβαίνοντες δεν επέζησε, ενώ παραμένουν πολλά ερωτήματα. Ιδιαίτερα συζητιέται τι προκάλεσε τη σχεδόν κάθετη πτώση του αεροπλάνου προτού προκληθεί φωτιά.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε χτες ότι τελικά τα Γυμνάσια και Λύκεια Θηλέων θα κλείσουν, ελάχιστες ώρες αφότου είχαν επαναλειτουργήσει. Πριν κάποιες βδομάδες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας την επαναλειτουργία τους, είχε πει ότι αυτή θα γίνει «στο πλαίσιο της ευθύνης μας να προσφέρουμε εκπαίδευση και εκπαιδευτικές δομές στους μαθητές μας», αλλά χρειάζεται χρόνος για να διασφαλιστεί η φοίτηση σε αυτά με βάση τις «ισλαμικές αρχές».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου προκάλεσε αργά προχτές το βράδυ ισχυρός ανεμοστρόβιλος που έπληξε την Πολιτεία Λουιζιάνα στις νότιες ΗΠΑ. Κατέστρεψε εκατοντάδες κατοικίες, προκάλεσε ζημιές στο οδικό δίκτυο και σε γραμμές ηλεκτροδότησης του προαστίου Αραμπι, ανατολικά της Νέας Ορλεάνης.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Δεκάδες άτομα μεταφέρθηκαν χτες το μεσημέρι σε σταθμούς πρώτων βοηθειών του Λονδίνου, καθώς αντιμετώπισαν δύσπνοια μετά από διαρροή τοξικού καπνού από το Υδάτινο Κέντρο του Ολυμπιακού Πάρκου «Βασίλισσα Ελισάβετ». Η διαχειρίστρια εταιρεία του Ολυμπιακού Πάρκου ανακοίνωσε ότι η περιοχή αποκλείστηκε και εκκενώθηκε.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Στη Συρία μετέβη χτες ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χ. Αμιραμπντολαχιάν, επικεφαλής αντιπροσωπείας αξιωματούχων του Ιράν, με στόχο την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων. Μετά τη συνάντησή του με τον Σύρο ομόλογό του, Φ. Μικντάντ, ο Ιρανός ΥΠΕΞ εξέφρασε τη στήριξη της ιρανικής κυβέρνησης «στην ηγεσία, στην κυβέρνηση και στον λαό της Συρίας», τονίζοντας ότι οι διμερείς σχέσεις χαρακτηρίζονται από τις «καλύτερες συνθήκες».

ΟΤΤΑΒΑ.-- Σε συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας με την αντιπολιτευόμενη σοσιαλδημοκρατική «Νέα Δημοκρατία» προχώρησε προχτές ο Καναδός πρωθυπουργός Τζ. Τριντό, σε μια προσπάθεια να αποφύγει νέες πρόωρες εκλογές και να κυβερνήσει μέχρι το 2025. Ο Τριντό, ηγέτης των Φιλελευθέρων, είχε εκλεγεί τον Σεπτέμβρη για τρίτη θητεία ως επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας.

ΤΑΪΠΕΪ.-- Τουλάχιστον έναν τραυματία και κατάρρευση μιας γέφυρας υπό κατασκευή άφησε πίσω της η σεισμική δόνηση 6,7 Ρίχτερ που έπληξε την Ταϊβάν χτες τα ξημερώματα. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων και επίκεντρο κάπου 70 χιλιόμετρα νότια της τουριστικής πόλης Χουάλιεν.

Πέθανε η Μαντλίν Ολμπράιτ

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ πέθανε χτες, παραμονές της 23ης επετείου έναρξης της ΝΑΤΟικής επίθεσης στην πρώην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

Πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 84 ετών.

Ηταν η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί του πρώην Προέδρου Μπιλ Κλίντον κατά την περίοδο 1997 - 2001.

Είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα σχέδια περαιτέρω καταστροφής της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στην ενίσχυση των Κοσοβάρων Αλβανών αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ και στην εξαπόλυση της ΝΑΤΟικής επίθεσης του 1999 που ξεκίνησε στις 24 Μάρτη και τερματίστηκε στις 10 Ιούνη, στο πλαίσιο της οποίας διαπράχθηκαν ειδεχθή εγκλήματα πολέμου, για τα οποία ουδέποτε τιμωρήθηκαν οι δυνάμεις εισβολής.

Το 2016 είχε παίξει ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον όταν διεκδίκησε την προεδρία των ΗΠΑ.

ΚΙΝΑ
Διεκδικεί ρόλο μεσολαβητή στο Κέρας της Αφρικής

Ρόλο μεσολαβητή στις κρίσεις που συνεχίζονται εδώ και δεκαετίες στο στρατηγικό (από άποψη διεθνούς ναυτιλίας και διέλευσης εμπορευμάτων) Κέρας της Αφρικής επιζητεί η Κίνα.

Ο πρόσφατα διορισθείς απεσταλμένος της Κίνας στο Κέρας της Αφρικής, Σούε Μπινγκ, δήλωσε χτες ότι προετοιμάζεται η διοργάνωση της «πρώτης ειρηνευτικής συνδιάσκεψης» έως τον Ιούνη, σε μια προσπάθεια να επιλυθούν περιφερειακές κρίσεις.

Ο Σούε, βετεράνος διπλωμάτης, που υπηρέτησε σε χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ωκεανίας, πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα περιοδεία σε αρκετές χώρες της Ανατολικής Αφρικής (Αιθιοπία, Ερυθραία, Τζιμπουτί, Σομαλία και Κένυα) ενώ τις επόμενες μέρες θα επισκεφθεί την Ουγκάντα και το Νότιο Σουδάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ