ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ
Ολοι στους δρόμους, κανένας συμβιβασμός με την ακρίβεια, απεμπλοκή από τον πόλεμο!

Εντείνονται οι προετοιμασίες από τα συνδικάτα για τη μεγάλη απεργιακή μάχη

Στην τελική ευθεία μπροστά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία βρίσκονται τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα, εντείνοντας τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους με σκοπό να γίνει η Τετάρτη 6 Απρίλη μέρα που θα νεκρώσουν εκατοντάδες χώροι δουλειάς, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μέρα που χιλιάδες λαού θα διαδηλώσουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Με τον στόχο αυτό, καθημερινά συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς ξεδιπλώνουν μαχητικά τη δράση, οργανώνοντας εξορμήσεις και παρεμβάσεις, συσκέψεις, συνελεύσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, μεταφέροντας έτσι παντού το απεργιακό κάλεσμα.

Η ανταπόκριση που συναντούν αναδεικνύει τη δυνατότητα να αποτελέσει η 6η Απρίλη σταθμό στην αγωνιστική έκφραση της δυσαρέσκειας που όλο και φουντώνει μέσα στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, για την ακρίβεια που τσακίζει το εισόδημα, για την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις ολέθριες συνέπειες για τον λαό, για την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας στα εργατικά δικαιώματα, για τα καθημερινά εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς.

Στο επίκεντρο της πάλης βρίσκονται διεκδικήσεις ουσιαστικής προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, ενώ σε μια σειρά από χώρους ξεχωρίζει η δράση για την υπογραφή Συλλογικών Εργασίας, με αυξήσεις στα μεροκάματα και με κατοχύρωση σύγχρονων δικαιωμάτων.

Στην πορεία προς την απεργία κοινό βηματισμό με τα εργατικά συνδικάτα αναπτύσσουν συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, σύλλογοι γυναικών και φοιτητών, άλλοι μαζικοί φορείς που καλούν σε συμμετοχή προκειμένου τα απεργιακά συλλαλητήρια να αποκτήσουν χαρακτήρα παλλαϊκής κινητοποίησης. Τη συμμετοχή τους στα απεργιακά συλλαλητήρια έχουν ανακοινώσει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών. Να διαδηλώσουν μαζί με τα εκατοντάδες σωματεία εργαζομένων, εκπαιδευτικών, τους φοιτητικούς συλλόγους και άλλους μαζικούς φορείς στις 6 Απρίλη καλεί τους μαθητές η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Κάλεσμα στις γυναίκες της βιοπάλης «να ενώσουμε τις φωνές μας με τα εργατικά σωματεία και τις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων και να συμμετάσχουμε μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 6 Απρίλη» απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συσκέψεις και οι συνελεύσεις για την οργάνωση της απεργιακής μάχης. Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Το Σωματείο Εργαζομένων στην «Καβάλα Oil» και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Καβάλας καλούν σε σύσκεψη σωματείων και φορέων σήμερα, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καλεί όλα τα συνδικάτα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους εμπορικούς συλλόγους του νομού, τους αγρότες, σε σύσκεψη, σήμερα, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.

Η ΠΕΜΕΝ πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση σήμερα, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της (Μπουμπουλίνας 21).

Ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά σήμερα στις 9 μ.μ. πραγματοποιεί ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής διοίκησης μαζί με το παράρτημα Νίκαιας - Ρέντη, Κορυδαλλού.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς καλεί σε σύσκεψη, σήμερα, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί σε πλατιά σύσκεψη σήμερα, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσά του (Κομνηνάκη 43).

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποιεί Γενικές Συνελεύσεις στα παραρτήματα Κέντρου, Πειραιά, Νοτιοανατολικών Συνοικιών και Νέας Ιωνίας αύριο, Περιστερίου, Ιλίου, Βορειανατολικών Συνοικιών και Καλλιθέας στις 3 Απρίλη, Αιγάλεω και Μενιδίου στις 4 Απρίλη. Ακόμα θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση αύριο Πέμπτη στο εργοτάξιο της «Ιντρακάτ» στη Συγγρού.

Το Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρώην ΕΒΓΑ) πραγματοποιεί έκτακτη Γενική Συνέλευση αύριο, Πέμπτη 31 Μάρτη, και διευκολυντική στάση εργασίας (1 μ.μ. έως 3 μ.μ.) προκειμένου να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τη συνάντηση που θα έχει προηγουμένως με την εργοδοσία για την υπογραφή ΣΣΕ.

Το Σωματείο Εργαζομένων «Vodafone - 360 Connect» και λοιπών θυγατρικών καλεί τα σωματεία του κλάδου σε σύσκεψη αύριο Πέμπτη, με αφορμή τις ατομικές τροποποιητικές συμβάσεις για την τηλεργασία, που επεκτείνονται.

Το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων καλεί σε Γενική Συνέλευση αύριο, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων (Μάρκου Μπότσαρη 68).

Το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου προχωρά σε Γενική Συνέλευση αύριο, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Παρεμβάσεις σήμερα στους χώρους δουλειάς για την κλαδική Σύμβαση

Προετοιμάζεται στον κλάδο η απεργία της 6ης Απρίλη

Από εξόρμηση χτες στη ΦΑΜΑΡ
Από εξόρμηση χτες στη ΦΑΜΑΡ
Παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς για το ζήτημα της κλαδικής Σύμβασης και την προετοιμασία της απεργίας οργανώνουν σήμερα Τετάρτη, σε συνέχεια αντίστοιχων που πραγματοποίησαν χτες στην Αθήνα, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), το κλαδικό Συνδικάτο και επιχειρησιακά σωματεία της. Με αφορμή την προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ), η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα σε εργοδοσία και κυβέρνηση με τη συμμετοχή τους στην απεργία.

Το πάγιο αίτημα των εργαζομένων για Συλλογική Σύμβαση «μένει ανεκπλήρωτο από το 2010, ενώ η φαρμακοβιομηχανία αναπτύσσεται με επενδυτικά σχέδια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδότηση από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης», υπενθυμίζει η Ομοσπονδία. Οι εργοδότες αρνούνται την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, επιδιώκοντας να αξιοποιήσουν στο έπακρο «το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί την τελευταία δεκαετία, από όλα τα κυβερνητικά κόμματα και σχήματα, και έχει επιφέρει πλήγμα στις Συλλογικές Συμβάσεις και διαπραγματεύσεις». «Σήμερα τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο για τους εργαζόμενους, αφού ο μισθός εξανεμίζεται με τις τεράστιες αυξήσεις στην Ενέργεια και στα βασικά για τη ζωή αγαθά», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, ενώ καταγγέλλει ότι εκτός από την «ανάπτυξη των κεφαλαιοκρατών, τις επενδύσεις τους και τα αναπτυξιακά τους ταμεία», οι εργαζόμενοι πληρώνουν ακριβά «και τον πόλεμο».

«Ηρθε η ώρα να πούμε "Φτάνει πια - Ως εδώ"! Να πούμε ΟΧΙ στον πόλεμο των εκμεταλλευτών μας και στις λυκοσυμμαχίες τους, όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ κ.λπ.! Να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν υποχωρούμε από τη διεκδίκηση όλων όσα μας ανήκουν με βάση τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες και συμφέροντα! Να δώσουμε το μήνυμα στους φαρμακοβιομήχανους ότι όσο κι αν έχουν προσπαθήσει όλο αυτό το διάστημα, δεν έχουν ξεμπερδέψει με την υπόθεση της κλαδικής ΣΣΕ!», είναι το κάλεσμα που απευθύνει η Ομοσπονδία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής οργανώνει μεταξύ άλλων παρεμβάσεις σήμερα στη ΦΑΜΑΡ και στην ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, την Πέμπτη στη ΒΙΑΝΕΞ Παλλήνης και στην DEMO, και τη Δευτέρα 4 Απρίλη στη PHARMATEN.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Αθήνα, 11 π.μ., πλατεία Συντάγματος

Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Αλιβέρι, 10.30 π.μ., Αγαλμα Λιγνιτωρύχου

Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βέροια, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., παλιά Νομαρχία

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου

Καλαμάτα, 10 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

Καρδίτσα, 10.30 π.μ., πλατεία Πλαστήρα

Καστοριά, 10.30 π.μ., Περιφέρεια (Νομαρχία)

Κατερίνη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 11 π.μ., πρώην Νομαρχία

Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία Αργοστολίου

Κιλκίς, 11 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Περιβολάκια

Κορωπί, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Λήμνος, 11 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Λευκάδα, 11 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Πολύγυρος, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Πρέβεζα, 10 π.μ., Φόρος

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό πάρκο

Σάμος, 10 π.μ., Βαθύ (Εργατικό Κέντρο)

Σέρρες, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Φλώρινα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 10.30 π.μ., πλατεία Ταχυδρομείου

Χίος, 11 π.μ., είσοδος Απλωταριάς

Στάση εργασίας σήμερα στο Τραμ

Στάση εργασίας πραγματοποιεί σήμερα το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ από την έναρξη της βάρδιας έως τις 6 το πρωί και από τα μεσάνυχτα έως τη λήξη της βάρδιας, με βασικό θέμα την προβληματική λειτουργία του συστήματος πέδησης στους νέους συρμούς. Σημειώνεται μάλιστα ότι η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ προσπάθησε να εμποδίσει την κινητοποίηση πηγαίνοντας στα δικαστήρια, όμως το αίτημά της να κηρυχθεί παράνομη απορρίφθηκε. Σε σχετικό δελτίο Τύπου του το Σωματείο καταγγέλλει την εταιρεία, που «δεν σέβεται ούτε τα θέματα ασφαλείας των επιβατών, των πεζών, των εργαζομένων και του τροχαίου υλικού (από την προβληματική λειτουργία των φρένων στους νέους συρμούς Τραμ). Ακόμη και οι παράγοντες του δικαστηρίου εμφανιστήκαν έκπληκτοι από την ανευθυνότητα και την παρελκυστική τακτική της εταιρείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ