ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ

Συγκεντρώσεις και αντιπολεμικές συναυλίες στη Θεσσαλία ενόψει της απεργίας

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη ΔΕΗ στη Λάρισα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη ΔΕΗ στη Λάρισα
Εξορμήσεις σε εργοστάσια τροφίμων, μετάλλου, γιαπιά, επισιτιστικά καταστήματα, σχολεία και στα δύο νοσοκομεία πραγματοποιήθηκαν από σωματεία χτες το πρωί στη Λάρισα, ενώ το απόγευμα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου μετέφεραν το απεργιακό κάλεσμα στη συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου. Αντίστοιχες περιοδείες θα γίνουν σήμερα στο εργοτάξιο του Αρμού, στη συνοικία της Νεάπολης, αύριο στη Φιλιππούπολη, την 1η Απρίλη στον Τύρναβο, στις 2 Απρίλη στο Αβέρωφ και στις 3 Απρίλη στους Αμπελόκηπους.

Ακόμα, με σκοπό να ακουστεί πιο δυνατά η απαίτηση για την απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το Παράρτημα Λάρισας του ΠΜΣ και τη Συντονιστική Επιτροπή των Μαθητών το Σάββατο 2 Απρίλη στις 12 μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Στα Τρίκαλα έγιναν περιοδείες σε σούπερ μάρκετ και εργοστάσια τροφίμων, ενώ τα Σωματεία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών και Συνταξιούχων, αλλά και το Παράρτημα Τρικάλων του ΠΜΣ με εξορμήσεις σε γειτονιές ετοιμάζουν την αντιπολεμική συναυλία που θα γίνει το Σάββατο 2 Απρίλη στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Ακόμα, μαζί με σωματεία συνταξιούχων ετοιμάζουν τη Δευτέρα 4 Απρίλη διαμαρτυρία στο κατάστημα της ΔΕΗ.

Στην Καρδίτσα συνεχίστηκαν και χτες οι εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, ενώ σήμερα το Σωματείο Οικοδόμων, το Παράρτημα του ΠΜΣ, ο Σύλλογος Φοιτητών Κτηνιατρικής και η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνουν αντιπολεμική συναυλία στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Τη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση ετοιμάζουν και οι αγρότες, απαιτώντας μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και αναδεικνύοντας το αίτημα για την άμεση καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι σε 400 περίπου βαμβακοπαραγωγούς.

Στον Βόλο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων οργανώνει Γενική Συνέλευση σήμερα στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, ενώ συνεχίζονται οι περιοδείες σε εργοστάσια μετάλλου, σούπερ μάρκετ, σχολεία, χώρους του δήμου, διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου και στο Νοσοκομείο.

Λάρισα: Συγκέντρωση στη ΔΕΗ για «ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό»

Με σύνθημα «Ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό» και απαιτώντας να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και μέλη συνταξιουχικών σωματείων πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση έξω από το τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης κρεμάστηκε γιγαντοπανό και μοιράστηκε η ανακοίνωση με την οποία κατήγγειλαν τις απανωτές αυξήσεις στο ρεύμα και συνολικά στην Ενέργεια, που προϋπήρχαν και εκτοξεύτηκαν με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενώ καλούσαν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 6 Απρίλη και στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «διαμαρτυρόμαστε για το τεράστιο κύμα ακρίβειας και τις απανωτές αυξήσεις στο ρεύμα και συνολικά στην Ενέργεια. Οι αυξήσεις αυτές προϋπήρχαν, εξαιτίας της "απελευθέρωσης" της αγοράς Ενέργειας, της μετατροπής της Ενέργειας σε εμπόρευμα, ενώ έγιναν μεγαλύτερες εξαιτίας και του πολέμου. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά δεν ανέχονται να ζουν στα σκοτάδια και στο κρύο για να κερδίζουν αμύθητα πλούτη επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ενέργεια».

Παράλληλα, αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων επέδωσε στον προϊστάμενο του καταστήματος υπόμνημα με τα αιτήματά τους.


Εντείνονται οι προετοιμασίες στη Δυτική Ελλάδα

Απεργιακές επιτροπές από τους οικοδόμους στην Πάτρα και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους στη Ζάκυνθο

Εντείνουν τις προετοιμασίες τους για την επιτυχία της απεργίας Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα σε πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, οργανώνοντας καθημερινά την παρουσία στους χώρους δουλειάς, συσκέψεις - ενημερώσεις και Γενικές Συνελεύσεις.

Στόχος να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα, να μην δουλέψει «γρανάζι», να επιτευχθεί ένα μεγάλο απεργιακό κύμα, να πλημμυρίσουν οι δρόμοι με απεργούς στις συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις στις 6 Απρίλη.

Παράλληλα, καλούν σε κοινό βηματισμό για όλα τα προβλήματα που τους ενώνουν, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συλλόγους τους.

Με σκοπό να βρεθούν σε κάθε έργο

Στην Πάτρα, μετά την πλατιά σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο με συμμετοχή πάνω από 50 συνδικάτων και φορέων, τη «σκυτάλη» παίρνουν συνδικάτα που πραγματοποιούν άνοιγμα σε χώρους δουλειάς.

Με απόφαση της Διοίκησής του, το Συνδικάτο Οικοδόμων συγκρότησε απεργιακή επιτροπή, που οργανώνει περιοδείες στους χώρους δουλειάς και συσκέψεις με εργαζόμενους. Οπως τονίζεται, σκοπός είναι η επιτυχία της απεργίας σε όλα τα εργοτάξια και η μαζική συμμετοχή των οικοδόμων σε αυτή, όπως και στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου (10.30 π.μ. οδός Κολοκοτρώνη).

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες πραγματοποιεί άνοιγμα σε χώρους δουλειάς, στολίζοντας με πανό την πόλη, έξω από εμπορικά κέντρα και όχι μόνο, καλώντας στην απεργία αλλά και στη Γενική Συνέλευση που έχει εξαγγείλει και για την επιτυχία της, το Σάββατο 2 Απρίλη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Στο Αγρίνιο

Σύσκεψη με συλλόγους αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, καθώς και άλλους λαϊκούς φορείς πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, ενώ το «παρών» έδωσαν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και Επαγγελματιών - Βιοτεχνών Αιτωλοακαρνανίας, οι Σύλλογοι Δασκάλων Αγρινίου - Θέρμου, Κομμωτών, Εργαζομένων Περιφερειακής Ενότητας, η Β' ΕΛΜΕ, η Ομάδα Γυναικών Αγρινίου (μέλος της ΟΓΕ), η Ενωση Γονέων Αγρινίου και τα σωματεία Επισκευαστών Αυτοκινήτων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου, Ιματισμού, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας.

Ηδη η Ομοσπονδία των αγροτών αποφάσισε τη συμμετοχή της στην απεργιακή συγκέντρωση του Αγρινίου (10.30 π.μ. κεντρική πλατεία), ενώ Αγροτικοί Σύλλογοι βρίσκονται σε διαδικασίες ενημέρωσης στα χωριά με περιοδείες, για συνέχιση του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Αποφασιστικά στη μάχη της απεργίας έχει μπει και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας, δίνοντας το βάρος στα μεγάλα έργα που εκτελούνται στον νομό, της Αμβρακίας Οδού αλλά και των πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων στην Πάλαιρο. Το Συνδικάτο τονίζει ότι θα βρεθεί σε όλα τα εργοτάξια, με σκοπό να φτάσει στους εργάτες, περιφρουρώντας και την απεργία.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ενωση», μετά από ΔΣ που πραγματοποίησε, προχωρά σε εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς στο Αγρίνιο, σήμερα Τετάρτη σε «My Market», «Metro», «Jumbo», αύριο Πέμπτη σε «Πανεμπορική», «Lidl», «JUSK», «MON AMI» και την Παρασκευή σε «Βασιλόπουλο» και «Intersport», ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Σήμερα Τετάρτη (6.30 μ.μ.) η Διοίκηση του ΕΚ Αγρινίου θα προχωρήσει στην ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των σωματείων μελών της, από κοινού με τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων συνδικάτων. Επί τάπητος θα τεθεί η καλύτερη δυνατή οργάνωση και προγραμματισμός για την απεργία στις 6 Απρίλη.

Στην πρώτη «γραμμή» οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Στη Ζάκυνθο, το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων προχώρησε σε σύσκεψη με εργαζόμενους στον κλάδο, συγκρότησε απεργιακή επιτροπή και προχωρά και σε Γενική Συνέλευση αύριο Πέμπτη (7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο). Στο επίκεντρο μπαίνουν εκτός από την οργάνωση της επιτυχίας της απεργίας, τα προβλήματα ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου και η πάλη για την υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στην Κεφαλονιά, σε αντίστοιχη πλατιά σύσκεψη με εργαζόμενους θα προχωρήσει σήμερα Τετάρτη το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων (6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο στο Αργοστόλι).


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Συνεχίζουν τη μάχη σε όλα τα μέτωπα για τις θέσεις εργασίας τους

Με σκοπό να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και να αποκαλύψουν για μια ακόμη φορά τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα παραβρεθούν σήμερα, Τετάρτη, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, όπου θα εκδικαστεί το αίτημα ανακοπής που έχει καταθέσει η κυβέρνηση ενάντια στην απόφαση του ίδιου δικαστηρίου για προσωρινό «πάγωμα» της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων.

Να θυμίσουμε ότι τα Σωματεία έχουν προσφύγει με ασφαλιστικά μέτρα κατά της διαδικασίας διαβούλευσης των ομαδικών απολύσεων και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, με προσωρινή διαταγή, «πάγωσε» τη διαδικασία μέχρι τις 6 Μάη, οπότε θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα. Ωστόσο η κυβέρνηση, μέσω του «ειδικού εκκαθαριστή», κατέθεσε το αίτημα ανακοπής της προσωρινής διαταγής, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στις απολύσεις, στο ξεσπίτωμα των εργαζομένων και τη διάλυση της ΛΑΡΚΟ.

Ο πολιτικός κατήφορος της κυβέρνησης φτάνει σε τέτοιο σημείο που εκβιάζει εργαζόμενους και Δικαιοσύνη και απειλεί ότι αν δεν γίνουν αποδεκτοί οι εγκληματικοί της σχεδιασμοί και δεν «ξεπαγώσουν» οι απολύσεις, οι εργαζόμενοι θα χάσουν ακόμα τις αποζημιώσεις και τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας. Ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για να προχωρήσουν οι απολύσεις των εργαζομένων και να εκποιηθεί η ΛΑΡΚΟ «καθαρή» στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Επόμενος σταθμός η απεργία στις 6 Απρίλη

Οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία τους, ανάλογα και με τα όσα προκύψουν από τις δικαστικές εξελίξεις, δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι το τέλος για να διασφαλίσουν τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τις θέσεις εργασίας και την επιβίωση των οικογενειών τους.

Επόμενος σταθμός του μεγάλου αγώνα που δίνουν είναι η απεργία στις 6 Απρίλη και η απεργιακή συγκέντρωση που προετοιμάζουν. Ωστόσο και ανάλογα με τις εξελίξεις, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε άλλες αγωνιστικές δράσεις τις επόμενες μέρες. Αλλωστε, όπως τονίστηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού των Σωματείων, η συνέχιση του αγώνα και οι επόμενες αγωνιστικές κινήσεις θα καθορίζονται «βήμα το βήμα».

Στην κατεύθυνση υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων και ανάδειξης των εγκληματικών σχεδιασμών της κυβέρνησης εντάσσεται και η παρουσία στα δικαστήρια, σήμερα το πρωί.

Σε δήλωσή του μετά και τις τελευταίες εξελίξεις ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό και προσπαθεί να εκβιάσει τους εργαζόμενους», επισημαίνοντας ότι «οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν εκβιάζονται».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει επιχειρήματα να αντικρούσει τους εργαζόμενους και «αντί να μας καλέσει και να λύσει το πρόβλημα με γνώμονα τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας, μας λέει ότι αν δεν συμμορφωθούμε με τις απαράδεκτες αποφάσεις της θα είμαστε υπεύθυνοι για τυχόν, στημένο πολιτικά, αποτέλεσμα της πολιτικής της».

Τα Σωματεία αναμένεται τις επόμενες μέρες να προχωρήσουν σε νέα συνεδρίαση του Συντονιστικού προκειμένου να εκτιμήσουν τις εξελίξεις και να προγραμματίσουν τη στάση τους για τη συνέχεια, ξεκαθαρίζοντας ότι «από τις εργασίες και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ