ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Απρίλη 2022 - Κυριακή 10 Απρίλη 2022
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΦΩΤΟ 6

Ο σ. Ηλίας Αλεξόπουλος, από το Αίγιο, προσφέρει στο Κόμμα, στη μνήμη του Ι. Β. ΣΤΑΛΙΝ, του Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ, του Α. ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ, του Ν. ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, του Ν. ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ, του Χ. ΦΛΩΡΑΚΗ και όλων των μαρτύρων του ΚΚΕ που αγωνίστηκαν για την υπόθεση της εργατικής τάξης, το ποσό των 500 ευρώ, ως έκτη δόση, μέσω της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

***

Στη μνήμη του κομμουνιστή ήρωα ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, που είχε «μια καρδιά γεμάτη με το αίμα του ήλιου», που «με ένα γαρύφαλλο από φλόγα άναψε το κουράγιο του κόσμου», που έζησε και πέθανε για έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων, καθώς και στη μνήμη του ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ, του μεγάλου μαρξιστή - λενινιστή ηγέτη της ΕΣΣΔ, σπουδαίου κομμουνιστή και γνήσιου αντιφασίστα, που στην εποχή του Ρώσοι, Ουκρανοί και δεκάδες άλλοι λαοί ζούσαν ειρηνικά, αδερφωμένοι και τσάκισαν τον φασισμό - ναζισμό, προσφέρω στο ΚΚΕ 40 ευρώ.

Π. Β.

***

Στη μνήμη του λαϊκού αγωνιστή, του καπετάνιου του ΕΛΑΣ, ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ προσφέρω στην ΤΟ Ιωαννίνων 20 ευρώ. Να κλείσουν οι βάσεις στην Ελλάδα. Να φύγουν Αμερικάνοι - ΝΑΤΟ - ΕΕ από την Ελλάδα και όλη τη Μεσόγειο. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.

Κώστας Βεζδρεβάνης

***

ΦΩΤΟ

Για την ΑΥΡΑ ΚΟΥΤΗΡΗ.

Αύρα μου αγαπημένη, πέρασε ένας χρόνος που «έφυγες» από κοντά μας. Η απουσία σου είναι έντονη, γιατί και η παρουσία σου ήτανε δυνατή. Αφησες το στίγμα σου στους δρόμους του αγώνα και στη συντροφική σου προσφορά απλόχερα. Στην άσβεστη μνήμη σου προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, που με τόση πίστη στις αρχές και αξίες του τίμησες. Λείπεις τόσο πολύ, σ' αυτές τις δύσκολες μέρες...

Διαμαντοπούλου Ευδοξία

***

ΦΩΤΟ 2

Στις 11 Απρίλη συμπληρώνονται 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η μητέρα μας ΠΑΡΘΕΝΑ ΣΟΥΡΓΚΟΥΝΗ - ΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ, μαχήτρια του ΔΣΕ και πιστή αναγνώστρια του «Ριζοσπάστη» ως το τέλος της ζωής της. Στη μνήμη της καθώς και στη μνήμη του πατέρα μας, ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΟΥΡΓΚΟΥΝΗ, επίσης μαχητή του ΔΣΕ και πιστού οπαδού του Κόμματος, προσφέρουμε 100 ευρώ μέσω ΚΟ Κέντρου Καλαμαριάς.

ΜΠΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΜΠΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Οι κόρες σας Μαρία Α. και Κούλα Τ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου και συναδέλφου ΙΑΚΩΒΟΥ (ΜΑΚΗ) ΓΑΣΠΑΡΗ, που «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας, προσφέρουμε 150 ευρώ στο ΚΚΕ για την ενίσχυσή του, τιμώντας τη δράση και τους αγώνες του, υποσχόμενοι ότι θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο.

Οικοδόμοι Γκύζη

  • Στη μνήμη του συντρόφου ΜΑΚΗ ΓΑΣΠΑΡΗ, που «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή, ο φίλος Γιάννης Αναστασίου προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 8/4/2022 συμπληρώθηκαν 21 χρόνια από τον πρόωρο χαμό του αγαπημένου μας ΕΠΙΚΑΡΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΗ (Τάκη), αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, μέλους του ΚΚΕ από νεαρή ηλικία μέχρι το τέλος της ζωής του. Η φυσιογνωμία του θα μας μείνει βαθιά χαραγμένη για την υπόλοιπη ζωή μας.

Τιμώντας τη μνήμη του, η σύζυγος Καλλιόπη, η κόρη Κασσιανή, ο γαμπρός Γιώργος και οι εγγονές Αθανασία και Δήμητρα προσφέρουμε ως οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Περισσού.

  • Στις 8/4/2022 συμπληρώθηκαν 21 χρόνια από τον πρόωρο χαμό του αγαπημένου μας ΕΠΙΚΑΡΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΗ (Τάκη), αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, μέλους του ΚΚΕ από νεαρή ηλικία μέχρι το τέλος της ζωής του. Η φυσιογνωμία του θα μας μείνει βαθιά χαραγμένη για την υπόλοιπη ζωή μας. Τιμώντας τη μνήμη του, ο γιος, οι νύφες, ο εγγονός και ο δισέγγονος Αλέξανδρος προσφέρουμε ως οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ μέσω ΚΟΒ Περισσού.

***

ΦΩΤΟ

Ο σύντροφος ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΣΗΣ ήταν μέλος της ΤΕ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής, στέλεχος του Κόμματος και συνδικαλιστής στον χώρο των Αστικών Συγκοινωνιών, μέλος για χρόνια της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Πρωτοπόρος, μαχητικός και αγαπητός από όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Στη μνήμη του οι σύντροφοι και φίλοι από το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΣΑ προσφέρουν στο Κόμμα οικονομική ενίσχυση 270 ευρώ μέσω του Τομέα Μεταφορών.

ΣΟΥΡΓΚΟΥΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΣΟΥΡΓΚΟΥΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
***

ΦΩΤΟ

Στις 2 Μάρτη 2022 «έφυγε» από κοντά μας η πολυαγαπημένη αδελφή μας ΠΑΝΑΓΙΩ ΝΙΚΟΛΟΥ, από την Καρίτσα Ιωαννίνων. Στη μνήμη της η αδελφή της Βασιλική Μπελεμέζη προσφέρει 100 ευρώ στον «Ριζοσπάστη», μέσω της ΚΟΒ Αγ. Ελευθερίου.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης μας ΜΙΝΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΗ, μιας γυναίκας που δεν έπαψε σε όλη της τη ζωή να κερδίζει τον σεβασμό και την εκτίμηση όσων την γνώριζαν, προσφέρουμε 400 ευρώ. Θα την θυμόμαστε πάντα με θαυμασμό και απέραντη αγάπη.

Ν. Τ., Α. Τ., Ε. Τ.

  • Στη μνήμη της πολυαγαπημένης μου γιαγιάς, ΜΙΝΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΗ, που σε όλη της τη ζωή βρέθηκε αταλάντευτα δεμένη με τα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, προσφέρω στο κόμμα μας, το ΚΚΕ, 200 ευρώ. Μέσα από τις αφηγήσεις της έμαθα την πραγματική πλευρά της Ιστορίας, την Ιστορία του Κόμματος, του ΚΚΕ, μέσα από τη φωνή της, τα τραγούδια της Αντίστασης. Την αποχαιρετώ γεμάτη από αναμνήσεις.

Α. Φ.

  • Στη μνήμη της αγαπημένης μας ΜΙΝΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΗ προσφέρουμε στο ΚΚΕ 140 ευρώ.

Νίκος Πέππας - Ευδοκία Κακαβά

  • Στη μνήμη της πολυαγαπημένης μας ΜΙΝΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΗ προσφέρουμε στο ΚΚΕ 40 ευρώ.

Γιάννα Παπιώτου, Κατερίνα Αλμπάνη, Γεωργία Καούκη

***

ΦΩΤΟ

Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ Πιέρρου ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ, γεωπόνος, από το Μαυροβούνι Γυθείου Λακωνίας, ήταν μέλος της ΟΚΝΕ, προπολεμικά, καθοδηγητικό στέλεχος στο Αγροτικό Τμήμα και υπεύθυνος Τύπου και Πληροφοριών της ΝΕ Λακωνίας με έδρα το Κρυονέρι Οιτύλου (μαζί με τον Νίκο Κατσώρχη από τον Πύργο Διρού, χειριστή ασυρμάτου - πολυγράφου, γραφομηχανής κ.λπ.). Συνελήφθη από ΜΑΥδες στον Πάρνωνα μαζί με τους συντρόφους του το 1948. Καταδικάστηκε σε θάνατο από το Στρατοδικείο Τρίπολης, μεταφέρθηκε στις φυλακές της Αίγινας και εκτελέστηκε σε ηλικία 28 ετών στου Γουδή, στις 2 Φλεβάρη 1949, μαζί με τους συντρόφους του Σπύρο Αναστασάκο, Δρακούλη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Κατσαράκη και Νίκο Πουλάκο (Καπετάν Λυσαίο).

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Στην άσβεστη μνήμη τους, η ανιψιά του Κατερίνα προσφέρει 100 ευρώ στο τιμημένο Κόμμα μας, μέσω ΚΟΒ Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΣΑΒΒΑ ΚΑΡΑΛΙΔΗ προσφέρουμε στο τιμημένο Κόμμα μας 50 ευρώ, η κόρη του Αθηνά μέσω ΚΟΒ Τζιτζιφιών και 10 ευρώ η εγγονή του Καλλιόπη μέσω ΟΒ Κέντρου Καλλιθέας.

***

Στη μνήμη του πατέρα μου, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΕΤΤΑ, προσφέρω στο ΚΚΕ 20 ευρώ μέσω ΚΟΒ Τζιτζιφιών.

Βασιλική

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πατέρα μου ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΜΑΓΚΩΝΗ, που από την εφηβεία του εντάχθηκε στο ΕΑΜ και στο ΚΚΕ με συνέπεια και πίστη, άξιου μαχητή και υπερασπιστή του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού μέχρι το τέλος της ζωής του, προσφέρω 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Τζιτζιφιών.

Αλεξάνδρα

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη της θείας μου ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ, που γεννήθηκε στον Μαραθόκαμπο Σάμου το 1920, αγωνίστριας μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και της ΚΟΑ, στη δίκη του Μπελογιάννη καταδικάστηκε για κατασκοπεία δις εις θάνατον και έκτισε ποινή 12 ετών, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Καρλοβασίου Σάμου.

Επίσης, στη μνήμη της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΠΕΤΑ, φίλης της θείας μου Δήμητρας, η οποία ήταν από την Πάτρα και συμμετείχε στο αντάρτικο της περιοχής της, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Καρλοβασίου Σάμου.

Η ανιψιά της Δήμητρας Αλεξανδρίδου Σ. Ρ.

***

ΦΩΤΟ

Στην αξέχαστη μνήμη της συζύγου, μητέρας και γιαγιάς ΣΟΦΙΑΣ ΜΠΟΤΣΗ - ΣΤΕΦΑΝΟΥ, που πρόσφατα «έφυγε» από τη ζωή, προσφέρουμε 500 ευρώ στο ΚΚΕ.

Οικογένεια Λεάνδρου Στεφάνου

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη των αλύγιστων αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΖΟΥΠΙΝΑ και ΑΛΕΚΟΥ ΣΠΥΡΑΤΟΥ, πάντα πιστού μέλους του Κόμματος, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 300 ευρώ.

ΚΟΥΛΑ ΚΑΡΑΚΗ
ΚΟΥΛΑ ΚΑΡΑΚΗ
Οικογένεια Λεάνδρου Στεφάνου

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της συντρόφισσας ΚΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΚΗ, από την Κομοτηνή, που «έφυγε» στις 12/4/2010, και για να συνεχιστεί ο αγώνας της, τα παιδιά της προσφέρουν στην ΤΟ Ροδόπης του ΚΚΕ 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος που λείπει από κοντά μας ο σύντροφος ΠΕΤΡΟΣ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ. Το μνημόσυνό του γίνεται την Κυριακή 10 Απρίλη, στις 11.30 π.μ., στο Νεκροταφείο Περιστερίου. Στη μνήμη του ο σύντροφος Κώστας Γούλας προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ, όπως και ο ίδιος ο Πέτρος επιθυμούσε.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του θείου μας ΣΠΥΡΟΥ ΜΠΑΝΟΥ, που πέθανε 25 ετών το 1945, εξαιτίας των διώξεων για τη δράση του μέσα από το ΕΑΜ και το ΚΚΕ, και του πατέρα μας, ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΑΝΟΥ, (φωτ.), μέλους του ΚΚΕ και ΕΠΟΝίτη στην Κατοχή, που «έφυγε» τον Μάρτη του 2002, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας, 70 ευρώ. Περήφανοι γιατί έμειναν πάντα αταλάντευτοι στις γραμμές του ΚΚΕ και στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Αφροδίτη, Μαρία και Σπυριδούλα Μπάνου, Παναγιώτης Μπάνος

***

ΦΩΤΟ

«Εφυγε» από τη ζωή στις 24/2/2022 ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΤΣΑΣ (1956). Δήμαρχος Δεσκάτης 1987 - 1994 και νομάρχης Γρεβενών 1995 - 2002. Από οικογένεια αγωνιστών και εργατών - μεταναστών, ζυμώθηκε από μικρός με τις θυσίες και τις μνήμες του Σάντοβου (συνοικίας της γενέτειρας), της ΕΑΜικής Αντίστασης, του ΔΣΕ, των εξοριών - φυλακίσεων και των μετεμφυλιακών δημοκρατικών αγώνων. Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Μέλος της ΚΝΕ το 1976, μετέπειτα του ΚΚΕ, υποψήφιος βουλευτής του των Γρεβενών το 1985. Στη μνήμη του προσφέρονται στην ΚΟ Δεσκάτης του ΚΚΕ 50 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Η ΦΡΟΣΩ ΠΑΠΑΤΕΓΟΥ - ΑΝΔΡΩΝΗ (1926 - 26/3/2022) γεννήθηκε στη Δεσκάτη. Ο πατέρας κακοποιήθηκε από τους Ιταλούς. Δραστήριο μέλος της ΕΠΟΝ στην Αντίσταση. Συνελήφθη Μάη - Ιούνη 1948 και βασανίστηκε στη Χωροφυλακή. Υπόδικη έναν χρόνο στην Κοζάνη, καταδικάστηκε από το στρατοδικείο. Γνώρισε τα κολαστήρια των φυλακών Αβέρωφ και της Καλλιθέας, που συνάμα αποτέλεσαν - χάρη στις συγκρατούμενές της - ανεπανάληπτο σχολειό κοινωνικής και μορφωτικής γνώσης κι αγωνιστικής διαπαιδαγώγησης. Απελευθερώθηκε το 1955 και συνέχισε την κοινωνική και πολιτική της δραστηριότητα μαζί - πλέον - με τον σύντροφό της στη ζωή Βασίλη Ανδρώνη στην Παρασκευή Δεσκάτης. Διακρινόταν για τον δυναμισμό της προσωπικότητάς της.

ΕΠΙΚΑΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Τάκης
ΕΠΙΚΑΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Τάκης
ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ
ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΣΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΣΗΣ
ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΡΑΛΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
ΚΑΡΑΛΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΑΓΚΩΝΗΣ
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΑΓΚΩΝΗΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΣΠΥΡΑΤΟΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΣΠΥΡΑΤΟΣ
ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ
ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
ΠΑΡΘΕΝΑ ΣΟΥΡΓΚΟΥΝΗ ΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ
ΠΑΡΘΕΝΑ ΣΟΥΡΓΚΟΥΝΗ ΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ
ΠΕΤΡΟΣ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ
ΑΥΡΑ ΚΟΥΤΗΡΗ
ΑΥΡΑ ΚΟΥΤΗΡΗ
ΜΙΝΑ (ΒΙΛΕΛΜΙΝΗ) ΤΕΛΕΙΩΝΗ
ΜΙΝΑ (ΒΙΛΕΛΜΙΝΗ) ΤΕΛΕΙΩΝΗ
ΜΑΚΗΣ (ΙΑΚΩΒΟΣ) ΓΑΣΠΑΡΗΣ
ΜΑΚΗΣ (ΙΑΚΩΒΟΣ) ΓΑΣΠΑΡΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕΤΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕΤΑ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ
ΣΟΦΙΑ ΜΠΟΤΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
ΣΟΦΙΑ ΜΠΟΤΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΖΟΥΠΙΝΑΣ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΖΟΥΠΙΝΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩ ΝΙΚΟΛΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩ ΝΙΚΟΛΟΥ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΤΣΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΤΣΑΣ
ΦΡΟΣΩ ΠΑΠΑΤΕΓΟΥ - ΑΝΔΡΩΝΗ
ΦΡΟΣΩ ΠΑΠΑΤΕΓΟΥ - ΑΝΔΡΩΝΗ
Προσφορά

Προσφέρουμε στο ΚΚΕ 500 ευρώ μέσω της ΚΟΒ First Data και 500 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ταμπουρίων.

Ν. Α. και Ε. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ