ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Απρίλη 2022
Σελ. /28
Αλλη μια «πρόβα πολέμου» με μέτωπο στη Ρωσία

Αλλη μια ΝΑΤΟική πρόβα πολέμου έγινε στην ελληνική επικράτεια, την ώρα που κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα 31/3 - 2/4 και στο πλαίσιο της γαλλικής επιχείρησης «CLEMENCEAU 22», της αεροναυτικής άσκησης «LA SIRENE 22» και της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 22», πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων με μονάδες της Ομάδας Συνοδείας Task Force 473 (TF 473) του γαλλικού αεροπλανοφόρου «CHARLES DE GAULLE», στη θαλάσσια περιοχή του Νοτίου Ιονίου, των Κυθήρων και του Νοτιοδυτικού Αιγαίου.

Στην εν λόγω συνεκπαίδευση από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έλαβαν μέρος οι φρεγάτες «ΥΔΡΑ» και «ΣΠΕΤΣΑΙ», οι πυραυλάκατοι «ΡΟΥΣΣΕΝ» και «ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ», τα υποβρύχια «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» και «ΩΚΕΑΝΟΣ», καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και άλλων χωρών που συμμετέχουν στην «ΗΝΙΟΧΟΣ 22». Στη Ναυτική Δύναμη TF 473 πέραν του αεροπλανοφόρου «CHARLES DE GAULLE» εντάσσονται τα γαλλικά αντιτορπιλικά «FORBIN», «NORMANDIE» και «ALSACE», το πλοίο γενικής υποστήριξης «MARNE», καθώς και το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS ROSS», ενώ στη συνεκπαίδευση συμμετείχε και ένα γαλλικό αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων Atlantique 2 (ATL-2).

Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν προκεχωρημένα γυμνάσια πολέμου επιφανείας με πυρά, αντικείμενα αντιαεροπορικής και ανθυποβρυχιακής άμυνας, σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών, προχωρητικοί ελιγμοί καθώς και αντικείμενα εξάσκησης στην αντιμετώπιση απειλών όλων των ειδών.


Εξάλλου, όπως αναφέρεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ, η συνεκπαίδευση εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπογράφτηκαν από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών στις 21/1.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η «Ηνίοχος», που με τη συγκέντρωση δυνάμεων στους ελληνικούς ουρανούς στέλνει ένα ακόμα «μήνυμα πολέμου» ακόμα και για γενικευμένη πολεμική σύγκρουση. Θυμίζουμε, εξελίσσεται με επίκεντρο την Ανδραβίδα και συμμετέχουν και τα δύο από τα πέντε αεροπλανοφόρα που έχει αναπτύξει συνολικά το ΝΑΤΟ από τον Ατλαντικό έως τη Μεσόγειο απέναντι στη Ρωσία, και συγκεκριμένα το αμερικανικό «Harry S. Truman» και το γαλλικό «Charles de Gaulle».

Θυμίζουμε, για την εν λόγω «πρόβα πολέμου» - σχετικά με την οποία η κυβέρνηση «επαίρεται» για τους ρόλους που αναλαμβάνει στα βρώμικα ΝΑΤΟικά σχέδια - έχει συγκεντρωθεί μια τεράστια δύναμη πυρός, ένα «μίνι ΝΑΤΟ»: Ενδεικτικά, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ επί ελληνικού εδάφους εμπλέκονται συνολικά 1.900 στελέχη από 10 χώρες, τα 2 αεροπλανοφόρα με τα πλοία συνοδείας τους, 130 αεροσκάφη και ελικόπτερα όλων των τύπων από 20 συνολικά χώρες, καθώς και 10 Μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού.

Εκτός της «Ηνίοχος 22» διεξάγεται και η «Ωρίων 22», στην οποία πέρα από τις ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) και Ειδικές Μονάδες των Σωμάτων Ασφαλείας (σε άλλο ένα δείγμα της στρατιωτικοποίησής τους από τη μία και της βαθύτερης εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα «εσωτερικής ασφάλειας» από την άλλη) συμμετέχουν μέσα και προσωπικό από Βουλγαρία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ και Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς επίσης παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Αυστρία και το Μαυροβούνιο.

Κατά τη διάρκεια της «Ωρίων 22» πραγματοποιούνται αποστολές «αυξημένης δυσκολίας» και συνεκπαιδεύσεις «σε σύνθετα επιχειρησιακά αντικείμενα», όπως διείσδυση σε εχθρική περιοχή με άλμα ελεύθερης πτώσης, καθοδήγηση πυρών Αεροπορίας και Πυροβολικού, τακτική ελεύθερων σκοπευτών, μη συναινετικές νηοψίες και εκκαθάριση εχθρικής ακτής.

Γίνεται ακόμα διασύνδεση των «Ηνίοχος» και «Ωρίων» με την άσκηση «Λαίλαψ - 1/22», στην οποία συμμετέχουν φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, πλοίο γενικής υποστήριξης και ιπτάμενα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο επιχειρεί όλο αυτό το διάστημα, ενταγμένο στα ΝΑΤΟικά σχέδια περί ελέγχου κρίσιμων θαλάσσιων διαύλων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα, όπου κινούνται και πάνοπλες μονάδες του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις για την αποστολή τμήματος στη Βουλγαρία

Τέλος πυκνώνουν οι αντιδράσεις από την απόφαση της κυβέρνησης για την αποστολή μάχιμου τμήματος των Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλγαρία, σε ΝΑΤΟικό σχηματισμό μάχης, κόντρα στη Ρωσία, βαθαίνοντας την εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια και αποφάσεις, καθιστώντας τον λαό μας στόχο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, στον κλιμακούμενο ανταγωνισμό τους για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, όπου μερίδιο από την καπιταλιστική λεία διεκδικούν και οι ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Θυμίζουμε, κατά πληροφορίες ο σχεδιασμός που καταλήχτηκε είναι να αποσταλεί στη γείτονα Τμήμα Αντιαρματικών, που θα αποτελείται από μία Διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου, συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης. Οι σχετικές προετοιμασίες πριν από την αποστολή έχουν γίνει και αυτό που αναμένουν για την εκκίνησή της είναι η λήψη της σχετικής απόφασης σε πολιτικό επίπεδο.

Το Τμήμα θα ενταχθεί στον υπό διαμόρφωση νέο Σχηματισμό Μάχης (Βattlegroup) που το ΝΑΤΟ αποφάσισε να στήσει στη Βουλγαρία, θα υπαχθεί δε στη Δύναμη Ταχείας Απόκρισης του ΝΑΤΟ (NRF).

Η εξέλιξη έρχεται σε υλοποίηση όσων αποφασίστηκαν στις 24/3 στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, στις Βρυξέλλες, όπου κατέληξαν στην ανάπτυξη επιπλέον 4 Battlegroups, που θα επιχειρούν σε Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία και Βουλγαρία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τέτοιων Σχηματισμών σε 8 συνολικά (επιχειρούν ήδη 3 στις Βαλτικές συν 1 στην Πολωνία), καλύπτοντας πια όλη τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Αρμόδιες πηγές επιμένουν σχετικά ότι το Τμήμα δεν πρόκειται να εμπλακεί σε δράση εκτός εάν «απειληθεί το έδαφος της Συμμαχίας», δημιουργώντας φυσικά ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία την ώρα που κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση. Σε κάθε περίπτωση, οι Ελληνες στρατιωτικοί δεν θα μετακινηθούν εκεί για ...αναψυχή, αλλά έτοιμοι για δράση, ανάλογα με την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής κόντρας, σε μια αποστολή που καμία σχέση δεν έχει με την άμυνα της χώρας και τα συμφέροντα του λαού, αλλά με τα ΝΑΤΟικά σχέδια που έχουν οδηγήσει στο ιμπεριαλιστικό μακελειό που βρίσκεται σε εξέλιξη.


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ KKE ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για την αναίτια φυλάκιση και κακοποίηση των αδερφών Κονονόβιτς από την ουκρανική κυβέρνηση

Το θέμα της αναίτιας σύλληψης, φυλάκισης και κακοποίησης του Α' Γραμματέα της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας της Ουκρανίας, Μιχαήλ Κονονόβιτς, και του αδερφού του, Αλεξάντερ, από την ουκρανική κυβέρνηση, έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με τη μορφή Ερώτησης προς τον υπουργό Εξωτερικών.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης:

«Στις αρχές του Μαρτίου του 2022, η ουκρανική κυβέρνηση συνέλαβε αναίτια, φυλάκισε και κακοποίησε τον Α' Γραμματέα της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας της Ουκρανίας, Μιχαήλ Κονονόβιτς, και τον αδελφό του, Αλεξάντερ, και απειλείται η ζωή τους.

Η απαράδεκτη και προκλητική αυτή ενέργεια είναι συνέχεια της πολιτικής της καταστολής και του αντικομμουνισμού των ουκρανικών κυβερνήσεων που απαγόρευσαν την κομμουνιστική ιδεολογία και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας το 2014, μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη χώρα, διώκοντας τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική.

Την ίδια στιγμή, φασιστικές, νεοναζιστικές συμμορίες - όπως το τάγμα Αζόφ - που έχουν διαπράξει και διαπράττουν αποτρόπαια εγκλήματα, δρουν με ευθύνη της ουκρανικής κυβέρνησης ως τμήμα του στρατού, της αστυνομίας και άλλων κρατικών δομών της Ουκρανίας, κατά του λαού της χώρας.

Μέσα από αυτά τα γεγονότα αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες του Oυκρανού Προέδρου Β. Ζελένσκι, που η κυβέρνηση έχει προσκαλέσει να μιλήσει στη Βουλή στις 7 του Απρίλη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, πώς τοποθετείται η κυβέρνηση για την αναίτια φυλάκιση και κακοποίηση του Α' Γραμματέα της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας της Ουκρανίας, Μιχαήλ Κονονόβιτς, και του αδελφού του, Αλεξάντερ, πώς τοποθετείται στο αίτημα για την άμεση απελευθέρωσή τους;».


ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ
ΝΑΤΟικές δυνάμεις και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Η εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς αναβαθμίζεται ραγδαία, και πλέον στη λίστα με τα λιμάνια που «υποδέχονται» τα φορτωμένα με «γρανάζια» της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ μεταγωγικά πλοία έχει επανέλθει και αυτό της Θεσσαλονίκης.

Χτες, Δευτέρα, ξεκίνησε η ξεφόρτωση στρατιωτικών οχημάτων του βρετανικού στρατού από το πλοίο «MV Eddystone», με τη συμβολή στελεχών του Ελληνικού Στρατού, της Ακτοφυλακής και της Αστυνομίας. Μάλιστα, την «επιχείρηση» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης περιφρουρούσαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Από το «Eddystone» ξεφορτώθηκαν τροχοφόρα οχήματα διαφόρων τύπων του βρετανικού στρατού, ορισμένα από τα οποία μαζί με ελαφρά πυροβόλα τύπου «L118».

Οπως και σε άλλες περιπτώσεις που αξιοποιήθηκε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, τα τελευταία χρόνια δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση, ωστόσο σύμφωνα με δημοσίευμα του «Reuters», στις 24 Μάρτη ανακοινώθηκε από τη βουλγαρική κυβέρνηση πως περισσότεροι από 150 στρατιώτες της Βρετανίας θα ενταχθούν στον νέο ΝΑΤΟικό σχηματισμό μάχης στη Βουλγαρία - εκεί όπου ετοιμάζεται να στείλει δυνάμεις και η ελληνική κυβέρνηση - καθώς «το ΝΑΤΟ ενισχύει την ανατολική του πτέρυγα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Το «Eddystone», με μήκος που αγγίζει τα 200 μέτρα, είναι αδελφό πλοίο του «Heartland Point» που «έδεσε» πριν από μερικές βδομάδες στην Αλεξανδρούπολη και έχει δυνατότητα μεταφοράς φορτίου 13.000 τόνων. Μόνο τα οχήματα που μπορεί να μεταφέρει στα 3 καταστρώματα που διαθέτει, μπορούν να δημιουργήσουν μια φάλαγγα μήκους 2,5 χλμ.

Τα 4 μεταγωγικά τέτοιου τύπου που διαθέτει η Βρετανία μεταφέρουν ασταμάτητα πολεμικό εξοπλισμό τους τελευταίους μήνες. Στις 23 Φλεβάρη, μία μόλις μέρα πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, «ως απάντηση στην αυξανόμενη ρωσική απειλή στους ευρωπαϊκούς συμμάχους του ΝΑΤΟ», το «Hurst Point» και το «Eddystone» είχαν φορτώσει βρετανικά στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμό με προορισμό το Παλντίσκι της Εσθονίας.

Στις 17 Μάρτη το «Εddystone» έφτασε ξανά στο ίδιο λιμάνι, φορτωμένο με βρετανικά και γαλλικά τεθωρακισμένα και άλλα στρατιωτικά οχήματα, καθώς ήδη στις 3 Μάρτη το αρχηγείο του ΝΑΤΟ είχε ανακοινώσει πως η Βρετανία θα διπλασιάσει τις δυνάμεις της που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟικό «Enhanced Forward Presence Battlegroup» που εδρεύει στην Εσθονία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ