ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Νέα ορμή με τον «Στρατηγικό Μηχανισμό» ΗΠΑ - Τουρκίας

AP/EMPICS

Την προτεραιότητα που αποδίδει στη συνεργασία του με την Τουρκία ο αμερικανοΝΑΤΟικός άξονας επιβεβαιώνει ο «Στρατηγικός Μηχανισμός» ΗΠΑ - Τουρκίας που οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν προχτές ότι θέτουν σε λειτουργία, με αφορμή και τις επαφές που είχε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ στην Αγκυρα, στο πλαίσιο πολυήμερης περιοδείας της που ξεκίνησε από τη Γαλλία και καταλήγει στη Γερμανία (χτες βρέθηκε στην Αθήνα).

Σε φειδωλή ανακοίνωση που μοίρασαν τα ΥΠΕΞ των δύο χωρών για τον εν λόγω μηχανισμό, αναφέρεται ότι αυτός αφορά «τη δέσμευση που ανέλαβαν» οι δύο Πρόεδροι τον περασμένο Οκτώβρη και υπάρχουν γενικόλογες αναφορές για συνεργασία σε «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η οικονομική και αμυντική συνεργασία, η αντιτρομοκρατία και βασικοί τομείς κοινού περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος». Χτες αναμενόταν να φτάσει στην Αγκυρα και η Αμερικανίδα υφυπουργός Εμπορίου Μαρίζα Λάγκο, «για να προωθήσει τους στόχους οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας του Στρατηγικού Μηχανισμού», ενώ τους επόμενους μήνες θα γίνει και υπουργική συνάντηση «στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού».

Η Νούλαντ συνάντησε μεταξύ άλλων και τον Ιμπραχίμ Καλίν, σύμβουλο Ασφαλείας του Τούρκου Προέδρου, και σύμφωνα με τουρκική ανακοίνωση εξέφρασαν ικανοποίηση για τη λειτουργία του μηχανισμού και τον θετικό του αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις. Συζήτησαν επίσης για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, την κατάσταση σε Συρία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία και Ισραήλ, τη συνεργασία σε Ενέργεια - Αμυνα και τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις.

Προς αναζήτηση «δίκαιων διευθετήσεων»

Θυμίζουμε ότι για τον «Στρατηγικό Μηχανισμό» είχε βρεθεί στην Αγκυρα στις αρχές Μάρτη και η Αμερικανίδα αναπληρώτρια ΥΠΕΞ Γουέντι Σέρμαν. Επίσης, όταν στα τέλη Οκτώβρη Μπάιντεν και Ερντογάν συναντιούνταν στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στη Ρώμη, συζητώντας μεταξύ άλλων για τη δημιουργία του μηχανισμού αλλά και «τη σημασία της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ». Ο δε Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν μιλούσε τότε για «μη παραγωγικό και επικίνδυνο κύκλο» που πρέπει να «σπάσει» στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, και δήλωνε: «Μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι βλέπουμε πως η Ελλάδα τελικά εγκατέλειψε τα δόγματα δεκαετιών στα οποία επέμενε σε θέματα οριοθέτησης. Αυτή η αλλαγή φιλοσοφίας και η πρακτική προσέγγιση που τη συνοδεύει θα μπορούσαν πράγματι να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας δίκαιης διευθέτησης και μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες συνεχίζονται και συζητήσεις γύρω από παλιά και νέα σχέδια για την «ενεργειακή απεξάρτηση» της Ευρώπης. Ετσι, ο διευθυντής της τουρκικής «δεξαμενής σκέψης» EDAM, Σινάν Ουλγκέν, εκτίμησε ότι «ο αγωγός "East Med" θα μπορούσε να επανέλθει στην ατζέντα με τρόπο που να ενταχθεί σε αυτόν και η Τουρκία». Εστιάζοντας ειδικά στο Κυπριακό, είπε ότι «αν επιλυθεί, μπορεί να βρεθεί λύση και στο θέμα του "East Med", και μέσω Τουρκίας, Ισραήλ και Κύπρου να δημιουργηθεί ένας νέος αγωγός με κατεύθυνση την Ευρώπη». Αναφέρθηκε μάλιστα και στην «εναλλακτική» Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι «χωρίς να υπάρχει η ανάγκη πολιτικής επίλυσης του Κυπριακού, έστω να συμφωνήσουν στο ζήτημα της κατανομής του πλούτου».

Συζητήσεις και για αμεσότερη εμπλοκή της Κύπρου

Στο μεταξύ φουντώνει και στην Κύπρο η συζήτηση για την αμεσότερη εμπλοκή του νησιού (που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ) στο πλευρό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Ο υπουργός Αμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης ισχυρίστηκε ότι «δεν θα παραχωρηθούν οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς», συμπληρώνοντας ότι «είμαστε αλληλέγγυοι της Ουκρανίας, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στηρίξει τις αποφάσεις της ΕΕ και συμβάλλει με ανθρωπιστική βοήθεια». Δημοσιεύματα εμφανίζουν την Ουάσιγκτον να έχει ζητήσει από τη Λευκωσία να εμπλακεί ενεργά στη στήριξη της κυβέρνησης Ζελένσκι, ενώ λόγος γίνεται για τα αντιεροπορικά συστήματα «S-300» τα οποία έχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος «Δημοκρατικού Συναγερμού», Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε ότι το κόμμα του «τάσσεται υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας με όλα τα μέσα». Πρόσθεσε δε ότι «μια χώρα υπό ημικατοχή με μικρό στράτευμα δεν έχει τη δυνατότητα να πράξει το ίδιο», αλλά «θα μας ενδιέφερε να διερευνήσουμε δυνατότητες που θα μας επέτρεπαν να αντικαταστήσουμε παλιό ρωσικό εξοπλισμό».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και κάλυψη των μετακινήσεων των στρατευμένων για το Πάσχα

Τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και τη δωρεάν κάλυψη των μετακινήσεων των στρατευμένων για τις εορταστικές άδειες του Πάσχα απαιτούν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Αμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και Νίκος Παπαναστάσης. Σημειώνουν συγκεκριμένα:

«Κατά τη διάρκεια της θητείας των στρατευμένων, οι οικονομικές παροχές προς αυτούς εκ μέρους της στρατιωτικής υπηρεσίας ανέρχονται στο ποσό των 8,62 ευρώ. Με το ποσό αυτό προφανώς αδυνατούν να καλύψουν οποιαδήποτε απαίτηση προκύπτει απ' την ίδια τη στρατιωτική τους θητεία, όπως διατροφή εκτός στρατοπέδου, ντύσιμο, ψυχαγωγία, πολλαπλά και πανάκριβα εισιτήρια μετακινήσεων κατά τις άδειές τους και όχι μόνο, προμήθεια ειδών αναγκαίων για την καθημερινότητά τους, που η ίδια υπηρεσία δεν τους χορηγεί (απορρυπαντικά, βερνίκια υποδημάτων, είδη άθλησης κ.λπ.).

Η ευθύνη για την κάλυψη όλων αυτών των αναγκών μετακυλίεται στην οικογένεια του στρατευμένου, προστιθέμενη στην οικονομική αιμορραγία που καλούνται να καλύψουν τα πενιχρά έως ανύπαρκτα έσοδα της συντριπτικής πλειοψηφίας των σημερινών λαϊκών οικογενειών.

Οσο κι αν η κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική του εφησυχασμού, επιδιώκοντας να αποπροσανατολίσει τον λαό με δηλώσεις ότι "το φαινόμενο της ακρίβειας είναι παροδικό" και ότι "σε λίγους μήνες θα έχουν εξομαλυνθεί η αγορά και οι τιμές", οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν πλέον "γονατίσει".

Για τη συμμετοχή των οικογενειών των στρατευμένων σε αυτά τα οικονομικά βάρη, για την επιδείνωση της ήδη δραματικής οικονομικής κατάστασης που βρίσκονται οι οικογένειες, η κυβέρνηση φέρει σοβαρότατες ευθύνες.

Για την άμεση, έστω και υποτυπώδη ελάφρυνση αυτών των βαρών οφείλει άμεσα, ενόψει μάλιστα των εορταστικών αδειών του Πάσχα, να ενισχύσει τους στρατευμένους με ένα έκτακτο βοήθημα. Επιπλέον, είναι αναγκαίο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει τη δωρεάν και έγκαιρη μετακίνηση των στρατευμένων κατά τις εορταστικές άδειες του Πάσχα προς τους τόπους διαμονής τους αλλά και την επιστροφή στις μονάδες τους».

Με βάση τα παραπάνω ρωτάνε τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

  • Τη χορήγηση έκτακτου οικονομικού βοηθήματος στους στρατευμένους ενόψει των εορτών του Πάσχα.
  • Τη δωρεάν μετακίνηση των στρατευμένων με όλα τα μέσα προς τους τόπους διαμονής τους αλλά και τη δωρεάν επιστροφή προς τις μονάδες τους.
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες σημαίνει αγώνας για τα δικαιώματά τους και την απεμπλοκή

Στη συζήτηση σχετικά με την «ενωσιακή προστασία για παιδιά και νέους που τράπηκαν σε φυγή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία», στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην ομιλία του ανέφερε τα παρακάτω:

«Η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος που μαίνεται, αποτέλεσμα των ανταγωνισμών με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, έχουν οδηγήσει στον ξεριζωμό εκατομμύρια Ουκρανούς, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Οι δολοφονίες αμάχων, είτε στην Ουκρανία είτε σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη είναι η πιο φριχτή όψη του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Πρέπει να καταδικάζονται καθολικά, κι όχι με επιλεκτικές "ευαισθησίες" που οδηγούν στην "αθώωση" του ενός ή του άλλου στρατοπέδου.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στο πλάι των Ουκρανών προσφύγων που έφτασαν στη χώρα μας, όπως κάνουμε διαχρονικά. Κάναμε παρέμβαση για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, με ευθύνη της κυβέρνησης, για τη φιλοξενία των προσφύγων σε ανθρώπινες συνθήκες, την πλήρη υγειονομική κάλυψή τους, την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και την κάλυψη όλων των αναγκών τους.

Αντίστοιχα, απαιτούμε να εξασφαλιστεί η υποδοχή και φιλοξενία όλων των προσφύγων από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των ρωσόφωνων, των αλλοδαπών και μεταναστών εργαζομένων και φοιτητών που ζούσαν στη χώρα. Να εξασφαλιστούν η διαδικασία αίτησης και απονομής ασύλου με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης, τα δικαιώματά τους στην αξιοπρεπή διαβίωση και εργασία.

Οι διακρίσεις όμως ΕΕ και κυβερνήσεων, όπως και της ΝΔ στην Ελλάδα, μεταξύ κατατρεγμένων από την Ουκρανία κι εκείνων από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη, είναι απαράδεκτες. Πίσω από αυτή τη στάση των "δύο μέτρων και δύο σταθμών" κρύβεται η επιδίωξη να βρουν οι ευρωπαϊκοί επιχειρηματικοί όμιλοι φθηνό, εύκολα προσαρμόσιμο εργατικό δυναμικό.

Συνοδεύονται από αντιδραστικές δηλώσεις περί "πραγματικών, ομόδοξων, χριστιανών προσφύγων". Ενώ η στρατηγική της ΕΕ για τους υπόλοιπους πρόσφυγες προβλέπει είτε καταστολή, επαναπροωθήσεις και απελάσεις είτε κολαστήρια τύπου Μόριας και νέες υπερδομές - φυλακές, ακόμη και για ανήλικους και ασυνόδευτα παιδιά.

Ολοι οι πρόσφυγες είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Αλληλεγγύη προς τους ξεριζωμένους επομένως σημαίνει αγώνας για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους αλλά και πάλη των λαών ενάντια στα σχέδια εμπλοκής της χώρας τους στη σύγκρουση. Αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, δυνάμωμα της αυτοτελούς πάλης για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, ενάντια στο σύστημα που γεννά και τρέφει τον πόλεμο, την προσφυγιά και την εκμετάλλευση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ