ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Απρίλη 2022 - Κυριακή 10 Απρίλη 2022
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ 3 ΠΑΙΔΙΩΝ - ΠΑΤΡΑ
Εκταφή της άτυχης Τζωρτζίνας

Να ανοιχτεί ο τάφος της 9χρονης Τζωρτζίνας για να ανασυρθεί το τάμπλετ της, ζήτησε η 18η τακτική ανακρίτρια, Χριστίνα Σαλάππα, που ερευνά την υπόθεση δολοφονίας της μικρής από την Πάτρα, για την οποία κατηγορείται η 33χρονη μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου. Το συγκεκριμένο αντικείμενο θα διαβιβαστεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ασφάλειας για να ερευνηθεί αν μέσα σε αυτό υπάρχουν στοιχεία κρίσιμα για την εξέλιξη της έρευνας. Επίσης, την Παρασκευή κατέθεσε στην 18η ανακρίτρια ο επικεφαλής της Μονάδας Εντατικής Παίδων στο Νοσοκομείο του Ρίου, Ανδρέας Ηλιάδης, που πρώτος κατέφυγε στις αρχές μετά τον θάνατο της Τζωρτζίνας, ανοίγοντας την υπόθεση. Σε δηλώσεις του εξέφρασε την οδύνη και τη θλίψη του για τον θάνατο των τριών παιδιών της ίδιας οικογένειας από την Πάτρα (η Τζωρτζίνα, η Μαλένα, η Ιριδα πέθαναν σε διάστημα λιγότερο από τρία χρόνια). Ο μάρτυρας έχει παραδώσει και τα βίντεο από τη νοσηλεία της μικρής Τζωρτζίνας.


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΣΣΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΣΣΗΣ
ΦΩΤΟ 2

Στις 14/1/2022 η λατρεμένη μας μανούλα, γιαγιά και προγιαγιά ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΟΥ «έφυγε» για το μεγάλο ταξίδι, πλήρης ημερών. Υπήρξε απόγονος Θρακιωτών προσφύγων και έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια, ως παιδί της Κατοχής όπως συνήθιζε να λέει. Από 14 ετών μπήκε στον κόσμο της εργασίας, παρόλο που αγαπούσε πολύ τα γράμματα, για να βοηθήσει τους μεροκαματιάρηδες γονείς της. Εργατική και φιλότιμη, αγάπησε και τη δουλειά της, τη ραπτομηχανή, και εμφύσησε στα παιδιά της την αγάπη της για το σχολείο. Παντρεύτηκε τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΠΕΤΡΟ ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗ και έκανε μαζί του μια όμορφη οικογένεια. Μεγάλωσαν τα 3 κορίτσια τους με αρχές και αγάπη για τους ανθρώπους και αγωνίστηκαν σε όλη τη ζωή τους για μια κοινωνία δίκαιη, με ισότητα ανάμεσα στους ανθρώπους, στηρίζοντας πάντα με τη στάση ζωή τους, αλλά και με την ψήφο τους, το ΚΚΕ.

Στη μνήμη της πολυαγαπημένη μας μάνας Πηνελόπης Τσομπανίδου, αλλά και του πατέρα μας Πέτρου Τσομπανίδη, που «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή στις 19/7/1985, προσφέρουμε 300 ευρώ για οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Τραπεζοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Τα παιδιά τους Αριστέα - Βασίλης, Μαρία, Ξανθούλα - Τάσος

Τα εγγόνια, τα δισέγγονα

***

ΦΩΤΟ

Ο ΑΜΑΞΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ γεννήθηκε τον Ιούνη του 1946 και από πολύ μικρή ηλικία μπήκε στη βιοπάλη. Δούλεψε χρόνια σε τσαγκαράδικο, στην οικοδομή με τον πατέρα του. Στα δύσκολα χρόνια μετακόμισαν στην Ξάνθη για 5 χρόνια. Προτάθηκε από το Κόμμα και ήταν υποψήφιος βουλευτής, με σημαντική δράση στην εκεί Οργάνωση. Το 1999 μαζί με την οικογένειά του μετακόμισαν στη Χαλκιδική, όπου ασχολήθηκαν με τις Λαϊκές Αγορές. Υπηρέτησε την Οργάνωση από στελεχικές θέσεις. Τα τελευταία χρόνια, με επιβαρυμένη την υγεία του, μετακόμισε στο Νεοχώρι Τυμφριστού του δήμου Μακρακώμης για να ανακάμψει. Πέθανε στις 29/12/2021.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗΣ
Η γυναίκα του Ευγενία, οι γιοι του Σωτήρης - Βασίλης - Θανάσης και η ΚΟΒ Ν. Προποντίδας προσφέρουν στη μνήμη του 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Η Κομματική Οργάνωση Ελληνικού αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον σύντροφο ΣΩΤΗΡΗ ΛΙΟΛΙΟ, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στις 4 Απρίλη, σε ηλικία 76 ετών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στις γειτονιές του Πειραιά. Από μικρός στη βιοπάλη, γνώρισε την αδικία και την απανθρωπιά του καπιταλιστικού συστήματος. Δόθηκε ολόψυχα στον αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ για τα ιδανικά μιας δίκαιης κοινωνίας, για να μην υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Μετά τη συνταξιοδότησή του από το Δημόσιο, όπου εργαζόταν, συνδέεται με την ΚΟΒ Ελληνικού. Διετέλεσε στέλεχος της Οργάνωσης, με διάφορες χρεώσεις.

Θα τον θυμόμαστε ως σύντροφο με ευθύτητα, μαχητικότητα, να υπερασπίζεται με πείσμα τις αρχές και αξίες του Κόμματος. Σε καθημερινή βάση να έχει παρουσία στα γραφεία της Οργάνωσης και επικοινωνία με τους συντρόφους και οπαδούς του Κόμματος. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, παρά τα οξυμένα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, δεν έπαψε να ενδιαφέρεται για τη ζωή και δράση του Κόμματος. Εμεινε πιστός στο Κόμμα μέχρι το τέλος της ζωής του.

Καλό ταξίδι σύντροφε Σωτήρη.

Στη μνήμη του οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Ελληνικού προσφέρουν 150 ευρώ στο Κόμμα.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν 40 μέρες που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος θείος μας ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΔΗΣ. Πλήρης ημερών, στα 95. Γόνος αγροτικής οικογένειας 7 παιδιών. Αγωνιστής στη ζωή. Από τους τελευταίους της γενιάς του. Ανταρτο-ΕΠΟΝίτης που δεν σταμάτησε τη δράση του ακόμη και στις μαύρες στιγμές των διωγμών. Τη θέλησή του για μια νέα Ελλάδα, της λαϊκής κυριαρχίας και του σοσιαλισμού, την «εξαργυρώνει» με διώξεις και Μακρόνησο. Παλεύει για την επιβίωση και τη στήριξη όλης της οικογένειας. Τον θυμόμαστε τις δεκαετίες του '70 και του '80, πίσω από τις πλεκτομηχανές να διαβάζει τον «Ριζοσπάστη». Θεωρούσε δεύτερη πατρίδα του τη Σοβιετική Ενωση και τις σοσιαλιστικές χώρες. Πιστός στην υπόθεση του σοσιαλισμού και της εργατικής τάξης. Ποτέ δεν σταμάτησε να υπερασπίζεται το δίκιο των εργαζομένων. Ποτέ δεν σταμάτησε να υπερασπίζεται τη γνώμη του και τη γραμμή του Κόμματος, μέχρι το τέλος. Αντί για στεφάνι προσφέρουμε 200 ευρώ στις ΚΟΒ Ν. Σμύρνης.

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΟΥ
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΟΥ
Τα ανίψια του Γιώργος και Λαμπρίνα και ο εγγονός του Νικόλας

***

ΦΩΤΟ

«Εφυγε» από τη ζωή στις 30/3/2022 ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΛΕΙΤΣΑΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Γεννήθηκε στον Κονισκό Τρικάλων. Νέος εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ στην περιοχή των Τρικάλων. Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ. Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Φάρου Ν. Σμύρνης το ποσό των 65 ευρώ.

Ο γιος του Κώστας, οι εγγονές του Δάφνη και Ανίτα

***

ΦΩΤΟ

Η ΚΟΒ Αλμυρού του ΚΚΕ με βαθιά θλίψη αποχαιρετά τον σύντροφο ΝΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΗ, που «έφυγε» από τη ζωή. Ο σύντροφος Νίκος γεννήθηκε το 1939 στον Αλμυρό Μαγνησίας. Παιδί εργατών, βίωσε την αδικία και την εκμετάλλευση και δεν έμεινε απαθής απέναντί τους, αλλά επέλεξε ως στάση ζωής να αγωνιστεί ταξικά και συλλογικά για να βρει το δίκιο του ο λαός και να ζήσει καλύτερες μέρες. Ετσι, οργανώθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος το 1978, παραμένοντας ενεργό μέλος μέχρι και το τέλος της ζωής του.

Διετέλεσε Γραμματέας της ΚΟΒ για χρόνια. Υπήρξε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας πριν τη διάσπαση του Κόμματος για μια δεκαετία. Ο σύντροφος Νίκος ήταν αγωνιστής που κράτησε στη διάσπαση, δεν πρόδωσε λεπτό τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του Κόμματός μας, δεν ταλαντεύτηκε στιγμή. Υπήρξε Γραμματέας της Αχτίδας Αλμυρού και καθοδηγούσε τις Οργανώσεις των χωριών πηγαίνοντας ακόμα και με το ποδήλατό του μέχρι τους Αγίους Θεοδώρους.

Ηταν συνδικαλιστής στο Σωματείο Εκδοροσφαγέων Αλμυρού, όπου διετέλεσε πρόεδρος και γραμματέας. Υπήρξε επίσης γραμματέας στο Εργατικό Κέντρο Αλμυρού. Στην ιστορική διαδρομή του στην ταξική πάλη, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι πρωτοστάτησε για την αποκατάσταση δημοκρατικής διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο στις αρχές της δεκαετίας του '80. Πάλεψε ακούραστα, με τόλμη και αυτοθυσία, σε όλη του τη ζωή, και η δράση του ήταν και θα είναι παράδειγμα για τους μεταγενέστερους αγωνιστές. Σε μεγαλύτερη ηλικία και ενώ η υγεία του δεν του το επέτρεπε πάντα, ήταν μια ήρεμη δύναμη στις συνελεύσεις του Κόμματος παρεμβαίνοντας εύστοχα, προσφέροντας τις γνώσεις και την πείρα του. Κανένας δεν θα ξεχάσει την ευγένεια, τη σεμνότητά του και τη συνεχή προσφορά του.

ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΑΜΑΞΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΑΜΑΞΟΠΟΥΛΟΣ
Θα τον θυμόμαστε πάντα με βαθιά εκτίμηση και σεβασμό. Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από την αταλάντευτη στάση του. Δίνουμε υπόσχεση να προσπαθήσουμε να φανούμε αντάξιοι της πορείας του και των αγώνων του και να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια σε αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους και εξαθλίωση, για μια νέα κοινωνία, για τον σοσιαλισμό.

Στη μνήμη του Νίκου Μελίσση οι σύντροφοί του στην ΚΟΒ Αλμυρού προσφέρουν στο ΚΚΕ το ποσό των 210 ευρώ.

Επίσης, η οικογένεια του Νίκου Μελίσση προσφέρει στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Αλμυρού το ποσό των 30 ευρώ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΔΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΔΗΣ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΛΕΙΤΣΑΣ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΛΕΙΤΣΑΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ
Δίκη προπονητή για βιασμό

Με την κατάθεση κεκλεισμένων των θυρών της νεαρής Αμαλίας που έχει καταγγείλει ότι βιάσθηκε σε ηλικία 11 χρόνων από τον προπονητή της στην ιστιοπλοΐα, ξεκίνησε την Παρασκευή η δίκη ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθήνας. Ο προπονητής δικάζεται για βιασμό κατ' εξακολούθηση, γενετήσιες πράξεις και κατάχρηση ανήλικης σε ασέλγεια.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΡΟΛΑΪΝ ΚΡΑΟΥΣ
Ξεκίνησε η δίκη του συζυγοκτόνου

Για τις 12 Απρίλη διακόπηκε η δίκη του πιλότου Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για τη δολοφονία της 20χρονης συζύγου του Καρολάιν Κράους και μητέρας ενός μικρού κοριτσιού, τον Μάη του 2021. Το αίτημα διακοπής υποβλήθηκε από τον συνήγορό του, λόγω φόρτου εργασίας. Ο 33χρονος κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κακοποίηση ζώου, ψευδή καταγγελία και ψευδή κατάθεση κατ' εξακολούθηση. Η μητέρα και ο πατέρας της άτυχης κοπέλας - που έχουν αναλάβει τη φροντίδα της 2 χρόνων σήμερα Λυδίας - δεν παραβρέθηκαν στο δικαστήριο, εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρο και δήλωσαν παράσταση Πολιτικής Αγωγής. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα για παράσταση Πολιτικής Αγωγής και από το Φιλοζωικό Σωματείο Μαραθώνα, που είχε δώσει προς υιοθεσία στην Καρολάιν τον σκύλο που επίσης σκότωσε ο πιλότος, στο πλαίσιο της σκηνοθεσίας που έστησε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ