ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΝΟΥΛΑΝΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Εδωσε τον «οδικό χάρτη» για εμπλοκή και επικίνδυνες διευθετήσεις

Από την επίσκεψη Νούλαντ στο υπουργείο Αμυνας

INTIME NEWS

Από την επίσκεψη Νούλαντ στο υπουργείο Αμυνας
Τον «οδικό χάρτη» για τα επόμενα βήματα της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, αλλά και προς επώδυνες «διευθετήσεις» στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου για να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή και να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης, σηματοδότησε η επίσκεψη, χτες, στην Αθήνα της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, ενώ παρευρέθηκε και στη συνάντηση των υπουργών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε χτες.

Θυμίζουμε ότι η Νούλαντ βρέθηκε προχτές στην Τουρκία, όπου «εγκαινιάστηκε» ο Στρατηγικός Μηχανισμός ΗΠΑ - Τουρκίας, ενώ σήμερα μεταβαίνει στην Κύπρο, προκειμένου «να ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις, να δώσει έμφαση στην υποστήριξη της Ουκρανίας και να συντονίσει την απάντηση στον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία χωρίς πρόκληση».

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τη συνάντησή τους, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι είχαν «ενδελεχή ανταλλαγή απόψεων για την Ουκρανία και τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μας», ενώ επίσης «επαναβεβαίωσαν» το «εξαιρετικό επίπεδο» των διμερών σχέσεων.

Σύμφωνα άλλωστε με κυβερνητικούς κύκλους, το «εξαιρετικό» αυτό επίπεδο της εμπλοκής θα αποτυπωθεί και στην ψήφιση τις επόμενες βδομάδες της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις στη Βουλή και το αναμενόμενο ταξίδι Μητσοτάκη και αρμόδιων υπουργών του στις ΗΠΑ, ενώ στο πλαίσιο αυτό τα επόμενα βήματα θα περιλαμβάνουν και «διευθετήσεις» σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό.

Αλλωστε, αρμόδιοι παράγοντες θύμιζαν ότι η Νούλαντ, ως υφυπουργός Εξωτερικών επί κυβέρνησης Ομπάμα, ήταν αυτή που είχε χειριστεί το Κυπριακό, και φέρεται να πίεζε Αθήνα και Λευκωσία για «επίλυση εδώ και τώρα» του Κυπριακού, με παραμονή, μάλιστα, μιας μεγάλης τουρκικής στρατιωτικής βάσης στη βόρεια Κύπρο. Πιέσεις που αναμένουν και τώρα καθώς οι ΗΠΑ, με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, θα επιχειρήσουν να κλείσουν κάθε «ρωγμή» στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Σε αντίστοιχο κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, είπε μετά τη δική του συνάντηση με τη Νούλαντ ότι συζήτησαν «τις δυνατότητες της περαιτέρω προώθησης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης σε όλους τους τομείς. Είχαμε μια παραγωγική ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση μετά από την εισβολή και τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο», πρόσθεσε.

«Κάθε δυνατή υποστήριξη» στην κυβέρνηση της Ουκρανίας

Παραπέρα, από πλευράς του υπουργού Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, διαχεόταν ότι στη συνάντηση τονίστηκε πως «η ανανεωμένη, με την προσθήκη νέων τοποθεσιών, Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΜDCA) Ελλάδος - ΗΠΑ συμβάλλει στην επέκταση και εμβάθυνση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών». Επίσης, ότι υπογραμμίστηκαν «η ευρεία συνεργασία των δύο χωρών στον εξοπλιστικό τομέα και οι δυνατότητες περαιτέρω ενισχύσεώς της με, αμοιβαίως επωφελή, εξοπλιστικά προγράμματα». Συζητήθηκαν επίσης «οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η σημασία παροχής κάθε δυνατής υποστήριξης προς τη χώρα, και προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της». Οσον αφορά την «κατάσταση ασφάλειας» στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός, περιγράφοντας τον ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα που διεκδικεί η ντόπια αστική τάξη στην ευρύτερη περιοχή, επέμεινε ότι «η Ελλάδα προωθεί, ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας, διμερείς και τριμερείς συνεργασίες, με χώρες της ευρύτερης περιοχής».

Η Νούλαντ, από την πλευρά της, στάθηκε ιδιαίτερα στην επίσκεψή της στο υπουργείο Αμυνας - με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα αμερικανοΝΑΤΟικά πολεμικά σχέδια, και καθώς επίσης εκκρεμεί για το αμέσως επόμενο διάστημα ο επόμενος γύρος Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία - διαχέοντας κατόπιν ότι με τον Παναγιωτόπουλο συζήτησαν «τη διαρκώς αναπτυσσόμενη αμυντική μας συνεργασία που κατέστη δυνατή με την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Η αύξηση της διαλειτουργικότητας παραμένει κορυφαία προτεραιότητα», πρόσθεσε, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τον υπουργό «για τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία».

Ο δε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, που την συνόδευε σε όλες τις επαφές της στην Αθήνα, τόνισε ότι η επίσκεψη Νούλαντ στην Ελλάδα «υπογραμμίζει την ενιαία υποστήριξή μας για την κυριαρχία, τη δημοκρατία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συμμαχία μας με την Ελλάδα και τον ρόλο της ως βασικού σύμμαχου στο NATO στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα και ακόμα παραπέρα».

Ολα αυτά ενώ πληθαίνουν πληροφορίες ότι προχτές ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Αθήνα, στη συνάντησή του με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας έθεσε, ξανά, θέμα παραχώρησης των ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων που διαθέτουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στις ουκρανικές. Οτι έθεσε θέμα παραχώρησης ακόμα και των «S-300», ακόμα κι αν αυτοί ανήκουν σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία έχει ανοίξει επίσης αντίστοιχη συζήτηση (βλέπε σελ. 6).

Η «διαφοροποίηση» της Ενέργειας στο «μενού» της τριμερούς

Διόλου τυχαία, και καθώς χτες γινόταν στην Αθήνα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, η Νούλαντ παρευρέθηκε, δίνοντας κι εκεί έναν ...τόνο, στις συζητήσεις που εστίασαν στην «περαιτέρω ενδυνάμωση» της τριμερούς «συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η Ενέργεια, η Πολιτική Προστασία, η οικονομία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας», επίσης οι «προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και το περιθώριο διεύρυνσης της συνεργασίας με τη συμμετοχή και άλλων κρατών».

Αλλωστε, ο Δένδιας, στις δηλώσεις τους κατόπιν, επιβεβαίωσε ότι συζήτησαν τη διεύρυνση της τριμερούς συνεργασίας τους, ώστε να συμπεριληφθούν κι άλλες χώρες που έχουν το «ίδιο όραμα για το μέλλον», καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας του σχήματος «3+1» (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος + ΗΠΑ). Εδωσε, επίσης, το στοιχείο ότι στην τριμερή τέθηκε επί τάπητος και η στρατηγική της ΕΕ για τη «διαφοροποίηση» στον τομέα της Ενέργειας, με έμφαση στη διαφοροποίηση της προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο Ισραηλινός ομόλογός του, Γ. Λαπίντ, από την πλευρά του, τόνισε ότι για τον ίδιο ήταν σημαντικό να έρθει στην Αθήνα για να ενισχύσει περαιτέρω τη δέσμευση για στενές σχέσεις, παράλληλα με τη βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία, η οποία είναι ευπρόσδεκτη, όπως είπε. «Αποτελεί μια καλή ευκαιρία εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών και ενίσχυσης της περιφερειακής σταθερότητας», πρόσθεσε. Εσπευσε, εξάλλου, να διαβεβαιώσει πως «θα το κάνουμε αυτό σε πλήρη συντονισμό μαζί σας». Εστίασε δε στην «ενεργειακή συνεργασία», σημειώνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδιώκει αλλαγή της δομής των αγορών Ενέργειας της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Θέμα που αγγίζει και τις οδεύσεις των αγωγών και τις διευθετήσεις που απαιτούνται για τη χάραξή τους.

Επίσης ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Γ. Κασουλίδης, έκανε ειδική αναφορά στην «ενεργειακή συνεργασία», λέγοντας ότι πλέον αντιμετωπίζεται από μια νέα σκοπιά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, και προέταξε πως οι τρεις χώρες πρέπει να είναι κομμάτι της λύσης στην προσπάθεια της Ευρώπης να βρει πιο καθαρή Ενέργεια από τον άξονα του Λεβάντε.

Σημειωτέον, ο Ισραηλινός υπουργός πήγε και στο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε ότι «καθώς όλοι προσπαθούμε να πετύχουμε διαφοροποίηση πηγών ώστε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο (...) η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται ακόμα πιο σημαντική. Συνεπώς, όλα τα έργα διασύνδεσης στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε μέσω αγωγών είτε μέσω LNG είτε μέσω διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στο μικροσκόπιό μας».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι ο Λαπίντ είπε καθαρά και στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι «η σχέση μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας έχει βελτιωθεί», σπεύδοντας βέβαια να διαβεβαιώσει ότι «δεν είναι σε βάρος των σχέσεών μας με την Ελλάδα». Τόνισε, πάντως, ότι «θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές Ενέργειας. Θα πρέπει να βρούμε και άλλους τρόπους να προμηθεύσουμε την Ευρώπη», σε μια συζήτηση που φουντώνει για αγωγούς μέσω Τουρκίας.

Να σημειωθεί πως σε αυτό το φόντο μια σειρά Αμερικανοί αξιωματούχοι σπεύδουν στην Ελλάδα για να προωθήσουν τα ευρωατλαντικά σχέδια σε όλη την περιοχή.

Χαρακτηριστικά, σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννης, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με την αναπλ. βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Ενέργειας, Laura Lochman, και τον αναπλ. βοηθό υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, Gabriel Escobar. Επισήμως, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, «με έμφαση στις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας σε αυτή».

Ρόλο στην υπόθεση παίζουν και μια σειρά λομπίστες που κατέφτασαν στην Ελλάδα. Π.χ. την Παρασκευή επισκέφτηκαν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στελέχη της οργάνωσης AHEPA, όπου τους έγινε ενημέρωση από τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος για το λιμάνι, τη γεωστρατηγική του θέση αλλά και τη διαγωνιστική διαδικασία ιδιωτικοποίησής του.

Στελέχη της AHEPA που τη Δευτέρα συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, πήγαν χτες στο υπουργείο Αμυνας, όπου τους δέχτηκε ο υπουργός διαβεβαιώνοντάς τους ότι «η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, ιδίως προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες έχει αναπτυχθεί μια στρατηγική σχέση που εδράζεται σε ιστορικές αξίες». Παραπέρα παρουσίασε τη «στρατηγική που εφαρμόζεται για την εμπέδωση κλίματος ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητος», όπως «με τη σύναψη συμφωνιών στρατηγικού χαρακτήρα (π.χ. με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία)».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προφανές ότι οι συζητήσεις αφορούν την περαιτέρω εμπλοκή

Σε σχόλιό του για τις συναντήσεις της Β. Νούλαντ με τον πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οσο κι αν η κυβέρνηση - αρκούμενη σε ολιγόλογες ανακοινώσεις - επιχειρεί να κρύψει το ακριβές περιεχόμενο των συνομιλιών της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Β. Νούλαντ (γνωστής και για τη δράση της στην Ουκρανία), με τον πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης, είναι προφανές ότι οι συζητήσεις αφορούν την περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, στο πλαίσιο του "συντονισμού των επιχειρήσεων" και του ανταγωνισμού με τη Ρωσία. Αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε και από την πολύ επικίνδυνη απόφαση για την αποστολή τμημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο ΝΑΤΟικών σχηματισμών.

Το γεγονός ότι πριν την Ελλάδα η Β. Νούλαντ βρέθηκε στην Τουρκία, εγκαινιάζοντας τον Στρατηγικό Μηχανισμό ΗΠΑ - Τουρκίας, ενώ ακολουθεί επίσκεψή της στην Κύπρο, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες ανησυχίες και ερωτηματικά για το τι κομίζει το "ευρωπαϊκό τουρνέ" της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά και με τις επικίνδυνες διευθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η "σιγή ιχθύος", που τηρεί η κυβέρνηση για αυτές τις συναντήσεις, δεν θα την απαλλάξει από την υποχρέωση να δώσει σαφείς εξηγήσεις για το περιεχόμενο των συνομιλιών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ