ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2022
Σελ. /28
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Εκδηλώσεις σε σχολές ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας
  • Παγκρήτια πρωτοβουλία για το περιεχόμενο και τους όρους σπουδών από τον Σπουδαστικό Σύλλογο του ΕΛΜΕΠΑ, εκλεγμένους σε Διοικητικά Συμβούλια και Επιτροπές Αγώνα
  • Διεκδικήσεις του ΣΥΣΔΙΕΚ για πρακτική άσκηση με δικαιώματα
  • Σκέψεις για το μάθημα της Ιστορίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
  • Εκπαιδευτική επικαιρότητα
ΡΟΔΟΣ - ΧΙΟΣ
Εκδηλώσεις σε σχολές για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Στη Ρόδο
Στη Ρόδο
Σε μια προσπάθεια να συζητηθούν πλατιά οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η στάση της νεολαίας απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ προχωρούν σε εκδηλώσεις, συσκέψεις και περιοδείες σε σχολές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΟΒ ΑΕΙ Ρόδου της ΚΝΕ οργάνωσε σύσκεψη - συζήτηση στο Πανεπιστήμιο, με μαζική συμμετοχή, αναφορικά με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, με κεντρικό ομιλητή μεταπτυχιακό φοιτητή στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών.

Στην εκδήλωση έγινε αναφορά στο πώς οι δύο λαοί σε Ουκρανία και Ρωσία ζούσαν αδελφωμένοι για 70 χρόνια, όσο υπήρχε η ΕΣΣΔ, και σήμερα σκοτώνονται στον πόλεμο για τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών. Προβλήθηκε επίσης βίντεο της ΚΝΕ με τίτλο «Γιατί η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία», ενώ ακολούθησε συζήτηση, με τους φοιτητές να εκφράζουν τις απορίες τους και τις ανησυχίες τους γύρω από τον πόλεμο.

Στο τέλος της εκδήλωσης τονίστηκε ότι η αληθινή αλληλεγγύη στους λαούς της Ουκρανίας, της Ρωσίας και στους άλλους γειτονικούς λαούς είναι ο αγώνας σε κάθε χώρα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της κάθε χώρας σε αυτόν. Είναι η καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας, αλλά και η καταδίκη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που πυροδοτούν τον πόλεμο. Είναι ο αγώνας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπου είναι στρατευμένες η αστική τάξη της χώρας μας και οι κυβερνήσεις της. Είναι η γνήσια ανθρώπινη λαϊκή αλληλεγγύη, που μπορεί να εκφράζεται με κάθε τρόπο. Είναι η εναντίωση και η απομόνωση της δράσης των εθνικιστικών - φασιστικών ομάδων που σπέρνουν το μίσος.

Στη Χίο
Στη Χίο
Είναι ο αγώνας για να συντονιστεί η πάλη των λαών ώστε αυτοί να δώσουν τη διέξοδο από τον πόλεμο, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό τους αντίπαλο. Οργανώνοντας τον αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες που τον γεννούν, στις αστικές τάξεις που τον διευθύνουν και στις κυβερνήσεις τους, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που μας σέρνουν στον πόλεμο ή επιβάλλουν την «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών.

Είναι η αλληλεγγύη και στήριξη των χιλιάδων προσφύγων που αυτήν τη στιγμή εγκαταλείπουν την Ουκρανία, θύματα του πολέμου, και ταξιδεύουν σε άλλα κράτη της ΕΕ και στη χώρα μας, με τη γνωστή σε όλους σκληρή μοίρα που τους επιφυλάσσεται, όπως έχει συμβεί και σε άλλους λαούς - θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, παρά τις «φιλανθρωπικές» διακηρύξεις.

Τέλος, έγινε ξεκάθαρο ότι οι λαοί δεν θα ζήσουν καλύτερα επιλέγοντας εθνικό ή άλλου τύπου εκμεταλλευτή, αλλά νικώντας και καταργώντας το καθεστώς της εκμετάλλευσης.

Αντίστοιχη εκδήλωση, με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή από φοιτητές του Πανεπιστημίου, έγινε από τις ΟΒ Χίου της ΚΝΕ στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο.

Στην εκδήλωση συζητήθηκε «τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία», ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του πολέμου, που τυπικά ξεκίνησε με την απαράδεκτη και καταδικαστέα επέμβαση της Ρωσίας. Μέσα από μια αναδρομή στα γεγονότα που προηγήθηκαν, αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές αιτίες της σύγκρουσης στην Ουκρανία ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, για το μοίρασμα των αγορών και πηγών Ενέργειας, στο φόντο της συνολικότερης αντιπαράθεσης για την πρωτοκαθεδρία στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Αναδείχθηκαν η αξία και η σημασία της θέσης του ΚΚΕ, όπως διαμορφώθηκε και στο σύνθημα «Δεν διαλέγουμε στρατόπεδα ληστών, μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών», δίνοντας και το πραγματικό νόημα της αλληλεγγύης στους λαούς της Ουκρανίας και όλου του κόσμου.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί για την ειρήνη

Καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα την ειρήνη διοργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής.

Συγκεκριμένα οργανώνει:

  • Διαγωνισμό ζωγραφικής για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία), με θέμα «Ζωγραφίζουμε για την ειρήνη - Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν».

Τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν είτε με ατομική είτε με ομαδική εργασία στον διαγωνισμό. Δεν υπάρχει, επίσης, κανένας περιορισμός στα υλικά και την τεχνοτροπία που θα χρησιμοποιηθεί. Οι Σύλλογοι Γονέων ή οι Ενώσεις των οποίων τα παιδιά (ατομικά ή σε ομάδες) θέλουν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό θα πρέπει να αποστείλουν ηλεκτρονικά (σε μορφή .pdf ή .jpeg) στο e-mail: diagonismos.eirini.omosp.gon.att@gmail.com έως και τις 2/5/2022 τα έργα των παιδιών, αναγράφοντας στο θέμα: «Για το διαγωνισμό Ζωγραφίζουμε για την ΕΙΡΗΝΗ». Στην περίπτωση που υπάρχουν έργα μεγάλων διαστάσεων να αποσταλεί ευκρινής και υψηλής ανάλυσης φωτογραφία τους στο ίδιο e-mail. Τα 30 πρώτα έργα που θα επιλεγούν από κριτική επιτροπή θα εκτεθούν στον χώρο όπου θα διεξαχθεί το Συνέδριο της Ομοσπονδίας.

  • Διαγωνισμό τραγουδιού με θέμα «RAP-άρουμε για την ειρήνη - Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν» για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια - Λύκεια). Αντίστοιχα, δεκτές γίνονται τόσο ατομικές όσο και ομαδικές εργασίες. Τα τραγούδια που θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό θα πρέπει να μας αποσταλούν ηλεκτρονικά στο e-mail: diagonismos.eirini.omosp.gon.att@gmail.com έως και τις 2/5/2022 σε μορφή mp3 ή wav, αναγράφοντας στο θέμα: «Για το διαγωνισμό: RAP-άρουμε για την ΕΙΡΗΝΗ». Το Συνέδριο της Ομοσπονδίας θα ξεκινήσει με το τραγούδι που θα πάρει την πρώτη θέση στον διαγωνισμό.

Σε όλα τα σχολεία που θα πάρουν μέρος θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα και θα σταλεί σε κάθε παιδί ξεχωριστά ευχαριστήρια επιστολή από την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής.

Και για τους δύο διαγωνισμούς οι συμμετοχές θα πρέπει να συνοδεύονται με τα ακόλουθα στοιχεία: Ονοματεπώνυμο παιδιού/παιδιών και υπεύθυνη δήλωση γονέα ή κηδεμόνα που να εγκρίνει τη δημόσια ανάρτηση ή αναπαραγωγή, όπως περιγράφεται στους όρους του διαγωνισμού. Στοιχεία επικοινωνίας (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, e-mail). Σχολείο μαθητή/τών. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων / Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων.

Διευκρινίζεται ότι αν ο γονέας ή κηδεμόνας, στην περίπτωση που το έργο διακριθεί στον διαγωνισμό, δεν θέλει δημοσιοποίηση των στοιχείων του παιδιού του, μπορεί να υπογράψει το έργο με ψευδώνυμο. Ωστόσο, για να είναι έγκυρη η συμμετοχή θα πρέπει να σταλούν και τα πραγματικά στοιχεία του δημιουργού.

Παράλληλα, το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής καταθέτει μια σειρά προτάσεις προς τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων για αντιπολεμικές δράσεις που μπορούν να διοργανώσουν, όπως, μεταξύ άλλων: Εργαστήρια κατασκευών, κολάζ, ζωγραφική μεγάλων διαστάσεων, γκράφιτι, εργαστήριο: «Φτιάχνουμε τον κήπο της Ειρήνης», αξιοποιώντας παρτέρια των σχολείων ή κοντινά πάρκα, φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, θεατρικές ομάδες με αντιπολεμικά έργα και πολλά άλλα.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για αυτές τις πρωτοβουλίες, η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, σημείωσε: «Ολο το προηγούμενο διάστημα, σε όλη τη χώρα οι μαθητές με αντιπολεμικά μηνύματα στα προαύλια των σχολείων, με πανό και κολάζ, με καλλιτεχνικές δράσεις έδειξαν τον δρόμο της αλληλεγγύης, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο. Σε έναν πόλεμο που γίνεται για να αυξηθεί η επιρροή της μιας ή της άλλης πλευράς, με θύματα τους λαούς, που καλούνται να πληρώσουν αυτόν τον πόλεμο με τον ξεριζωμό από τον τόπο τους, ακόμα και με την ίδια τους τη ζωή. Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Μπορούν να ζουν ειρηνικά, με σεβασμό στην κουλτούρα και τον πολιτισμό του κάθε λαού.

Θέλοντας λοιπόν και εμείς ως ΔΣ της Ομοσπονδίας να συνεχίσουμε τη δράση τους και παράλληλα να εκφράσουμε στην πράξη την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό, στον λαό της Ρωσίας, τους λαούς των υπόλοιπων χωρών, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτούς τους δυο διαγωνισμούς.

Είμαστε ενθουσιασμένοι με την πρωτοβουλία, θέλουμε και με αυτόν τον τρόπο να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο και να δώσουμε και μια δυνατότητα καλλιτεχνικής έκφρασης στα παιδιά μας, που την έχουν ανάγκη ιδιαίτερα μετά από δυο χρονιές με κλειστά σχολεία».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΚΠΑ
Για τα παιδιά, τον πόλεμο και την ειρήνη

Εκδήλωση πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ. στο αμφιθέατρο ΜΑΝΧ οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Δασκάλων και Νηπιαγωγών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα «Πώς μιλάμε στα παιδιά για τον πόλεμο και την ειρήνη». Θα μιλήσει η Νατάσα Μιχαήλ, νηπιαγωγός και πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Δ. Γληνός», και θα γίνουν παρεμβάσεις από τους διδάσκοντες Μαρία Δημάκη - Ζώρα και Τάκη Τζαμαργιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ